Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) hétalvó

hétalvó
(őstag)
LOGOUT blog

Mekkora okosság, folyadékcsapágyasról, golyósra. Spanyol viaszos kicsit.

gyúrunk vazze

(#2) Male válasza hétalvó (#1) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Na igen, hallhattuk tizenegynéhány éve ezeket eleget, ahogy zajongtak.
(Az FDB pedig megoldható tartósra is... pár gyártónak sikerült, csak nyilván drágább, mint egy egyszerű golyós csapágy azonos tartósság mellett.)

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#3) Duracellm...

Duracellm...
(őstag)

Anyag van benne rendesen, de a non stop használathoz(szerver,nas) nem merném megkockáztatni ezt a ventilátort.

Megoldhatták volna azt hogy két kis fül összenyomásával ki lehetne cserélni a ventilátort, üzem közben. Persze ehhez biztosítani kellene hozzá pótalkatrészt is.

A ventilátor ebben a szegmensben: DELTA, NMB.

Az élet értelme:42 igen. Csupa páros szám, nem véletlenül:)

(#4) Angel1981 válasza hétalvó (#1) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Igen, kicsit én is furcsállom - tudtommal a folyadékcsapágy, mint elv, tartósabb a dupla golyósnál is, csak nem szabad spórolni rajta.

(#5) lb

lb
(lelkes újonc)

érdekes, hogy a hőcsövek még mindig nem közvetlenül érintkeznek a processzorhoz..

(#6) Móci válasza Male (#2) üzenetére

Móci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Itt meg ugye a drágább nem a jobb... sajnos.

Ha jól nézem, akkor a ventilátor csak úgy rá van pattintva a bordára? Elég bucsus...

"I see the diamonds, but you only see the rock"

(#7) Male válasza Angel1981 (#4) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Egy olcsó csúszócsapágy semeddig sem tart, míg egy olcsó golyós azért sokáig elmegy, csak zajos. Ez lehet a kulcs ehhez a termékhez.

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#8) fricz19 válasza lb (#5) üzenetére

fricz19
(senior tag)
LOGOUT blog

mért az jobb volna?

(#9) Angel1981 válasza Male (#7) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Bocs, nem értem.
Tudtommal a FDB az folyadékcsapágy, amit itt most dupla golyósra cseréltek.
Ki beszél csúszóról?
Egyébként én is így tudom, hogy a tartóssági sorrend (és az ár is) így jön; csúszó-->golyós-->dupla golyós-->folyadék.

[ Szerkesztve ]

(#10) Male válasza Angel1981 (#9) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

FDB = folyadékcsapágy = csúszócsapágy ;)

(#11) Angel1981 válasza Male (#10) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Bocs, de szerintem komoly tévedésben vagy.
Valóban, a folyadékcsapágyasban sincs csapágygolyó, de van egy nagyon nagy különbség a "sima" csúszóhoz képest; speciális folyadék van csapágyházban, és ez nagyon nagy mértékben növeli az élettartamot.

Hadd hozzam fel kedvenc ventimárkámat; Scythe.
120mm Slip Steam - csúszócsapágy - kb. 2000 FT; 30.000 órás ígért üzemidő
120mm Gentle Typhoon - dupla golyóscsapágy - kb. 3000 FT; 60.000 - 100.000 órás ígért üzemidő
120mm S-FLEX - folyadékcsapágy - kb. 4000 FT; 120.000 órás ígért üzemidő

[ Szerkesztve ]

(#12) DaveJr válasza Male (#10) üzenetére

DaveJr
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Abban igazad van hogy a folyadék csapágyazás is csúszik....csek nem fém a fémen hanem fén a folyadék részecskéken. Így kerülik ki a csúszó és golyóscsapágyaknál fellépő kopást amitől szép morgó hangú lesz a venti egy idő után. A folyadék egy idő után elöregszik és azért megy tönkre....
De teljesen más a FDB mint a sima csúszó.
Nekem a dupla golyós is 2-3 év után elhasználódott pedig nem 24/7ben mentek..most a folyadékos ventijeim 2 évesek és nem érzek különbséget az új a régi között..nem rég vettem egy újat:)

[ Szerkesztve ]

Egyedi kábelek, 4pin (PWM) Y, 3-4-5-ös elosztók...stb: http://href.hu/x/ehtx

(#13) Angel1981 válasza DaveJr (#12) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Ezt a hsz-edet olvasva úgy tűnik, egyről beszélünk. :)

Én napi átlag 3-4 órát használom a gépemet, most 2 éves.
3 DB folyadékcsapágyas S FLEX venti van benne, és ugyanolyan hangtalanok, mint kezdetben. ;)

(#14) Male válasza Angel1981 (#11) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem tanultam egy ideig a csapágyakról :)

Azt a speciális folyadékot alapesetben olajnak hívják... ami megtalálható a legtöbb csúszócsapágyban is (na jó, terhelésfüggő, van ahol inkább zsír).

Ami extra lehet, hogy mivel-hogyan tartják ott az kenőanyagot, hogyan érik el, hogy az ne kerüljön ki onnan, a szennyeződés pedig ne jusson be, illetve hogy induláskor is ottlegyen már a kenőanyag, ne csússzon fém a fémen a fordulatszám eléréséig sem. Ezek drágítják meg nagyon a dolgot, és ezen múlik az egésznek a hatékonysága.

Ha nekem nem hiszel, akkor FDB a Wikin, aztán kattintsd át a nyelvet magyarra, és nézd meg mi a cím ;)

DaveJr: A csúszócsapágy nem azt jelenti, hogy fém csúszik a fémen... szóval neked is megy ez.

(#15) DaveJr válasza Male (#14) üzenetére

DaveJr
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Idézet a magyar wikiről:
"csúszócsapágy a csapágyak egyik fő típusa, melyeknél a tengely és a csapágy felülete csúszik egymáson"
Szerintem ugyanezt írtam.

Egyedi kábelek, 4pin (PWM) Y, 3-4-5-ös elosztók...stb: http://href.hu/x/ehtx

(#16) Male válasza DaveJr (#15) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igen, ez a része stimmelt is. Olvasd szerintem tovább is :U

...de megkönnyítem a dolgod: "illetve megfelelő feltételek esetén a köztük kialakuló vékony olaj- vagy zsírrétegen", ez a mondat folytatása.

[ Szerkesztve ]

(#17) ppeterka válasza Angel1981 (#13) üzenetére

ppeterka
(lelkes újonc)

3-4 óra? már ez is mennyiség? 4 órával számolva még a 10000 óra is 6,85 év. Beb*szna, ha valami 2 év alatt, ilyen használat mellett tönkremenne... Ennyit még a rosszrossz 100Ft-os PATA-mobilrack 4cm-es hányás ventik is röhögve kibírnak, ha nem rögtön gyári hibásak...

--> http://ppeterka.hu <--

(#18) Angel1981 válasza ppeterka (#17) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Nem mennyiség igazából, de kolléga írta az előző hsz-ben, hogy neki bizony ennyi idő után már voltak gondjai, pedig golyóscsapágyasa volt.
És volt már nálam szolgálatban belépő szintű 8 cm-es csúszócsapágyas venti.
Ugyanilyen napi használattól 1,5-2 év múlva bizony már nagyon zajos volt!
Egyébként nem egyértelmű számomra, hogy az élettartam ezen esetben mit takar; azt, hogy ennyi idő után már el sem indul, megbízhatatlan lesz, vagy csak már nem fogja tudni azt a teljesítményt adni, mint újonnan?

(#19) ///Krisz\\\

///Krisz\\\
(senior tag)

A csapágyakat működési elv szerint 5 csoportba soroljuk:
- siklócsapágy
- gördülőcsapágy
- mágneses elven működő csapágy
- drágakő csapágy
- rugalmas csapágy

Ezek alapján ezzel nem értek egyet, viszont én mégis Male-nak adnék igazat, mert a csúszócsapágy és a folyadékcsapágy (FDB) is a Siklócsapágyak csoportjába tartozik. :K

[ Szerkesztve ]

"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz

(#20) Angel1981 válasza ///Krisz\\\ (#19) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Valóban abba a csoportba tartozik, mivel nincs benne csapágygolyó, ezt én is elismertem feljebb, de azért nem egyenlő vele.
Illetve amennyiben a hírben lévő venti eredetileg tényleg "sima" csúszócsapágyas volt, és csak a marketing hívja FDB-nek, akkor persze nem szóltam semmit. :)

(#21) ///Krisz\\\ válasza Angel1981 (#20) üzenetére

///Krisz\\\
(senior tag)

Hát nem, nem egyenlő vele. :N

A hírben lévő venti Dual Ball Bearing csapágyat használ, az FDB csapágyazást a sima (CO nélküli) Freezer-ek használják. A Dual Ball Bearing csapágyazásról sajnos nem tudok semmit, sőt most halottam először róluk, de egy gyors guglizás után nekem az jött le, hogy ugyan az mint egy "sima" golyóscsapágy csak dupla golyósor van benne. :K

[ Szerkesztve ]

"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz

(#22) Male válasza ///Krisz\\\ (#19) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igen, nem egyenlő vele, hanem azok közé tartozik, azoknak egy altípusa. (válaszként pontatlanul fogalmaztam)

Egyszerűen a marketingesek próbálják misztifikálni a dolgot, mintha ez valami új és hatalmas találmány lenne, pedig ugyan úgy ez is egy csúszó/siklócsapágy, mint a régebbi "sima" csúszócsapágyas ventiknél volt, csak egy kicsit jobb felépítéssel, amivel megnövelték az élettartamát.

#21: Igen, az... dupla golyósor.

[ Szerkesztve ]

(#23) ///Krisz\\\ válasza Male (#22) üzenetére

///Krisz\\\
(senior tag)

Hát igen, valahogy el kell adni.

Akkor jól értelmeztem. :)

(#24) Raucher válasza Angel1981 (#20) üzenetére

Raucher
(tag)
LOGOUT blog

Minden csapágy, tekintet nélkül a típusára, kenőanyagon siklik. Még a golyóscsapágyban is kialakul a golyók és felület közötti film réteg.
(Hasonló jelenség, mint amikor a jármű irányíthatatlanul siklik, a vizes útfelületen. Amíg az autók esetében káros, addig a csapágyak esetében kívánatos a jelenség.)

Ha nem lenne a kenőanyag filmréteg a két felület között, hamar elkopna a csapágy.
A folyadékcsapágy kicsit jobban hangzik, de egyszerű csúszócsapágy valójában.

A csapágyak kritikus pillanat, a forgás beindulása. Amíg nincs meg a kellő sebesség eltérés a két felület között, nem alakul ki a filmréteg, csak koptatja egymást a két felület.

A PC ventilátorok esetében nincs érdemi eltérés a golyós és a sikló csapágyak között. A sikló (folyadék) csapágyak olcsóbban gyárthatóak, ezért kedveltebb megoldás. Mind két csapágyazás tartósságát, a kenőanyag határozza meg. A szennyezések és a kenőanyag "folyékonyságának" változása teszi tönkre a csapágyat.
Talán a nagyon alacsony fordulatszámon forgó ventilátor esetében előny a golyós csapágy, mert alacsonyabb sebességeltérés mellett alakul ki a sikláshoz szükséges filmréteg.
(Siklócsapágyas kerékpárnak rosszat tenne a tolás. Viszont a döcögős út hamar teszi tönkre a kormány csapágyazást. Az ütésszerű terheléseket jobban bírja a siklócsapágy.)

(#25) Angel1981 válasza Raucher (#24) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Ok, köszi a kimerítő műszaki eszmefuttatást! :R
Mindenesetre szerintem a folyadékcsapágyas Scythe S-FLEX-nél nincs jobb - kár, hogy megszűnt a gyártása.... :(

(#26) Rayyy válasza Angel1981 (#25) üzenetére

Rayyy
(tag)

Ezt hol hallottad, hogy megszűnt az S-Flex gyártása?
Nekem is az van és nem vennék másmilyet. Amúgy gyorsan körülnézve a neten, nem úgy tűnik, mintha megszűnt volna.

Állást foglalok: PC / Intel / nVidia / 2D / stereo / nemokos / kindle

(#27) Angel1981 válasza Rayyy (#26) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

A hivatalos magyar importőrtől (Computermode) - nekik sincs már, pedig vagy 3-4 éven át forgalmazták.
Azt mondták, a Kama Flow 2 van helyette, de azért az nem csúcsminőség.
Amit neten láthatsz az a még esetlegesen meglévő készleteket mutathatja - egyébként küldj már légyszi linket, hogy 120 mm-es S-FLEX 800-at hol lehet kapni, mert én már csak 1 helyet találtam, míg régen azért akadt jócskán találat.
Még EBAY-en is feltűnően kevés a találat, pedig ott aztán van minden.

[ Szerkesztve ]

(#28) Duracellm... válasza ///Krisz\\\ (#21) üzenetére

Duracellm...
(őstag)

A tengely mind két végén csapágy, nem csak két golyósor... :U

A noctua FDB megoldásában egy neodímium mágnest használtak a tengely lógásmentesítésére, Így nem tudja szétverni, kinyomni a kenőanyagot a bronzperselyből a tengely.

[ Szerkesztve ]

Az élet értelme:42 igen. Csupa páros szám, nem véletlenül:)

(#29) nagysandor88 válasza Raucher (#24) üzenetére

nagysandor88
(kvázi-tag)

Ebben a topikban az összes kocka megbukott gépelemek 1 tárgyból kivéve TE! Ezt én sem tudtam volna jobban leírni.
Nem értem, hogy matketing olvadmányokból tanulók mi a f@szért okoskodnak pl gépészeti dolgokban. Elég lenne wikire felmenni, és minden ott van leírva.

A termékben meg nem értem miért cserélték a siklócsapágyat golyósra. Epik.

Általában telóról írok, így gyakran elgépelek dolgokat, találd ki mit akarok! #### Kedvenc hirdetéstípusom: Eladó laptop, Ár megegyezés szerint Aztán álmodd meg mit adna el és mennyiér!?

(#30) Male válasza nagysandor88 (#29) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem többen is írták a helyes verziót, nem csak ő...

(#31) Locutus

Locutus
(senior tag)

Nekem az AC Freezer 7 PRO-val sincs gondom, nagyjából 3 éve fut 24/7 :) Se zörgés, se egyéb gond...

www.korszellem.hu - - - Samsung U70-et vennék: http://href.hu/x/g23a

(#32) ///Krisz\\\ válasza nagysandor88 (#29) üzenetére

///Krisz\\\
(senior tag)

1. A sértegetésből köszönjük szépen, de nem kérünk.
2. Gondolom te Gépészmérnök vagy, vagy az leszel (legalábbis remélem), de attól még nem kéne itt nagyképűsködni, normális stílusban is írhattál volna valami helyesbítést ha szerinted nem jól látjuk a dolgokat.
3. Ebből a Wikipédiás cikkből indultam ki, úgyhogy ez nem nyert. ;)

(#33) xmad válasza Locutus (#31) üzenetére

xmad
(senior tag)

nekem is AC freezer 7 pro rev2 van.. már több mint 1 éve.. elég sokat megy napi szinten.. még mindig hibátlan... annó még a celeronom tuningjára vettem :D ma már egy i5-2400at hűt

[ Szerkesztve ]

(#34) Georg17

Georg17
(tag)

Na a csúszócsapágyról (sleeve bearing) csak annyit, hogy amit csúszócsapágyas ventiként vettem eddig régen. (Mert azóta már leszoktam róla.) Mind elpusztult 6 hónap alatt. Ha vízszintes pozícióban volt felfogatva, (amit egyébként a csúszócsapágyak nem szeretnek) volt amelyik néhány nap alatt elpusztult.
Golyósról (Ball bearing) meg annyit, hogy volt Zalman hűtőm golyós csapággyal. Ha nem is volt vészes, de a jellegzetes golyóscsapágy hangja meg volt.
Folyadékcsapágyról (FDB) meg csak annyit, hogy van pár 3 éves Noctua hűtőventim. Ugyanolyan halkak, mint új korukban. Azért az a 150000 óra élettartam nem véletlenül van ráírva. Arctic Coling szintén zenész. Ezeket még csak fél éve nyüstölöm, de hibátlanok.
Most vettem Noiseblocker BlackSilent Pro PL-2 ventit. Nálam eddig ez a világbajnok. 8V alatt se az elektronikának, se a csapágynak nincs semmi hangja. Ezt úgy kell érteni, hogy leállítom és ugyanazt hallom. Azaz nem hallok semmit. Ja és 160000 óra az élettartama.
160000 óra múlva majd megmondom mik a tapasztalatok.

Én nem akarok senkit meggyőzni. Mindenki azt használ amit jónak talál és a pénztárcája megenged. Én a saját tapasztalataimra hagyatkozom. S a folyadékcsapágyas ventiket fogom ez után is használni. A csúszócsapágyas ill. golyós ventiket pedig messzire elkerülöm.

A cikkhez még annyit, hogy 160000óra az tesók között is több mint 18 év 24/7-ben. Ráadásul néma csendes üzemben. Ha például az NB-t nézem. Akkor mi most itt a nagy találmány az AC-nál??? Golyóscsapágy? :W
Végülis mindegy az Alpenföhn Matterhornommal még jódarabig elleszek. :K

(#35) Georg17 válasza Raucher (#24) üzenetére

Georg17
(tag)

Hmm...
Kerékpárnál az elmúlt 150 évben nem nagyon tudok róla, hogy alkalmaztak volna-e siklócsapágyazást. Ellenben a radiális golyóscsapágy mellett létezik axiális golyóscsapágy is. Na az jó szolgálatot tesz a kormányműnél.
Amire te gondoltál, az egyébként is laterális mozgást végez rotációs mozgás helyett. Hasonló megoldás van a Skoda 120L típusú személygépkocsiknál az első futóműben. Ezeket negyed évente zsírozni kell, különben tönkre mehetnek.

[ Szerkesztve ]

(#36) Georg17

Georg17
(tag)

Én a legjobban egyébként a csiklócsapágyat szeretem. :B
Bár messze nem ez a leghalkabb. De a megfelelő mennyiségű kenőanyag megléte esetén ha a tengelyemet belehelyezem, az nagy élménnyel tud szolgálni. :DD
Kevés jobb dolog van nála a világon.

(#37) Raucher válasza Georg17 (#35) üzenetére

Raucher
(tag)
LOGOUT blog

Kerékpárnál az elmúlt 150 évben nem nagyon tudok róla, hogy alkalmaztak volna-e siklócsapágyazást.

Talán nem véletlen a dolog. Ki vásárolna meg olyan kerékpárt, amit 20km/óra sebesség alatt tolni és hajtani tilos.

Persze a jármű, pontosabban a gépiparban, nagyon sok fajta csapágyazást használnak. Ezek ismertetése messze túlmutat a fórum határain. Meg valljuk meg, nem is nagyon érdekesek a fórumozók számára.

(#38) L-e-f-i-e válasza fricz19 (#8) üzenetére

L-e-f-i-e
(fanatikus tag)

Jobb, mivel a hőcső automat kapja a meleget, nem kell neki átadni azonnal tudja továbbvezetni. Ettől függetlenül a másik talpas megoldás is jó.

Azért nem semmi hogy a CPU hűtő ventijétől sikerült eljutni a kerékpárok csapágyazásáig :D

Amúgy pedig szerintem jó kis hűtő ez, a gyártó pedig nem viccből írta rá a 200W ill. 300W potenciált, bár tény hogy nem jó feszegetni a határokat :)

Origin: L-e-f-i-e-1

(#39) bakagaijin

bakagaijin
(újonc)

??? Ezzel mintha azt sugalnák, hogy a mostani (v. régebbi) hűtők nem lennének alkalmasak non-stop üzemre... Pedig debizony, csak ne csúszó-csapágyast válassz...

Coolink dual-ball (breeze) 2002 (2003?) óta non-stop, Whisper Rock II (ez még alu magos http://www.pcgameshardware.de/screenshots/250x375/2002/07/whisperrock.jpg) ez is vagy 2002 óta megy non-stop, semmivel nem hangosabb mint 8-9 évvel ezelőtt. Mellesleg lifetime warranty... Az alaplapi csúszócsapágyast eközben vagy 2-szer cseréltem végül ráragasztottam egy nagyobb rezet helyette hogy kuss legyen... Szerintem másoknak vannak még durvább tapasztalataik... bírják ezek, nem az idő végez velük, hanem a proci hőtermelése igényli ki a nagyobbat. De egy kiszuperált venti tökéletesen életképes még hosszú évekig egy autóban, vagy most a nyári melegben :).

Emlékeim szerintem valahol 2000-2001 körül volt a váltás az iparban, amikor elkezdtek halk ventiket fejleszteni, előtte nem nagyon kellett mert nem volt akkora hőleadás. Viszont a procik kitermelték az olyanokat mint a FOP32 pl :), szóval megindult az igény az "élhető" és mégis hatékony ventik felé :)... Öreg vagyok...

Kedvelem az AC-t, jók a hűtőik, de ez most elment marketingszöveg irányba...

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.