Hirdetés

Aktív témák

  • laacika

    tag

    válasz And #1250 üzenetére

    Köszike de én arra gondoltam hogy itt hirdetett egy emberke aki eladásra csinál antennákat!!

    Úgy tanul az ember ha kérdez!!

  • salander

    tag

    Egy WRT54-GL routerről osztom meg a netet otthon. A lakás másik feléhez útban van egy komolyabb beton + egy gipszkarton fal. Az otthoni laptopokat ez nem is zavarja a routertől legtávolabbi pontokon is akár stabil 8-10-15MBps tudnak.

    Ezzel szemben az egyetlen asztali gép folyamatosan kínlódik valamikor száguld máskor 25-40K-val sem megy a fel/letöltés pedig az égvilágon semmi nem változik a lakás topológiájában meg az antennák irányában.

    Szerintetek mi lehetne a megoldás? Új wlan kártya a gépbe, esetleg egy nagyobb teljesítményű antenna a kártyára kötése és feljuttatása a szoba tetejére vagy egy USB-s hosszabbítható wlan adapter? A gép a padlószinten van és egy SMCWPCI-N2 kártya van benne.

  • adidas4death

    aktív tag

    Üdv srácok!

    Segítségre lenne szükségem, mert az emeleten van bekötve a net, és szükségem lenne egy jelerősitőre, hogy erösebb legyen a jel a ház többi részében is. :K

    Tudtok erre valami jó cuccot ajánlani? :U

    Válaszotokat, segitségeteket előre is köszönöm. :R

    Üdv.: adidas4death

    Xiaomi 11T Pro 256GB | Huawei P20 Pro | HTC HD2 EU | LG G2 Black 32GB 5.0.2 v30d | HTC U11 Black 64GB | Opel Insignia B GSI 4x4 2.0CDTI |

  • Greenbook

    tag

    válasz adidas4death #1253 üzenetére

    Egy repeaterrel könnyedén tudnád orvosolni a problémát. Elhelyeznéd egy olyan helyen ahol még megfelelő az eszköznek a térerő így ezzel tulajdonképpen eléred amit szeretnél mivel kibővíted a megfelelő térerősséggel ellátott terület nagyságát.
    Jelerősítő létjogosultsága annyiban megkérdőjelezhető, hogy nagy teljesítménnyel nincsen sok értelme szennyezni a frekvenciát, mivel hiába tudod messzebbről fogni az adód jelét ha a laptopodban lévő wifi változatlan kicsi teljesítményével egyszerűen nem fogja elérni a nagy térerővel "látható" rádiódat.

    http://csatlakozok.atw.hu

  • zsoltsuveg

    csendes tag

    bocsi a magyar irasert de ausztiaban elek es ma magyar tudasom egy kicsit hijanyos
    aszt szeretnem megkerdezni a Thoshiba Satellite L-40-nek hogyan tudom a WLAN-t bekapcsolni mert az F8 as gombon van az ikon de talan valamek masik bombal kel egyszerre lenyomni

    Ha valaki tud segitcsen!

    zsoltsuveg

  • Greenbook

    tag

    válasz zsoltsuveg #1255 üzenetére

    Bal alsó sarokban a ctrl mellett egy kék színű "Fn" feliratú gomb aktiválja a kék feliratos gombokon a másodlagos funkciót.
    Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a wifi gomb azokon a típusokon is megtalálható amikben nincsen benne a hardver.

    http://csatlakozok.atw.hu

  • zsoltsuveg

    csendes tag

    nagyon kosz az infot amugy van wifi beepitve de ez a FN nem jott be valami hibas bealitas lehet mert a solgaltato at alitot WPA rol WPA-PSKra es azota men megy de amugy nagyon kozs

    ja es vettem egy WLAN-stiket es ezel mukodik :C

    zsoltsuveg

  • whooree

    csendes tag

    Heló!

    Olyan kérdésem lenne hogy egy kisebb hálózatot kellene létrehoznom két családi ház között( internetet szeretnénk megosztani) amik kb 100-120 m-re vannak egymástól, rálátás talán megoldható lenne, de nem akarok égbekiáltó magas antennatartókat.

    A kérdés a következő:

    Milyen routert ajánlotok esetleg antennát( gyári és "maszek" is szóba jöhet) kábeleket, elhelyezést, szinte minden tanács jól jönne mert nem nagyon értek hozzá, és nagyon kellene a net a másik házhoz is.

    Ami eddig megvan( tudom hogy édes kevés :) ):

    TL-ANT2405C
    TL-WN422G
    Egyáltalán érnek-e valamit? :))

    És még egy. Ha olyan routert vennék amit kettő vagy több antenna van, akkor az megoldás lenne-e hogy az egyikre rárakom a fent említettet, hogy abba a házba is jó legyen a jel ahol a net be van kötve, a másik antenna helyére meg pl rakok egy bi-quad-ot vagy valami gyári irányítottat( bár nem akarok ennyit költeni rá hirtelen)?
    Vagy ezt így el is lehet felejteni?

    Köszi! :)

  • PonPon

    senior tag

    Sziasztok!

    Szektor antennát szeretnék építeni, találtam is egy franko oldalt ezzel kapcsolatban, nagyjából megvannak az alkarészeim is, csak van egy rész amit nem nagyon értek a leírásban.
    Van aki tudna nekem segíteni értelmezni ez:

    Fabricate the 1:4 BALUN from ½ wavelength of coax (measured by the shielding).
    RG-316 (v=0,697): 43mm (This is the coax cable I use here)
    RG-58 (v=0,66): 40,7mm
    CFD200 (v=0,83): 51mm


    “Verbindingen KORT houden” means “keep connections SHORT as possible”.
    Solder the radiator to the coax feed/ BALUN.

    ezt a közepét hogy kellene megépíteni, nem igazán vágom,
    kösziiii

    [ Szerkesztve ]

  • gabo89

    senior tag

    Sziasztok!

    Lehet csinálok egy biquad antennát. Azt szeretném megkérdezni, hogy PCB-t hol lehet kapni? Illetve nem-e jó, ha egy rossz megcsupaszított alaplapból csinálom?

    indul a sörös aludni

  • And

    veterán

    válasz gabo89 #1261 üzenetére

    Bármelyik valamirevaló alkatrészboltban beszerezhető kisebb-nagyobb nyers nyáklap. Például Bp-en: Lomex, Elektrokontha, Conr@d (ha az ár nem lényeges ;]), Vidéken: RET, SOS-electronic. Ezek többsége csomagküldést is vállal, bár a postaköltség valószínűleg nagyobb lesz a kellő méretű nyák áránál. Vagy keresel egy környékbeli ismerős amatőr áramkör-építgetőt, szervizest vagy hasonlót. Sima 0,5..1mm körüli vastagságú rézlemez is megteszi, ha a megfelelő méretűre vágod (bár a nyák forrasztása egyszerűbb, kisebb teljesítményű pákát igényel).
    A megcsupaszított alaplap már a bohóckodás kategória volna, elvégre mégis csak bele kell forrasztani a sugárzóelemet tartó rézcsövet. Az 'aprólékok' nyákról való lepucolása és a forrasztást gátló réteg vakarászása szvsz. nagyságrendekkel több energiát igényel, mint a tiszta nyáklap beszerzése. Arról nem is beszélve, hogy a funkciója elvileg a tükrözés volna, az igen finom rajzolatú alaplapok nyákjai pedig nem a homogén rézfelületeikről híresek, amelyekbe csak úgy pikk-pakk beleforrasztasz egy rézcsövet. Ellenben többrétegűek, a rajtuk lévő vezetősávok tömkelege pedig parazita alkatrészként érdekes hatásokat produkálhat a wifi frekvenciasávján. Szóval kifejezetten hanyagolandó.

  • PonPon

    senior tag

    válasz gabo89 #1261 üzenetére

    itt
    akármekkora méretű és vastagságú réz/alu lemezel kitudnak szolgálni!

  • drugbaron1

    tag

    Sziasztok!

    Elég sokat böngésztem itt, de nem igazán találtam a választ!

    Adott egy TP-Link wr543g router ( [link] )

    A router lényegesebb adatai!
    Az antenna: 5dBi Detachable Omni-Directional (gyári)
    Az EIRP: <20dBm(EIRP)

    Na már most lecseréltem az antennát egy nagyobbra 16-20dbi ( egész pontosan erre: [link] ). Az elvárásom az volt, hogy erősítsem a jelet, jelnek a minőségét, mert az épületben volt olyan laptop kliens amin elég gyenge volt a jel és ingadozott! Gondoltam ez megoldaná a problémát! Tisztában vagyok azzal, hogy nem teljesen körkörösen szórja a jelet, ezért forgattam, helyeztem az antennát minden irányba, de változás semmi szó szerint semmi! Sőt még instabilabb volt a vétel. Próbáltam hogy direktbe teszem fel az antennát a routere, de az sem segített, így pont azt a teljesítményt hozta mind a gyári antenna, de semmi többet!

    Elméletileg így az EIRP teljesítménye kb 31-35dBm kéne legyen! Sajnos mérni nem tudom, vagyis nem tudom hogyan lehetne!
    A kérdésem az lenne miért nem változik a jel erőssége/minősége? egy kicsivel is?

  • zollover

    csendes tag

    válasz drugbaron1 #1264 üzenetére

    Szia!

    Kicsit nehéz megfogalmazni, de attól még a helyzet egyszerű.

    Feltételezem, hogy a távoli laptop és a router között van egy-két fal.
    Képzeld el, hogy a router egy pici lámpa (fix 100mW-os), a falak tejüvegből vannak, te pedig a laptop helyéről próbálod meglátni azt a pici fényt...

    Nos, ha felteszel a lámpára egy olyan búrát, hogy csak körkörösen egy vizszintes csíkba koncentrálja a fényét, akkor az első tejüveg falon láthatsz egy elég fényes csíkot. A második tejüveg falon már csak tippelni tudsz, hogy talán van valami különbség, de a harmadik tejüveg fal mögött már semmi észrevenni való különbség nem lesz...

    És persze ami azt illeti, amikor a router veszi a laptop jelét, a falról egy kisebb nyílásszögű antennával sajna kevesebb felé tartó energiát tud befogni... Még az lehet, hogy egy 3 dBi-s antennával jobban is járnál...

    [zollover]

  • drugbaron1

    tag

    válasz zollover #1265 üzenetére

    Hm... elgondolkodtató! pl: szóval az jó hogy az EIRP magas, csak az nem mind1 hogyan adódnak össze a számok, már mind a router teljesítménye ha pici, akkor nincs értelme feltenni egy nagyobb antennát? jó értem azt is hogy nem mind1 hogy irányított az antenna vagy sem. De a probléma még mindig adott!
    Felteszem a kérdést másképp:
    A gyári 5dbi antenna és amit most vettem 16-20dbi antenna között mi a különbség, ha nem a dbi-t vesszük alapul (sugárzási szempont stb)?
    Mikor érdemes olyan antennát használni ami 16-20dbi nyereségű pl: amilyet én vettem?, ha a router teljesítménye nagyobb?
    Hogyan lehetne akkor megoldani a problémámat, hogy az adott laptopok stabil kapcsolatot tudjanak létesíteni a routerrel wifin keresztül (több laptop van és nem egy irányban)?
    Wifi jelerősítő a megoldás? (kissé drága)
    Tehát szak szempontból is szeretnék tágulni, na meg a véleményedre is kíváncsi vagyok, hogyan oldanád meg a problémát?

    És köszi előre is a segítséget!

  • And

    veterán

    válasz drugbaron1 #1266 üzenetére

    "szóval az jó hogy az EIRP magas, csak az nem mind1 hogyan adódnak össze a számok, már mind a router teljesítménye ha pici, akkor nincs értelme feltenni egy nagyobb antennát?"
    Rossz elgondolás. Adáskor az EIRP számítás végeredménye a fontos, az mindegy, hogy azt mekkora adóteljesítménnyel és antennanyereséggel éred el. 'Nagyobb' antennának mindig lehet értelme, a vételen például minden esetben segít (az EIRP-nek a vételhez nincs is köze).
    "A gyári 5dbi antenna és amit most vettem 16-20dbi antenna között mi a különbség, ha nem a dbi-t vesszük alapul (sugárzási szempont stb)?"
    A különbség számszerűen 11..15 dB (avagy dBi, különbségnél mindegy). A valóság viszont az, hogy úgy tűnik, hiába tépem a billentyűzetet: ekkora nyereségérték egy ilyen vacak antennánál teljesen valótlan, durva hazugság! Egy negyvencentis körsugárzótól kábé akkora, vagy alig nagyobb nyereség várható, mint amekkorát a routered eredeti antennájára specifikáltak. A másfél méteres koaxkábel - ha használod - még ráadásként minimum 1,5 dB-t csillapít. Névleg 15 dBi-s körsugárzó ugyan kapható (példa: [link]), de az bizony nem 40 centi hosszú, és nem is 2,5k-ba kerül. Valós 20 dBi-s omni pedig végképp nem szerezhető be. ("Ha valami túl szép ahhoz hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az".)
    A wifi-erősítő nem alternatíva: nem beltérre való és nem ilyen célra készül. Megoldás lehet egy valóban nagyobb nyereségű antenna, de egyrészt használata erősebb nyalábolással (irányhatással) jár, másrészt beltéri, kezelhető mérettel rendelkező nagyobb nyereségű körsugárzó nem nagyon van. Marad az, hogy irányított, beltérre szánt antennatípust alkalmazol (ezek nem túl nagy nyereséggel rendelkeznek), vagy az, hogy több AP-vel feded le a külön tereket.

  • drugbaron1

    tag

    válasz And #1267 üzenetére

    hát igen nem nagyon éri meg kínai antennát venni no name márkásat..!
    köszi szépen a fejtágítást!

  • zollover

    csendes tag

    válasz drugbaron1 #1268 üzenetére

    Velem is előfordult, hogy elmosolyodtam egy omni antenna sugárzási diagramján. (Kézzel rajzolva, csak úgy, saccolásilag)

    Egyébkét több falat is átsugározni elég reménytelen... (Néha még akár egyet is)

    [zollover]

  • regr

    csendes tag

    Nem vagyok hozzáértő, ezért ne szakzsargont írjatok, nekem tök elég, ha tutira tom milyen kütyüt vegyek. Elnézést a tudatlanságomért, de ez van.
    Haverom kb. 120m-ről lövi (másik házból) 2,4 Ghz-es körsugárzóról a netet, én Yagival fogom, a Yagiból kábel viszi a jelet az asztali pc-m TP-Linkes WLAN kártyájának antennacsatlakozójába.A körsugárzó egy routerből kapja vezetéken át a jelet. Minden szuperül műxik.
    Kérdésem:
    Milyen eszlözt kell vegyek ahhoz, h a netet a lakásban akár UTP-s kábellel (be van húzva) akár WIFI-n a pc-men kívül még 3 pcre küldhessem, úgy, hogy valamennyi pc egymástól függetlenül használható legyen netezésre, persze az is jó lenne, ha a sebbesség nem csökkenne jelentősen. Már sok üzletben érdeklődtem, de mindenhol mást mondtak (pl. ruter, 2db router, 1 accesspoint+1router, 2 accesspoint, 1db 2 v. 3 antennás router). Persze egyik se vette volna vissza, ha nem múxik. Előre is köszönöm.

  • dr.bubo

    őstag

    válasz regr #1270 üzenetére

    Ha elég kábelen, akkor a TP-link 543g a megfelelő számodra, mert tud kliensként működni. A meglévő antennádat hozzá kötöd, kábelen pedig a gépek csatlakoznak hozzá. Beállítása: 543g kliens beállítása :)
    Ha viszont wifi is kell, akkor még egy eszközt, AP-t vagy routert kell beszerezned, amit az 543g-vel összekötsz. :)
    Sajnos egy eszközzel nem fogod tudni megoldani.

    Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

  • teglasz

    tag

    Sziasztok!

    A segítségeteket kérném!
    Külföldön, nyaralás alatt szeretném valamelyik Hotel vagy egyéb
    nyilvános hely jelét befogni, hogy néha fel tudjak kapcsolódni
    a NET-re. Egy ilyen Tp-Link antennát néztem ki, és a leírásában
    találtam egy ilyen adatot: 1/11/54Mbps -- 1.77km/1km/140m.
    Az lenne a kérdésem, a megfelelő viszonyok mellett ez szerintetek
    valóban tudhat közel 2km.-es távot, mert csak 9 dBi-es?
    Szóval elég gyengének tűnik, viszont a Secron Wifi 11-es antennája
    is csak 11 dBi-es, és 21 km.-es távon hibátlanul tesztelték.
    Esetleg ilyen nem túl drága kategóriában tudtok valamit ajánlani?
    Előre is köszi!

    [ Szerkesztve ]

    teglasz felhasználónak 238 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése a fórumon! ------ Eladó termékeim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/teglasz/index.html

  • And

    veterán

    válasz teglasz #1272 üzenetére

    Sokszor ismételt tétel: önmagában az antenna nyereségéből nem vezethető le annak hatótávolsága. A gyártók csak azért adják meg, mert a felhasználók azon részhalmaza, akik ezzel nincsenek tisztában, elvárják tőlük. De ettől még a specifikált hatótáv haszna kábé annyi marad, mint az éves időjárás-előrejelzéseké, vagy a tőzsdeindex jövő év végére vonatkozó becsléséé. Bizonyára használható darab az a 9 dBi-s TP-Link is, csak a mellette említett hatótávot gyorsan felejtsd el ;). A Secron Wifi-11 antennája egészen biztosan egy biquad-ot takar, amelyet házilag sem bonyolult utánépíteni (ehhez képest kicsit sokallom az árát, főleg úgy, hogy a kábel és a csatlakozó költségét sem tartalmazza). Ha ez megnyugtat, biquad-dal kilométeres táv is áthidalható, akár 54 Mbps linksebesség mellett, ha a szükséges feltételek adottak. Ezek: megfelelő (kültéri) telepítési hely, optikai rálátás a végpontra, rövid / kis csillapítású koaxkábel, kellően érzékeny wifi-eszköz, valamint ugyanezek az ellenoldalon is.

  • teglasz

    tag

    válasz And #1273 üzenetére

    Köszönöm a kimerítő választ, nem vagyok túl jártas e téren!
    Igazából én is sokallom a Wifi 11 árát, ezért is kérdeztem rá.
    Ezek szerint az általam belinkelt Tp-Link antenna a legideálisabb
    körülmények között sem fog tudni még 1 km. se átlőni stabilan?
    Ha a Wifi 11 biquad antenna, ehhez képest a belinkelt Tp
    milyen rendszerű, kialakítású lehet szerinted, hogy ennyivel gyengébb?
    Bocs, ha nagyon Láma vagyok hozzá!?

    teglasz felhasználónak 238 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése a fórumon! ------ Eladó termékeim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/teglasz/index.html

  • And

    veterán

    válasz teglasz #1274 üzenetére

    Félreértettél: ne úgy felejtsd el a TP-Link-re megadott hatótávot, hogy az biztosan nem igaz, hanem úgy, hogy valami kényszert éreztek arra, hogy specifikálják, de ez az említett tényezőktől függően lehet a sokszorosa, vagy épp a töredéke is. A wifi-11-nél mindössze 2 decibellel rosszabb a nyeresége (nem annyira vészesen gyengébb), de ez az érték valószínűleg a tartozék 1m kábellel együtt értendő (mivel ennyi fixen rajta van), míg a Secron wifi-11 esetén anélkül.
    "milyen rendszerű, kialakítású lehet szerinted"
    Hát, én se látok bele :U, de nagyjából így néznek ki belülről a panelantennák: [link].

  • teglasz

    tag

    válasz And #1275 üzenetére

    Köszi a segítséget, kicsit már kezdem kapisgálni! :K :R
    Igazából kár, hogy ilyennel kell vacakolni, mert szívesen fizetnék a
    külföldi nyaralásnál valami elfogadható díjat az internetért, de az
    nonszensz, hogy 50 mb. 24h-ra 3000,- Ft. és utána a túllépésért
    1200,- ft./mb. a díj! De ez már nem ide tartozik!
    Veszek itt az egyik kollégától egy ilyen Tp-Linket barátságos áron,
    aztán majd meglátjuk mi jön össze vele!?
    Igazából vettem már egy ILYET is a múlt héten itt az apróban.
    Nos laptop belső Wifi antenna 13-15 jel között itthon, Tp-Link külső modemmel (Belső antenna letiltva) gyári kis antennával kb. 17 jel, illetve csatlakoztatva ezt a
    2408C-s antennát kb. 23-25 jelet fog. Most arra leszek kíváncsi,
    hogy ez a 2409A tud-e esetleg több jelet befogni mint a2408-as
    8 dBi-es másik??? :F

    teglasz felhasználónak 238 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése a fórumon! ------ Eladó termékeim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/teglasz/index.html

  • GBRDVD

    tag

    válasz teglasz #1276 üzenetére

    Érdekelne, hogy sikerült-e új antennát venned, mivel nekem szintén egy TL-ANT2408C van, és váltanék valami erősebbre. Ebből következik pár további kérdésem, amit leírtam a másik topikban. :)

  • Piwi

    addikt

    Sziasztok.

    Van egy Tp link TL-WR1043ND típusú routerem.
    A ház hátsó részén van beüzemelve, ahol sok vastag fal van, így elöl elég gyenge a jel és szakadozik. Van valami megoldás arra hogy erősebb legyen a jel? Köszönöm a válaszokat

    Aki az ördöggel cimborál, az a pokolban ébred ;]

  • DBob

    őstag

    Érdemes ezt elolvasni, amíg a moderátorok ki nem törlik (remélhetőleg az egész hirdetést)

  • And

    veterán

    válasz DBob #1279 üzenetére

    Már megint a kamuzás ezerrel: 5,9W USB-n? Maga a port a felét sem tudja biztosítani, nem hogy a kliens ennyit RF-teljesítményben. EIRP-nek esetleg elmegy, de hogy az az antenna nincs 30 dBi-s, arra mérget veszek. Dobozolt yagi-nak néz ki, jó esetben tizenegynéhány dBi nyereséggel.

  • sziasztok !
    1- kérdésem...
    tudok magamnak maszekba sma r/p kábelt készíteni ha beszerzek hozzá mindent ???
    2- k...
    (ha igen) akkor azt milyen koaxkábelből tudom majd megcsinálni ???
    3- k...
    ha beszerzem a 8eres utp kábelt krimpelőt rj 45-s dugot stb stb,azt milyen kötésben kell krimpelni hogy 2 routert össze lőjjek lanba???
    4- k...
    http://www.ostelsat.hu/access_point_tp-link_tl-wa5210g_kulteri_N2350.htm
    ezt az ap-t ha nem lanba dugom gépre,hanem sma dugoval,közvetlen routerbe dugnáám,aakor kihasználva az ap tulajdonságai adta előnyöket, tudnáám simán antenna ként is használni ???
    5- k...
    vegyünk egy nagy nyereségű paraboloid antennát vagy mi a szöszt...
    http://ipon.hu/webshop/product/_tp_link_tl_ant2424b/131111

    ugye ennek a parabola rész az veszi a jelet,a benne lévő fej egység pedig ugyanazt szórja vissza ??? a feltüntetett szög érték/határokon belül ???
    és ugy kell azokat a feltüntetett adatait érteni ??? (bár itt átalakítóra is szükség lessz )

    eggyenlőre ennyit szerettem volna feltenni,amit meg and kollega feldobott labdát a konzerv dobozos irányított antenna projektjét el kezdtem... :)

    hálás köszönet a tippért :D

    Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

  • And

    veterán

    válasz barack21 #1281 üzenetére

    1.) Rajtad múlik. Azt ki mondja meg innen, hogy képes vagy-e rá :U ? Egyébként nem agysebészet, nekem is sikerülni szokott.
    2.) Amilyenből tetszik. Természetesen 50Ω hullámimpedanciájú koax kell hozzá, de a különféle (méretű) kábelekhez más-más csatlakozó kell. Általánosan használt pl. a H155-ös (5,5mm-es) kábel, de a lényeg, hogy az adott kábeltípushoz kérd a csatlakozót, különben nem fogod tudni felszerelni.
    3.) Egyenes kötéssel, bár a mai MDI/MDI-X képes eszközöknek már mindegy.
    4.) (A linkeket legközelebb légyszíves link-ként beszúrni, mert úgy jóval egyszerűbb használni.)
    Amit itt elképzeltél, annak nincs értelme! AP-t nem használunk passzív antennaként (routert sem tápegységként, meg PC-t sem krumplisütőként). Ha kültéri antenna kell, akkor kültéri antennát szerelj, ne AP-t! Egyébként sem annyira nagy szám a saját antennája, 12 dBi nyereségű (nagyjából a biquad-éval azonos, utóbbit pedig kicsit olcsóbb elkészíteni, vagy egy olyan kategóriájú antennát venni).
    5.) "ugye ennek a parabola rész az veszi a jelet,a benne lévő fej egység pedig ugyanazt szórja vissza ?"
    Ez így nem igaz. Minden antenna oda-vissza működő szerkezet, nem lehet felbontani úgy, hogy az egyik része "szór", a másik meg "vesz". A paraboloid egy passzív tükör (reflektor), a benne lévő antennafej pedig a lényegi antenna ("feed"), amely ugyan önmagában is működőképes az adott sávon, de tükör nélkül csak jóval kisebb nyereséggel. A két egység összeszerelve alkot egy nagynyereségű antennát.
    Azon a lapon konkrétan alig van műszaki adat. A paraboloid-antenna tulajdonságainak értelmezéséhez javasolt oldalak: [link], [link].

  • vok

    csendes tag

    Üdv
    Egy PCI Wireles kártyát (TL-WN350GD) szeretnék összekötni egy 9dbi-s kültéri antennával (TL-ANT2409A) mert nincs elég vétel. Lehetséges , vagy csak router vagy accespoint-ot lehet?
    üdv
    vok

  • And

    veterán

    válasz vok #1283 üzenetére

    Miért ne lenne lehetséges? Bármely wifi-eszközre ráköthető külső antenna, egyedül a fizikai csatlakozást kell megoldani. Vagyis azonos típusú aljzatnak és csatlakozódugónak kell lennie az eszközön ill. az antenna koaxiális kábelén. Még olyan wifi-n is megoldható, amelyen gyárilag nincs csatlakozás (pl. a legtöbb USB-s kliensen), csak az ilyeneken kissé problémásabb a dolog: rosszabb esetben forrasztgatni kell valamilyen pigtail-kábeles aljzat kialakításához.
    Egy PCI-os wifi-kártyán szerencsére mindig akad csatlakozó, általában (a TL-WN350GD-nél is) RP-SMA aljzat.

  • -=Valium=-

    aktív tag

    Üdv !!

    Lehet, hogy offtopic leszek kicsit, de láttam a neten néhány "ezközt" amikkel a mikrók magnetronjának hullámait irányították(nyalábolták) . Ott miért nem válik be a parabola felület? Legalább is a látottak alapján különböző tölcséreket alkalmaznak, holott a magnetronok is a wifi frekvencia közelében lévő 2,4GHz-en sugároznak.

    Ha a válaszod "NEM" akkor is, legalább annyival tisztelj meg, hogy ezt megírod!

  • And

    veterán

    válasz -=Valium=- #1285 üzenetére

    Elvi akadálya természetesen ebben az esetben sem volna a paraboloid használatának. Csak a gyakorlati megvalósítás volna vele nehézkes a hatalmas, +58..60 dBm 'adóteljesítmény' okán. Eleve nehéz vezetni ekkora energiát, mert a szokványos, házilag kezelhető méretű koaxkábelek 2,45 GHz-en már nem bírják, és abszolút értelemben is jelentős veszteséget okoznának egész rövid távon. Hosszabb csőtápvonalon biztos össze lehet hozni (nagyobb frekvencián is ezt teszik), csak az tervezésben és kivitelezésben nem igazán átlagos felhasználónak való kategória. Sokkal egyszerűbb (és nem utolsósorban: valószínűleg biztonságosabb) egy horn antenna illesztése a mikróban már meglévő belső csőtápvonal végére.

  • -=Valium=-

    aktív tag

    válasz And #1286 üzenetére

    Köszönöm! :R Kimerítő választ kaptam :K

    Ha a válaszod "NEM" akkor is, legalább annyival tisztelj meg, hogy ezt megírod!

  • válasz And #1282 üzenetére

    [link]

    a konzerv dobozban ha nem N aljzatot operálnék bele,hanem egybol sma dugot,és pont linkeltem párban,így müködne,vagy izéé lehetséges hogy jo lessz így ???

    ehez máár csak 50 ohmos koax kell és bum,mehet is :)
    de csak akkor ha müködne...

    Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

  • Maksifül

    senior tag

    Sziasztok!

    Ismertek valakit, aki nyomatott áramkörökkel kapcsolatosan magasan kvalifált? :)
    Netvadász Extra 1000-es készletnél letört az antennacsatlakozó róla, de hiába forrasztottuk vissza, valahogy nem sikerült életet lehelni bele. Volt valami halálvékony fólia az antenna NYÁK felöli vége alatt, de az már nincs, mert leszakadt és nem tudjuk, mihez kellene hozzáforrasztani, hogy jó legyen megint. Valaki?
    Esetleg kapcsolási rajza van valakinek ehhez az áramkörhöz? Vagy van ilyenje és le tudná fotózni az összehasonlítás végett?
    http://motorozz.hu/img/forum/1172376_1.jpg
    Nagyon szépen köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    Luxusparfümök kis kiszerelésben. 1 vagy 2ml-es minták és 5, 10, 20ml-es fújósok. Az aktuális listáért látogass el az alábbi oldalra: https://goo.gl/B09F5U

  • And

    veterán

    válasz Maksifül #1289 üzenetére

    Hogy kapcsolási rajzot szerzel, azt szerintem felejtsd el. Viszont az aljzat közelében lévő chip ("J93"-as kóddal) egy switch, amely az adás-vétel átkapcsolásért felelős, és ha minden igaz, így néz ki: [link]. tehát az 1-es ill. a 3-as lába felől kapcsol az 5-ös (középső pin a felső sorban) felé, ezért utóbbit kell az antennaaljzatra kötni egy kapacitáson keresztül. Utóbbi javasolt értéke 100pF, SMD kerámia kivitelben.
    Sajnos a nyák már eléggé össze van gányolva, a mikrohullámú jelvezetés pedig az ilyesmit nagyon nem szereti. A jelet illesztett (adott hullámimpedanciájú) tápvonalon kell vinni a nyákon is, ezért számított például az eredeti vezetősáv - az adott PCB tulajdonságaihoz számított - szélessége.

  • PonPon

    senior tag

    @And:
    egy G-s kapcsolat esetén a sinal-nak kb. milyen erősnek kell lennie -dBm -ben, hogy meglegyen a kb maximális átviteli sebesség?

  • And

    veterán

    válasz PonPon #1291 üzenetére

    Pontosan ezt mondja meg egy wifi-eszköz érzékenysége, merthogy ez az adat típusfüggő. Jobb chipset esetén tudomásom szerint valamivel -70 dBm alatti érték, kevésbé érzékenynél pedig inkább felette van. Mivel a jelszint csak az egyik tényező, mondjuk inkább úgy, hogy a vételi jel/zaj viszony (SNR) legyen minimum 23-25 dB, így jó eséllyel megkaphatjuk a kívánt 54 Mbps linksebességet.

  • PonPon

    senior tag

    válasz And #1292 üzenetére

    Az SNR az a jel és a zaj aránya...tehát ha ezt látom a routeren:
    signal: -65dBm
    noise: -95dBm

    Akkor az SNR: 30?
    N-es wifi esetében hogyan alakul ez dolog? jobbnak kell lennie az SNR-nek, hogy menjen egy 150Mb/s -es kapcsolat "fullon"?

  • weiss

    addikt

    Helló! Nem tudom, hogy idevaló kérdés-e, de meg tudná valaki mondani, hogy a Fresnel zóna miért ellipszoid alakú? Honnan a fenéből tudja a jel, hogy hol van a másik antenna? :(

    I did nothing, the pavement was his enemy!

  • And

    veterán

    válasz PonPon #1293 üzenetére

    "tehát ha ezt látom a routeren: signal: -65dBm noise: -95dBm
    Akkor az SNR: 30?"

    Igen, decibelben. Ami az eredeti lineáris egységekben (wattban) arány, az decibelben egyszerű különbség.
    "N-es wifi esetében hogyan alakul ez dolog? jobbnak kell lennie az SNR-nek, hogy menjen egy 150Mb/s -es kapcsolat "fullon"?"
    Ezt én pontosan meg nem mondom neked (sose volt még n-es eszközöm :U), de a nagyobb sebességű linkek általában nagyobb jelszintet - azaz jobb jel/zaj viszonyt - igényelnek. De ez sok tényezőtől függ, pl. a link spektrális sávszélességétől, ami 150 Mbps adatfolyamnál eleve duplája az a/b/g-wifi 20 MHz-es értékének, vagy a spektrális hatásfoktól.
    #1294: "Honnan a fenéből tudja a jel, hogy hol van a másik antenna?"
    De miért kellene 'tudnia' (az ellipszoid alaktól függetlenül), hogy hol a másik antenna? Arról van szó, hogy ezt a térrészt az antennák között szabadon kell hagyni a jó terjedéshez. Teljesen mindegy, hogy azok hol vannak.

  • PonPon

    senior tag

    válasz And #1295 üzenetére

    köszönöm a választ!
    még valami:
    ugyanaz az SNR érték egy telített csatornán ahol több AP van, és egy üres csatornán ugyanazt a adatátviteli képességet produkálja?
    A többi AP ugyanazon csatornán ahol én vagyok az én kapcsolatom-on zaj-ként jelenik meg?

  • válasz And #1295 üzenetére

    én kajak bírlak esküszöm... ^.^

    Alkudozni,csak személyesen,korrekt kereteken belül,pénzel a kézben !!! Néha kötelező !!! Ha több mindent viszel,jár a kedvezmény !!!

  • weiss

    addikt

    válasz And #1295 üzenetére

    De miért kellene 'tudnia' (az ellipszoid alaktól függetlenül), hogy hol a másik antenna?

    Mert a két antenna felénél a legvastagabb a zóna.

    Arról van szó, hogy ezt a térrészt az antennák között szabadon kell hagyni a jó terjedéshez.

    Na igen, de ez már csak okozat. Mert ha pl. simplex adatátvitel volna, akkor is ellipszoid alakú lenne? Mert duplexnél még értem, ott két kúp metszete kiadja a zónát.

    I did nothing, the pavement was his enemy!

  • And

    veterán

    válasz PonPon #1296 üzenetére

    "ugyanaz az SNR érték egy telített csatornán ahol több AP van, és egy üres csatornán ugyanazt a adatátviteli képességet produkálja?"
    Elméletben esetleg, csakhogy a gyakorlatban az 'idegen' rádióforgalom a zajhatár növekedését eredményezi, végső soron rontva a jel/zaj viszonyt. Létezik ugye plafon, ha 25..30 dB SNR mellett is maximális linksebességet kapsz, akkor nagyobb jel esetén már nem gyorsul tovább a kapcsolat. Továbbá, ha a csatorna más wifi-hálózat által foglalt, akkor hiába nagy a kódolási sebesség egy csomagon belül, a résztvevő eszközök meg fogják várni a fizikai közeg felszabadulását, a sok-sok apró várakozás beiktatása pedig tovább csökkenti a hatásos adatátvitelt.
    #1298: "Mert a két antenna felénél a legvastagabb a zóna."
    Szerintem tévedésben vagy, mert a Fresnel-zóna nem az antenna sugárzási karakterisztikájával ekvivalens, hanem terjedési térrész. Míg egy antenna által keltett sugárzási nyaláb széttartási szöge az antenna irányítottságának hatásosságától (azaz nyereségétől), addig a Fresnel-ellipszoid sugara kizárólag a hullámhossztól függ. Az antenna irányától és karakterisztikájától nem, akkor is adott kistengelyű szabályos ellipszoid marad, ha az egyik antenna nem pontosan a másik felé van irányítva. Tehát ha egy adóantenna elegendően nagy térszögben sugároz, és a jelét több vevőantenna fogja (például körsugárzó adóra sok irányított antennájú vevőt állítunk), akkor mindegyiknek lesz külön terjedési zónája, amely a két antenna közötti egyenes körül alakul ki és amelyet nem szabad tereptárgyakkal zavarnunk, ha az adott vételi pontban maximális vételi térerőt szeretnénk. Ha ez nem teljesül, az elméleti - a frekvenciából és távolságból pontosan számítható - szabadtéri csillapításunk csökkenni fog, de ez nyilvánvalóan eltérhet a különböző, akár egymással ellentétes vételi irányokban. Az mindegy, hogy szimplex vagy (fél-)duplex az átvitel, mivel a félduplex (pl. wifi) időben váltakozó sugárzási irányt takar, egy adott időpillanatban az átvitel szimplex. Fullduplex átvitel (pl. GSM) eltérő irányú rádiófolyamai pedig nem működhetnek ugyanazon a rádiócsatornán.

  • weiss

    addikt

    válasz And #1299 üzenetére

    Tehát ha egy adóantenna elegendően nagy térszögben sugároz, és a jelét több vevőantenna fogja (például körsugárzó adóra sok irányított antennájú vevőt állítunk), akkor mindegyiknek lesz külön terjedési zónája, amely a két antenna közötti egyenes körül alakul ki

    Ezt nem tudtam, kössz a felvilágosítást! :R

    I did nothing, the pavement was his enemy!

Aktív témák