Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5831 üzenetére

    „Ne haragudj, de nem igazán érdekel.”
    Félsz, hogy ellentmondásba keveredsz a Bibliával? Félelmed nem alaptalan.

    Íme, egy példa, mely a tudomány és vallás kontrasztjára:

    A teremtéstörténet szerint Isten időszámításunk előtt ötezer körül teremtette a Földet és az embert. Összehasonlításképp: az utolsó jégkorszak tízezer évvel időszámításunk előtt zajlott le, és a Bibliában leírtaknál sokkal régebbi emberi leletek kerültek elő a földből. És ezt ne értsd félre, valódi emberekről beszélek, nem holmi előemberekről. De, ha már az előembereknél tartunk. Ugyebár elvetjük az evolúció lehetőségét. Akkor az előemberek micsodák. Isten félresikerült próbálkozásai? Mi lett velük? Kidobta őket a kukába? :U

    Maga a Föld kora 4,6 milliárd évre tehető. Történt egy két dolog ez idő alatt. Például szegény dinoszauruszokat hova tegyük? Másfél évszázada ásunk elő régebbinél régebbi maradványokat. Már 65 millió éve kihaltak. Feltételezzük, hogy ők is Isten teremtményei voltak, és Isten ítélte őket kihalásra. De miért? Olyan nagy volt az erkölcsi romlás a dínók között? Vagy ők is csak félresikerültek, mint az emberelődök. Akkor Isten elég ügyetlen lehetett. :DDD

    Nyilvánvaló, hogy az említett dolgokat nem tudjuk beilleszteni a Bibliába:

    A hét napos teremtést természetesen nem vehetjük szó szerint.

    Van a bibliában két teremtéstörténet. Az elsőben kronológiailag az állatok teremtése megelőzte az ember teremtését. A második, ezzel szöges ellentmondásban, azt állítja, hogy Isten megteremtette az embert, majd ezután alkotott számára állatokat. Az első teremtéstörténetbe a dinoszauruszok még passzolnának, de nem említi, hogy Isten közben meggondolta magát. Lehet, hogy eltitkolta Isten ballépését. És az előemberek sem férnek bele, mert akkor őket állatoknak kellene tekinteni, melyekből Noé egy-egy párat megmentett volna az utókor számára. És akkor ma kis homo habilisek és homo erectusok szaladgálnának mindenfelé. Az evolúciót még mindig elvetjük ugyebár. ;)

    A második temetéstörténet durván ellentmondva az elsőnek, azt írja, Isten megteremti az embert, majd az állatokat, és az ember elé vezeti őket. Szegény emberek menekülhettek a velociraptorok elől. Veszélyes hely lehetett a paradicsom. Még jó, hogy Isten elpusztította a dinoszauruszokat. Az emberelődöket az ember befoghatta rabszolgának, hiszen csak állatok voltak. Igaz, hogy hozzánk hasonlók, okosak, ügyesek, sőt kezdetleges kultúrájuk is volt, de akkor is csak állatok. Az emberelődöknek legalább meg volt az a vigasza, hogy nem eredendően bűnösek. Ezek a bűntelen emberszerű lények járnak közöttünk napjainkban?

    De a gondolatot tovább viszem. Ha megcáfoljuk teremtéstörténetet és a monogenezist, akkor nem hiszünk az eredendő bűnben. De ha nem hiszünk az eredendő bűnben, akkor nem hiszünk Krisztus áldozatában sem.

    „Amerikában, több államban is tilos az evolúciót tanítani. Én itt is betiltanám, bár tudom, ez lehetetlen.”

    Jól mondod barátom, inkább hazudtoljuk meg a tudományt, sőt, tiltsuk be, nehogy megrendüljön a hitünk. ;]

    kymco:

    Nem erőltetek én semmit. Inkább csak javasolok. Az öröklődésről és az öregedésről is sok dolgot kiderített már a genetika. Neked is csak azt tudom javasolni, hogy nézz utána, vagy legalább keres rá a Google-ön. Izgalmas téma.

    Az a fizikai példád, számomra egy kicsit béna, de értem, hogy mit akartál vele mondani:
    „Hát ez kb. így van velünk is, ülünk korlátolt létünkben, és amiről azt gondoljuk, hogy sérthetetlen törvény, valójában a valóság egy-egy szelete”
    Minden elméletünk a valóság egy-egy szeletét vizsgálja és azokra jól alkalmazható. Vegyük példának a fizikát. Még nem rendelkezünk a világmindenséget leíró általános elmélettel/egyenlettel. Szegény Einstein szeretett volna ilyet, de sajnos nem élt elég sokáig, hogy ezt megvalósítsa. Jelenleg a nagyobb méretekre az általános relativitás elméletét használjuk, az egészen kicsi dolgokra pedig a kvantummechanikát. Szintén utánaolvashatsz.

Új hozzászólás Aktív témák