Az Asus SATA 3.0-s bővítőkártya forgalmazását tervezi

Lassan elkezdhet hódítani az új SATA 3.0-s szabvány, mely nem kevesebb, mint 6 Gbps-os adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé. Az Asus már próbálkozott a P6X58 Premium nevű alaplapjánál a Marvell 88SE9123 típusú lapka integrálásával, ám a számításokba hiba csúszott, ugyanis a vezérlő gyártója jelezte, hogy régebbi PATA meghajtók esetén hibásan működik a terméke. Természetesen a chipet a problémák javítása után egy új revízió keretében ismét forgalomba hozza a Marvell, ám addig csak a SATA 3.0-s portok vezérléséhez ajánlja a felhasználását.

Az ASRock élt ezzel a lehetőséggel, és a P55 Deluxe alaplapjához mellékel egy PCI Express x1 csatolóba illeszthető kártyát, mely két SATA és egy eSATA portot kínál, melyek 6 Gbps-os adatátvitelre képesek. Ez elméletben 600 MB/másodperces tempót tesz lehetővé, azonban az egyetlen PCI Express csatorna jelentősen lassítja a sebességet, mivel az csak 250 MB-ot visz át másodpercenként.


Forrás: HEXUS.net

Az Asus gondolt erre a problémára, és a tervezett bővítőkártyája már PCI Express x4 csatolóba helyezhető, ami a PLX PEX8613 PCI Express kapcsolóval karöltve megfelelő lehet a feladatra. A két darab SATA portot kínáló terméken természetesen a Marvell 88SE9123 típusú lapkája található, mivel ez az egyetlen SATA 3.0-s vezérlő a piacon. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a nyomtatott áramkörön egy chipnek és két csatlakozónak még hagytak ki  helyet. Az információk szerint ide egy USB 3.0-s vezérlő kerül, mely két interfészt fog kínálni. Ezt a szerepet vélhetőleg az NEC µPD720200 típusú lapkája tölti majd be.

Az Asus hamarosan forgalomba hozza bővítőkártyáját, emellett lehetséges, hogy a prémium felszereltségű alaplapjaihoz is mellékeli majd azt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés