Hirdetés

BTX - az új szabvány

A BTX, valamint a microBTX és a picoBTX számos pontban különbözik a jelenlegi ATX szabványtól. A legfontosabb különbség az, hogy a BTX-es alaplapokat nem az eddigi bal, hanem a jobb házfalra kell majd szerelnünk. Lesz egy I/O-panel is, ám az ATX-es lapokkal ellentétben a jobb oldalon.


Forrás: www.k-hardware.de

Szintén fontos újdonság, hogy a BTX támogatja először a PCI Express-szes bővítőhelyeket. A BTX-es tápegységeket szintén az alaplapok fölött helyezik el, ám jóval kisebbek lesznek régi társaiknál. A BTX-es tápokról sok információ még nincs, mindössze annyit lehet tudni, hogy a fő áramcsatlakozó az eddigi 20 helyett 24 pólusú lesz. Nem hiányozhat a 4 pólusú, 12 voltos csatlakozó sem, amelyet a processzorok és a PCI Express-szes videokártyák használnak majd ki.


Forrás: www.pcgames.de

A BTX-nél már ügyelnek a házon belüli légáramlásra is. A házat különböző thermikus zónákra osztották fel, ahol a hőmérséklet nem mehet a megengedett érték fölé. A processzor körül közvetlenül - amely egyébként az alaplapok bal oldalán lesz a jövőben - elhelyeznek egy hőelszívó csatornát, ami gyakorlatilag egy légcsatorna a házon keresztül. Ezáltal elegendő levegőt kap mind a processzor, mind a videokártya.


Forrás: www.pcgames.de

A PC Games Hardware német internetes lap további információkat is közölt a BTX-ről. Az Intel az aktív hűtők számát kettőre csökkenti: táp- és házhűtőre. A már említett légcsatornás megoldás eredményeként a grafikus kártyákra elvileg elegendő lesz egy passzív hűtő is. A Pico-BTX-es alaplapokon egy (vagy egy sem), a Micro-BTX-eseken három, míg a BTX-eseken maximum hét bővítőhely lesz. Az Intel szerint a BTX megjelenése legkorábban 2005-re várható.


Forrás: www.pcgames.de

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés