Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • DigitXT

    félisten

    Üdv Urak!

    Viszonylag rég jártam erre (pár hónapja nem "b*szogattam" a vizem:DDD), de lenne most egy gondom, mégpedig a Reserator XT vezérlő elektronikájával. Történik ugyanis, hogy a Laing DDC 1PlusT-t automata módban annyira leszabályozza (mostanában!), hogy a pumpa fogja magát, és egyszer csak leáll... Erre persze riasztani kezd a cucc, hogy nem jár a pumpa, mire én egyrészt resetelem a riasztást (erre a pumpa rögtön újraindul), másrészt azzal a lendülettel át is kapcsolom manuális módra, mondjuk egy fix 12V-ra, és akkor többet nem lesz vele gond. Csakhogy: alapból automata módban indul az XT, és amúgy is csak akkor van ez, ha a víz hideg. Tehát manapság kb. minden reggeli indításkor, meg tipikusan este is, ha napközben nem ment a fűtés, és a szobahőmérséklet 20 fok körül alakul a gép bekapcsolásakor. (A gépem persze áll egész nap, tehát ilyenkor a vízhőmérséklet is a szobahőmérsékletről indul.) Kb. 25 fok lehet a határ, ahonnan már megy normálisan az automata mód (nem teszteltem ki pontosan): azt tudom a probléma okának elképzelni, hogy nem egyenletesen alacsony feszt ad az XT, hanem az a vízhőmérséklet függvényében egy picit változtatja (ergo, ha elég hideg a víz, mondjuk 22 fokos, akkor már nem ad elég feszt a DDC biztonságos működtetéséhez, ami emiatt kilövi magát - abban is van valami elektronika, nem közvetlenül a feszre reagál). Nyáron nemigen volt ilyen gond, ezért sem nagyon tűnt fel. (Egyszer-egyszer előfordult, ha hűvösebb idő volt, de nem nagyon foglalkoztam vele, mert nem volt mindennapos jelenség.)

    Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem iktatom ki a beépített pumpa-szabályzást, és járatom fix 12V-ról a pumpát: nos azért, mert úgy sajnos kihallom a dobozból (hiába van kvázi-szigetelve, mivel mostanra már kiszedtem belőle a gyári radikat, a ventit, mindent), zavar a hangja. Nem, nem túl hagos, de zavar: mintha egy videomagnó tekerne, csak persze annál sokkal halkabb - de a jellege hasonló. Ha már víz, legyen csöndben, nem igaz?:) De végső soron mégiscsak ilyesmi lenne a jó megoldás, így támadt egy ötletem: kivágnám az egész cuccot (radistul) az erkélyre! (Utóbbira azért lenne szükség, mert a ventiknek is picivel a minimum fölött kell menniük, mert ha esetleg nem röffennének be, akkor egyrészt romlik a hűtés hatásfoka, másrészt károsodhat a motorjuk, harmadrészt persze elkezd az XT sipákolni, hogy valami nem stimmel, szóval ezek sem a némaság mintaképei, noha igen halkak.)

    Kérdések
    * Mennyire érezné meg a rendszer, ha mondjuk +5-6 méter csövön kellene "átszuszakolnia" a vizet? Működne azért így is rendes áramlási sebességgel?:)
    * Mennyire érezné meg, hogy kb. 1 m szintkülönbséget kellene áthidalni? (Jelenleg a földön van az XT, és a gépben max. fél méter magasra megy a víz: a legmagasabb pontja a rendszernek a CPU blokk, ennél feljebb kellene emelnie.)
    * Mennyire lenne gáz, ha kint már elég hideggé válnak a körülmények (pl. fagypont környéke, mínuszok)? Elvileg van fagyálló az adalékokban, vagy lehet ugye eleve azt bekeverni (nyilván vízcserével járna történet, szóval ez a része még rendben van), de ha jön a tél, és kvázi túl hideg lesz a víz, nem okozhat-e az bent gondot, pl. páralecsapódás formájában? Kint persze mehetne mind a pumpa, mind az összes venti maxon is, szóval ez a felállás még extra tuningoláshoz is jó lenne.:DDD (Bár nem ez lenne a cél, csak az hogy most aztán már tényleg kussoljon a gép.)

    * A kussolás érdekében esetleg "vizes-dobozba" raknám a HDD-ket.:R (Mondjuk az új ára sem sokkal több, bár összességében nem kevés, ahhoz képest, hogy jelenleg sem túl hangosak a vinyóim - Zalman 2HC-2-kben vannak, és nem Raptorok. Ezzel csak egy ventivel lenne kevesebb a házban.) Így még lenne értelme ebben is gondolkodni?

    Előre is köszönöm tanácsaitokat!

    Üdv,
    DigitXT

    Ui: ja és mégvalami.:DDD Mennyire lehet egy ilyen megoldást "modulárisra" megcsinálni? Mint mondjuk egy normál vízvezetéknél, ahol a fali csatlakozónál van egy elzáró csap, így ha szerelni kell mondjuk a csaptelepet, elég ott elzárni, nem kell mindent vízmentesíteni. Ezt a vízhűtésem esetén úgy képzelném el, hogy mind az erkélyen lévő cuccok előtt, mind bent, közvetlenül a gépben lévő cuccok előtt lenne egy-egy (illetve két két) ilyen csap, amivel gyakorlatilag leválasztható lenne a két rész. Ennek következményeképpen sokkal egyszerűbb lenne a szerelés, nem lenne fixen összekötve a tartály/radi részleg a gépben lévő blokkokkal, mint most...

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák