Új hozzászólás Aktív témák

• Shrike7973

senior tag

Leírom a saját tapasztalatomat az Ubuntu vs Mint témában, hátha valaki érdekesnek találja.
    Én magamat Ubuntu-snak tekintem, 10.04 óta azt használok.
    A Unity a mai szélesvásznú képernyőket szerintem a lehető legeffektívebben használja ki, konvergálási szempontból is jó irányba halad, én támogatom. Ahogy a Mir-t is. A megjelenésben felhasznált meleg színek gyönyörűek. Amikor megláttam, hogy a 14.04-ben végre lokál menük is vannak, gondoltam kész, ennél jobb nem kell...
    Azonban jelenleg, bár utálom, mégis az összes gépemen (2 notebook, egy netbook) Linux Mint 17 van.
    Az Ubuntu 14.04 két olyan Unity-t érintő buggal jelent meg, ami miatt én nem használom, és másnak sem tudom ajánlani jelenleg. A bugok: bug 1, bug 2. Egyiket már javították, remélem a javítást az Ubuntu 14.04.1-el a 7.3-as Unity verzióval megkapjuk. Amint javítva lesznek ezek, térek is vissza Ubuntura. A DE szerintem nagyon fontos része a rendszernek, szerintem hiba volt kiadni ilyen állapotban. Ez a bug mindenhol jelentkezik, virtualbox-os gépen is, és nem frankó, hogy nem látja az ember például, hogy egy alkalmazásból már fut több ablak is, mert a rendszer elfelejtett nyilacskákat rajzolni. Ilyen esetben szerintem el kellene napolni a megjelenést, ahogy azt a Fedorások is teszik sokszor...
    Viszont örülök, hogy van Mint, mert bár számomra a 13-14-15-16 kiadások mind igénytelenek voltak, főleg témában, a 17-es esetében egy teljesen használható rendszerről van szó szerintem. A Cinnamon gyakorlatilag bugmentes, mivel szinte semmi sem változik, az évek alatt volt ideje letisztulni. Szerintem jó dolog, hogy a Mint-tel egy olyan kiadással bővült a Linux disztribúciók sora, ami úgy egészében ajánlható az átlag felhasználónak. Nem olyan, mint például egy Xubuntu, hogy feltelepíti egy kezdő, és nézi, hogy miért nincs vertical sync. Olvashat finomságokról, mint hogy xrender, esetleg be lehet rakni egy többé-kevésbé működő compton-t... és még sok dolog. Nem olyan, mint OpenSuSe, hogy gyárilag ronda font kezelést kapsz, ha pedig felrakod esetleg az infinity font kezelést, akkor csomó esetben bugos a megjelenés (gépelés közben fel-alá ugrál a gépelt sor).
    Ezt fel lehet telepíteni, megy. Az most mindegy, hogy ez kinek az érdeme (az egész Linux közösségé), a lényeg, hogy van értelmes választási lehetőség. Amúgy szép támogatást kap a Mint, ha jól emlékszem csak az áprilisi hónapra 11.000 USD adomány érkezett.
    A jövőt az Ubuntu-ban látom. Viszont ameddig ez a jövő eljön, egy biztonságos alternatíva lehet a Mint, és szerintem fontos, hogy legyenek jó alternatívák.
    Kíváncsi vagyok amúgy, hogy mi történne a Mint-tel, ha megjelenne egy hivatalos Cinnamon derivatíva...

Új hozzászólás Aktív témák