Hirdetés

A Cooler Master felkészült a tápok hatásfokát érintő szigorúbb szabályozására

Az Európai Bizottság energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapítási kereteinek létrehozásáról szóló, 2009. október 21-i 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvei részeként kiadott 617/2013/EU rendelet számos része 2014. július 1-jén lépett hatályba. A szabályozás többek között kiterjed az EU-ban (így hazánkban is) újonnan forgalomba hozott, számítógépbe előre beépített és így forgalomba hozott "belső" kapcsolóüzemű tápegységekre is. Az új reguláció megszabja a tápegységek alvó, legalacsonyabb és kikapcsolt állapot energiafelvételét, valamint hatásfokát és teljesítménytényezőjét.

A szabályozás abból a szempontból nem szigorú, hogy az asztali számítógépeknél 230 voltos hálózati feszültségen használt tápegységeknek 20, 50 leadott teljesítménynél 82, 85%-os hatásfokkal kell dolgozniuk, és 100% mellett a teljesítménytényezőnek 0,9-nek kell lennie, míg a kiszolgáló számítógépek tápegységeire kicsit eltérő direktívák vonatkoznak (ez részletesen itt olvasható). Azt tekintve viszont a szabályozás szigorú, hogy minden újonnan piacra kerülő számítógép tápegységének, aminek nem redundáns, tehát otthoni használatra szánt belső tápja van, kötelezően teljesítenie kell a fenti paramétereket.

Az új szabályozás az egyébként nem kötelező érvényű 80 Plus besorolásért felelős szervezetet (Ecova) is megmozgatta: az otthoni gépekbe szánt tápok közül a fenti értékeket a ma kapható 80 Plus Bronze jelzéssel ellátott tápegységek képesek teljesíteni a 230 voltos hálózaton, ugyanakkor ezek a jelzések hivatalosan a 115 voltos hálózaton mért hatásfokra vonatkoztak (más kérdés, hogy ezek a 230 voltos hálózaton is teljesültek többnyire) és a 80 Plus-szal 230 voltos hálózati feszültségre vonatkozóan eddig csak a redundáns kiszolgáló tápegységeket minősítették.

Az EU-s rendelettel egyidőben viszont megjelent a 80 Plus 230V EU Internal besorolás is, ami a 230 voltos hálózaton működtetett, EU-ban használható, nem redundáns, otthoni, munkaállomás és szerver használatra belső tápegységek hatásfokát kategorizálja a megszokott rendszerben. A fent említett (20%-on 82%, 50%-on 85%) hatásfok jelenti a 80 Plus legalsó fokozatát, míg a 80 Plus Bronze minősítéshez már 85-88-85%-os hatásfoknak kell teljesülnie 20-50-100%-os terhelés mellett. A legnagyobb fokozat továbbra is a 80 Plus Titanium, ahol 10, 20, 50 és 100%-os terhelés mellett 90, 94, 96 s 94%-os hatásfokot kell tejesíteni.


[+]

A szabályozás életbe lépése okán a Cooler Master minden forgalomban lévő tápegységének hatásfokát bevizsgáltatta 230 voltos hálózaton, amit nyilvánosságra is hoztak, bizonyítandó, hogy megfelelnek az új szabályozásnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyártó nem kívánja használni a 80 Plus EU-s besorolást, de a jövőben ez még változhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés