Az ATI nem könyörül az nVidián

Az ATI elvitathatatlan teljesítménybeli előnyt szerzett a jelenlegi PC-s grafikai piac több szegmensében. Újabban arról is érkeznek hírek, hogy megváltoztatta üzletpolitikáját is, ami így jóval agresszívebbé vált, mint az elmúlt két évben bármikor. Ennek első jelei a továbbfejlesztett driverekben és a jobb szoftverellátottságban mutatkoznak, bár rutinos tesztelőként azért kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy a tökéletestől még messze vannak.

Amikor a cég júliusban megjelentette RADEON 9700 PRO GPU-ját, sokan úgy vélték, csak nagyon rövid ideig lehet övé a korona, hiszen az nVidia NV30-as chip (ami azóta GeForce FX néven ismert) augusztus végére, szeptember elejére érkezik. Persze ma már tudjuk, hogy az NV30 február előtt nem lesz elérhető a boltokban, köszönhetően a "még meleg" 0.13 mikronos gyártástechnológiának, no meg a TSMC-nek. Tehát a korona körülbelül fél éven keresztül a RADEON 9700 PRO-é, ami a grafikus küzdőtéren nem kis idő.

A napokban megjelent a Rage3D honlapon egy Dave Orton (ATI) interjú kivonata, amiből a következő érdekes információkat lehet leszűrni:


  • Az ATI nagyon magabiztos, látva az nVidia tavaszi termékvonalát. Amennyiben az nVidia nem képes március közepéig kiadni a GeForce FX VPU egyszerűsített változatát, akkor tavasszal is az ATI lesz az egyetlen olyan cég, amely széles piaci szegmensbe képes DirectX 9.0 képes VPU-kat szállítani.

  • A Comdex Fall 2002 GeForce FX bemutatóját látva az ATI elégedett a RADEON 9700 PRO-val. A piaci helyzettől függően az ATI elhalaszthatja az R350 (RADEON "10000") debütöt. Az R350 állítólag keményen elpáholná a GeForce FX-et teljesítmény téren (mindig ezt mondják... mindenki). Az R350-re épülő grafikus chipen architekturális optimalizációkat hajtanának végre a RADEON 9700 PRO-hoz képest, így magasabb órajelfrekvenciát tudnának elérni, sőt, bizonyos források szerint az R350-ben minden pipeline-ra 2 textúrázó egység kerülne, vagyis összesen 16 TMU lenne a chipen. Az említett VPU-val szerelt kártyákon DDR-II memória tanyázhat (256 bit busz-szélesség). Az ATI attól tette függővé a termék kiadását, hogy a GeForce FX képes lesz-e jelentős teljesítménytöbbletet felmutatni a RADEON 9700 PRO-val szemben. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg egy darabig nem lesznek R350 VPU-val szerelt kártyák, hiszen nem lesz értelme új terméket kiadni. Inkább az árakat csökkentik, ez a cégnek sokkal költséghatékonyabb megoldás.

  • A következő generációs R400-as VPU nyáron várható (korainak tűnik, az ősz reálisabb).

  • Tavasszal újabb mobil megoldás várható az ATI-tól, M10 kódnéven, mely DirectX 9.0 kompatibilitást ígér.

  • Mint minden esetben, az ATI a RADEON 9700 PRO technológiáját az egyszerűbb VPU-k is alkalmazzák (ez jelenleg is igaz).

  • Az ATI a RADEON 9700 PRO piacvezető trendet tovább szeretné vinni olyan jövőbeli VPU-iban, mint az R400 és R500.

  • Nyáron az ATI piacra dobja új, asztali gépekbe való integrált lapkakészletét. Mióta az alsó kategóriás videokártyák iránt egyre kisebb a kereslet, az ATI-nak is megéri egyszerűbb grafikus megoldásait chipkészletbe integrálva kínálni.

  • A cég tavasszal és nyáron erősen terjeszkedni akar a kéziszámítógépek és digitális TV-k piacán. Az ATI hosszú utat tett meg (először lefele a hegyről, a 3D-korszak kezdetekor, most pedig vissza az egyelőre csak technológiai vezető szerepre) és most készen áll arra, hogy megküzdjön a trónért az nVidiával? Ha tartani tudják terveiket, ha az nVidia tovább csúszik, ha a recesszió nem rendez át mindent, ha...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés