Egyelőre nem harapnak a DDR3-ra az alaplapgyártók

Miközben a memóriagyártók és az Intel nem győznek lelkendezni a DDR technológia harmadik generációjával kapcsolatban, azok a cégek, melyek a legtöbbet tehetnék a DDR3 szabvány mielőbbi térnyeréséért, óvatosan kezelik a kérdést. A múlt héten tartott Computex kiállításon több alaplapgyártó is kiállította az Intel 3 Series chipsetcsaládjára épülő új termékeit, köztük a csúcsszegmensbe szánt, hivatalosan még meg sem jelent X38 típusú chipsetet tartalmazó újdonságokat is – az alaplapokon azonban egyelőre feltűnően kevés a DDR3 memóriafoglalat.

Az ismertebb gyártók közül az Albatron, a Gigabyte és a DFI standján több olyan alaplapot is megmutattak a nagyközönségnek, melyek DDR3 foglalattal egyáltalán nem rendelkeztek, mindemellett akadtak olyanok is (például a Foxconn és az MSI), akik a frissen érkezett DDR3 mellett biztos ami biztos alapon a régebbi, DDR2 memóriáknak is helyet kínálnak egyszerre. Az új memóriaszabványt mindazonáltal nem csak a csúcsszegmensbe szánt X38 lapkakészlet támogatja, hanem az olcsóbb, már piaci forgalomban is kapható P35 típus is – igaz utóbbi csak a lassabb, DDR3-1066-os modulokat kezeli, párhuzamosan a DDR2-800-as memóriákkal.


Alaplap kizárólag DDR3 foglalatokkal: egyelőre ritkaság

Bár az X38 lapkakészlet elvesztheti egyik legfőbb exkluzivitását azokon az alaplapokon, melyek csak DDR2 memóriafoglalattal rendelkeznek, a gyártók a jelek szerint bíznak abban, hogy a csúcsteljesítményű PC-kben, illetve a csúcsszegmensbe szánt alaplapokon mégis elsősorban ezt a típust keresik majd a vevők. Bár ennek a szegmensnek a vásárlói általában kevéssé érzékenyek az árra, a gyártók mégis elsősorban a DDR2 és DDR3 technológia közti jelentős árkülönbséggel magyarázzák a tétovának tűnő hozzáállást.

Az új memóriák ugyan egyelőre jelentősen drágábbak a régebbi technológiánál, ahhoz képest számos előnnyel is kecsegtetnek. Ezek közül talán a leginkább kézenfekvő a maximálisan elérhető órajel, mely ugyanakkor magasabb késleltetési értékekkel párosul. Utóbbit azonban kompenzálhatja a 8 bites pre-fetch, a DDR3 modulok mindemellett alacsonyabb (1,5 voltos) üzemfeszültséggel is beérik, így kevesebbet fogyasztanak a DDR2-es megoldásoknál – utóbbi szempont főleg a hordozható számítógépek szegmensében válhat később lényegessé. A DDR3 memóriaszabvány rajtja így leginkább az előző generációs technológia amúgy szintén kissé nyögvenyelős indulására hajaz, bár ezúttal még az Intel is óvatosabb, a DDR2 szabvány bevezetésekor útjára indított csúcskategóriás chipset (i925X) ugyanis egyáltalán nem támogatta az első generációs DDR szabványt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés