Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz 600d-s #5778 üzenetére

    Először is azt kell eldöntened, hogy a vaku a fő fény, vagy csak a témát világítod vele és a környezeti fényeket is hagyod érvényesülni. Elmondásod szerint az első alapján csináljátok: alacsony érzékenységen erőltetitek a vakut. :N A "tartsd alacsonyan az érzékenységet" ökölszabály akkoriban született, amikor még a 400 ASA is "hűha" volt. ;) A mai vázak korában (amiknek az ISO 3200-6400 sem nagy kihívás) bőven fel lehet húzni az érzékenységet: ilyenkor a környezeti fények is szépen megmaradnak, meg a vakunak sem kell nagy teljesítményen izzadnia, ebből következően gyorsabban tölt újra és tovább bírja az akkuja is. A sok előnye mellett egy hátránya van: hogy meg kell tanulni zajt szűrni LR-ban. ;) A TTL meg olyan a vakuteljesítménynek, mint az Av mód a zársebességnek: ebben az önszabályozó rendszerben a váz méri az expót és mondja meg a vakunak, hogy mekkorát villanjon. Gyorsabb és rugalmasabb, viszont kevésbé konzisztens eredményt ad mint a manuális vakuzás: ha gyorsan változó fényviszonyok között fotózol, akkor érdemes TTL-t használni, ha viszont van időd kísérletezni mert nem olyan lett mint szeretnéd, akkor lehet manuálisan játszani.

    - Ha már mindenáron gyorsan szét akarod gyilkolni a vakucsövet, akkor csináld rendesen: ha a fő fény a vaku akkor M módban, mert ilyenkor nem a záridő határozza meg a kép világosságát, hanem a vaku és a
    rekesz. :DDD

    - Ha deríteni akarsz, akkor el kell kapnod a környezeti fényeket: Av mód és az expó korrekciót mínuszba tekered (mondjuk -2Fé-re). Az ISO-t addig húzod fel, amíg megfelelő záridőt nem kapsz. A derítést meg elvégzi a vaku (a vaku normál expón van, a váz meg -2Fé-n). Ehhez két vaku üzemmódot használhatsz: a kiértékelőt és az átlagolót. Az átlagoló módban az egész képet ki akarja exponálni a vakuval, a kiértékelő esetén csak a fókuszban levő témát. Ilyenkor vakuszinkron alatti záridőkkel (nem HSS / FP módban), amikor a zár teljesen nyitva van akkor villan bele a vaku egy rövidet (max. teljesítményen is 1 ms-nél rövidebb ideig),
    akkor a vaku villanása az ISO-tól és a rekesztől függ (a zársebességtől nem, hiszen akkor villan amikor az első redőny már lefutott, a második meg még nem indult). A fő szabály: magas ISO + tág rekesz = kis villanás. :D HSS módban a vaku *folyamatosan* (40 kHz közeli apró villanásokkal, amiket a szemünk a tehetetlensége folytán folyamatos fénynek érzékel) világít amíg mindkét zár lefut (ez kb. 4ms nagyságrendjében van, kicsit függ attól is, hogy mit tud a váz). Azaz a vaku visszavert fényének csak kis része jut az érzékelőre (a két redőny közti résen), nagyon sok (1/500s és alatta már a többség) fény a redőnyzáron vész el.

    Itt írtam korábban összefoglalót a vakuk fényméréséről.

    Tippelek: mátrix fénymérésen vagy. A háttérben lévő világos tapéta (vagy világos ablak) lesz a gond, ami elhúzza a fénymérést. ;)

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák