A Wi-Fi 6 PC-s terjedéséért is szövetkezik az AMD és a Qualcomm

Ahol lehet összeáll a két vállalat az Intel ellen, ami egységes referenciaplatformot jelent a gyártók számára.

A Qualcomm és az AMD még a 2017-es esztendő végén jelentette be, hogy összefognak az Intellel szemben, amely akkor még a 4G LTE modemekre vonatkozott. Mára úgy döntött a két cég, hogy ahol lehet egyesítik erőiket, így a Qualcomm a Wi-Fi 6 szempontjából is számít az AMD-re.

Hirdetés

Az érintettek szerint a Ryzen 3000 sorozatú mobil processzorok mellé nem csak elérhető lesz a Qualcomm FastConnect 6800 és 6200 rendszerchipek, hanem ezekre a kombinációkra referenciaplatform is fog épülni, ami megkönnyíti a gyártók számára az implementálást.

A PC-piacon a szövetség egyértelműen az Intel ellen szól, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég a saját Wi-Fi megoldásait kínálja a processzoraik mellé, az újabb fejlesztésű platformjaiknál pedig a Wi-Fi 6 modul eleve integrált, amihez már csak egy kompatibilis companion RF modult kell venni. Mindez a Qualcomm számára nem túl kedvező, mivel az Intel companion RF modulja sokkal olcsóbb a Wi-Fi 6-os FastConnect rendszerchipnél, vagyis a gyártók többsége ezt választja majd, ha már a rendszer nagy része integrálva van a vezérlőhídba.

Innentől kezdve a Qualcommnak nem mindegy, hogy a notebookgyártók Intel vagy AMD platformot vesznek, ugyanis előbbi esetben majdnem biztos, hogy kiszorulnak a Wi-Fi megoldásaik. Hiába minden tudásuk és képességük, az új Intel platformoknál a companion RF modul egyszerűen olcsóbb, márpedig ez egy kritikus tényező a gyártópartnerek számára.

A Qualcomm szerencséjére a mobil Ryzen 3000 sorozat igen erősre sikeredett, de valójában a Qualcomm FastConnect 6800-as SoC leginkább a következő év során kerülhet bele a legtöbb komolyabb notebookba, tehát inkább az határozhatja meg a sikerét, hogy az AMD Renoir kódnevű SoC APU-ja miképp teljesít majd. Valószínűleg erre is készül majd referenciaplatform, hiszen az AMD számára kedvező a Qualcomm – tulajdonképpen kikényszerített – közeledése, elvégre nagyon erős szövetséges válhat belőlük még az 5G kapcsán is.

A Qualcomm egyébként a saját processzoraira is koncentrál, de ezek még nem tudják lefedni a teljes PC-s notebookpiacot, és valószínűleg pár éven belül itt nem is várható változás, bár esélyes, hogy valamilyen mértékben terjedni fognak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés