Épül a Trinity névre keresztelt szuperszámítógép

A szuperszámítógépek építésére szakosodott Cray egy 174 millió dolláros megrendelés keretében új nagygépet épít az Egyesült Államok számára. A Trinity nevű rendszert az NNSA (National Nuclear Security Administration) fogja használni méghozzá nukleáris szimulációkhoz. Az érintett szervezet közleménye szerint legalább nyolcszor nagyobb számítási teljesítményt várnak, ami nagyjából 6,5 PFLOPS-ot jelent, ugyanakkor a gyártótól megtudtuk, hogy a projekt alapjául szolgáló XC sorozatú rendszer 30 PFLOPS-ig is képes skálázódni. A tényleges számítási teljesítmény valahol a kettő között lesz, de azt még túl korai megmondani, hogy pontosan mekkora tempóról beszélünk.

A Craynél kérdésünkre elmondták, hogy a megrendelést két lépcsőben fogják teljesíteni. Az első körben magát az alapot építik ki terveik szerint egy később érkező Intel Xeon processzorral, amely a Haswell architektúrára fog épülni, illetve 82 PB-os összkapacitású Cray Sonexion háttértár gondoskodik az adatok tárolásáról. A második körben, ezen belül is a munkálatok befejezésénél, a gyorsítókat adják hozzá a rendszerhez. Ezek a Knights Landing kódnevű lapkára épülnek, azaz a Xeon Phi családba tartoznak, de pontosabb adatok még nem állnak rendelkezése. Érdekesség, hogy az XC sorozatú rendszer támogat NVIDIA Tesla gyorsítókat is, de a Cray szerint a Trinity esetében a megrendelő a gyorsító és a központi processzor közötti bináris kompatibilitást tartja fontosnak, míg a Tesla előnyének mondható egyszerűbb programozhatóság a háttérbe szorult.

A projekt az aktuális tervek szerint 2016-os esztendő végén ér majd révbe, de a Trinity már hamarabb is üzemelni fog, viszont csak gyorsítók nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés