A Windows 10 a kicsi és beágyazott eszközökön is elférhet majd

A Microsoft a shenzeni WinHEC 2015 alkalmából újabb információt hozott napvilágra a készülő Windows 10-zel kapcsolatban. Ezúttal az Internet of Things, azaz IoT eszközökhöz készülő kiadás volt terítéken, amit többek között az igen népszerű Raspberry Pi is meg fog kapni a korábbi ígéreteknek megfelelően. Alapvetően a Windows 10 IoT többféle verzióban lát majd napvilágot, így a különféle kiadások különféle eszközökre kerülhetnek majd fel, például hálózati átjárókra, mobil eladóállomásokra, POS-terminálokra, robotizált és egészségügyben használt eszközre is.


[+]

Jobban megvizsgálva látható, hogy a Microsoft felhasználás szerint három részre osztotta a Windows 10 IoT kiadást: ipari, mobil és kisméretű eszközökre. Ezek vélhetően még  nem a végleges elnevezések lesznek, de a mellékelt képen jól látszik, hogy melyik kiadáshoz milyen hardverkövetelményeknek kell megfelelni architektúra, tárhely, valamint a rendszermemória szintjén. Az is kiolvasható, hogy milyen grafikus felhasználói felület lesz elérhető, vagy éppen nem elérhető, hiszen a legkisebb, "Small devices" esetében sem asztal, sem pedig Modern felület nem lesz, cserébe ARM és x86 architektúra egyaránt használható lesz alatta. Ezzel szemben a mobilok estében modern, az iparinál pedig hagyományos asztal is elérhető lesz, sőt ez utóbbihoz nagyvállalati szintű titkosítás jár, és képes lesz natív gép-gép és gép-felhő összeköttetésre az Azure IoT szolgáltatáson keresztül.


[+]

A Microsoft végül három eltérő (ARMv7, x86, ARMv8) platformot is bemutatott, amelyekhez ingyen elérhető, valamint teljes körűen támogatott lesz a "Small devices" változat – sorrendben a Raspberry Pi, Atom fejlesztői lap, Qualcomm DragonBoard 410c. Ebből viszont az is kiderül, amit minden hangzatos újságcím ("ingyen Windows 10 a Raspberry mellé") ellenére már sejteni lehetett: a Raspberry nem egy teljes körű Windows 10-et fog kapni, hanem egy olyat, amiből nem az egyszerű otthoni felhasználók, hanem sokkal inkább a fejlesztők profitálnak majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés