Az okosfal lehet a megoldás a Wi-Fi jelerősség problémájára?

Az MIT kutatói kifejlesztettek egy olyan okos felületet, ami viszonylag olcsó, de mégis hatékonyan képes felerősíteni a Wi-Fi jeleket.

Bizonyára senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Wi-Fi jel annál gyengébb, minél távolabb vagyunk a routertől vagy bármilyen egyéb vezeték nélküli hozzáférési ponttól. Ezt a problémát a legtöbben úgy oldanák meg, hogy több antenna segítségével próbálnák szétszórni a jelet a ház különböző pontjain – na de nem az MIT kutatói.

Venkat Arun, a kutatás vezetője
Venkat Arun, a kutatás vezetője (forrás: MIT)

Ők ugyanis kitalálták, hogy nem kell drága és nagy energiaigényű antennákkal teleszórni a lakást, inkább kifejlesztették azt az RFocus névre keresztelt okos felületet, mely közel 100 áramköri lapból áll, amiken összesen több, mint 3500 antennát helyeztek el. Ezek az antennák nem képesek jelkibocsátásra, inkább úgy mondanánk, hogy – némi szoftveres és hardveres segítséggel – csak eltérítik a jelet a csatlakoztatott kliensek irányába, ezzel a kutatók tesztjei alapján akár megtízszerezve a jelerősséget.

Ez a megoldás kifejezetten olcsónak számítana, ha forgalomba kerülne, hiszen az antennák darabja nem kerül többe néhány centnél, így nem csak a Wi-Fi jelerősítőkkel, de akár a mesh-hálózatokkal is felvehetnék a kesztyűt, ráadásul például tapétaként használva extra helyet sem foglal el a konnektorban vagy a szekrény tetején. Hogy a csapat tervezi-e a végfelhasználók számára elérhetővé tenni a terméket, vagy megmarad érdekességnek, azt egyelőre nem tudni, mi mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a találmány sorsa.

Előzmények

Hirdetés