Egyes gyártók pesszimisták a Pentium D korai sikerével kapcsolatban

Bár az Intel rendkívül bizakodó kétmagos asztali processzorainak piaci sikereit illetően, elképzelhető, hogy a valamivel több mint egy hónapja bejelentett Pentium Extreme Edition, illetve az olcsóbb megoldást nyújtó, tegnapi napon útjára indított Pentium D processzorok idén nem tudnak a gyártó kívánalmainak megfelelő piaci részesedést elérni – írja a tajvani DigiTimes gyártói forrásokra hivatkozva.

A híroldal információi szerint a tömegterméknek szánt Pentium D processzorokból – melyek első példányai a május utolsó napján kezdődő tajvani Computex kiállításon mutatkoznak be a nagyközönségnek – az Intel nem tud 100 000 darabnál többet leszállítani a harmadik negyedévben, az eladott processzorok száma pedig év végére éppen csak eléri a félmillió darabot, szemben a gyártó által korábban milliós nagyságrendűre becsült 2005-ös forgalommal. A kétmagos rendszerek elterjedését a processzorhiány mellett a kiszolgáló lapkakészletek hiánya is nehezítheti, mely a tavalyi évtől kezdve folyamatosan jelentkező probléma, és sokszor rendkívül nehéz helyzetbe hozza az alaplapgyártókat.

A partnerek tehát ezen a téren is pesszimistábbak a processzorgyártó óriásnál; a DigiTimes forrásai szerint a kétmagos processzorokat kiszolgáló húzótermék, a szintén tegnap bejelentett i945P lapkakészlet az év végére az eladott alaplapok mindössze 7 százalékán lesz csak megtalálható. A gyártók külön kiemelik, hogy a korábbi platformok fél évvel debütálásuk után ennél lényegesen – esetenként 20-30 százalékkal – jobb eladási mutatókat tudtak produkálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés