Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PLaci58

    őstag

    válasz dezz #30327 üzenetére

    "Csak ha 25p-re konvertált mozis anyagot közvetítenek!"
    Nem! A PAL TV adás esetén az 50 félképből az LCD TV 25 teljes képet csinál és azt jeleníti meg (eltárolja a páratlan sorokat, aztán a páros sorokat). Ez pedig csak 25 fps.
    A külső lejátszó eszköz az más tészta. Az vagy váltott soros vagy progresszív képet küld a TV felé. Az eltérés annyi, hogy milyen sorrendben küldi a sorokat. Először a páratlan, aztán a páros vagy folyamatosan küldi 1,2,3... sorokat. Elküldheti 50p vel (minden képet 2x, ugyanis a PAL DVD-n is csak 25 fps van), de mint írtad a sima LCD TV-n nem látszik az eltérés.

    "Valóban - bár ott is előfordul akár 4-5x kitakarás (egyszer a két képkocka között, a többi frame-időben)."
    Nem a kitakarásokat nézzük, hanem a kátható képeket. Minden képkockát 3x villant fel a mozigép!

    "A plazmák. Az LCD-n alapesetben folyamatosan "kint van" a kép, így teljesen mindegy, hogy a 24 hányszorosán frissítik. (Csak a csúcskategóriás LCD-ken van BFI [Black Frame Insertion], ahol persze nem mindegy a dolog.)"
    A plazma más tészta ne keverjük bele! Az csak 60 fps-t tud maximum. Viszont simán megy 48 fps-el is(2x24). Az LCD-nél folyamatos a kép és nem is a képfrissítés száma a lényeges, hanem, hogy a 24 fps-ből mindenféle akadozás nélkül csinál helyes sebességű megjelenítést. Az csak hab a tortán, hogy egy jobb TV még köztes képkockákat is tud beilleszteni esetleg BFI-t is csinál. Ezért kell a 120 Hz. A 60 Hz-es TV csak 3:2-t tud, ami elmosódott és akadozó. Tudna 26 Hz-et is,de az egyrészt nagyon messze van az eredeti 72 Hz-hez, másrészt a TV szabványok másként működnek. A TV adásnak olyannak kell lenni, hogy meg tudja jeleníteni az ősrégi CRT és az LCD is. A TV-ket ezekhez készítik. Szintén csak hab a tortán, ha a TV saját lejátszója másként működik. Minden egyéb külső forrásnak szabványosnak kell lennie.

    "A ma elterjedt 100/120 Hz-es aktív shutteres tévéknél 50/60 Hz jut egy szemre."
    Azért tartalmaz az eredeti forrás 2x30 fps-t ? Az aktív shutteres plazma TV-k is csak 60Hz-en tudnak működni.
    A 3D-s "filmeket" szerintem már nem is filmszalagra rögzítik. Nem is tudom létezik-e mechanikus mozigépes 3D vetítés még. Mindenütt az LCD kivetítős, HDD-n tárolt filmeket játszák.

    "Ezt csak egyes plazmák "művelik". Normális esetben az van, amit eggyel feljebb írtam."
    Minden 50/60Hz-es TV-nél ez van. Éppen a plazma az amelyik képtelen 60 Hz fölé menni, ezért inkább 48 Hz-en mennek a jobbak :)

    "Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"

Új hozzászólás Aktív témák