Az Albatron nem enged a nyolcból

A manapság már nem túl figyelemfelkeltő K8SLI típusjelzést viseli az Albatron legújabb, nForce4 SLI lapkakészletére épülő alaplapja, mely minden különösebb hírverés nélkül jelent meg a napokban a cég tajvani weboldalán. Pedig a képek, illetve a Digit-Life magazin által összegyűjtött információk tanúsága szerint ezúttal meglehetősen egyedi darabbal bővült a többnyire teljesen egy kaptafa alapján készülő SLI alaplapok mezőnye.


Forrás: Digit-Life

A K8SLI már formájában alapvetően eltér az NVIDIA által ajánlott referenciakialakítástól, így az alaplap sokkal kisebb (mindössze 196 x 292 mm), mint társai, mindezek mellett tudásában nem különbözik a riválisoktól, eltekintve attól, hogy néhány extraként járó integrált komponens (mint például a Firewire-vezérlő) lemaradt az Albatron lapjáról. Az új jövevény nem csak formájával tűnik ki a többiek közül; az egyedi nyák ugyanis többek között arra a kompromisszumra kényszerítette a tervezőket, hogy a két grafikus kártyát kiszolgáló PCI Express aljzatokhoz fixen 8-8 PCIe sávot drótozzanak, így abban az esetben is csak 8 vezetéket hasznosíthat a grafikus rendszer, ha csak egy vezérlővel üzemel az alaplap.


Forrás: Digit-Life

Az alaplap másik újdonsága nem is annyira újítás, mint inkább egy jó ötlet továbbgondolása; az ABS (Albatron BIOS Security) névre keresztelt BIOS-mentő eljáráshoz hasonló megoldás elég régóta a piacon van már, az Albatron azonban még biztonságosabbá tette a módszert azáltal, hogy a tartalék BIOS-t egy különálló, egy mozdulattal eltávolítható nyákra forrasztották.

Az Albatron K8SLI alaplap áráról egyelőre nem jelentek meg információk, de vélhetően az egyik legolcsóbb SLI-kompatibilis alaplapként fog debütálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés