Hirdetés

Elegáns tablet a Gigabyte-tól

Gigabyte Touch Note T1028G

Nem először találkozunk már tablet formátumú hordozható számítógéppel, hiszen az Asus és a viliv gépezete is járt már nálunk. Azt hihetnénk, ezek a számítógépek egy kaptafára épültek, nem tudnak újat mutatni, ugyanaz az érintőképernyő van bennük, ugyanazzal a belső felépítéssel. A gyártók azonban általában inkább pont ennek ellenkezőjére törekszenek, az újdonsággal szeretnék megfogni a vásárlókat, ami persze nem egyszerű feladat. Hogy a Gigabyte mérnökei, tervezői is eképpen gondolkodtak-e, azt nem tudhatjuk. Mindenesetre egy első pillantásra igen biztató megjelenésű készüléket hoztak össze a TouchNote T1028G személyében.

Dobozának kidolgozása, külső megjelenése már bizalomgerjesztő volt, reménykedtünk, hogy a belül lapuló tesztalany - melyet a Bluechip webáruház bocsátott rendelkezésünkre - még inkább az lesz. A TouchNote mellé kaptunk egy hordozótáskát, az elmaradhatatlan tápegységet, használati utasítás és üzembehelyezési útmutató formájában némi papíranyagot, egy telepítő CD-t és egy pótstylust.

A T1028G egy 10,1" képátlójú monitorral felszerelt, kicsi, könnyű tablet. Méretei a kategóriájában lévő többi hasonló gépezetéhez hasonló, 265 mm-es szélességéhez négy cellás akkumulátor esetén 195 mm-es hosszúság és 38,5 mm-es vastagság társul; 6 cellás áramforrás alkalmazásával pedig 214, illetve 41,4 mm-esre növekednek ezek az értékek (ahogy tesztkészülékünknél is). Tömege is ekképpen különbözik, 1,3 vagy 1,48 kg-ot nyomhat az alkalmazott akkutól függően.

Borításának színe leginkább talán barnás-bronzként határozható meg. Nekünk tetszett ez a nem túl élénk árnyalat, ami végre nem fehér vagy fekete, és egyfajta elegáns megjelenést kölcsönöz a masinának. A TouchNote formáinál a szögletes élek dominálnak, ez a fiatalosan lekerekített kialakításokkal ellentétben inkább egy kis komolyságot tükröz.

Képernyőjét kissé vastagnak tűnő keret veszi körül, de legalább van mire támasztani a csuklónkat, ha a megjelenítőt kifordítva és visszahajtva tábla PC-ként használjuk – például jegyzetelésre – a T1028-ast. A zsanér kellően erősnek és tartósnak bizonyult. A kijelző egyébként LED háttérvilágítású, felbontása pedig 1366x768 pixel. Érintőképernyős mivolta miatt szerencsére nem túl tükröződő a felülete, megszoktató.

Lássuk, mit kínál csatlakozók terén a kis Gigabyte! A készülék eleje nem tartogat túl sok izgalmat, csupán a két hangszóró került ide. A hátsó rész hasonlóan ingerszegény, mivel szinte teljes egészében az akkumulátor tölti ki. Tőle balra azért szorítottak helyet a Kensington zár résének.

A bal oldalt nézve már más a helyzet. Ide tették a D-Sub aljzatot, mellé pedig, nagyjából elegendő helykihagyással egy 2.0-s USB portot. Ezeket a ventilátor szellőzőrácsa követi, majd egy speciális többfunkciós gomb. Végül a hang ki- és bemenet zárja a sort. Jobb oldalon található az ExpressCard nyílás, felette a memóriakártya-olvasó. Ezek mellett kapott helyet a két másik USB kapu, melyek között elég hely van, hogy méretesebb pendrive-ok is használhatók legyenek egyszerre. A bekapcsológomb következik, amely egyúttal billentyűzárként is funkcionál, majd az Ethernet és a táp csatlakozója látható.

A többfunkciós gombbal kikapcsolt készüléknél az akkumulátor töltöttségének állapotát is ellenőrizhetjük, ekkor a jobb oldalon található öt LED-ből a kapacitásnak megfelelő számú villan fel. Beüzemelt számítógépnél pedig egy gyorsmenü hozható elő vele, amelyen az egyes komponenseket (pl. Wi-Fi, Bluetooth) kapcsolhatjuk ki-be.

Alul jó néhány szellőzőrácsos fedőlemez figyelhető meg, ezeket levéve a cserélhető alkatrészekhez jutunk. Bal oldalon, felül a memóriákhoz férhetünk hozzá, középen pedig a vezeték nélküli kommunikációs kártyákhoz, míg a jobb oldali takarólap a winchestert rejti.

Két részletet emelnénk még ki, ezek egyike az öt jelző LED. Az apró kék fényforrások a Bluetooth, Wi-Fi, háttértár és akku állapotáról adnak visszajelzést. A másik pedig a 3G kapcsolathoz elengedhetetlen SIM kártya foglalat, amihez az akkumulátort kivéve férhetünk hozzá.

A Gigabyte tablethez adott táska vastag szivaccsal volt bélelve, a sarkok is külön megerősítést kaptak. A cipzárok és a fogantyúk is tartósnak látszottak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés