(Frissítve!) Ingyen lesz a Windows 10 a kalózverziókra is

Ma reggel számoltunk be Terry Myerson tegnapi beszédéről, ahol a Windows 10 nyári megjelenése állt a középpontban.

Ám az operációs rendszerek fejlesztéséért felelős vezető akkor nem, csak később, a Reuters hírügynökség kérdésére közölte, hogy a megjelenéstől számított egy évig lehetséges ingyenes frissítés nemcsak a legális, hanem a kalózverziókra is vonatkozik – vagyis a tört rendszert használók is frissíthetik szoftverüket.

Ám a telefonos interjú leírt szövege alapján nem lehet eldönteni, hogy ez a kedvezmény csak a kínai felhasználókra vonatkozik, vagy pedig mindenkire, globálisan – ez ügyben megkerestük a magyar képviseletet, hogy tisztázzuk a kérdést, amint a válasz megérkezik, frissítünk.

Hirdetés

Az biztos, hogy Myerson elmondása szerint a lépés motivációja, hogy Kínában, ahol több százmillió felhasználóval kell számolniuk, óriási az illegális példányokat használók száma, és őket szeretnék „beterelni” a legális táborba.

A vezető most egyéb részleteket nem közölt a frissítési akcióról, így az a fontos kérdés nem világos, hogy kalózverzió upgrade-je esetében milyen licencszerződés lép életbe, vagyis valóban egy teljes értékű legális program lesz-e az ilyen módon használt Windows 10.

A döntés hátterében egyébként az állammal való kiegyezés is állhat – ahogy ezt a nagy kínai cégek partnersége is mutatja –, ugyanis a kínai központi közbeszerzési hivatal tavaly május 16-án jelentette be, hogy a kormányzati számítógépeken nem engedélyezik a Windows 8 operációs rendszer használatát, ez pedig komoly veszteség a Microsoftnak. De mindez csak feltételezés.

Frissítés:

Időközben több befolyásos amerikai techportál is felvilágosításért fordult a Microsofthoz, és a szóvivő nekik megerősítette, hogy a kalózverziók szabad és ingyenes frissítése az akció egy éve alatt globálisan értendő: a világon bárki, akinek a gépe megfelel a telepítési követelményeknek, frissíthet a Windows 10-re, akkor is, ha nem jogtiszta a szoftvere (a Windows 7-től felfelé).

A magyar képviselettől egyelőre még nem kaptunk választ, de amennyiben ez megérkezik, közzétesszük.

Frissítés2:

Megkaptuk az igen szűkszavú választ a magyar képviselettől is, de egyelőre többletinformációhoz nem jutottunk (részletekre is kíváncsiak voltunk), mindössze az angol nyelvű sajtóban megjelent nyilatkozat magyar fordítását. Ennek értelmezése viszont újabb gondokat vet fel, ugyanis nem egyértelmű, hogy a kalózverzióról való frissítés legális szoftvert eredményez-e - inkább arra hajlanánk az alábbi szöveg alapján, hogy inkább nem.

De várjuk a képviselet válaszát a további kérdéseinkre is, melyek épp ezt firtatták.

Idén nyáron jelenik meg a Windows 10, és minden ügyfelünk, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek Windows 10-re. Amennyiben az ügyfeleink felismerik az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőségeket biztosítunk számukra a jogtiszta verziókra való áttéréshez.

Azóta történt

Előzmények