Hirdetés

Egy kép tartja izgalomban a világot a GeForce RTX 3060 kapcsán

Többen is arra gondoltak, hogy máris sikerült feltörni az NVIDIA bányászás elleni védelmét, de valójában nem erről van szó.

A mai napon kikerült az internetre egy kép, amely elvileg az alábbi Facebook oldalon került először megosztásra. Ez azt mutatja, hogy egy gépben nyolc darab GeForce RTX 3060 bányászik 45 MH/s-os teljesítménnyel, és ebből sokan rögtön arra gondoltak, hogy máris sikerült kijátszani az NVIDIA védelmét, amit az új VGA-ra vezettek be. Persze sokan hamisítványnak minősítették a képet, arra alapozva, hogy csak a kijelző egy kis része látszik.


(forrás: Lê Anh Tuấn Facebook)

A valóság az, hogy a kép igazi, miközben az NVIDIA védelmét sem sikerült feltörni. Ez első olvasatra egy ellentmondás, de valójában nem az. A GeForce driverben elsődlegesen az Ethereum kriptovaluta bányászásához használt algoritmus kerül detektálásra, és ez ellen védekezik a rendszer, vagyis rövid időn belül elkezdi korlátozni a teljesítményt, amivel persze csökken a fogyasztás is, tehát a hatékonyság nem romlik annyit, de ez most nem lényeges. Vannak azonban olyan GPU-ra tervezett algoritmusok, amelyek korlátozás nélkül működnek, vagyis igazából nem is kell a bányászoknak feltörni az NVIDIA védelmét, elég ha átváltanak egy másik kriptovalutára. Az egyik reális alternatíva a Conflux (CFX), amely az Octopus algoritmust használja, és ez nagyon hasonlít az Ethash-hez, vagyis memóriaintenzív, így tipikusan a GPU-khoz van optimalizálva.

A képen nyolc darab GeForce RTX 3060 látszik, ahogy egyenként 45 MH/s-os teljesítménnyel bányásznak Confluxot. Itt a teljesítményt az NVIDIA már nem korlátozza, mert az Octopus algoritmus detektálására nincs felkészítve a meghajtóba épített védelem, így pedig a bányászoknak nincs más dolguk, mint felvásárolni az elérhető készleteket az új VGA-ból, és Confluxot bányászni rajtuk, hiszen a megtérülése ennek közel azonos az Ethereumhoz. Erre láthatóan már rájöttek páran, és be is vetették a GeForce RTX 3060-nal megpakolt gépeiket.

Ettől függetlenül az NVIDIA védelme továbbra is él, tehát az Ethereum kriptovaluta bányászata a GeForce RTX 3060-on nem optimális, de az elérhető alternatívák tudatában ez nem jelent akkora problémát, úgy néz ki, hogy az érintett felhasználók bányásznak mást a hardveren.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés