Az Athlon 64 idén nem válik népszerűvé?

Már rengeteg találgatás látott napvilágot az AMD K8, alias Hammer kódnevű processzorainak megjelenési idejéről és várható áráról. Mivel a cég nagyon régóta halasztgatja a megjelenést, elemzők szerint alacsonyabb kihozatallal kénytelenek szembenézni, mint tervezték. Erre rátesz egy lapáttal, hogy az Athlon 64 SOI (Silicon-On-Insulator) technológiával készül, ami a gyártást csak bonyolítja. Kering egy újkeletű pletyka is arról, hogy az AMD ezeket a processzorokat az eredetileg tervezett 256 kb L2 cache helyett 1 Mb-tal szerelheti. Ne feledjük, ez csak pletyka, de ha igaznak bizonyul, az sem tesz majd jót a legyártott CPU-k darabszámának és az árnak sem.

Jöjjön tehát egy kis számtan! Az AMD Fab 30-as gyára (mely az Athlon 64-et fogja gyártani), az AMD honlapja szerint heti 5000 wafert képes feldolgozni. Jelenleg a Thoroughbred magos Athlonok magmérete 84 négyzetmilliméter. Ez azt jelenti, hogy egy 200 mm átmérőjű waferből kb. 325 darab jön ki. Az AMD jelenleg ezt a magot 60%-os kihozatallal képes előállítani, vagyis marad waferenként 195 működőképes mag. Az Athlon 64 processzorok 104, míg az Opteron magok 200 négyzetmilliméteresek lesznek. Ha feltételezzük, hogy ezen magok kihozatala kezdetben 50% lesz - ami elég optimista becslés, reálisabbnak tűnik a 40-45% - akkor az AMD 150 Athlon 64-hez (256 kb L2 cache), illetve 78 Opteronhoz (1 Mb L2 cache) juthat waferenként. A SOI waferek drágábbak a jelenleg használtaknál, így kiszámolható, hogy egy Opteron mag előállítása 30 dollár feletti összegbe kerül az AMD-nek, az Athlon 64 mag pedig kb. 17 dollárba. Jelenleg egy Thoroughbred mag kb. 12 dollárba kerül, mivel egy szilícium wafer 2500 dollárt kóstál. Ne feledjük, hogy erre rájön az tokozás, tesztelés, csomagolás, marketing, szállítás költsége, s akkor még nem beszéltünk a haszonról. Ki lehet következtetni, hogy az új processzorok teljes előállítási költsége kezdetben igen magas lesz.

Ha netán az 1 Mb L2 gyorstárról szóló pletykák is igaznak bizonyulnának, akkor az x86-64 processzorok ára olyan magas lenne, hogy ha az AMD agresszív árakkal szeretné népszerűsíteni ezeket, mindenképpen veszítene az üzleten.

A fentiekből is kitűnik, hogy nem valószínű, hogy az AMD idén tömegével áraszt el minket Athlon 64-gyel, illetve Opteronnal, még akkor sem, ha időközben hangolják a gyártási folyamatot, s magasabb kihozatalt érnek el. A jelenlegi publikációk szerint az AMD márciusban 20.000 x86-64 CPU-t szállít, a második negyedév során 300.000 darabot, és állítólag a negyedik negyedévre az AMD elérheti a 4 milliós darabszámot, ami azért elég impresszív fejlődést feltételez. Mindenesetre úgy tűnik, hogy idén az Athlon 64 és Opteron processzorok részesedése nem lesz magasabb 25%-nál az AMD által szállított összes CPU között.

Összegezve a fentieket, ne várjuk, hogy többségünk számára idén elérhetővé válnak ezek a processzorok. Részben hiánycikk lesz, részben pedig várhatóan meglehetősen magas árat kell(ene) fizetnünk érte. Persze mindez csak okoskodás, az AMD eddig is többször meglepte a világot. Reménykedhetünk abban, hogy ez idén is megtörténik. Ha nem, akkor talán jövőre megszokottá válnak az új processzorok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés