- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Mini kijelzős SSD-hűtő a Thermalright névjegyével
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Gyenge Wi-Fi otthon? – a leggyakoribb hibák és megoldások
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Kiegészítette az öregedő professzionális Radeonokat az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
Avicularia #199 üzenetére
azt régen sem volt egyszerű használni
be kell állítgatni a chip-et, meg a többi cuccot
google-özz rá -
tlac
nagyúr
válasz
Avicularia #197 üzenetére
próbáld meg speedfan-t
-
Avicularia
veterán
Valakinek van ötlete, hogy a ventilátorokat, amik az alaplapra vannak kötve (2 db) milyen programmal lehetne szabályozni? giga j1800
-
gu007
aktív tag
Egyre érdekesebb dolgokat csinál ez a cucc. Olyanja van fehér csíkok jelennek meg a monitoron és a tv-n is ha az van használatban.
-
Avicularia
veterán
Azt sehogy. De a bios beállítások között van a legacy-uefi beállítások között olyan vga-ra vonatkozó, hogy ha azt elállítod, akkor nincs kép. Lehet az van elállítódva.
Én is így jártam, mikor piszkáltam a biost és csak bios reset jelentett megoldást. Azt próbáltad már, mármint a bios resetet? -
Grougon
tag
Volt valakinek esetleg olyan problémája hogy és vga-n se hdmi-n nem volt kép? Első bekapcsoláskor. Gondolom hibás lap
-
m165le2
csendes tag
válasz
Avicularia #191 üzenetére
Ja, csak a DVI -t hogy veszi a házimozi erösítő?
-
m165le2
csendes tag
Szia!
Nekem nincs ilyen szerencsém, már a második alaplapon sem működik a HDMI.
Ráadásul nincs lehetőségem 3 napon belül visszavinni, de ha valahogy vissza tudom szerezni a pénzt, többet soha nem veszek giga alaplapot, már egy csomó plusz időmet és pénzemet elszedték ezzel a félkészen piacra dobott alaplappal!
-
Avicularia
veterán
Kipróbáltam a sticket a laptopban. Amíg a htpc-ben speedtest 40 mbps max addig a laptopban 60 mbps-et mérek. 100/10 mbps netem van. Viszont laptopban felmegy a másolás sebessége 10 megabájt fölé a stickel total commander alatt. Stick mindenhol 40 mhz-es beállítással üzemel..
Laptopban és a htpc-ben is 300 mbps-et írnak ki a programok csatlakozás sebességére. Laptop beépített wifije (dell wireless 1540) simán hozza a 100 mbps-et speedtest-en.
Nem értem a htpc-ben miért nem hozza ugyanazt a sebességet amit a laptopban. Ugyanazon a helyen van mindkettő,szóval ez nem lehet befolyásoló tényező. -
Avicularia
veterán
válasz
lionhearted #187 üzenetére
Nem a router a probléma. Van itthon 2 laptop is, dell latitude mindkettő egy 6230 és egy 6320.
5Ghz-en 14-17 megabájt között másolnak, 2.4 Ghz-en ahol a stick is megy, 10-14 megabájtot tudnak.
Sticken nem megy a másolás sebessége 5 megabájt fölé, total commanderben.
Router TP-Link TL-WDR3600 és a gardróbszobában van ami a hálószobából nyílik, 1 fal van a stick és a router között. -
válasz
Avicularia #186 üzenetére
Nem lehet, hogy a routered a szűk keresztmetszett? Ez a stick így 300mbitre van írva, gondolom 2 antenna van benne.
Ezenfelül nyilván fontos a falak száma (vastagsága, anyaga), a környezetben lévő és ugyanazon a csatornán adó routerek, stb... Nem biztos, hogy olyan rossz érték az az 5MB/s. -
Avicularia
veterán
Gondolkodom, hogy veszek bele egy mini pci-e hálókártyát. Kábelt nem akarok kihúzni a routertól, mert kb 15. méter kellene. Amit most használok TP-Link TL-WN823N sticket benne elég lassúcska 4-5 megánál nem tudok gyorsabban másolni vele.
-
drklas
csendes tag
Tisztelt fórumozók
Most egy ideig nem néztem a fórumot, de nekem is volt problémám
a HDMI-vel, erről írtam is a fórumban.
Szóval szervizbe vittem a lapot, ott DELL monitoron ment a HDMI.
Otthon két Samsung minitoron sem ment. A megoldás:
egy kérő levél az IPON szerviznek, és visszaadták a pénzt.
Vettem azonnal egy másik alaplapot, és láss csodát:
azonnal működött. Na most mi van? Valami paraméter elcsúszás volt?
Gyári hiba? Nem tudom. De ha jó, AZONNAL működni kell!
Azóta is minden OK, még egy újabb ugyanolya alaplapot is vásároltam!
Ott sem volt gond!Üdv. drk
-
Avicularia
veterán
Megnézné más is ezt? Ha win8-at alvó állapotba teszem, akkor gombnyomásra elindul, de nincs kép, csak a reset segít. Ha viszont hibernálom, akkor szintén gombnyomásra a logitech k400-as billen elindul és visszajön a kép rendesen.
Nálatok megy a sleep mód normálisan? -
gu007
aktív tag
Úgy tűnik az én alaplapom nem haver a MPC-HC-val. Úgy kiakasztotta, hogy csak a reset segített.
Megállítottam a filmet hosszabb időre, már a tv-n sem volt kép. Nyomtam a helyközt a film indulásához és semmi. Feladatkezelő sem jött elő. És ez nem az első eset. Ha így folytatja csere lesz belőle. -
DAndersen
csendes tag
Beléptem én is a klubba egy Asus J1800I-C lappal, htpc célokra.
Win8.1 könnyen felment, XBMC szépen visz mindent.Egyedül a HD hangokkal van problémám, az nem akar menni (drivert is próbáltam már újrahúzni).
A Gigabyte lappal ellentétben ennek a manualja nem tér ki a DTS-HD, Dolby TrueHD támogatásra, de remélem, azért mennie kéne...Nálam a HDCP támogatottként jelenik meg, de a támogatott formátumok köztött csak a DD, DTS és DD Plus-t sorolja fel...
-
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #178 üzenetére
Tv menünjében nem tudod állítani? Lg-t ott birtam beállítani mert nekem is belenagyított a képbe
-
válasz
Avicularia #173 üzenetére
Szerintem MPlayer vonalon nem nagyon fogsz találni DXVA gyorsítást, így szegény proci pörög magában...
-
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #175 üzenetére
24 hertzen nézem a filmeket. Alaplap tudja. Ha a tv is támogatja akkor azt javaslom
-
Avicularia
veterán
Persze, be van kapcsolva.
Belefutottam egy másik problémába, de ez nem tartozik a topikhoz szvsz. Vettem egy hete egy sony 40-es tv-t akcióban, de ma láttam egy panasonicot olcsóbban 42-esben. Visszavittem a sony-t és megvettem a panát. Viszont úgy néz ki ez csak 30Hz-et tud fullhd-ban. Ha 30 Hz-nél nagyobb frissítést állítok be neki akkor lelóg a kép a kijelzőről. -
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #173 üzenetére
Hardveres gyorsítás működik?
-
Avicularia
veterán
Nem vagyok maradéktalanul elégedett a cuccal, de nekem csak filmnézésre kellett xbmc alatt. Érdekes, hogy ott a prociterhelés 30-40% annál a filmnél, ami kmplayeren és smplayerek akadozik mint állat 100%-os prociterheléssel. Gondolom valami codecprobléma lehet, rá kéne jönni mi kell hozzá.
Zenét nem hallgatok rajta, néha youtube videók böngészőben jó lenne ha mennének. XBMC alatt elég nyögvenyelős a youtube. Eleve be sem tudsz jelentkezni, csak ha megcsinálod a fixet. Aztán ha be is tudsz jelentkezni, 1 perc mire mondjuk belép a feliratkozásaidba -
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #171 üzenetére
Csak a MPC-HC használom. Előbb utóbb majdcsak jó lesz ez is. nem vettem észre, hogy gond lenne a youtube videókkal. Mondjuk nem is sokat nézek
A zenelejátszás sem tökéletes. Néha-néha megakad.
-
Avicularia
veterán
Popcorn-time is akadozik sajnos, és nem találom hol lehetne állítani a lejátszott film felbontását. Múltkor amikor kipróbáltam asztali gépen akkor még lehetett állítani.
Azért win8 alatt is be-be reccen a youtube, bár lejátszás alatt kb.50%-on van a prociterhelés fullhd alatt, de néha felugrik 100%-ra.
Kmplayer vagy smplayer használata esélytelen? -
AgFRjkUZT_3
tag
Érdekelne, hogy a Asrock Q1900M -el kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata...
-
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #168 üzenetére
MPC-HC nekem micsit lassan indul. Ennyi az összes bajom vele.
-
Avicularia
veterán
Este feldobtam egy win8-at, de bárhogy állítottam a bios-ban a csm beállítások alatt csak uefi módban volt hajlandó bootolni pendrive-ról a win8 telepítő, egyébként csak villogott a kurzor a bal felső sarokban. Na mindegy, felment uefi-ba, teszek rá. Amúgy is utálom a win8-at, de ez van, haladni kell a korral.
Lényeg, úgy néz ki, win8 alatt már nem szaggatnak a youtube videók. Viszont az smplayer, kmplayer szaggatás ugyanúgy megmaradt. MPC-HC-val jól lejátszik mindent, nem szaggat. -
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #165 üzenetére
Ezt a részét nem vágom. Csak feltelepítettem és go
nem állítottam a bioson semmit.
-
Zorel
senior tag
válasz
Avicularia #165 üzenetére
Persze lehet. CSM beállításoknál tudod kiválasztani, ha jól emlékszem storage-ot kell áttenni legacy bios-ra...
-
gu007
aktív tag
válasz
Avicularia #163 üzenetére
Win7 alatt sajnos ilyen. Win8.1-el szépen megy. Az új frissítéssel meg teljesen használható lett. Nem bántam meg a váltást
-
Avicularia
veterán
Az mennyire normális, hogy a fullhd youtube videók eléggé akadoznak, proci 100%-on pörög.?
-
Avicularia
veterán
Pár napja vettem én is egy ilyen Gigabyte GA-J1800N-D2H lapot. Hát nem mondom, hogy felhőtlen volt a kapcsolatunk kezdete. Nekem ugyan volt kép hdmi-n, de semmilyen oprendszert nem tudtam felrakni, se livelinux, se bootlemezről induló adatmentő vagy particiónáló progi nem indult el. Nincs normális boot sorrend, csak ez a nyomi uefi. Sehogy sem tudtam kikapcsolni,pedig az asztali gépemben is giga lap van haswell procival és ott ki tudtam kapcsolni, nem kellett ez a GPT-s megoldás. Kínomban pendrive-ról biost is frissítettem, és csak utána tudtam feltelepíteni a win7-et.
Egyébként olvastam, hogy más is így járt, hogy nem volt kép HDMI csatlakozón keresztül, 4 különféle kábellal próbálták. Csak HDMI-DVI átalakítóval volt kép.
Mostmár összeállt a htpc, nekem csak filmnézésre kell xbmc-vel. Fullhd filmeket tökéletesen viszi NAS-ról xbmc alatt. Viszont kmplayer-el és smplayer-el szaggatnak a fullhd videók. MPC-HC viszont viszi tökéletesen a videókat. -
Zorel
senior tag
Az gáz, mert default értékek mellett kellene, hogy legyen HDMI-n kép. Szóval lehetséges, hogy gond lesz a lappal.
IGD rész emlékeim szerint 'Intel IGD Configuration' menüpont alatt található a chipset fül alatt.
Én a default értékeket használom, már ami a video részt érinti. Még annyi, hogy a CSM beállításoknál a Video -ra UEFI bios legyen beállítva.Ha így sem lesz képed, akkor kikapcs, majd jumper-ral CMOS clear és utána szintén csak HDMI-be legyen dugva megjelenítő majd próba. Ha így sem lesz képed, akkor szerintem gariztasd a lapot.
-
Zorel
senior tag
Alapértelmezettre tedd vissza a bios beállításokat hátha segít: bios->save&exit fülön restore defaults menüpont.
Miután visszaállítottad kapcsold ki és úgy indítsd el, hogy megjelenítő csak HDMI-be legyen bedugva.Arra tippelek, hogy az IGD résznél valami olyan kombó van beállítva biosba, ami miatt nem indul el HDMI-n.
-
m165le2
csendes tag
Sajnos nem jött össze a J1800N-D2H telepítése.
Raktam rá Win8.1 -et , Ubuntut többfélét , semmivel sem sikerült a HDMI kimenetet életre keltenem!
Se kép se hang, többféle megjelenítővel sem.Az XBMC mindegyiken megy rendesen, de csak a D-sub -on van kép , hang semmi.
Egyik oprendszer sem lát két monitort, és a hangbeállításoknál sem látok HDMI lehetőséget.
Az itt kitárgyalt bios beállításokat végigpróbáltam.
Ha valakinek van ötlete, kérem írja meg, mert különben vihetem vissza, amit nem szeretnék.
-
m165le2
csendes tag
válasz
ICON-Net #110 üzenetére
Nagyon köszönöm neked a segítséget, mert már majdnem visszavittem vidékről a lapot, mert a bolt aki eladta csak annyit tudott makogni, hogy állítsam be a boot sorrendet, ha nem indul.
Hihetetlen, hogy fogalmuk sincs arról, amivel foglalkoznak!Még egyszer nagyon köszi!!!
-
gu007
aktív tag
válasz
szabi__memo #143 üzenetére
Azóta sem foglalkoztam vele.
-
PuMbA
titán
"Nekem pl. van egy Anysee E30C USB-s DVB-C tunerem, aminek első ránézésre semmiféle támogatottsága nincs W8 alatt, és semmi ingerenciám nincs lecserélni."
Win7-es driver van hozzá? Mert akkor nagyon nagy eséllyel elmegy Win8 alatt, hiszen a driver modell nem változott
Igazából nálunk a cégnél sok szoftver megy Win8-on, tehát nem hiszem, hogy sok lenne az olyanok száma, ami nem működne. Én is volt, hogy betojtam váltáskor, hogy mi van hogyha nem fog menni valami, de nem volt megoldhatatlan gond.
Balageee: Van benne "butaság", de a világ mindig változik
-
DAndersen
csendes tag
Bővült a választék!
Kapható az ASUS J1800I-C valamint az ASUS J1800I-A lap is! -
PeterPH
senior tag
Több sebből is vérzik amit írtál.
Egyrészt a W7 támogatást nem a gyártók eszkábálták, hanem az Intel maga. Csak ezekszerint nem sikerült tökéletesre.
Másrészt a "régi" programok/oprendszer használatának az az értelme, hogy esetleg megvásárolt liszenszeid vannak a "régi" szoftvereidhez, vagy esetleg olyan egyéb eszközeid vannak amiket meg az új oprendszer nem támogat. Nekem pl. van egy Anysee E30C USB-s DVB-C tunerem, aminek első ránézésre semmiféle támogatottsága nincs W8 alatt, és semmi ingerenciám nincs lecserélni.
Nem mellesleg a W8 úgyanúgy zsákutca volt, mint a ME, vagy a Vista, és csak most a 8.1 verzióval, és annak frissítéseivel kezd igazán elterjedtté és használhatóvá válni.
De mindezektől függetlenül teljesen használható a rendszer arra amire használni akarom W7 alatt is. -
Balageee
csendes tag
Igaziból ugyan az az általános Intel inf, és ugyan az az Intel HD VGA driver-t lehet letölteni az Intel oldaláról mind a két rendszerhez. Nekem ebből az jött le inkább hogy a win8 kevésbé eszi a hardver-t, vagy a közös diver-eket win8-ra jobban optimalizálták.
Van azért sok butaság , felesleges dolog a win8-ban, ami miatt inkább a régit rakják fel egyesek, de ez csak az én véleményem. -
PuMbA
titán
válasz
Balageee #136 üzenetére
A Bay Trail alapból nem támogatja a Win7-et, csak a gyártók eszkábálták úgy meg, hogy menjen, de nem szabad ezekre adni. Win8 alatt biztos megy minden, a többin meg megy vagy nem
Bár mondjuk sose értettem, hogy egy vadi új hardverre mi értelme van régebbi programokat/oprendszert felrakni, amikről tudjuk, hogy akkor készítették amikor még meg se volt a Bay Trail, de elvárjuk, hogy menjen minden
-
Balageee
csendes tag
No felraktam a Win8 -at... ugyan azt a legújabb driver-t kell felrakni a vga-hoz, mint a win7-hez, csak ezzel az op-rendszerrel már tökéletes a fullHD a youtube-nál is. 4GB RAM -mal is.
-
-
8th
addikt
Jobb későn mint soha. ASRock D1800M és ASRock Q1900M.
-
PeterPH
senior tag
Beszereztem én is egy GA-J1800N-D2H alaplapot. Bios frissítés után sikerült is telepítenem a W7-et, és minden amit szerettem volna hirtelenjében (FTP szerver, DVB-C tuner, XBMC, MPC-HC) remekül működik rajta.
Egyedül a youtube nem akar normálisan működni böngészőből (Firefox), jól láthatóan nincs hardveres gyorsítás, szaggat. Van erre valam beállítás, vagy túl sokat akarok tőle? -
DAndersen
csendes tag
Hát ez érdekes...
A manuálja szerint:"The HDMI port is HDCP compliant and supports Dolby True HD and DTS HD
Master Audio formats. It also supports up to 192KHz/24bit 8-channel LPCM
audio output. You can use this port to connect your HDMI-supported monitor. The maximum supported
resolution is 1920x1080, but the actual resolutions supported are dependent on the monitor being used" -
gu007
aktív tag
válasz
DAndersen #120 üzenetére
Pár óra 24p mozizás után azt mondom,h simán viszi. Eddig semmi hibát nem tapasztaltam. Esetleg annyi, hogy a MPC-HC-nak tovább tart megnyitni a videót mint amit eddig tapasztaltam.
Steppingről meg annyit, hogy eddig nem tapasztaltam hátrányát. 2,5 külső vinyót viszi, usb 3.0 működik. -
DAndersen
csendes tag
Egy valódi 24p tesztre én is kíváncsi lennék.
Szeretnék egy kis HTPC-t összeállítani, nem tudom, hogy érdemes-e várni az ASUS J1800I-C lapjára, amiben már elvileg jó, C0 stepping van.
A gyakorlatban milyen hátránya lehet ennek a stepping "hibának"?Az iponon írták ezt:
"Az ASUS kínálatában hamarosan megjelenik egy új, passzív hűtéssel ellátott Mini-ITX alaplap, amely a Bay Trail-D platformra alapoz. Az újdonság különlegessége, hogy a rajta elhelyezett SoC B3-as helyett immár C0-s steppingre épül, azaz USB vezérlője mentes a korábbi hibáktól, amelyeket az Intel egyébként nem minősített súlyosaknak."
-
gu007
aktív tag
Sajnos nem találok semmi ilyesmit. Ezt leszámítva szépen teszi a dolgát a cucc. Killa sample szépen megy
-
gu007
aktív tag
Új bios felment gyorsan és a win7 is
Így kellett volna kezdeni nem a sok ... még jó,h 2014 van. Csak gratulálni tudok a gigabyte-nak -
ICON-Net
csendes tag
most telepítem a win7-et
1. rufus programot letöltöd : http://rufus.akeo.ie/?locale=hu_HU
2. csinálsz egy msdos-os boot pendrive-ot
3. rámásolod a 3db filet, autoexec.bat, efiflash.exe, j180nd2h.f3
4. bebootolsz róla és elindítod a batch filet
5. dolgozik 1-2 percet és kikapcsol a gép
6. bekapcsolod és örülsz -
-
ICON-Net
csendes tag
azért tök jó, hogy a bios-hoz nem mellékelnek semmiféle leírást, hogy mit csináljunk azzal az 1db exe file-al.
Ha el akarom indítani egy másik gépen Win7 alatt akkor azt írja hogy nem támogatja az oprendszert...akkor hol indítsam el?lionhearted: olyat kerestem persze, de amúgy átállítottam a CSM-et is hogy legacy módban tudjon bootolni...el is kezdi tölteni, de újraindul....vagy kidob egy olyan kékhalált amit gu007 kolléga belinkelt...
-
Akkor úgy tűnik nagyon keverem már a sajátommal...
Megnéztem a manuált, és ezt írja: "To upgrade the BIOS, use the GIGABYTE @BIOS utility, which is a Windows-based utility that searches and
downloads the latest version of BIOS from the Internet and updates the BIOS."
Szó sem esik a QFlash-ről. (Megnéztem a sajátomnál is, ott szépen leírja, hogy van rá lehetőség...)Ez esetben ez egy nagyon fura dolog, viszont akkor továbbra is az van, hogy Win8 (akár próbaverzió is) fel, bios update, aztán utána mehet bármi. Egyébként fura, hogy nálad linux live sem indul (mondjuk remélem olyat kerestél, ami UEFI-s, mert ezen a lapon alapból tiltva van a BIOS boot, azt külön kell engedélyezni a CSM-ben.)
Ha számít bármit is a véleményem, akkor egyébként is egy Win8 vagy linux erre jobban illik. Mondhatjuk azt is, hogy idősebb oprendszert, mint maga a gép nem nagyon érdemes használni. Meg azt is, hogy mindkettő gépigénye kisebb, mint egy Win7, ami az erőforrások viszonylagos szűkössége miatt összességében kedvező hatást nyújthat.
-
gu007
aktív tag
videó a frissítésről remélem így lehet majd
-
ICON-Net
csendes tag
válasz
lionhearted #94 üzenetére
F9-re semmi, induláskor ki sem írja a qflash lehetőségét, biosban nincs ilyen menüpont.
autoexec.bat
efiflash.exe
j180nd2h.f3ezek a fileok vannak a letöltött biosban. Ezért gondolom hogy uefi alatt kéne valahogy futtatni a dolgot, de nem tudom a pontos parancssort...ötlet?
-
ICON-Net
csendes tag
válasz
lionhearted #94 üzenetére
Most azonnal csekkolom...ha sikerül beszámolok!
De a biosban nincs az tuti! -
-
ICON-Net
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is hasonló problémám van mint gu007 kollégának. Én már egyszer cseréltettem alaplapot, mert azt hittem az a rossz, nemrégen megkaptam a cserét is, de azzal is ugyanaz a problémám! Már mindent kipróbáltam, mindenféle live cd, mindenféle windows telepítő, mindenféle bios beállítás, tápcsere, memóriacsere, vinyócsere, kábelek cseréje, de semmi....
BIOS frissítés ha jól látom, csakis feltelepített rendszerrel lehetne, illetve lehet hogy lehet UEFI alatt is valahogy de azt nem tudom.
Hal valaki tudna segíteni azt megköszönném, mert már az lassan ott tartok hogy rámegyek egy kalapáccsal.Üdv.
-
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #90 üzenetére
Mondasz valamit
nem akartam win8-at azért próbáltam meg. Remélem sikerül oprendszer nélkül frissíteni a biost.
-
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #86 üzenetére
Driverek nélkül települhetett volna a win7. Az a hibaüzenet ami előjött az a telepítés legelején van.
batagy: ha sikerül beüzemelni akkor beszámolok róla
-
-
batagy
őstag
Azért majd számoljatok be arról, hogy mennyire melegszik és mennyit fogyaszt....
-
Tehát te Win7 driver nélkül akartad feltenni? : )
De akokr megoldódott a probléma, nem gondoltam, hogy nincs, win8ról meg tudtam, hogy fut, hiszen azt többen írták is. Nekem linux-on sincs vele gond, azóta fut, hogy beállítottam, és útjára engedtem.Mondjuk jó lenne, ha kicsit bővebb lenne a changelog, ennyi alapján nem érdemes frissíteni (nekem).
A ventihez meg annyit, hogy ha PWM-es vagy feszültségszabályzós, akkor a hőmérsékletfüggvényében indul be a venti.
-
gu007
aktív tag
Elérhető a gigabyte honlapján egy új bios! Ez már támogatja a win7 64bit-et. És a driverek között is megjelent a win7. Eddig nem volt csak 8/8.1
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #83 üzenetére
Piros vezetéknél 4 voltot a sárgán 12voltot mértem. Másik ventit rádugva az elindult. De csak 200rpm-el.
-
Mondjuk, ha már a biosba lépve sem pörögnek a ventillátorok, akkor ott nagyobb gond van. Nekem minden probléma nélkül tette (és teszi).
Én azért ellenőrizném újra a csatlakozókat. Ha minden okésnak tűnik, akkor esetleg egy próba valami másik telepítővel, linux live rendszerrel, akármivel.
Ha semmi, akkor mehet vissza, mert használhatatlan. -
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #77 üzenetére
Win7. utolsó kori féle 64 bites
-
-
gu007
aktív tag
Az alaplapra csatlakoztatott ventilátorok sem indulnak.
-
drklas
csendes tag
Haho skacok!
Ismét kapható az alaplap az ipon-nál! Én már rendeltem...
drkl
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #70 üzenetére
Az elég soká van. Én meg sokat vártam azért nem lett. Fogyasztása miatt lenne jó ez a lap.
-
Ez egyébként nagyon durva, örülök, hogy időben lecsaptam rá, mert szerintem nagyon megérte, és erős cucc.
Valószínűleg a D platformból is lesz új, Abu szerint ősztől... ami nem most van...
Tény, hogy az emberek kicsit óvatosak az Atomokkal szemben, de ez a széria még csak nem is hasonlít a régiekhez, tényleg pörgős rendszer. Mégha talán az erőforrásaihoz képest túl is volt árazva.
Addig talán lesznek lapok még az M-mel, de ha nem, akkor Ivy/haswell-U...Én is néztem Gigabyte-tól AIO alaplapokat, amikbe bele van integrálva a táp is, csak 12V-ot kell neki adni. Igaz, ezen lapok sem olcsók, de egy Celeronnal ezek sem lehetnek rosszak, és erő is van bennük.
-
gu007
aktív tag
Ha jól gondolom ezért nem kapok sehol ilyen giga alaplapot.
-
Male
nagyúr
válasz
lionhearted #67 üzenetére
Linuxhoz nem értek, így win van.
-
-
Male
nagyúr
válasz
lionhearted #65 üzenetére
Nem olvastam végig az egészet, ez kétségtelen
Rendszer partíciót meg nem osztunk meg hálózaton
Rendszer is az SSD-n van nálam, mert egyrészt elfér, másrészt ez a gép osztja a netet is, így számít, hogy 20 másodperc alatt áll helyre teljesen, vagy két perc (átmenetileg notivinyó van benne, és ez a helyzet)
Persze mindig mérlegelni kell, hogy megéri-e... ez pedig teljesen felhasználás függő. Nálam megérte (főleg, hogy 11 vagy 12-ért vettem a 64-es SSD-t bele).
-
Modularitást megértem, oké. Az egy jó dolog!
Fájlelérésen, főleg ha az gyakori, akkor kellene lenni másolatnak a RAMban (ezt hívják disk cache-nek), minden valamire való oprendszer ismeri / használja. Ettől függetlenül tényleg van olyan scenario amikor folyamatosan számít, pl ha viszonylag ritkán (akár naponta) van megnyitva, de folyamatosan a töltés miatt kidobja majd a RAMból. Persze, workaround, ha nem zárod be az ezt kezelő progit, csak frissítgeted, amikor kell, de ez már workaround, és nem is feltétlen kivitelezhető (pl ha fullscreenes a progi, de nem ismerem). Mondjuk, kiterjedésétől függően ezt lehet ramdisken tárolni, vagy akár egy jobb pendriveon. (Szerintem ez nem olyan adat, amit ha el is veszítesz, akkor nagy kár érne.)
Én sem a win progijairól beszélek, hanem arról, hogy ha egyszer már fut valami, az a RAMban van. Ha nem lépegetsz ki, akkor nem számít. RAM legyen elég.
Meg olyan program legyen, ami idle-ben nem zabálja le a proci felét poénból.
Tehát lehetséges a folyamatos gyorsulás, én belátom ezt szívesen.
#63: Nem mondtam, hogy plusz hangja lesz... Vagy hogy ne lehetne hangtalan. És azt is belátom, hogy használat alatt, program indításkor, seekeléskor a HDDnek lesz hangja, míg ez csak adateléréskor, elsősorban szekvenciális eléréskor nem hallatszik. Teljesen rendben van ez.
#64: Itt azt írták, hogy rendszert. Persze, a rendszerfájlokat úgy gyorsabban fogod a megosztáson is elérni, csak minek.
De semmi kétség, gyorsabb, mert ez az alapja az SSD-nek. Csak nekem nem érné meg, a minimális, és nem is minden esetben észrevehető / előjövő különbséget. Mindenkinek máshol van ez a pontja.
Sajnálom, hogy néha kételkedem, ha van normális elképzelésetek, hogy ez milyen előnyökkel jár, és ezért mit "fizettek", akkor természetesen én sem mondom, hogy rosszul csináljátok.
Szerettem volna ebbe a képletbe (a gondolatotokba) beletenni a RAM adta lehetőségeket is, hiszen annál az SSD sem gyorsabb.
És van disk cache, van inactive program memory és van ramdisk is. Sokszor azt látom, hogy értelmetlenül van felhájpolva a dolog, és olcsóbb alternatívára akartam felhívni a figyelmet.
-
Male
nagyúr
válasz
lionhearted #61 üzenetére
Pl nekem is van SSD benne... hálózati megosztáson is számít, attól függ mit raksz rá (nyilván filmekkel semmi értelme, de sok kis filelal már igen).
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #59 üzenetére
Winyó és az ssd most is használatban van. Hangja semmi és amióta ssd-n van a rendszer szerintem gyorsabb.
-
batagy
őstag
válasz
lionhearted #61 üzenetére
Hát nem vitatkozásképpen, de azért megvilágítanám a szempontjaimat.
"Persze, az eszedbe sem jut, hogy akkor összesen 1 egység legyen benne? 1 HDD ugyanolyan hangos, mint 1 HDD (+SSD). "
De eszembe jut. Nálam legalábbis, az volt az elv, hogy az oprendszer külön legyen az adattól, másszóval, az adatvinyó modulárisan kivehető legyen. Ha betelik, akkor rakom el, és mehet bele egy üres. Másnál persze elképzelhető másféle használat is."Mit is gyorsít? A kezelőfelületet, amihez évente 1x nyúlsz? "
Nem a kezelőfelület! Hanem az alkalmazások betöltése. Tudniillik, legalábbis Squeezebox Server esetén, a média library-t egy Sqlite adatbázisfájlban tárolja, ami nem a RAM-ban tárolódik, hanem mindig a HDD/SDD-ről töltődik be. A Squeezebox lejátszás/kezelés gyorsasága nagyrészt attól függ, hogy milyen gyorsan tudja írni ezt a library adatbázist. Ez ugyanúgy igaz más média library-kra is valószínűleg.És természetesen nem az oprendszer programjairól beszélek én se. Win-en ha megnyitunk egy progit, utána sokkal gyorsabban nyílik, evidens. De most nem erről beszélek, hanem az előbbi webalkalmazások háttérbeli HDD-ről töltődéséről.
Természetesen lehet 1 db HDD-re is tenni az egészet. Mindkét használatnak vannak előnyei és hátrányai. SSD-re tevés hátránya az, hogyha a library rajta van, az gyakran íródik, így a SSD gyorsabban használódik el. De hát valamit valamiért.
-
Persze, 1HDD halkabb, mint 2. Ez vitán felül áll. Persze, az eszedbe sem jut, hogy akkor összesen 1 egység legyen benne?
1 HDD ugyanolyan hangos, mint 1 HDD (+SSD).
Mit is gyorsít? A kezelőfelületet, amihez évente 1x nyúlsz? Akkor sem értem, hogy miért, azt összesen 1x kell betölteni, aztán a RAMban lesz (hacsak nem 512MB), minden normális oprendszer rendesen kezeli az inaktív elemeket is. Ez még winen is ellenőrizhető, ha megnyitsz egy progit, bezárod, megnyitod, akkor kb egy pillantás az egész.
De nem szólok bele, és amúgy is azt csináltok, amit akartok.
Én csak nem értek azzal egyet, hogy mindenbe SSD-t kéne venni, főleg ilyen eszközbe (akár NASba), amit havonta max a frissítések miatt indítod újra. Minden más meg a HDDn van...
Nekem is van SSDm, de egyedüliként van abban a gépben! Így a hang, sebesség, hőmérséklet, fogyasztás, mobilitás összes előnye egyszerre van jelen és kihasználva.
Nektek ettől nem lesz halkabb, marginálisan lesz gyorsabb (1 hónapra levetítve, az első indulási idők nem számottevőek), még 1 eszköz viszont lesz, ami hőt termel, fogyaszt, mobilnak meg egy asztali gép sosem lesz tekinthető, nem fogod dobálni / rázni. -
batagy
őstag
válasz
lionhearted #59 üzenetére
Bár nem az én hozzászólásom, de egyetértek gu007-tel. Az SSD két ok miatt kell bele:
- halkítás miatt. Akkor is ha van benne egy HDD, mert 1 db HDD így is halkabb, mint 2 db HDD. Másrészt zaj ellenes fanatikusok a HDD-t akár elrejthetik egy Scythe Quiet Drive zajelnyelőbe pl, és akkor máris számít, hogy másik az SSD.
- Gyorsítás miatt, akkor is, ha NAS csak mondjuk heti egyszer van indítva. Továbbá pl. ha Squeezebox Server fut a NAS-on, akkor annak kezelését rendkívül meggyorsítja.NAS esetén én is SSD-re raknám az oprendszert.
-
24/7-hez minek SSD? Egyszer kapcsolod be. A progikat is kb egyszer indítod. (A második indítást már amúgy is RAMból fogja végezni, hacsak nem hetente indítod.
) Mivel lesz benne HDD, így a hangtalanság sem biztosított. Szerintem simán felesleges bele, és túl van misztifikálva amúgy is.
-
gu007
aktív tag
válasz
lionhearted #55 üzenetére
Akkor úgy néz ki meg lesz a következő alaplapom. 4 magost néztem de nekem kellene a hdmi a hang miatt.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy a 75 wattos táp elég lenne-e meghajtani ezt a lapot, egy ssd-t és egy 3,5" 5400-as 1tb fordulatú vinyót? -
Én VLC-vel próbáltam (linux alatt ott tudtam a legjobban működtetni a hardveres gyorsítást), és nem volt droppolt frame, bár igaz TVm sincs, így a monitor 60Hz-hez kellett illeszkednie. Kb fél óra alatt volt 1 dropped (90k+ played).
Fogyasztásmérőm nincs, mint mondtam, de tekintve ezt a SoC-t, nem lehet valami sok.
Egyébként, kijött a nagytesója, 4 maggal (2Ghz), szintén Gigabyte. Van rajta több USB3, de pl HDMI helyett DVI-D (tudom, van átalakító).
-
gu007
aktív tag
Sziasztok!
24p engem is érdekelne, hogy működik-e. Szimpatikusnak tűnik ez a lap a fogyasztása miatt. 24/7-ben menne nálam is. 720p-ben sorozatok meg néha filmek 1080p-ben meg böngészés. Ennyi lenne a dolga
meg a sorozatok beszerzése -
sb
veterán
Sziasztok!
Lehetne 1-2 számszerűsített tesztet is kérni a tulajoktól? Pl. egy winrar 5.01 ill. egy Cinebench r11.5 tesztet?
Ami engem érdekelne még, az a 24p-s akadás. Ennek az IGP-je az Ivy-s IGP-re épül, tehát elvileg akadnia kellene a 24p-nek, de egy külföldi kommentben azt olvastam, hogy nincs gond vele.Egy madvr-es tetsztet nem tudna megejteni valaki? Ott kiírja egyértelműen, hogy mennyi a pontos frissítés.
De XBMC is elég lehet egy film közben növekszik-e a "dropped frames" számláló.IGP driverben állítólag nincs full/limited RGB kapcsoló. Ez igaz?
-
Zorel
senior tag
(#49-50) drklas:
Külön driver nincs. 2 oka lehet annak, hogy nincs HDMI-n hangod:
1. Vezérlőpult->Hang->Lejátszás fülön nem a HDMI kimenet van beállítva.
2. BIOS-ba a CSM beállításoknál a Video legacy bios-ra van állítva. Ha szeretnél hangot HDMI-n, akkor ennek mindenképpen UEFI-n kell, hogy legyen.Ha nem indul el HDMI-n egyből a gép az szintén bios-ba az IGD résznél valami beállítás gond lehet. Alapértelmezettre tedd vissza a bios beállításokat hátha segít: bios->save&exit fülön restore defaults menüpont.
-
drklas
csendes tag
Help!
Sajnos a kora éjszaka újabb problémákat hozott.
Adott egy HDMI-is és VGA portokkal ellátott Samsung monitor.
Ezeket összekötve a Ga-j1800... alaplapos géppel, elindítva, az esetek 95%-ban a
VGA csatorna indul el, a HDMI-n nincs kép.
Ha lehúzom a VGA kábelt, és úgy indítom, akkor nincs kép HDMI-vel
Mivel a HDMI bemeneten tűéles a kép ( a VGA-n nem), szeretném hogy mindig ez induljon el.
A BIOS-ban visszaállítottam az alap beállításokat.
Mit és hol kell ezt beállítanom?Köszönettel várom a válasz(oka)t.
-
drklas
csendes tag
Kedves Zorel,
Köszönöm az adott infokat, most már van HDMI, de nincs hangja.
Mi lehet az oka?
Van külön driver hozzá?
Köszi -
Zorel
senior tag
Szia,
1. HDMI-t nem kell külön kiválasztani, automatikusan kell, hogy működjön, tehát csak rá kell dugni egy megjelenítőt. (ha nem megy, akkor bios-t állítsd vissza default értékekre, mert az IGD résznél lehet olyan beállítás kombót kreálni ami nem felel meg a HDMI-nek így az nem is fog működni.)
2-3. Bios-ba az Advanced fül alatt CSM Configuration menüpontnál tudod állítani. -
drklas
csendes tag
Sziasztok.
Kérdéseim lennének, és szeretném, ha válaszolnátok.
Szóval a gép össze van rakva, VGA megy gyönyörűen.
HDMI-re áttéve nem jelenk meg semmi.
1. Hogyan tudom kiválasztani a HDMI kimenetet az alaplapon
(valami UEFI parancs kell?)
2. Hogyan tudom induláskor meghatározni, hogy a hagyományos BIOS, vagy az UEFI induljon el?
3. Hogy tudok köztük átkapcsolni?Várom a megoldásokat, mert ez nem volt leírva sehol üdvözlettel: drk
-
drklas
csendes tag
Sziasztok,
Összeraktam egy gigabyte j1800n-d2h alaplappal egy kis gépet. 2*2g ram,
120gB ssd, tehát hangtalan.
a ház: [link]
60 w-os tápegység.
win81 oprendszer.
lefutattam a video csomagot - mindent vitte! Még a "killasample"t -is!
A legolcsóbb konfiguráció kihozható: 50 eFt-ból!!!
Ház+táp:13 eFt
alaplap 18eFt
hdd: 12 eFT
ram 2*1g 6eFt -
Zorel
senior tag
válasz
lionhearted #43 üzenetére
Igen az lehetséges, hogy a mini pci-e port csak wifi kártyára jó, ennek nem néztem utána pontosan.
Legacy-ra pedig azért kellett kapcsolnom, mert UEFI mellett valamiért nem tudtam boot-olni odd-ről. Pendrive-ról, hdd-ről ment, de valamiért odd-ről nem tudtam... Telepítés után vissza is tettem UEFI-re, mert csak legacy-n volt kisebb gondom. -
A mini pci-e-be szerintem nem lehet mSATA-t rakni, tekintve, hogy bár közös a csatlakozó, más a technológia. És egy szóval nem láttam sehol, hogy mSATA támogatott lenne. Így abba is inkább WIFI adapter tehető (esetleg SATA kártya).
Örülök, hogy Nálad is jól szuperál a kicsi, ezekszerint Win alatt sem másabb a helyzet. Mondjuk, pont, hogy Win8.1-nél tök felesleges volt Legacy-ra kapcsolni, az lazán ment volna UEFIvel is.
-
Zorel
senior tag
Nos nekem is sikerült beüzemelni a Giga GA-J1800N-D2H nevű kis cuccost és nagyon meglepett a dolog.
A lapról annyit, ahogy sokan írták, hogy kevés rajta a két sata port, nos hát ez tényleg nem sok, de van rajta pci-e slot, amibe pár ezer forintért lehet venni sata kártyát, így ha esetleg a későbbiekben nem lenne elég, ezen lehet segíteni. Illetve található rajta még egy mini pci-e csatlakozó is, ami remek lehetőség egy msata ssd-nek, viszont itt érdemes arra figyelni hogy csak félmagas megoldások jöhetnek szóba.
Bekapcsolás után alapértelmezetten a bios-ba csak az UEFI shell van engedélyezve, ami elég körülményesen használható, de legacy bios aktiválása után már nem kell vele foglalkozni. Hozzáteszem nem minden eszköznél érdemes legacy bios kezelést beállítani, mert későbbiekben lehet belőle kisebb problémánk. (HDMI)
Win 8.1-et telepítettem rá, driverek telepítése után meglepően rugalmas lett a Win, metro felületen semmi akadás, teljesen folyamatos. Youtube szintén gyönyörűen használható, filmeket is egytől egyig hibátlan lejátssza. Ahogy már írtam az elődjét egy D2550 Atomot cseréltem le erre, ami szintén rendben vitte a filmeket, viszont böngészni nem igazán lehetett vele. A rossz driver-es támogatás miatt flash-et, java-át használó oldalak nagyon akadtak. Na itt ért igazán nagy meglepetés, ugyanis a böngészés is nagyon folyamatos, bármilyen oldal esetén, görgetés közben sincsenek akadások, egyszerűn alig akartam elhinni mennyire jól használható.
Összességében nagyon elégedett vagyok vele, mert amire használni fogom filmnézés, NAS 24/7 még talán sok is.
Fogyasztásról annyit, hogy XBMC-vel filmnézés közben egy 2,5" noti HDD-vel 15W-ot eszik.
Proci filmnézés alatt max 50 fokra melegedett, természetesen teljesen passzív hűtés mellett, házban sincs venti. Bátran ajánlom bármelyik régebbi Atom helyett. -
MarQs
senior tag
Esetleg ha van rá lehetőségetek - és főleg ha már 24/7-ben mennek a masinák - a valós fogyasztási értékek érdekesek lennének... én szívesen olvasnék róluk!
-
Zorel
senior tag
válasz
lionhearted #38 üzenetére
Nagyon szépen köszi az összefoglalót.
Mai napon már nekem is megjött a lap, szintén Giga, de még nem volt időm foglalkozni vele.
Atom D2550-et váltja, azzal sem volt sok gondom, de iGP támogatása nagyon gyatra. 24/7-ben fog ez is menni, kíváncsi vagyok rá, mit fog tudni, ha már lesz konkrét tapasztalatom írok róla. -
Van-van. Többen kérdezték már PMben, de leírom ide is.
Nekem egy Atom 230D-t váltott (nem egy mai darab tudom), az egy gyötrelem volt Desktopként használni.
Hozzá kell tennem, hogy erre a gépre egy alpha Ubuntu került, alapvetően úgy gondolom, hogy egy kiserőforrású gépet felesleges a windows "szolgáltatások" oltárán feláldozni. Nem mellesleg a windows update sem ordibál.Az alpha oka pedig az, hogy vadiúj hardverről van szó, így van támogatásom, driverek.
(gigabyte-om van)
Az első tapasztalatok a BIOS-szal: fura, nem a szokásos grafikus, egeres UEFI, inkább hajaz egy sima BIOS-ra. Hajazna, ha be lenne gyárilag kapcsolva a CSM, így mikor először kapcsolod be, nincs Legacy / BIOS boot. Ezt kézzel kell bekapcsolni, ha szükséges.
DDR3L: eleinte a Gigabyte honlapja szerint csak DDR3L, azaz 1.35V-os modulok támogatottak, de ez nem igaz, ismeri a sima DDR3at. Én mondjuk maradtam az L mellett, kisebb fogyasztás, kevesebb hő, azonos teljesítmény.
iGP: ugye azt mind tudjuk, hogy végre elhagyták a külső gyártót, és megint jól támogatott intel HD graphics van benne. Nekem nem okozott ezzel különösebb gondot a BD lemez sem, mondjuk végig még nem volt alkalmam nézni semmit, így nem tudom, hogy a peakeknél hogyan reagálna pl.
CPU: hihetetlen, de gyors a rendszer. Nem örökkévalóság a böngészés, reszponzív, jó rendszer lett. Jobb, mint amire az ember szerintem elsőre számít. Tényleg használható lett a mindennapokban, játékokra való különösebb igény nélkül akár egyedüli gépként is. Ha a régivel kellene összehasonlítanom, akkor van egy számszerűsíthető adatom is: USB2 másolás. Az előző, még linux partícióval is maxon olyan szűk 30MB/s sebességre volt képes, egyszerűen CPU limites volt. Ezzel a vassal a 40MB/s lazán megy, és mellette még mindig használható a gép.Nekem kettős a használata, 24/7ben üzemel, és emellett lát el alapvető desktop feladatokat.
De, mint azt korábban is említették, a kicsi asztali procik is nagyon keveset esznek, és azok nem ennyire korlátoltak fizikailag (pl csak 2 SATAport), mindamellett, hogy több bennük a kraft. Tehát mérlegelni kell a felhasználás módját, mikéntjét. A BF4 ne legyen ezen célok között.
És hozzáteszem, egy ilyen kis gép egy SSHD-val egyszerre megdobja a gép reszponzivitását, és megtartja a tárhelyet, miközben 1 SATA még megmarad pl optikai meghajtóra, már ahol ez kell... vagy RAIDre.De persze, az adott célnak kell itt is megfelelő alapelemeket választani.
Jelenleg tehát rosszat nem tudok róla mondani, bár tény, hogy elég friss jövevény.
-
Zorel
senior tag
válasz
lionhearted #25 üzenetére
Esetleg van valami személyes tapasztalatod már?
-
Male
nagyúr
válasz
lionhearted #32 üzenetére
Persze, azért az Atom nyilván jobb fogyasztásban, csak már koránt sincs akkora különbség, mint a régebbi desktop procikhoz képest volt. (Most ez nekem napi 1 órát megy max terhelésen, a többi gyakorlatilag idle. Így a havi áram költsége (1x28 + 23x13) * 31 / 1000 * 47 = 476 Ft... egy Atommal mondjuk spórolnék havi 1-200 Ft-ot, ez igazán nem jelentős, megér ennyit, hogy amikor a max terhelés van, akkor azért igen szépen teljesít.) Aki nem használja ki az extra teljesítményt soha, annak jobb választás az Atom.... meg persze ha talál megfelelő felszereltségű lapot vele.
-
Igen, nekem is van egy Haswellem, láttam, hogy durva dolgokra képes.
De tekintve az architektúrális eltéréseket, mivel a Silvermont nem egy lebutított Ivy, nem egy liga a fogyasztás, mégha minden más periféria sokkal többet is számít.
De azt hiszem, maga a felhasználási cél sem ugyanaz, szerintem az alap cuccokat egy ilyennel bőven el lehet látni, lehet neki kisházat adni, SSD-t (v. kiswinyót), és még csöndben is lesz.Folyamatosan futó szervernek is ugye tökéletes, akár 2 nagy winyóval (persze ekkor már nagyobb a ház is).
Azzal a G1610-el viszont kb már akármit lehet csinálni, az ember nem is gondolná, hogy milyen erő van már ezekben. Persze nem 2160p-ben játszani.
-
Male
nagyúr
válasz
Azért a G1610 fogyasztása se semmi... idle 13W-ot mérek... pedig desktop vinyó van benne, igaz, 200-as, jó hatásfokú táppal. (terhelve mondjuk elmegy 28W-ig is akár
. de gyanítom akkor jelentősen nagyobb a teljesítménye is, mint az Atomnak ).
-
válasz
lionhearted #22 üzenetére
Mivel a VGA-kon általában DVI-I csati van (kettőből egy biztos ilyen), ez nem nagy gond.
Az nyilvánvaló, hogy a DVI sem egy mai csirke, de a D-SUB-nál kategóriákkal jobb. Monitor esetében is egyértelműen jobb választás, ha nem akarunk HDMI-t, vagy DP-t használni (külön meg kell venni a kábelt).
Az alaplapgyártóknál nem igazán értem, hogy miért a DVI-t hagyják le a lapról. Persze abból a szempontból érthető, hogy a TV-n is D-SUB és HDMI csati van, de ott egyértelmű a HDMI használata. Inkább elő kellene segíteni a modernebb csatlakozók terjedését és minden eszközre kizárólag DP-t és HDMI-t rakni. -
Reggie0
félisten
válasz
Igen, nincs meg. Peldaul az en monitoromat nem tudja 144Hz-en kihajtani. Erre csak a dual-link DVI vagy a DP kepes. Es meg csak FHD-rol van szo, hol vannak a nagyobb felbontasok...
-
Nem értem, a HDMIn nincs meg a "kellő" sávszél?
TVre való, vagy sem... ha megnézed a mostani normálisabb (azaz nem TN paneles) 23-24" Samsung LCD-ket, akkor azt látod, hogy kb. nincs olyan, amin lenne DVI. Lespórolják... de HDMI van.
Az LG-nél (szerencsére) még nem ennyire elfajult a helyzet.Egyébként, hogy kicsit ontopik is legyen, én most vettem belőle egyet, kíváncsi vagyok. Az előttem szólonak, miszerint ennyiért kijön a G1610 is... igaza van... csak nem 10W-ból. Ez hatékonyabb az erőforrásfelhasználásban, mégha kevesebb is a kraft.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #22 üzenetére
A DVI azert tartja magat, mert csak annak van normalis savszelessege, illetve a DP-nek. A HDMI inkabb a TV-re valo.
-
Kronos3000
senior tag
Zajtalan,és kicsi a fogyasztás,de a teljesítmény?20e-ft-ért egy olcsó 1155-ös lap+G1610(20)is kijön értékelhető teljesítménnyel,én inkább azt venném.Bár ennek is nyilván megvan a maga közönsége...
-
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
DVI-I/A -nál működik csak az az adapter, amiről beszélsz (D-SUB-ba), mert ekkor a DVI-on átmegy az analóg jel is. DVI-D-nél ilyen nincs.
Egyébként ideje lenne észrevenni, hogy sok mai monitoron nincs DVI. Nemcsak a belépőszint, ahol csak DSUB van, hanem középen is a csak HDMI terjed, míg felül a DP és/vagy HDMI. A D-SUB, DVI, LVDS már elavult, a gyártók inkább figyelnek a DP/HDMI párosra újabban.
Persze, ez a másik részről kicsit fura, mert a VGA-kon pedig áltlános a két DVI, és emellett HDMI, DP/VGA. Tehát ott meg bőven el vagy árasztva DVI csatlakozóval.
Tehát, szerintem ez a két kimenet végül is jó (és egyszerű) választás, és amúgy is csak két kimenetet tud meghajtani az IGP. -
buherton
őstag
A biostar igen érdekesnek tűnik fejlesztői szemszögből ugyanis van rajta paralel és serial port is.
-
h0o2a7j6
tag
Itt azt írják, hogy talán még februárban lesz 4 magos verzió az msi-ből.
Hátha arra kicsit több sata+usb3 kerül majd... -
Reggie0
félisten
En a Z3740D lapokat varom.
-
-
XmoD
senior tag
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
Oke az az 1$ nem 1$ arkulonbseget jelent a vegfelhasznalonal. De legyen igazatok. HIBAZTAK a gyartok es egy semmire nem jo lapot dobtak piacra. De a piacot nezd amire kiadtak... Atlag user, atlag igenyekkel (olcso es gyors gep, minel kevesebb sallangal) illetve htpc vonal. Ide pedig tokeletesen eleg az amit csinaltak szvsz. Es reszemrol ezt itt le is zartam
-
McSico
senior tag
Egy picivel több sata port jó lett volna. Így számomra a NAS építés ezekkel a lapokkal kilőve.
-
Szerintem emellett a kiépítés mellett a DVI csati már semmit sem számít. Hogyha azt mondom, hogy 1$, akkor sokat mondok valószínűleg.
Monitor terén pedig már sok évvel ezelőtt is az volt a jellemző, hogy a DVI nélküli változat max. 1-2K-val volt olcsóbb.
(#13) Male: Így van!
Ráadásul DVI - D-SUB átalakító is van a világon (párszáz forint), de fordítva nem működik.
-
XmoD
senior tag
válasz
Geri Bátyó #11 üzenetére
hiaba elavult... de az olcso arkategorias monitorokon az van meg mindig... pl : LG 19EN33S-B es meg sorolhatnam. Foleg 2 vevokorre lottek be ezeket a lapokat. Atlag user netezos gepnek olcson es htpc. Oda pedig boven eleg ez a ket csati. Az h. Te szemely szerint nem hasznalsz jopar eve ezt a csatit, attol meg van ra igeny. Es pont az h. a ket veglet miatt tudjak a gyartok ilyen olcson tartani a lapot. Hidd el ha lenne rajta meg 1 + csatlakozo akkor mar ~20k alatt nem lenne ezekbol 1 db sem
-
-
XmoD
senior tag
válasz
Geri Bátyó #9 üzenetére
Altalaban mar hdmi ami ala keresik ezeket
A dsub meg olyan helyekre ahol nem akarnak monitort cserelni
-
Részemről ott buktak el, hogy csak 1db USB3-as port van(ez még csak-csak megbocsájtható) és sem DVI, sem DisplayPort nincs rajtuk. De legalább DVI.
-
Findzs
addikt
sajna nincs rajtuk pci-e port vidkártyának
ha ebbe a lapba rakható lenne valamilyen 10w -os cpu az lenne a legjobb [link]
-
Shogo_84
csendes tag
Kérdés:
A +12V-os csati minek? Elvileg el kéne mennie a normál 20/24 tűsön is nem?
Nem hinném hogy annyit zabálna az egész, hogy szükségessé teszi. -
Zotya84
őstag
Engem meg az érdekelne, hogy mennyire előrelépés az Intel D510MO lapjához képest a CPU teljesítmény.
Oké, hogy eltelt pár év a kettő között, de a D510 mégiscsak 2C/4T procival bírt... Plusz ez alapján azért technológialiag hol előnye van, hol elég csúnya lemaradása az újnak. Azért lenne érdekes, mert a NAS-PC-mben újabban elég magas a CPU/RAM terhelés, plusz az újon már van olyan monitorcsatlakozó, amivel a tervezett új monitorra is rá tudnám kötni...
-
TheLegendary
csendes tag
Sziasztok!
mennyiben lenne érdemes erre váltani az Asrock E350 konfigról (A Gigabyte így elsőre, sőt 2.jára is szimpatikusabb mint a Biostar megoldása...)?
vagy esetleg ajánlottabb lehet bevárni a Kabini t? -
xmaas
őstag
Giga megoldasa szimpatikusabb azert jobb az a maszivabb hutoborda
-
Osibaa
senior tag
A Gigabyte-nak van Celeron 1037U-val (2 x 1,8 GHz Ivy Bridge) szerelt lapja is, hasonló árban - kíváncsi lennék ezek teljesítménye hogyan visznyul egymáshoz. Az tetszik, hogy egyre több mITX lap érkezik, az viszont nem, hogy az Intel megoldásai ki vannak herélve multimédiás szempontból (pl. Clear Video HD, Wireless Display).
-
XmoD
senior tag
Asrockot varom mivel ujit majd be. De ezek is tetszetosek es a bay trail teljesitmenye is elfogadhato.
Amugy csak nekem tunt fel a debug port a gigan ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest