ASUS blog: milyen tápot válasszunk Super videokártyához?

Ne feledjük: ha jól választunk, akkor a következő években nem kell a tápegységen gondolkodni!

Többször téma volt már nálunk a tápegységek kiválasztásának problémája, amiért most mégis újra visszatérünk rá, az a januárban megjelent új NVIDIA GPU-széria. Na nem azért, mert ezek valami egészen speciális igényeket támasztanának az energiaellátással szemben, egyszerűen csak jó apropót adnak arra, hogy egy eddig nem taglalt szempontra is rávilágítsunk: ez pedig az időtállóság kérdése!

Ahogy arról már volt szó, a tápegységen való spórolással igazából elég sok problémát tudunk a nyakunkba zúdítani, a nagyobb terhelésen lefagyó programoktól a szélsőséges esetben meghibásodó, és magával esetleg valamilyen másik komponenst is a halálba rántó tápig bezárólag. A megfelelő teljesítményszint és egyéb jellemzők mellett (melyekre mindjárt visszatérünk) azonban a valóban jó minőségű tápegységnek van még egy nagy előnye: nevezetesen az, hogy akár 10-15 évig is hiba nélkül, csendesen teszik dolgukat, és megfelelnek az újabb és újabb hardvergenerációknak is.

Abból kiindulva, hogy például az ASUS 10 év garanciát vállal mindegyik ROG és TUF tápegységére (amit akkor is biztosítanak, ha a bolti garancia hamarabb lejár), elég nagy az esély arra, hogy ezek az eszközök még akár ennél tovább is számítógépünkben maradnak. Ezen tíz év alatt viszont valószínűleg több processzor- és VGA-generációt kell kiszolgálniuk, amit szintén érdemes belekalkulálni például a szükséges teljesítmény megállapításába.

A jövőbe persze nem láthatunk, de azért az elmúlt éveket figyelembe véve megállapítható, hogy hiába kínálnak egyre alacsonyabb fogyasztást az egymás után érkező node-ok és az architektúrákat érintő fejlesztések, az így nyert előnyt általában inkább plusz teljesítményre szoktuk konvertálni, a komplett PC energiaigénye csak ritkán csökken. Ennek fényében tehát érdemes inkább felültervezni a tápegységet, mint alul, már csak azért is, mert egy erősebb táp alacsonyabb terhelésen jobb hatásfokkal, halkabban és hosszabb élettartammal dolgozik, mint egy maximuma közelében erőlködő példány. Az igényeket ráadásul még tovább növeli az is, ha tuningra készülünk, mely könnyen jelenthet 100-200 watt extra fogyasztást is, ahogy azt az ASUS online tápegység-kalkulátora is mutatja.

A hatásfok nagy terhelésen számít csak igazán
A hatásfok nagy terhelésen számít csak igazán (forrás: ASUS) [+]

De a hosszú élettartam nemcsak azt jelenti, hogy a táp nem megy tönkre, hanem az is, hogy a megjelenő új eszközökkel kompatibilis marad. Ezért érdemes az ATX 3.0 szabvány ismeretéhez ragaszkodni, mely a korábbinál szigorúbb szabályozást követel meg, és együtt jár az NVIDIA által favorizált, 16 tűs 12VHPWR csatlakozó biztosításával is.

Végül, de nem utolsósorban a választási szempontok között ott van a zajszint is. Bár a tápegységek ma már ritkán igazán hangosak, hosszabb távon, pláne ha a számítógépen dolgozunk is, még a viszonylag halk zúgás is zavaró lehet. Ez ellen nagyon jól véd a félpasszív, 0 dB technológia, mely bizonyos terhelési szint alatt (általában 40% körül) teljesen megállítja a hűtőventilátort. Ez a 40% nem kevés, egy 750 wattos tápegységnél 300 wattot jelent, és böngészésnél, irodai programoknál, filmnézésnél ennek bőven alatta marad a modern CPU-k energiaigénye. A zajszinttel kapcsolatban érdemes odafigyelni a Cybenetics Lambda tanúsítványaira, amelyek egy adott működési ciklus alatti átlagos zajszintet mutatják meg. A Lambda A például 20-25 dB-es értéket jelent, ami már egész jó eredmény, az A++ (15 dB alatt) pedig gyakorlatilag néma.

 


[+]

Hogy néhány konkrét példát is vegyünk, itt van rögtön az NVIDIA GeForce RTX 4070 Super, melyhez az NVIDIA legalább 600 wattos tápegységet ajánl. De ha figyelembe vesszük a fent elmondottakat, és egy felsőkategóriás processzorral rendelkezünk, akkor hosszabb távra tervezve célszerűbb az ASUS kalkulátora által ajánlott 750 wattot választani, amit biztosíthat mondjuk az említett TUF Gaming szériába tartozó 750W Gold nevű modell.

A TUF Gaming 750W Gold tápegység prémium alkatrészeket kapott, de még a belső kis hűtőbordák logózására is odafigyeltek
A TUF Gaming 750W Gold tápegység prémium alkatrészeket kapott, de még a belső kis hűtőbordák logózására is odafigyeltek [+]

Ez a TUF széria dizájnját és strapabíróságát kombinálja teljesen moduláris kábelezéssel, 80 PLUS Gold szintnek megfelelő hatásfokkal. A hosszú élettartamot a különböző katonai teszteket is kiálló, prémium alkatrészek, a kettős golyóscsapágyazású ventilátor, illetve a komponenseket, NYÁK-lapot por, nedvesség és más szennyeződések ellen védő bevonat garantálja. A 12 voltos ágán 744 watt maximális teljesítmény leadására képes egység kábelezése két 4+4 tűs CPU, egy 16 tűs 12VHPWR és három 6+2 tűs PCI-e konnektort kínál többek között.

A TUF Gaming széria külseje alapvetően visszafogott (bár teljesen hagyományos kockának azért nem neveznénk), ha valaki szeretne extra díszítéseket, akkor ők a ROG márkanév alatt elérhető Strix és Strix Aura Gold családok között nézelődhetnek – a kisebb méretű számítógépet építőknek pedig az SFX-L szabványú Loki tápegységek lehetnek jó választások.


[+]

Továbblépve a GPU-k sorában, ha mondjuk egy SFF játékgépet szeretnénk építeni RTX 4080 Super alapokra, akkor 850 wattos tápegységben gondolkozzunk. SFX-L méretben már nem sokan kínálnak ilyen erős modelleket, de az ASUS igen: a ROG Loki SFX-L 850W Platinum egy kompakt, de jövőálló, strapabíró, 10 éves garanciával rendelkező táp, mely 80 PLUS Platinum hatékonyságával pénztárcánkat is kíméli. És ha már tanúsítványok: a kis méret, nagy teljesítmény kombinációja általában erős hűtést és vele magas zajszintet jelent, de itt ez nem áll meg, a 12 cm-es, 40%-os terhelés alatt teljesen le is álló Axial-tech ventilátorral ez a modell a Cybenetics Lambda A minősítését is kiérdemelte. A megjelenést ARGB ventilátor és oldalsó logó dobja fel, a moduláris kábelezés a kis méret ellenére is két 4+4-es, egy 12VHPWR és három 6+2 tűs PCI-e konnektort kínál.


[+]

Ha PC-ben jelenleg a csúcsra törünk, akkor valószínűleg egy GeForce RTX 4090-es VGA-val készülünk majd, ami a hozzá passzoló, Ryzen 9, Core i9 processzorokkal kombinálva legalább 1000 W-os táppal érzi majd igazán jól magát. Ez lehet például a ROG Strix 1000W Aura Gold, ahol az Aura az ARGB LED-ekkel megvilágított, méretes ROG logóra utal, mely természetesen Aura Sync kompatibilis is.

Az Axial-tech ventilátorok nagyobb térfogatáramot, így jobb hűtést kínálnak, a golyóscsapágyazás pedig az élettartamot növeli.
Az Axial-tech ventilátorok nagyobb térfogatáramot, így jobb hűtést kínálnak, a golyóscsapágyazás pedig az élettartamot növeli [+]

Ez a 80 PLUS Gold minősítésű tápegység is megkapta az ASUS 0 dB technológiáját, mely a félpasszív, 40%-os terhelés alatt teljesen néma üzemmódra utal. Ventilátora dupla golyóscsapágyazású, a burkolat pedig alumíniumból készült, mely így igen komolyan besegít a hűtésbe is – például a transzformátor hidegen tartásában. Mindezek után nem csoda a Cybenetics Lambda A+ tanúsítvány megszerezése sem, mely 15-20 dB(A) közötti maximális zajszintet szavatol. A kábelezés természetesen moduláris, és az 1000 watt elosztásához a megszokott 2 db 4+4 és 1 db 12VHPWR konnektor mellett itt már négy darab 6+2 tűs PCI-e csatlakozó áll rendelkezésre.


[+]

Végül azoknak, akik a tuningra is szeretnének tartalékolni extra wattokat, ajánlható a ROG Thor 1200W Platinum II tápegység. Ez az 1,2 kW teljesítményt 80 PLUS Platinum hatásfokkal állítja elő, és a 0 dB technológiának, illetve 135 mm-es Axial-tech ventilátornak köszönhetően a Cybenetics Lambda A++ minősítést is kiérdemelte (ami 15 dB alatti zajszintet jelent).

Az átlagosnál mélyebb, 150 x 86 x 190 mm-es táp két 4+4, egy 12VHPWR és nyolc(!) 6+2 tűs PCI-e konnektort kínál, külsején pedig az Aura Sync kompatibilis ARGB LED-ek mellett egy OLED kijelző is található, ami jelzi az aktuális fogyasztást. Aki időtálló, későbbi újgenerációs komponensekkel is kompatibilis, csendes tápot keres, az bátran szétnézhet az ASUS kínálatában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS