Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• beencee

őstag

lapa fórumtársunk Az ''Otthoni szerver hőbörgések'' című írása [link] adta az apropót, hogy bemutassam jelenleg használt itthoni szerveremet.
    Ez már egy meglehetősen régi mánia nálam, ahogy a vicc poénjéban is van: ''...igény vóna rá...'', szóval az igény mindig is megvolt, hogy legyen egy olyan valami itthon, ami tárolja a féltett családi és üzleti dokumentumaimat, zenéket, képeket, filmeket, bármit, elvégezzen bizonyos funkciókat, újabban letöltsön...
    És valóban, visszagondolva rég volt már az, hogy csak egy gép volt itthon... De hogy nem csak nekem fordult meg ez a fejemben van erről külön topik a PH-n [link], illetve mostanában a Microsoft is töri a fejét valami ilyesmiben: [link] Nagy szellemek, ha találkoznak... :B

De vágjunk bele:

Ház, táp:
    Bordoi mestertől vettem, itt a PH-n [link], gyakorlatilag új IBM eServer xSeries 225 ház, a belevaló táppal.
    [kép] [kép]
    [link]                        [link]
    Ezzel mindössze annyi történt, hogy a ''felesleges dolgokat'' kivágtam belőle, hiszen a gyári HDD keret nem volt része a ''csomagnak'', így a HDD-k rögzítését egyedileg kellett megoldani. A táp egy szerverre méretezett darab, de mivel alacsony fogyasztásúra volt tervezve a gép, nem volt kétséges, hogy elegendő lesz a teljesítménye.

Processzor:
    Mivel az egyik fő cél a kis fogyasztás volt, alapnak a Socket A kompatibilis AMD NX 1750@14W processzort választottam [link] Teljesen jól ment passzív módban is, de a biztonság kedvéért kapott egy Spire hűtőt.
    [kép]
    [link]
    A Geode-t alapból nem ismeri fel sok alaplap (ez sem), de az AOpen sokféle beállításával, meg lehet találni az ideális módot. Jelenleg ilyen beállításokkal megy:
    [kép]
    [link]

Egyéb alapok:
    AOpen AK79D-400VN alaplap, 2x256MB Kingston K DDR400 memória, Matrox Millenium G450 PCI videókártya, a házhoz kapott CD, floppy

Diszk alrendszer:
    2db Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller
    [kép]
    [link]
    Vinyók: 2db Seagate Barracuda 7200.8 (ST3250823AS) 250GB HDD az egyik kártyán, 2db Samsung SP2504C 250GB SATA II HDD a másik kártyán, RAID1-ben, tehát nettó 500GB kapacitás. Rendszervinyóként egy Maxtor Diamond Plus D740X 40GB PATA az alaplapi vezérlőn, ez aktívan hűtve. A vinyókat teherautógumi belsőjéből készült alátétekkel fogattam fel 4db a Praktikerben vett fém L-idomra. A kész tömböt alul öntapadós tépőzár rögzíti a házhoz, felül pedig rögzítve van a megfelelő elemekhez.
    [kép] [kép]
    [link] ��������������[link]

Hűtés:
    Hátul a gyári 2db 8cm venti húzza a levegőt, előre a vinyók elé betéve egy 12cm-es Thermaltake venti. A keskeny, de hosszú házban jó huzatot csinálnak.
    [kép] [kép]

A kész szerver:
    [kép] [kép]
    Elölről:
    [kép] [kép]
    Az X2-es felirat, csak egy AMD-s doboz egyik oldalának kreatív felhasználása, mint említettem, nem ilyen szív dobog benne...
    A szerver a garázsban van elhelyezve néhány régebbi gyűjtött géppel egyetemben (itt zavaró legkevésbé a zúgás és ez a leghűvösebb helység is, nem kell annyira hűteni a cuccot) egy APC Smart 750 szünetmentesen.

Szoftverek:
    Windows 2003 Server van rajta, így távoli asztallal is hozzáférhető, fő funkciója file-server funkciók, de ezen megy folyamatosan a letöltés is (Azureus), illetve a HouseBot nevű otthonautomatizálási szoftver [link] szerver oldala. Egy soros porton kommunikáló CM11a X10 vezérlővel [link] kapcsolódik a 220V-os hálózathoz, így IP-X10 gatewayként is funkcionál. Másik soros porton a szünetmentes kapcsolódik, őt vezérli az APC PowerChute szoftver, amely szintén itt fut.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák