Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- 3DMark05 eredmények
- Milyen Blu-ray írót?
- A komplett platformot kínáló cégeknek kedvez Donald Trump vámpolitikája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
zseko
veterán
Hazahoztuk a tévét UE55CU7172UXXH, sikerrel be is üzemeltem. Hát, nem egy sebességbajnok
, a Hisense-em rommá alázza (igaz nem is ennyibe került).
Ami nekem negatívum, hogy a szappanopera hatást egyszerűen nem lehet kikapcsolni, nincs rá beállítási mód mint más tévéknél (vagy nem találtam), így a Film módban kell használni - úgy meg fényerő nincs annyi, mint a normál módban. Ami még fura, hogy HDR-es filmet nézve külön ki kellett választanom a HDR módot a képbeállításokban, jobb, élénkebb, világosabb lett a kép, viszont hozta magával a szappan módot is. De ez még csak ilyen gyors, tíz perces nyomogatás volt, később még majd úgyis szétnyomkodom hogy mit tud.
A hangja szerintem amire kell arra elegendő lesz anyuméknak, még majd azt is tesztelem, de első benyomásként nem találtam vállalhatatlanul rossznak.
A normál Digis adások képminősége egy moslék, de attól nem is vártam mást, a HD csatornák azért jobbak, de hát ez Digi, meg műholdról jön. Most egy 1080p-s filmet néznek Plexen tesómék, az már egész jó szerintem, majd ha hozzáférek a tévéhez akkor a streaminges 4K-t megnézem milyen, most csak beállítottam őket.
Eddig úgy néz ki hogy a hdmi-n rákötött beltérire áll rá bekapcsoláskor, ami jó, mert nem kell külön megtanítanom anyumékat a kezelésre, hogy hogyan tudnak oda átkapcsolni, bár lényegében nagyon egyszerű művelet.
A menürendszere (a beállítások) nekem személy szerint nem jön be, szvsz rosszabb mit az LG-é, pedig az se jó (sőt, a 'Hub'-ja meg az LG-nek a legrosszabb, attól a Samsungé is jobb), a sajátomét találom a legjobbnak és a legkevésbé túlbonyolítottnak eddig. -
Héraklész
tag
QE55Q83AATXXC UHD Samsung QLED tévé-n a Netflix mozifilmjei olyanok, mint egy tévésorozat. Gondolom a 24/25 fps helyett 50 vagy 100 fps jelenik meg, de nem találok erre utaló specifikációt, beállítást sehol.
Tehát folyamatosabb, szappanopera-szerűbb a mozgás, mint ami egy mozifilmnél várható.Kívülről, laptopról VLC-ben lejátszva a filmeket nincs ilyen gond. Akkor 24 vagy 25 az fps, ahogy kell.
Viszont a fenti jelenség az összes Netflix-filmre, HBO GO-ra stb. igaz. Netflix-beállítást ami a képminőséget illeti egyáltalán nem találtam, csak profilnév meg ilyesmit lehet ott állítani.
Ezért kizárásos alapon a tévé csinálja. Trumotion, Clearmotion vagy hasonló, hogy beszúr egy-egy kiszámolt/átlagolt képkockát pluszba a processzor. Ezt szeretném kikapcsolni.
Valami smart mozgásjavítást kikapcsoltam, de nem szűnt meg a dolog.
Tud valaki segíteni? Ennél a tévétípusnál hogy lehet elérni a 24 vagy 25p lejátszást? -
Callme
tag
Nekem is felrakta magától (QN95B), ugyanúgy kikapcsoltam már régebben az automatikus frissítést. Most felrakta, és visszakapcsolta az automatikus frissítést
Onnan vettem csak észre, hogy felrakta, hogy a menü kicsivel másabb lett. Viszont még most is néha észreveszem azt a bugot, hogy a Torzításcsökkentés megváltozik, hiába van 4-esre állítva, van hogy bekapcsolom a tv-t, és egyből kiszúrja a szemem a szappanopera effekttel. Ilyenkor léptetek párat a Torzításcsökkentés csuszkán, visszaállítom 4esre, és mgszűnik a gond. Remélem ezt is majd egyszer javítják, no meg ez legyen a legnagyobb gond
Egyébként visszatérve a frissítésre, ha netre van csatlakozva a tévé, mindenképpen frissíteni fog egy idő után, szóval csak a teljes offline üzemmód oldja ezt meg. -
Celtis
veterán
-
wallace 234
őstag
válasz
redingitell #151992 üzenetére
Qn90 nél inkább Mozgás javításnál felső csúszka 5 vagy nagyobb is az alsó meg 1 vagy 2 es, akkor nem lesz szappanopera hatás.
-
redingitell
senior tag
Bő egy hete állítgatom a QN90-es képét, de még mindig benne van a "szappanopera" effekt.
Mit kellene állítanom, hogy megszűnjön? -
Celtis
veterán
Nem az A1, hanem minden OLED és jobb LCD tv panel gyors. Ennek egy mellékhatása, hogy a 24p mozifilmek képkockái éles váltással és hosszabb ideig jelennek meg a képernyőn. Ez egyfajta darabosság érzetet okoz, amire sokan panaszkodnak. Ilyen szempontból valószínűleg az öreg lcd-d a lassú paneljével - amelyik kissé elmossa a képkocka váltásokat - kellemesebb élményt jelent.
Mit lehet tenni?
- Van akit nem zavar, mert kifejezetten mozi élményt ad a lassú képkocka sebesség. (Ki kell próbálni olyan 24p videóval, ahol pásztáz a kamera)
- Bekapcsolni a mozgás interpolációt (LG:de-judder, samsung: torzítás csökkentés). Ez fokozatokban állítható. Nagyon magasra állítva a mozifilm hatás megszűnik (szappanopera effekt). Hátránya, hogy a tv maga "rajzol" köztes képkockákat és óhatatlanul hibázik. A mozgás interpoláció pl. az A1-ben gyengébb, mint a C1-ben. A samsungoknál nem tudom melyik szériában milyen erős a mozgásjavító algoritmus és processzor.
- Bekapcsolni a fekete képkocka beszúrást. Valójában a moziban is ez történik, de tv-n senki nem igazán ajánlja. Csökkenti a fényerőt, és érezhetően villódzik a kép. Ebben is gyengébb az A1.
- olcsó LCD tv-t venni, lassú panellel. Az rtings tesztekben a "stutter" értéket kell nézni. Minél kisebb a szám, annál kellemesebb a mozifilm megjelenítés. -
Celtis
veterán
válasz
kriess #150988 üzenetére
Azt kellene tisztázni, hogy valóban akadozik a kép vagy egyszerűen a 24p mozi természetes darabosságát tapasztalod. Más szóval ha mondjuk oldalra pásztáz a kamera, akkor egyenletesen darabos a mozgás vagy szabálytalanul akadozó.
Előbbi esetben ez normális jelenség. Igen, olyan mintha bezuhanna az fps, hiszen pontosan 24fps a film.Talán a nagyobb képernyő mérte miatt tűnik fel most. A képtisztaság menüben egyéni beállításban a torzításcsökkentés értéket növelve csökkenthető a darabosság, de ez túltolva szappanopera hatáshoz vezet.
Érdemes kipróbálni még, hogy a képtisztaságot teljesen kikapcsolod, mert az rtings szerint így lesz juddermentes a 24p lejátszás (a judder is egyfajta egyenetlen mozgásmegjelenítés)
A másik esetben (egyenetlen akadozás) talán egy külső lejátszó segíthet.
-
Bugarov
aktív tag
válasz
A Mágus #150833 üzenetére
Beállítással a mozgás anomália biztos orvosolható. Valószínűleg be van kapcsolva valamilyen mozgásjavítás, ami szappanopera hatást okoz. Régen volt samsungom, már nem emékszem rá, hogy pontosan mit kell kikapcsolni / mire kell állítani.
A panel pedig biztos VA ha nem pont középről nézve elmásznak a színek. -
Bagan
aktív tag
rendszeresen olvasom a topikot és a legtöbbet felmerült típusok Q80A és Q90
Q60A-t vettem Szeptemberben és nagyon megvagyok vele elégedve. Szemből nézve a fekete tényleg fekete, kicsit szélesebb szögből ugyan nagyon kicsit világosodik, a lényeg hogy a kanapéból fekve legyen gyönyörű! Kicsit sem felhősödik, koromfekete megjelenítésnél... szerencsém volt panel tekintetben?
Filmaker módban használom, képjavítókat bekapcsolva... tetszik a "szappanopera "effekt a szememnek. Nem lassú, nem akad, nem fagy le.
Fentebb említett modellek mivel tudnak többet, mivel jobbak? Gondolom betekintési szögben erősebb lehet, meg ahogy elnézem a teszteket fényerőben is. 30nál fentebb mondjuk még nem kellett vennem. Játékra nem használom, csak Netflix, YouTube és tv adás.
Tudnak sokkal többet a drágább modellek, vagy csak akkor látnám a különbséget (120hz leszámítva ), ha egymás mellett lenne a Q60A és a nagyobbak? -
Sonex79
aktív tag
válasz
bghistvan #150606 üzenetére
Képtisztaság Auto módban az sokaknak szappanopera. Magas értékekkel megy. Én úgy gondolom hogy ez a tv plusz tudása, ami jobbá, szebbé teszi a képet még véletlenül sem állítanám alacsony egyedi értékekre. Ez alól kivétel ha olyan filmet nézek ahol az eredeti élményre vágyok, ilyenkor megy a filmmaker mód. Itt pedig alapban ki van kapcsolva a képtisztaság.
-
Celtis
veterán
A mozifilm 24p, az másodpercenként 24 képkockát tartalmaz. Akárhány herzes a tv, alapból akkor is csak ennyi kockát jelenít meg, és ennek normális következménye, hogy a gyors mozgások ilyen darabosak, ettől mozis a hatás. Ha beülsz egy moziba. ott is ilyen lesz.
A tv képes köztes képkcokákat számolni, több-kevesebb sikerrel. Ehhez a torzításcsökkentés és egyenletesség (talán így hívják őket) csúszkákat tudod magasra húzni. Ennek eredménye lesz az úgynevezett szappanopera hatás, amitől a film olyan lesz, mintha videókamerával vették volna fel. Alcsonyabb beállításokkal lehet arany középutat találni.
-
Vhiktor
nagyúr
-
BullZeye
veterán
válasz
PuMbA #148941 üzenetére
Na, 50F6640 esetén ez a beállítás ami még nem okoz szappanopera effektet, de a mozgások nem akadnak ezen a készüléken. (de tény, hogy hosszabb folyamatos jobbra vagy balra pásztázásnál még ez is zavaró).
És ahogy nézem a kiszemelt QN90a is ADS/IPS paneles, ami nem segíti az esetemet.
QN95a pedig horror áron van. Nem szeretem, hogy Samsung itthon minden fronton szivat minket (telefon Exynos, TV-k IPS ráadásul nem is írják az oldalon)Nem tudjátok, QN95-n kívül van még valami AV panellel itthon 75"-ban?
-
PuMbA
titán
válasz
BullZeye #148940 üzenetére
" Az érdekes módon szépen megoldja, igaz ott motion javítva van, de nem szappanopera effekttel."
Ilyen nincs. Szappanopera effekttel lehet csak javítani, másképp hogy? Mit kapcsolsz be a TV mozgásjavításra? A TV-dben egyébként lassabb VA panel van, míg az Alienware-ben egy szupergyors IPS, így biztos a végeredmény.
-
BullZeye
veterán
válasz
Celtis #148928 üzenetére
Ma megnéztük TV-ket élőben, sajna vagy 50-60 frames demo ment mindegyiken, vagy a media markt saját ultra gagyi reklámja, így előrébb nem jutottam.
(és tonnányi ember 1db media marktosra)
De közben eszembe jutott, hogy monitoron megnézzek egy videót, hogy kiderüljön látom e az akadás, és hát ja, sajnos látom
Alienware aw3821dw, 144hz-es és a 24p youtubeon és lejátszóban is igen csak akad az 50f6640-hez képest. Az érdekes módon szépen megoldja, igaz ott motion javítva van, de nem szappanopera effekttel. -
BullZeye
veterán
válasz
stilo18 #148907 üzenetére
Értem amit írsz, de Rtings tele van stutter problémákkal a 120Hz-es paneleknél, mert ezek gyorsabbak, és ironikusan pont a sebességük miatt romlik a kép. (Vagy valamit nagyon félreértek)
A lényeg, hogy a 60Hz-es tévéknél nem olyan feltűnő a hiba, mert lassabbak (cserébe átfedésben van 2 képkocka néha) de 120Hz-nél nincs átfedés és ilyenkor meg csak a BFI segít ami meg vibráltatja a képet ami meg fejfájást okoz és zavaró.
szerk.: Vagy a szappanopera effekt, de azt meg szerintem épeszű ember nem erőltetné.
-
Celtis
veterán
A stutteringnek az egyik oka az alacsony képkockaszám, a másik - paradox módon - a panel gyorsasága. Az olcsóbb, lassabb paneleken kevésbé zavaró a 24p filmek darabossága az elmosódás miatt. Érdemes az rtings vonatkozó magyarázatát elolvasni.
A LED clear motion valóban feket képkockákat szúr be, ami észrevehető villódzást okoz.
A de-judder vagy magyar menüben "torzításcsökkentés" mozgás interpolációval, a filmben eredetileg nem létező köztes képkockák, és persze óhatatlan hibák, generálásával teszi folyamatosabbá a mozgás megjelenítést. (Túltolva érhető el a szappanopera hatás)Mind a TV, mind egy külső lejátszó kadenciahelyesn fogja lejátszani a 24p tartalmat, semmi különbséget nem fogsz ezáltal tapasztalni.
-
Celtis
veterán
válasz
HornedReaper #145632 üzenetére
Van itt egy kis ellentmondás. Szappanopera hatás film lejátszáskor jelentkezhet. A TV adás (stúdió, sorozat, sport) eleve szappanopera, az nem lehet "szappanoperább", illetve ott nem baj.
-
HornedReaper
senior tag
Sziasztok! 55 colos Q80t tulaja lettem, én a UPC-nél / Vodafone-nál kamatmentes részletre találtam a legmegfelelőbbnek
Amitől tartottam be is igazolódott, szaggatósnak látom a képet képjavítók nélkül a TV adásoknál, képjavítókkal meg szappanopera minden.. Ez az én hibám is lehet, a tűéles képet gyakran szaggatósnak látom. Nálatok milyen beállítások vannak a képjavítóknál?A PC-re Game mode-ban van kötve, sajnos egész közelről nézem és ott sem elég fluid számomra, de gyűjtök RTX 30xx szériás VGA-ra, hogy HDMI 2.1-gyel Freesync mehessen, ill. a szemlélést is távolabbról tervezem majd új bútorral.
Más: ismertek olyan programot, ami a PC-ről filmlejátszásnál Win10 alatt magától átállítja a képfrissítést a film FPS értékére?
Az UGREEN 8K HDMI kábel ajánlott vagy inkább jobbat/drágábbat vegyek?
-
-
Hmmm1
aktív tag
válasz
Celtis #144148 üzenetére
Milyen válaszra gondolsz?:d Vmi fél "hülyeséget" - bocs (na jó nem, de fél választ valamire) egy embertől, hogy valami talán így van, vagy úgy lesz. S nem is nagyon a kérdésre válaszolva. Azért szerksztettem kicsit át, mert ő is átsiklott a lényegek felett. Plusz, elég népszerü modell, érdekelne ki mit tapasztalt itt róla
"Hmmm1: A "szappanopera" effekt egy opcionális dolog, ha akarod bekapcsolod, ha nem, nem. Én személy szerint természetfilmnél kapcsolom be, szinte lemászik tőle a tv-ről, annak nagyon jól áll. Valamint én animációs filmekhez is be szoktam kapcsolni, szerintem jobban néz ki úgy, de nyilván ez egyéni megítélés kérdése"
Konkrétan SAMSUNG QE55Q80TATXXH érdekelnének vélemények, innen, milyen a mozgásmegjelenítése, a megadott forrsáokból, amit írtam. Akadásmentes filmnézést tud e, 1080p only hdmi és netflixen. Természetes filmmozgás mellett (mint mondjuk, standard pc, 60hz-es monitor - igaz a kisebb méretü monitoron kevésbé látszik, de akkor is)
(Csak mert AV forumon vmire nagy a panasz) -
Hmmm1
aktív tag
Üdv. Szemezgetek ezzel a modellű tv-vel: SAMSUNG QE55Q80TATXXH
Viszont pont a minap belefutottam, már nem meglepő Samsungosnak tünő problémába, miszerint óriási a panasz itt-ott a idei QLED-ekre is.
https://www.avforums.com/threads/samsung-2020-qled-series-tv-motion-judder-stutter-frame-rate-firmware-bug-glitch.2311975/page-34Mik a tapasztalatok itt?
Mennyire s*ar valóban a tv képremegés mentes filmezés kapcsán?! Ha egy nem 2.0, 2.1-es HDMI kábellel rácsapom a gépem, és onnan dobok rá fullhd-t. Hogy viselkedik majd?
Netflix, pc-ről, hdmi-n direktbe rátolva jelet, ilyesmi. 24p - szappanopera stb. effekt kuka. A mindenféle mű mozgásos pörgések szintén.
Forrás natív 1080p anyagok, és appon belül mondjuk. (Később 4k) A tv úgyis felskáláz.
Nézhető normálisan rajta film, jó mozgásmegjelenítéssel viszonylag vagy sem?https://www.arukereso.hu/led-tv-lcd-tv-plazma-tv-c3164/samsung/qe55q80ta-p544528464/#velemenyek
Az itteni judderes vélemény után néztem körben, de érdekelne mi is a helyzet tényleg. -
PiszokAlfréd
aktív tag
válasz
Vanek25 #144075 üzenetére
Hát, én nem tudom, mintha nem ugyan azt a tv-t néznénk.
Nem lehet hogy hibás darabot kaptál? 720p videóknál centis pixelek?lehet még vmi istenverte 360p-s videónál sem dobná a centis pixelt, nemhogy 720-nál. Nálam teljesen jól néz ki. A színek beállításairól én azt hallottam hogy a Samuk nagyon "hidegek", ennek megfelelően a "meleg 2" alapból indultam ki, ami elsőre iszonyat sárgásnak tűnt, de tényleg csak viszonyítás kérdése. Jelenleg elég közel áll a semleges, természetes színekhez, én ki vagyok vele békülve. Ha vissza teszem normálra, tényleg nagyon kékes az összhatás.
Intelligens módról nem tudok nyilatkozni, mert az első dolog volt amit kikapcsoltam, nekem ne állítgassa a fényerőt kénye kedve szerint.
Laggolós a sport? Azt hogy? Nem a forrással volt a gond? Én egyszer találkoztam hasonlóval, mikor pc módban próbáltam 24p tartalmat lejátszani és valamiért -talán a lejátszó, fene tudja- nem voltak szinkronban, pár mp-ként egy pillanatra megakadt. Azóta PLEX-et használok, még soha nem volt ilyen kényelmes a filmezés, gond nélkül megy minden és kanapéról fekve váltogatok a filmek, sorozatok között, imádom!
Konzolozom is rajta, néha game módban, de általában anélkül. Az input lag valóban megnő, de konzolon nem játszom multit, ha nagyon pörgős singleplayert játszom, vagy vmi olyat ahol fontos a jó időzítés pl, akkor átteszem game módba. Input lag lecsökken, viszont gyengébb a fekete, és érzésem szerint túltolja a színeket.
Summa summarum nem bántam meg, ha most kellene tv-t vegyek, újra ezt venném, vagyis lehet hogy 65"-ban, de ezt a típust.
Sajnálom hogy Te ennyire mellé lőttél!Hmmm1: A "szappanopera" effekt egy opcionális dolog, ha akarod bekapcsolod, ha nem, nem. Én személy szerint természetfilmnél kapcsolom be, szinte lemászik tőle a tv-ről, annak nagyon jól áll. Valamint én animációs filmekhez is be szoktam kapcsolni, szerintem jobban néz ki úgy, de nyilván ez egyéni megítélés kérdése.
-
Hmmm1
aktív tag
Üdv. Szemezgetek ezzel a modellű tv-vel: SAMSUNG QE55Q80TATXXH
Viszont pont a minap belefutottam, már nem meglepő Samsungos, miszerint óriási a panasz itt-ott a idei QLED-ekre is.
https://www.avforums.com/threads/samsung-2020-qled-series-tv-motion-judder-stutter-frame-rate-firmware-bug-glitch.2311975/page-34120hz-es a tv. Lakius kérdés. nem csak alap 4k-s natív tartolmnál van jelen és nem csak játékmódban? - Mindegy, nem is ez a lényeg, hanem, hogy
Mennyire s*ar valóban a tv képremegés mentes filmezés kapcsán?!
Netflix, pc-ről, hdmi-n direktbe rátolva jelet, ilyesmi. 24p - szappanopera stb. effekt kuka. A mindenféle mű mozgásos pörgések szintén.
Forrás natív 1080p anyagok, és appon belül mondjuk.
Nézhető normálisan rajta film, jó mozgásmegjelenítéssel viszonylag vagy sem?Nagyon így más nem érdekel. Ha ez megfelelő szinten lehet egy 100-150k-s tv-hez képest, akkor tv nézésre is oké lesz úgyis, konzolra szintén valószínű. (Ott kb sose szokott gond lenni).
https://www.arukereso.hu/led-tv-lcd-tv-plazma-tv-c3164/samsung/qe55q80ta-p544528464/#velemenyek
Az itteni judderes vélemény után néztem körben, de érdekelne mi is a helyzet tényleg. -
Hashvrad
tag
válasz
pbarany #142882 üzenetére
Ez a probléma a CRT technológiánál volt. Itt inkább a rossz képminőség (pl. túl kicsi betűk), túl nagy fényerő, "sok kék fény", PWM-es monitor, túl sok képernyő nézés lesz a probléma.
"A televízió kizárólag letöltött filmek és sorozatok"
Mivel sok embert zavar a 60 FPS filmeknél, ezért nem terjedt el még ekkora sem (“szappanopera hatás”), ide felesleges a 120Hz."lehet, hogy sportközvetítések streamingjére is használni fogom, de nem hiszem, hogy ehhez kellene külön hardveres specifikáció."
Pont, hogy ide kellene a 120 Hz, mivel itt 60Hz-nél magasabb képfrissítés ajánlott (a folyamatosabb képmegjelenítés itt hasznos a filmekkel ellentétben). -
pilipi
aktív tag
Ismét lenne egy kérdésem, szerencsére a szappanopera hatás megoldódott
Esetleg azt tudja-e valaki, hogy az EPG-t lehet-e valahol állítani?
A régebbi Samsung tévémen ha az utolsó csatornához értem a műsorújságban akkor körbefordult (végtelenített rendszerben) és egyből az első csatornára ugrott.
Most ha elmegyek az utolsó csatornáig akkor csak visszafelé haladva tudok mozogni.
Ez a tévé vagy a műsorújság sajátossága és esetleg lehet ezt valahol állítani? -
Celtis
veterán
-
j.j
lelkes újonc
válasz
Croft-21 #140219 üzenetére
szia nekem 43ru7022 es tv van nagyjábol megvagyok vele elégedve viszont az auto motion plis beállitásával küzdök ha bekapcsolom akkor nagyon szappanopera egyedi beállitást szeretném belöni de nem tudom a torzitás csökkentést hányas értékre tegyem csak ez a gondom vele most jelenleg ki van kapcsolva amotion plus
-
F1rstK1nq
aktív tag
válasz
PuMbA #139874 üzenetére
Rendben, köszi, akkor adok még egy próbát az egyéni 3/0-nak, mert lehet akkor csak bebeszéltem magamnak, hogy minimális szappanopera effektust láttam Netflix 4K tartalom alatt ezzel a beállítással.
HDR beállítás így okés.
Egyébként azt vettem észre, hogy a gyári alkalmazások közül az Apple TV szebb HDR tartalommal rendelkezik, mint a Netflix gyári alkalmazás. Lehetséges szerintetek, hogy a Netflix gyengébb minőséget küld, mint az Apple? -
kokokka
őstag
válasz
joco197905 #139262 üzenetére
Nekem 7/3 a beállítása, így teljesen jó. Nem szeretem kikapcsolva, mert nagyon röcög a kép. Ha meg túltolom és a 3 helyett 5-öt vagy még magasabbat állítok be, akkor gyors mozgásoknál plusz képkockák jelennek meg, amiket szintén nem jó nézni. Én egyébként szeretem a "szappanopera" hatást, szeretem, ha sima a kemaremozgás, de a fentiekből következik, hogy jól ezt nem lehet beállítani.
-
PuMbA
titán
válasz
Celtis #138872 üzenetére
"Mondjuk, ha mozifilmet adnak TV-ben, akkor ugyanarról a film képkockáról készült két félképet fognak sugározni, tehát valósan 25* képkockát jelenít meg a TV. Ettől tehát nem lenne szappanopera. Az lehet, hogy a TV felismeri ezt és ilyenkor mégis működik a de-judder.
Amit eleve videókamerával vesznek fel, az lesz szappanopera."Ez igaz és valószínűleg így is van, de én TV adás alatt ténylegesen TV adást érték
Sport, interjú, saját gyártású műsorok. Manapság úgy tudom eléggé elszaporodott a 23 fps is a TV-ben, de azokat netről megnézed, szóval TV-n reklámokkal nézni nem annyira poén.
-
Celtis
veterán
válasz
PuMbA #138870 üzenetére
Mondjuk, ha mozifilmet adnak TV-ben, akkor ugyanarról a film képkockáról készült két félképet fognak sugározni, tehát valósan 25* képkockát jelenít meg a TV. Ettől tehát nem lenne szappanopera. Az lehet, hogy a TV felismeri ezt és ilyenkor mégis működik a de-judder.
Amit eleve videókamerával vesznek fel, az lesz szappanopera.*Európában felgyorsítják a 24fps-t 25-re, hogy illeszkedjen a TV normához.
@galaxys80. Most hirtelen nem találtam precíz technikai a leírását ezeknek a beállításoknak, de tudom, hogy láttam leírva. Továbbá amikor a legutolsó csörtémet vívtam a Samsunggal a szervizben, a technikus is az auto motion plus beállításokra gyanakodott, és ő is elmagyarázta, hogy mi a különbség a két csúszka között. Azt is elmondta, hogy mindkettő nullára húzva nem egyenértékű az automotion plus kikapcsolással.
-
PuMbA
titán
válasz
galaxys80 #138869 üzenetére
TV adás eleve szappanopera jellegű, hiszen ott sugározzák ezeket, mert nem 23 fps van, mint a filmeknél, hanem 50 fps
Ha nézel egy filmet, majd átváltasz TV adásra kikapcsolt Motion Plus mellet, akkor látod, hogy a TV adás sokkal simább / folyamatosabb a kétszer több képkocka miatt. Egy számítógépes játékra se mondod, hogy szaggat vagy judderel 50-60 fps-nél, mert az már elég sima. A Judder szót eredetileg szinte csak filmekre, azaz 23-30 fps körül használják, legalábbis ez a konvenció.
-
galaxys80
veterán
válasz
PuMbA #138860 üzenetére
Hogyne működne.
Felteszem 3-as fölé és olyan szappanopera lesz belőle, hogy öröm nézni.
Az elmosódás csökkentés pedig 24 fps-nél is eltünteti az apró röccenéseket.Ami nekem még fúrja az oldalamat, hogy a telefonos home videók , miért akadnak bármilyen mp beallitassal, míg mások meg nem.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
PuMbA #137340 üzenetére
Pedig van benne némi igazság. Az lg 49uh661v-ben (60hz) a judder-el finomabban ki tudtam hozni a mozgást mint a q70-el. Ott 10/3-on használtam és krém sima volt a kép viszont nem volt szappanopera hatása, itt meg 10/6-7-es körül használom és láthatóan van a fent említett hatás, kikapcsolva meg kb nézhetetlenül darál. Hozzáteszem ez csak és kizárólag tv adásoknál van, pl 4k/hdr-nél (belső lejátszó) tök máshogy viselkedik ami szintén érdekes (mondjuk erre lett véve a készülék a híradó meg akár szaggathat is). Az már más kérdés, hogy azok a bizonyos képhibák a samun alig láthatóak míg az lg-n bizony voltak néha markáns villogó pixelek...tök más a két készülék mozgásmegjelenítése. Esetleg még bele játszhat az is, hogy a 49 után az 55, 2½ méterről már kicsit közeli, ezálltal az esetleges "hibák" is jobban látszanak.
Mondjuk én baromira érzékenyvagyok erre (tré a szemem), kb azóta tudok újra játszani pc-n normálisan amiota 144hz Gsync-re váltottam. -
mpo
veterán
válasz
PuMbA #136926 üzenetére
Gratulálok, ezt biztos Te intézted el.
Rendezői IQ-bajnokok
"Az LG-nél, Panasonicnál, Philipsnél és Samsungnál egyaránt megtalálható az új Filmkészítő megjelenítési mód, amit Hollywood harcolt ki magának. Ennek az a célja, hogy a rendező által elképzelt megjelenítést probálja hűen visszaadni az otthoni nézőknek. Minimum Dolby Atmos és Dolby Vision hang- és képminőséget jelent, kicsit belenyúlnak a processzor beállításaiba, és kikapcsolják a sokat kritizált szappanopera-hatást, amikor a mestereséges intelligencia extra képkockákat hoz létre, és ettől furcsán sima lesz a képen megjelenő tárgyak mozgása."
[link] -
pinnacle
nagyúr
válasz
Tibcsi2006 #135618 üzenetére
Egyébként biztos, hogy a 100Hz jobb, mint a 60Hz? Gyártók szerint jobb lesz a mozgásmegjelenítés, pedig nem. Lejátszók is 60Hz-en adnak jelet, lehet pont a 60Hz-nek van jobb mozgásmegjelenítése. 120Hz BFI-nél is panaszkodtak arra, ha jól értettem, hogy az 60Hz-en megy. Illetve mintha "szappanopera" effektus is inkább a 120Hz-es TV-n van.
Tavaly 2db Sony 120Hz-es TV-m is volt. Ezt a tesztet nem tudták akadás nélkül lejátszani. Ha valaki tudja, nézze meg legyen szíves 120Hz-es TV-vel. Panasonic L37G10E, 60Hz-es TV-n simán fut. -
szasza_1
senior tag
válasz
Akosman #134260 üzenetére
Ezt a felhősödést csak sötét szobában látni.
Samsung szerint a kattogás, ropogás normális, főleg ha nem síkban van a TV. Itt írják: [link] Hát, ezek ilyenek...
A Motion Plus-t 2-re állítva megszűnik a villogás nagyon részletes, kontrasztos részeknél, és még nincs ez a szappanopera effekt. Szóval ez is jó lenne. Már csak ezzel az idegesítő kattogással kéne valamit csinálni... -
stilo18
addikt
válasz
Mankó #134235 üzenetére
Köszi a hozzászólást, több ilyen kellene a fórumba.
Ami tény, hogy a Sony mozgásmegjelenítése zseniális.
Ha minden "be volt kapcsolva", gondolom a Motionflow is... Azt én is észre vettem, hogy bár van némi szappanopera effekt náluk is, mégis valahogy természetesebb, mint a Samsung - nál. De ez csak egyéni vélemény..Köszi még egyszer
-
silver87
tag
válasz
Celtis #133972 üzenetére
A kadenciahelyes lejátszás esetében értem, hogy a rángatózást helyreteszi, de jelenleg nincs rángatózás SPMC-vel. Tehát a 24Hz-es lejátszás a képminőséget is helyrefogja tenni? Példa erre egy közeli kép egy emberi arcról és a borosta elmosodik és utánhúzza mozgás esetén, a félsötét tónusok meg szemcsésednek? Valamint a mozgásban visszaadja a szappanopera effektet ha a tv-n a motion teljesen fel van húzva?
-
Peace
nagyúr
Majd egyszer ha lesz időm, akkor lövök pár fotót, mert itt eddig senki nem értette amit mondok. Ezt a szappanopera effektet. Össze se lehet hasonlítani a tv saját lejátszójával kapott képhez. A HDMI-re meg nem tudok mit mondani.....de ha nekem itt konnektorból kell kihúzogatnom minden alkalommal, akkor rohadtul zabos leszek. Mert még ha a kábellel lenne valami, azt elfogadnám, de 3 éven át működött a tv-vel és pénteken is sikerült kitolnom rá a képet. Tegnap este meg megint semmi......
-
Rogiii
aktív tag
válasz
Peace #133834 üzenetére
Szerintem motion plus nélkül nem tudod ezt a szappanopera hatást eltüntetni, ugyanis az felel a mozgás megjelenítésért.
Én a helyedben kipróbálnám a plexet, márcsak azért is hogy ott laggolnak-e az emberek, én azt használom és sokkal kényelmesebb mint a pc, távirányítóval is tudod kezelni, könnyebb sorozatok filmek között böngészni is.
Csak egyszer kell telepíteni és beállítani.A film mód inkább a képre van hatással nem a mozgásra, kontraszt, színek stb..
A helyi sötétítés a local dimming magyar neve, a többi meg valamilyen mesterséges képjavító. Pl. akkor lehet jó ha gyengébb minőségű a forrás, akkor lehet vele feljavítani kicsit a képet, ha jó minőségű anyagokat használsz ki lehet kapcsolni. -
Peace
nagyúr
válasz
Rogiii #133830 üzenetére
Laggoltak az emberek, mocskosul zavart. Kikapcsoltam ezt a motion plus-t és megszűnt.
PuMbA: Ajjaj, na látod itt már nem tudom miről beszélsz.
HDR módban kikapcsolni? Azt hogy? PC-ről játszottam le most épp a sorozatom MPC-BE x64-el (VLC-vel fosul játszotta le a 720p-s és 1080p-s videókat is, mikrolaggok voltak vagy mik......). Próbáltam a PLEX-et is pár napja, nekem az macera. Ez a régi jól bevált PC-ről elindítom és nézem nekem sokkal jobban kézre áll. Néztem, hogy csúőszik-e a hang, de semmit nem vettem észre, tökéletesen jó. Én is házimozira állítottam, nem PC-re, ahogy lentebb beszélgettétek nemrég.
Direkt meglestem gyorsan az epizód után monitoron, hogy hogy néz ki a sorozat, de ott nagyon faszán néz ki, a TV-n meg totál szappanopera. Nincs meg a film hatása. Pedig film módot toltam rá. Csak az Out Planet-nek állt jól ez a kiemelt beállítás a túlszaturált színekkel. Na az úgy kegyetlen jól néz ki. De ahogy látom, film vagy sorozat az meg csak a film módban tetszik. Ha közel olyan képet tudnék elérni, mint a monitoron, akkor nagyon örülnék!!!!
-
Peace
nagyúr
Hogy tudom teljesen eltüntetni a szappanopera effektet??? Már átváltottam film profilra, mozgásjavítók kikapcsolva, mert attól laggoltak az emberek. De még mindig köze nincs ahhoz, ahogyan monitoron vagy a régi IPS tv-n nézett ki egy sorozat. Netflix Our Planet az lélegzetelállítóan csúcs!!!!! Csak a sorozatokat és 1080p filmeket kéne belőnöm valahogy...........
-
bozont
veterán
válasz
PuMbA #133688 üzenetére
Mondjuk simán elhagyhatnák már ezt a váltottsoros megjelenítést. A nagytöbbségnek már úgy is lcd tv-je van.
A 8K helyett, meg a HFR-t nyomathatnák. Szerintem mefelelő utómunkával a szappanopera effektet is tudnák mérsékelni. Mondjuk engem amúgy sem zavar, sokkal inkább ez a darabosság ami most van.
-
PuMbA
titán
válasz
Celtis #125919 üzenetére
"Magyarul ez a hasonlat volt a legjobb: mintha videokamerával vették volna fel és a városi TV-ben játszanák le."
De akkor sem mondod egy 60fps-es játékra, hogy szappanopera hatású
Ha valahol ilyet látsz, akkor linkeld be, mert én még sosem láttam ezt a kifejezést játékra. Ugyanígy egy 50fps-es sportesemény közvetítésre sem mondja senki, hogy szappanopera hatású. Ez csak filmek esetén létezik, mert a 24 fps ad egy filmes hatást, amit a nagyobb fps-ek eltüntetnek, tehát filmet csak 24 fps-ben érdemes nézni.
(#125920) ΞΔGLΞ: A fele felbontást hiányzó részét viszont az előző és utána lévő képkockából kiegészíti, tehát nem pontosan fele felbontású lesz. Valójában az 1080i közelebb van minőségben az 1080p-hez, képanyagtól függ, hogy mennyire közelíti meg.
-
Celtis
veterán
válasz
PuMbA #125915 üzenetére
Nincs igazad. A szappanopera hatás kifejezetten a folyamatosabb mozgást jelenti. Magyarul ez a hasonlat volt a legjobb: mintha videokamerával vették volna fel és a városi TV-ben játszanák le.
Semmi köze az interpolációs hibákhoz. Az eleve 48fps-sel készült Hobbit is szenved ettől az effektustól.
-
PuMbA
titán
válasz
Celtis #125914 üzenetére
" Nem véletlenül hívják szappanopera effektusnak az interpolált megjelenítést."
Igen, azt az interpoláció miatt hívják úgy, mert a legtöbbször látszik, hogy béna és képhibás
Viszont nem hívod szappanopera effektusnak, ha 60fps-sel játszol a gépeden például. A HDMI 2.1-gyel jön hamarosan a 120fps, a filmek viszont maradnak 24.
-
Celtis
veterán
válasz
ΞΔGLΞ #125909 üzenetére
A TV deinterlace-ere már 10 évvele ezelőtt is eltüntette azt a fésűs kontúrt, amit a video bemutat. Az 1080i jobb, mint a 720p, hidd el.
A lényeg egyébként a képfrissítésben rejlik. FullHD 25p vagy 50i-ben ugyanannyi átvitt információ tartalom, de jobb mozgásmegjelenítés az 50i javára. A TV ilyen. Sportközvetítés 25p-ben nézhetelen lenne. Nem véletlenül hívják szappanopera effektusnak az interpolált megjelenítést. 50p meg műsorszórásabn nincs tudtommal, mert drága. -
katonatom90
csendes tag
Sziasztok.
A szakiktól kérdezném hogy a samsung ue49nu8002-es tvnek milyen a mozgásmegjelenítése, mennyire van jelen a szappanopera effektus, displayspec.-en 60hz-nek irják főleg tv-nézésre (sport) meg ps4-re lenne használva. Mondjuk a képe szép meg a színei de leginkább az aggaszt az új tévéknél hogy van e csikozódás a hirtelen kameraváltásoknál. -
czombos
tag
Tegnap vettem egy 55Q6FN -t és pár dolog zavar illetve nem jöttem még rá hogyan lehet orvosolni.
Beállítások tekintetében rtings teszt szerint jártam el kivéve, hogy az ott beállított háttérfény nekem kevés volt, én ezt 30-ra állítottam.
Auto Motion Plus 0/0 esetén DIGI DTV-n (HD adáson is) időnként szaggat a kép, ezt most 3/3-on tesztelem viszont szappanopera effektet sem szeretnék, előzőleg egy legalapabb 4K-s LG TV-m volt ott teljesen kikapcsolva tökéletes volt a mozgás.
A TV alján jobb oldalon van a készenléti led, ezt sehogyan sem tudtam kikapcsolni. Van rá lehetőség, hogy ne világítson amikor a TV kikapcsolt/készenléti állapotban van? Számomra eléggé zavaró amikor alváshoz készülődve bevilágítja az egész szobát a piros led
Var arra lehetőség, hogy a beépített Timeshift funkció automatikusan elinduljon amikor TV-t nézek? Az előző LG TV-men ez automatikusan elindult és baromira kényelmes volt, hogy bármikor vissza tudtam tekerni az adást.
-
cseryz
tag
Sziasztok,
Kis segítséget szeretnék kérni.
Két tipusra szűkítettem választást, 65NU7402 / 7442 illetve 65NU8002.
Ti melyik típust javasolnátok inkább, árban ugye nem teljesen ugyanaz +50-70kHUF. Megéri a 120HZ a felárat ?
Korábban irta valki hogy a 7442 vagy szaggatott vagy szappanopera efekt-et "produkált".
8002-ről nem nagyon nyilatkozott senki, a kereséseim alapján.
Köszi szépen a segítséget.Cseryz
-
törölt tag
válasz
PuMbA #121876 üzenetére
Köszönöm a választ, amit tapasztaltam az az, hogy ha az Auto Motion Plus-beállítások Egyéni beállításokra, a Film mód pedig 2. automatikusra beállítva van beállítva, akkor folyamatosabb a kép (nem szappanoperaszerű, de mégis folyamatosabb), sőt amikor még volt DIGI beltéri egységem, akkor azt a felismerés után eleve erre állította be, miközben a Auto Motion Plus-beállítások Autromatikus beállításon volt.
Másik kérdésem az lenne, hogy kísérletezek a Háttérfény automatikus szabályozásával. Azt vettem észre, hogy a Eco-megoldás Minimális háttérvilágítás értékét ha levettem 0-ra, akkor teljesen sötétben a Háttérfényt teljesen nullára veszi le automatikusan - mondjuk nem azonnal, hanem folyamatosan több másodpercen keresztül tart a folyamat. De ha azt akarom, hogy normális fényerő legyen teljesen sötétben, akkor Eco-megoldás Minimális háttérvilágítás értékét vajon mire állítsam, mert mint tapasztaltam nagyon nem mindegy, hogy a Eco-megoldás Fényerő mozgáshoz Be vagy Ki van kapcsolva. Még nem jöttem rá, hogy melyik állás a jó, mert úgy vettem észre, hogy a Be állás esetén a sötétben csökkenti a fényerőt, míg világosban növeli a fényerőt. Mit javasolsz nekem?
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok! A youtube alkalmazáson belül lehet állítani ezen a "mozgás effektuson"? Mert a ytubon úgy játszódnak le a videók mintha szappanopera lenne miközben a TV beállításában már a hagyományos TV nézés esetén már személyre szabtam és ott már nem csinálja.
-
glugi
tag
Sziasztok!
Került a fa alá egy ue55mu8002 (ue55mu8002txxh), így írnék néhány gondolatot róla, a későbbiekben pedig biztosan lesznek kérdéseim is.Szubjektív, de nekem tetszik a külseje, a talpát szokni kell, viszont okosan el lehet rejteni a one connect kábelt és a tápot, ha erre lenne szükség. Falon van az eszköz, a hozzá adott 2 db távtartó egyikének kb. 1 mm-t eltolódott belül a furata (először nem is ment bele M8-as csavar), illetve a menet, ezért kb. 4-5 mm lógást eredményezett egyik oldalra, amit korrigálni kellett a fali tartón (három vízmértékkel is ellenőriztem).
Egy felsőkategóriás tévétől nem ezt várom, még ha egy tucat-tartóról is van szó - ne nekem kelljen már méricskélni meg igazgatni.Nem volt még UHD-m, a kép nekem tökéletes minimális állítgatás után. A tv nem zúg, nem vibrál, semmi hasonló probléma nincs vele. Pixel tesztert még nem küldtem rá. A hangja tetszik, optimalizáltra állítottam, nyilván helyén kell kezelni, de egy nagyobb nappali-ebédlőt torzítás nélkül megtölt. A motion correction vagy mi a neve egy hulladék, nagyon gáz ez 2017-ben, nem is tudom kinek kellenek ilyenek még, totál szappanopera feeling, nem is ragoznám. Játszom még ezekkel a kép beállításokkal, de elsőre szinte minden digitális izét kikapcsoltam, főleg filmnél és xbox-nál - kábelen maradt nagyon minimális adalék belőlük. Xbox-nál a játék mód érzésre is tényleg lejjebb viszi a lag-ot. Filmeknél svenkelésnél röcögés, akadás minimális a belső lejátszóval, a külsővel csak röviden teszteltem, keveset állítottam - ez még hátravan.
A belső lejátszója ha nem is kritikán aluli, de az egyébként nem túlzó igényeknek nem elegendő, szintén azt tudom mondani, hogy ennyi pénzért nem ezt várnám. Eddig szinte mindent vitt NAS-ról DLNA-n WiFi-n (nyilván főleg .mkv), de pl. felirat pozíciót, színt nem lehet állítani, vagy sokszor nem olvassa be még helyből sem az UHD film feliratát - ez utóbbi lehet release hiba is, bár S905X-en simán ment a váltás pl. Lehet én vagyok béna, de mappanézetet nem tudtam állítani, listázási opciót sem (pl. dátum szerint rendezés).
A YT app bejövős, time shiftet/felvételt még nem próbáltam, de az már látszik, hogy gyors külső adattár kell hozzá, mezei pendrive-ra kiírta, hogy nem elég gyors. A one connect tetszik, de lehetett volna azért rá tenni egy usb 3.0-ás kaput is.Bruttó 360 volt az edigitalban, ennyi pénzért szerintem nagyon megérte - igazából egyelőre a lejátszó részével nem vagyok megelégedve, de sejtettem is, hogy inkább maradok majd egy külső megoldásnál. Amint megjön a hozzá rendelt külső lejátszó és elkezdem jobban használni-kapcsolgatni, jövök a kérdésekkel.
Ehhez a típushoz milyen BT soundbar ajánlott, melyiket szereti? Még mielőtt mennék a másik topikba kérdezni. -
madkiller
őstag
válasz
belan #114492 üzenetére
Nekem 55Q7F van, ajánlom van még a családban 55KU6402 ég és föld a különbség. Először a 6402ön láttam 4k youtube videót, szép volt , de nem vitt szét. Csodálkoztam is, hogy csak ennyi a 4k hdr többet vártam. Azt jött a Q7 , na az vmi brutál, filmek is isteniek rajt. "Szappanopera" effekt sincs jelen auto motion plusnál auto beállítások mellett. Egyébként a Q8ban uaz a panel van, mint a 7ben csak a "ház" más.
-
F_Gergely
őstag
Sziasztok,
Eddig nem tudtam megfogalmazni, mi a bajom az lcd tv-k kepminosegevel, de forumot olvasva vegre megvilagosodtam. Szappanoperas! Magamtol nem ugrott volna be de tenyleg arra hajaz. Mi kell, vagy lehet-e beallitani, hogy normal film hatasa legyen a kepernyonek, illetve ezt mi okozza? -
xmad
őstag
Mi az a szappanopera hatas?
-
perecKING
senior tag
Sziasztok!
Egy JÓ öreg Samsung LE46C750 -et szeretnék nagyobbra cseréni. Letettem a 65" ról elég az 55" csak legyen nagyon gyors mint a jelenlegi 200hz(kamu400hz). Én imádom a szappan opera effektet még az ikonikus filmeken is.
Amit eddig élőben megnéztem az mind sz@r.
Ajnánlották a 55MU8002 -t de itt Angliában nincs. MU8000 van de nem sikerült kiállítva megnéznem. Már azon is elgondolkodtam, hogy veszek használtan egy Lg oled-et (b6) de nem tudom az valójában milyen, azon kívül, hogy rettenetesen fekete a fekete....nálam az sokadik szempont. Inkább legyen éles, ne essen szét a kép az éleken, és legyen nagyon-nagyon gyors elmosódás és utánhúzás nélkülSok HZ és trúmósön vagy ami jön csak legyen "smooth" és a Star wars is legyen olyan mint egy jövőbéli 4k brazil szappanopera
A forrás ált USB MKV és UPC Direct, esetleg BL lemez
Ajánlanátok valamit?
-
jamesbond86
csendes tag
válasz
PuMbA #112439 üzenetére
Köszönöm a választ!
Én pedig pont azt hittem, hogy a Motion Pluson kívül van olyan megoldás ezekben a TV-kben, ami képes olyan folytonosságot létrehozni, mint a 25 fps a DVD-knél, mégsem megy az élmény rovására. Amúgy Motion Plus nincs a TV-men, de láttam már milyen, ha van, s túl van húzva a beállítása. Tragédia, mint valami számítógépes játék, szappanopera-effektus.
Akkor ez úgy látszik, ilyen. Lehet, hogy a finom szaggatás csak engem zavar.
-
Azur76
tag
válasz
PuMbA #110020 üzenetére
Hidd el hogy kipróbáltam mindenhogy, különböző jelforrásokról.
Magas értékre alapból sem vettem volna a szappanopera hatás miatt.
Akad a kép.
Tévéadásról, teljesen mindegy hogy melyik csatornát nézed, természetesen hd adásokról beszélek.
Ugyan ezt produkálja a bd lejátszóról ill Q10pro-ról is.
Előtte 4 évig Sony-m volt. (NX720)
Azon soha semmi ilyet nem produkált sajnos a szemem egyből kiszúrta.
Lehet a FW lesz a ludas, de sajnos nincs összehasonlítási alapom, mivel új a tv és ez van rajta (1169)
Ezért is kérdeztem fentebb hogy valaki használ e 1165-öt, mert állítólag az volt az eddigi legjobb, ami a képminőséget illeti.
A tv típusa egyébként KS7500. -
Csocsy
tag
válasz
bghistvan #107908 üzenetére
kicsit megkésve, de egy egész korrekt beállítás 60j6240 -hez:
http://uk.rtings.com/tv/reviews/samsung/j6200/settings
Pozitívan csalódtam benne, LG plazma után féltem, hogy milyen lesz...még a 14 napos visszaküldési határon belül vagyok, de valószínű marad.
Full HD filmeknél ( BD 50 , 30-40 gb mkv) és XBOX-nál nagyon szép képe van, sima tv adásnál a plazmával egyenértékű szerintem, lehet a méretéből fakadóan a rosszabb tv adásokat kicsit rosszabb minőségben adja vissza, mint a plazma. Kikapcsolva minden képjavító hülyeséget nincs szappanopera effektus.
-
törölt tag
válasz
Gizmo94 #107971 üzenetére
A h6400, ku6000 és ku6400 mind vmilyen VA panel verzióra épülnek, így mindnek nagy kontrasztja (~5000:1) és egyenletes, mély feketéje és jó színei vannak. A H64 viszont még tudott 3D-t és akadásmentesen játszotta le a filmeket. A KU-s verziók sajnos szaggatnak kicsit, de ez nem mindenkit zavar. Ha meg bekapcsolod az interpolációt akkor jön a szappanopera effektus.
Ku6000 és 6400 közt elhanyagolható a különbség.
Az edge és direct megvilágításokkal ne foglalkozzatok ebben a kategóriában, mindenikből van jó és rosszabb is, de sokkal többet számít a paneltípus (VA, IPS) még felhősödés szempontjából is. -
törölt tag
válasz
bghistvan #107433 üzenetére
Az olcsóbb Samsung modellek nem tudnak akadásmentesen 24p-t lejátszani, csak akkor ha bekapcsolod a mozgás-interpolációt (Auto Motion Plus), amivel együtt jár a szappanopera hatás és a képi hibák, artifact-ok gyorsabb mozgásnál. Ha meg alacsony fokozatra kapcsolod akkor visszajön az akadozás.
Az Rtings ezt mindig teszteli, de nem tudom amcsiban milyen néven fut a te TV-d. Ezt találtam ami hasonlít. Ha legörgetsz a "24p Playback"-hez ott írják, hogy milyen forrásból tud szakadozásmentesen 24p anyagot (filmet lejátszani). Amit linkeltem az pl. TV adásoknál szaggatni fog.
A 2016-os modellek közül a KS7000 a legolcsóbb ami semmilyen forrásnál nem szaggat, anélkül, hogy az Auto Motion Plus-t be kéne kapcsolnod, KU6000-esek közül mindegyik szaggat minden forrásnál. -
bghistvan
senior tag
Nem rég váltottam egy LG plazmáról egy Samsung UE60J6240-re,és tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Nagyon megvagyok elégedve a kép minőségével és a méretével,viszont azt a jelenséget tapasztalom a tv műsoroknál,mintha "gyorsabbak" lennének a jelenetek,és időközönként pillanatnyi "szaggatást-akadozást" észlelek.........leginkább a gyorsabb mozgásoknál,nincs pixelesedés,meg elmosódás,hanem olyan szappanopera érzésem van.
Médialejátszón nem tapasztalom ezt a jelenséget,és internetes tartalom fogyasztásánál sem,szerintetek mi lehet a "probléma" hátterében?
Olvasgattam összefoglalóban a Motion Plus beállítást stb.............
Van arra mód hogy ezt a jelenséget megszüntessem,vagy ez a tv ezt tudja?
Illetve ez a jelenség szolgáltatónak köszönhető?
Régi plazmámnál eddig nem tapasztaltam ilyet..... -
Luigi962
őstag
válasz
blt.62 #106692 üzenetére
Ne keseredj el,mert ha ezt a fórumot olvasod akkor DSE,BFI,banding,felhősödés,szappanopera,halott pixelek,íveltnél görbe vonalak lesznek csak.Ha mégsem akkor még a hátlap elválik,a talpat úgysem tudod felszerelni rá,falra ne is szereld,mert a furatok úgysem ott lesznek ahol kéne,különben is minek is szerelnéd oda!A 4K meg úgyis kamú 4K.
Van egy régi CRT Panám,72 cm-es,valódi sík,nem kamú 100HZ-es.Nincs rajta HDMI CEC,ARC,BT,Anynet,stb.tehát csatlakoztatási probléma sincs vele.Saját beépített sztereó hangszórókkal.
Tudom ajánlani ócsóért.
Viccet félretéve,vedd meg,próbáld ki,ha nem tetszik nem vesztettél semmit,visszaküldöd. -
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
blakey #105675 üzenetére
A mostani samumon nincs interpoláció, szóval arról nem tudok nyilatkozni. Csak BFI, de azt se tudom aktiválni mert PC módban van
LG-men volt interpoláció, azt alacsony szinten használtam, minimális képhibákkal nulla szappanopera effekttel, azzal meg voltam elégedve, de őszintén nem látom a különbséget a csak 300 soros samu és a között. Plazmám is volt, ahhoz meg nem is kellett (pedig volt rá lehetőség) de ott az alapvető 7-800 sor is elegendőnek bizonyult. Mostani Sony, Pana Toshiba tv-khez még nem volt szerencsém.
PuMbA: 4k panelnél már az 1080 sor is édeskevés
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Flashget #105647 üzenetére
"Azért vicces olyat olvasni, hogy a két kép kocka közé beszúrt fekete kockával semmi gond a két kép kocka közé beszúrt harmadik képkockával szemben."
És itt látszik, hogy fingod nincs arról, hogy miről beszélsz....
Fogd már fel, hogy a panel natív felbontása és a mozgásfelbontás nem egy és ugyanaz!
Amiről Te beszélsz, az a LCD-k természetüknél fogva alapból alacsony(300 sor) mozgásfelbontásának kompenzálása érdeklében kifejlesztett két különböző mozgóképjavító technológia aminek bekapcsolása nem kötelező, hanem opcionális és mindkettőnek van elég sok hátránya.Az interpolálás csak akkor hatékony igazán, ha magas beállításokon üzemel így viszont képhibákat és szappanopera effektet produkál. A BFI meg jelentősen csökkenti a maximális fényerőt.
Aki ezeket nem akarja használni, az a csillió dollros tv-ken is ugyanazt azt alacsony 300-400 mozgóképfelbontású képet fogja bámulni, mert a technológia önmagában ennyit tud! Ezt csak a plazmák tudták überelni anno 7-800 soros mozgásfelbontással. Az OLED nem tudom hogy áll ebből a szempontból, de az már nem is lényeges most.
Attól a KU6xxx széria semennyire se "kamu4k". Az meg, hogy felesleges lenne tartalom hiánya miatt.....ezt se tartom önmagában megálló ténynek a fullHD tv-k mellett. Ma már a virágboltban is van megfelelő mennyiségű 4k tartalom (filmek sorozatok) ott a youtube, ott a Netflix, ami oké, hogy nagyrészt csak ango nyelven elérhető 4k tartalmakat kínál, de már van partnerségük magyar fordítókkal, egyre több és több címükhöz lesz magyar felirat szóval a közeli jövőben igenis lehet számítani arra is.
Aztán meg alacsony sávszélesség.....ezzel jönni is vicc kategória. Aki 4k tv vételén gondolkodik, valószínüleg egy 4000ft-os digi/telekom/upc 100mbit+ sebességű nettel rendelkezik otthon, így bőven elég bármilyen stream-re.Nekem is 120mbit van simán mennek a youtube 4k videók és elmondhatom, hogy lélegzetelállító képük van ezen a szar kamu4k ku6000-en
-
Mandok
tag
Sziasztok!
Lesz egy dupla Samsung-Sony topicos postom.
Nem bírtam ki, hogy valahogy összenézzem a két TV-m képét, főként, mert a Sony hazahozatala óta mocorgott bennem, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.Jobb híján egyik alul-másik felül pozícióban helyeztem el a két 55" TV-t. Az egyik a Samsung KU6000, ugye a 4K-s alapmodell, a másik a sokak által ma az egyik, ha nem a legjobb képű ma kapható sima FullHD TV, a Sony W857. Mindkét TV VA panellel szerelt, a Samung az 50Hz, a Sony viszont 100, vagy egyesek szerint 120Hz-es.
A lehetőségekhez képest próbáltam közel azonosra állítani a két TV képét. Egyelőre egy anyaggal próbáltam ki őket, a Grand Tour első részének bevezető képsoraival, az 1080-as MKV_vel.
Elsőre csalódás volt a Sony képe és egyértelműen látszott a különbség a 4K Samsung javára, miután a Sony-n is fölvettem a sharpness-t, a különbség gyakorlatilag eltűnt.Természetesen a családtagoknak is megmutattam a két TV-t és bár mindenki szerint szebb a Samsung képe, én, mint régi TV-s azért kijelenthetem, hogy ha még rászánnék fél órát a beállítások finomítására, közel egyforma képet tudnék kihozni a két TV-ből. (most tehát elcsalhatja a szemet az, ha picit másabbak a színek, ilyesmi). Épp ezért nem is szeretnék részletekbe belemenni, hogy melyiken látok picit szebb feketét, illetve a másikon picit szebb fehéret, mert látom, hogy a színhőmérséklet, vagy a háttérfény-feketeszint arány jelentősen képes elbillenteni a mérleg nyelvét.
Én most megértem, ha pár igazán nagy TV szaki felhördül a fenti összehasonlításomon és azt is elhiszem, hogy van, aki kategorikusan képes kijelenteni, hogy márpedig a Samsung az minden szempontból szr, míg a Sony minden szempontból tökéletes (mert az elmúlt pár hónap fórumos tapasztalata alapján ezt szűrtem le a véleményekből), de én meg mint átlagember, egyrészt kicsit megnyugodtam, hogy nem vagyok akkora vájtszemű a TV-k terén, hogy a bolhaszr-ba is belek tudjak kötni, én nem érzékelem egyáltalán, hogy melyik TV játssza le a műsort kadenciahelyesen- főleg, hogy azt sem tudom, mi az- de a lényeg, hogy ha egyazon műsort tökéletesen szinkronban játszom le mindkét TV-n, akkor az elsuhanó autók mozgásán sem tudok megítélni semmiféle hibát. (jelzem, nincs csúszó szappanopera effekt, nincsenek képjavító és mozgássimító varázslatok bekapcsolva, mindkét tv-n minden digitális mókus ki van kapcsolva).
Meglehet, hogy ha még egy 4K-s IPS-es LG-t is behúznék a két TV mellé, már lennének észrevételeim, de ez a két VA paneles TV gyakorlatilag teljesen és tökéletesen megegyező képet produkál és véleményem szerint magamhoz hasonló átlagembereknek (volt ám eddig kb. 2 plazmám és 3 LED LCD-m is az elmúlt évek során) igazából nem érdemes karóba dőlni az elsőre nehéznek tűnő döntések miatt, mer nem akkora gáz ma egy jó tv-t megvenni. Otthon, két nap múlva már tökre mindegy lesz, hogy a másikon picit jobb volt valami, amiről meg hiányzott az a feature, ami emezen van...
Hirtelen nincs kéznél egy olyan MKV sem, amiből rendelkeznék 1080p és 2160p verzióval is, hogy komolyabb véleményt alkossak a 4K vs. FHD témáról. Az viszont egyértelműen eldőlt nálam ma este, hogy 2méterről nézve egy 1080p-s műsort, nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik megy FHD és melyik 4K TV-n. (Csak azért írom ezt le, mert számtalanszor olvastam azt is a tulajoktól, hogy a 4K TV-n bizony még az SD rtl klub is sokkal szebb lesz, pláne a jó FHD anyagok, mert a felskálázás miatt minden egyértelműen szebb és kész. Sőt, volt, aki azt írta, hogy a 4K TV után minden homályosnak fog tűnni. Szó sincs erről).
Remélem, nem hagytam ki semmi fontosat és remélem, tudtam segíteni pár embernek ezzel a rövid összehasonlítással.
Azt azért szeretném, ha tudnátok, hogy én mindkét márkával szemben elkötelezett vagyok és ugyanúgy szeretem és tisztelem mind a Sony, mind a Samsung TV-ket és tulajaikat. Látom, hogy hosszútávon is együtt fogok tudni élni a Sonyval, ha a sors úgy hozza és már az Android sem tűnik olyan végtelenül idegennek és lehetetlennek, mint az első este tűnt, de még mozog bennem a kisördög, hogy ezek után lehet, hogy inkább elhoznám a 60"-as KU6000-et, vagy akár a 65"-öset a Sony helyett... -
galaxys80
veterán
válasz
Flashget #103884 üzenetére
Nálam foci meccs közben nagyon sokszor beakad a kép így. Minden másnál rendben van.
Viszont meg kell követnem magam. Gondoltam adok még egy esélyt a Tiszta a beállításnak TV műsoroknál. És hát valóban ez tűnik a legjobbnak. Úgy emlékeztem, mintha itt már szappanopera effekt lenne, de valóban nincsen.
Így most nálam TV és DVD esetén Tiszta beállítás.
MP esetén ki.
Már csak arra várnék javaslatot, hogy mit csináljak egy külső vinyóval amin vegyesen vannak a filmek, mesék 23.976 és 25-el is?
Ott egyelőre hagytam a 10/0-t. -
KD6-3.7
őstag
KU6000
Judder ellen van 0-10ig allithatosag. En 4en hasznalom es teljesen smooth a kep es meg nem szappanopera efektes. Mindenfele kepi anomalia nelkul mukodik. Megvan oldva a darabos mozgas.
HDR anyagot nem probaltam meg, de ha valakinek van otlete m, hogy hogyan es mivel azt szivesen veszem! -
Syz
senior tag
válasz
belan #102120 üzenetére
Az igen, akkor legalább van összehasonlítási alapod több 4K tévét illetően is és ha még így is azt mondod hogy a KS7000 kiemelkedik akkor az nekem is külön megnyugvás
Közben a HDMI Shop-tól rendeltem egy Delock kábelt ami 2.0-ás és tudja a 4K/60 Hz-et mert csak most tudatosult bennem hogy a Gtx 1070-en már 2.0-ás aljzat van így meg már tévém is lesz hozzá. Amúgy belan ha szereted a szappanopera hatású filmezést akkor próbáld ki a Dmitri render nevű progit
-
hitman77
senior tag
Sziasztok,
Az UE55KU6000 TV-nek milyen a képrfissítése? Sajnos nem találok konkrét adatot.
Az LCD TV-knél milyen szmepontból fontos a képfrissítés? Szappanopera hatást nem mondanám előnynek...
A pointer távirányító külön mennyibe kerül és használható a KU6000 szériával?
-
wwwolfman
tag
válasz
Csabi0415 #100342 üzenetére
hát, adást nem nézek, sima filmnél pedig soha nem jelentkezett olyan zavaróan, hogy nagyon bosszantson.
Bekapcsoltam és maximális értékre állítottam most a 6400-asnak a képjavító áramköreit, és hirtelen ott termett előttem az a kép, amit a nagyáruházakban a demojátékokon szoktam látni: szappanopera játékban, majd' kifolyt a szemem. viszont kanyar után kellett vagy 200 méter, mire egyenesbe hoztam az autót, mert a válaszidő a 27ms helyett több, mint egy tizedmásodperc lett, és nem akkor reagáltam, amikor kellett volna...
Na ezt a képjavítást nem tudja a JU6800-as, bár igaz, nem is néztem meg, hogy játékon mit tud kihozni. Hasonlót gondolom igen, ugyanezt nem hiszem.
Filmeknél meg azt tapasztaltam, hogy volt, amelyik igényelte a képjavítást, volt, amelyik nem.
-
válasz
SunMount3r #99762 üzenetére
"És kérdezném még 1x, hogy a "Blur" és "Judder"-es beállításokra mit mondanátok, vagy hogyan lehetne kiküszöbölni a "legtermészetesebb" módon?!"
Nekem tévézésnél 10/3 értéken van. Itt még nem érzékelem a szappanopera hatást. Mivel engem nem érdekel, hogy a "nagykönyv" szerint hogy kell BD filmet nézni (engem idegesít a röcögés-szaggatás, és az sem érdekel ha a moziban is így van) ilyen filmeknél előfordul, hogy 10/5-ös értéket használok, mert csak így folyamatos a kép, viszont a szappanopera hatást még nem érzékelem. De ha feljebb állítom akkor már igen.
-
SunMount3r
nagyúr
Én meg pont azt hittem, hogy a "Tiszta" a magasabb fokozat és a "Normál" az alacsonyabb... Azt hiszem anno gyárilag ez "Szemkímélőn" volt, mert feltűnt akkor is a szappanopera hatás (még a TV lejátszójával).
Akkor viszont úgy látszik a közepes fokozat sem "elég", hogy 23.976fps esetén teljesen folyamatos legyen a mozgás, nem azt akarom, hogy "folyjon" a kép, de a "döcögés" a hosszú oldalazó mozgásoknál így is eléggé látni. Ez nem tudom normális e így, vagy mindenkinél így van?!...És kérdezném még 1x, hogy a "Blur" és "Judder"-es beállításokra mit mondanátok, vagy hogyan lehetne kiküszöbölni a "legtermészetesebb" módon?!
(#99752) BBéci: Ha te meg azt mondod, hogy a MP-t tegyem még alacsonyabbra, akkor gyanítom még magasabb lesz a röcögés...?! Ez egyébként ellentmond annak ami az összefoglalóban van (Média player -BD címke- esetén tegyük "Normal"-ra)...?!
Mostak akkor?!
(Egyébként, az 23.976fps forrás esetén az nem pont 95.904Hz lenne?)
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- bambano: Bambanő háza tája
- 3DMark05 eredmények
- Milyen Blu-ray írót?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Delta Force (2024)