Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TazLeacher

    nagyúr

    Mi az az elektromos cigaretta?
    Az elektromos cigaretta nem más, mint egy elektromos árammal működő eszköz, mellyel a dohányzás imitálására nyílik lehetőség.

    Nincs ez nálunk betiltva?
    Nem, az elektromos cigaretta nincs betiltva! 2013. július 1-től hatályos gyógyszertörvény alapján a nikotinos utántöltő folyadékok árusítása és azok előállítása tilos, azonban magát a készüléket használni nem. Ha érdekel az itthoni helyzet, hallgasd meg a hsz. végén található Zentai interjúkat.

    Miből áll az elektromos cigaretta?
    Az elektromos cigaretta legnagyobb része az akkutest (avagy maga a készülék), melyhez közvetlenül csatlakozik egy porlasztó, melynek valamilyen formában része egy tartály, mely az utántöltő folyadékot (e-liquid) tárolja.

    Hogyan működik egy elektromos cigaretta?
    A működése rém egyszerű: az akkumulátor testen elhelyezett kapcsoló lenyomásával (vagy vákuumkapcsoló esetén a pusztán a cigaretta megszívásával) az akku a porlasztóban lévő fűtőszálat működésbe hozza, mely izzani kezd, így a szívással rájuttatott folyadékból gőz, vagyis pára képződik.

    Az utántöltő folyadékban van nikotin?
    Kapható nikotinos és nikotinmentes változat is.

    Ez nem káros az egészségre?
    Minden olyan dolog káros az egészségre, ami nem tiszta levegő, és lejut a tüdőbe, azonban ami fontos, hogy jóval kevésbé káros, mint a normál cigaretta, amely füstje 4000-féle vegyianyagot tartalmaz, és ebből kb. 400 bizonyítottan rákkeltő.

    Lehet tudni, mit tartalmaz az utántöltő folyadék?
    Persze, hogy lehet. A folyadékban az alábbi anyagok találhatóak: propilén-glikol (PG), növényi glicerin (VG), víz, aroma és opcionálisan nikotin.

    Készülékeknek nevezzük összefoglalva az összes olyan alkalmatosságot, mely képes rábírni egy elektromos cigaretta porlasztót, hogy gőzt préseljen ki magából.

    Cigaretta formájú készülékek
    A legegyszerűbb, legkönnyebb és rendszerint legolcsóbb e-cigaretta akkumulátorok. Minden esetben beépített akkumulátorral rendelkeznek, létezik belőlük nyomógombos és vákuumkapcsolós változat. Akkumulátoruk kapacitása meglehetősen kicsi, tipikusan 90-340 mAh. Méretük és teljesítményük miatt normál ellenállású vatelines integrált, vagy külön erre a méretre gyártott tankpatronok használata javasolt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Joye 510
    - eRoll
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - vaterás és aluljárókban kapható olcsó vackok (e-Health és népi zenekara)
    - Green Smoke
    - Super 808 (a csatlakozója „kiment a divatból”)

    eGo méretű akkumulátorok
    A manapság legelterjedtebb e-cigaretta típusok. Általában beépített akkumulátorral rendelkeznek (de létezik belőlük cserélhető akkus is) és a nyomógombos kivitel a gyakoribb (de fellelhető még vákuumkapcsolós változat is). Kapacitásuk általában 650-1300 mAh-ig terjed. A normál, szabályozatlan, vagy 3,7 V-ra stabilizált feszültségű változat mellett egyre népszerűbbek a változtatható feszültségű és/vagy teljesítményű akkumulátorok. Napjaink legnépszerűbb porlasztói mind méretben, mind teljesítményben ezekre az eszközökre lettek kifejlesztve, így ezekhez a készülékekhez szinte bármely kategóriából találunk hozzá passzoló gőzképző eszközt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - eGo-C Twist
    - eGo Spinner (Spin)
    - iTaste VV
    - szabályozatlan/stabilizált eGo akkumulátor (kizárólag nagyon kezdőknek, az ára miatt!)
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - F1
    - eGo VV

    Mod készülékek
    Az elektromos cigaretta csúcsát jelentő készülékek, méretük azonban egy kezdő számára riasztó lehet. Általában cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, kizárólag kapcsolóval működtethető változat létezik belőlük. Alapvetően megkülönböztetünk mechanikus (elektronikával nem rendelkező) és VV/VW (elektronikával felszerelt) változatokat.

    Teljesítményüket minden esetben az általunk behelyezett akkumulátor határozza meg, éppen ezért fontos a készülék típusához illeszkedő és megfelelő minőségű akkumulátor beszerzése. A komoly méret mellé természetesen komoly teljesítmény is társul, bizonyos porlasztók kizárólag ezeken a készülékeken teljesítenek jól. Szinte az összes forgalomban lévő porlasztóval kompatibilisek akár teljesítmény akár méret szempontjából.

    A készüléktestek általában rozsdamentes acélból (SS, stainless steel), vagy krómozott bronz anyagból készülnek, ritkábban alumíniumból, vagy fából. Az SS változatok általában valamivel drágábbak, de érdemes ilyen készüléket választani, mert anyagukban és küllemükben is tartósabbak.

    Ebbe a csoportba tartoznak továbbá az elektromos pipák. Legtöbbjük fából készült, általában pipaalakot formáló testtel, szabványos (leggyakrabban 510-es) csatlakozóval ellátott mechanikus modkészülékek. Bármilyen, szabványos csatlakozóval ellátott patron, kazán használható rajtuk.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Vamo v2/v3 (Etna)
    - Sigelei Zmax
    - eVic
    - Mechanikus modok legtöbbje
    - Pipák

    Mod készülékek akkumulátorai és töltői

    A cserélhető akkumulátoros modkészülékekben szinte kizárólag szabványos, hengeres alakú, 3,7 V névleges feszültségű Li-ion akkumulátorokat használnak. Ezen akkukból jelenleg hatalmas méret- és kapacitásválaszték van a piacon. Az elektromos cigarettákban a 18650, 18350, 18500, 16340, 14650, 14500, 14250 méretkódú típusok a legelterjedtebbek. A méretkód első két számjegye az akku átmérőjét, a többi a hosszát jelöli. Pl. a 18650 18 mm átmérőt és 650 mm hosszt jelent. A nagyobb méret tipikusan nagyobb kapacitással is párosul. Nem ajánlanánk márkákat, mert szinte mindegyik nagyobb márka kínálatában megtalálhatóak jobban illetve rosszabbul sikerült szériák. Érdemes az e-cigi boltokban kapható akkumulátorok közül, vagy a fórumokban ajánlott típusokból választani, ezek biztosan alkalmasak a készülékek megfelelő működtetésére.

    A védett akkumulátorokon található egy rövidzárlat- és túlmerítés/túltöltés-védelmet biztosító elektronika is. Ez az akku biztonságos használatát nagyban elősegíti, azonban jelentős plusz belső ellenállást is jelent, így elektromos cigarettában való használat során, adott esetben érezhető teljesítményvesztést is okoz.

    A Li-ion akkuk töltéséhez erre alkalmas töltőt kell használni. Általános szabály, hogy a biztonságon nem érdemes spórolni, Inkább vegyünk egy drágább, de megbízhatóbb, védelemmel ellátott szerkezetet megbízható boltból, mint kicióccó hulladékot Vateráról. További információkért mindenképp érdemes elolvasni Blackiex írását: Szabványos Li-ion akkumulátor típusok és jellemzőik.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Xtar
    - Nitecore
    - Trustfire
    - Efest
    - Soshine
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - olcsó, nevenincs, védelem nélküli töltők

    A porlasztók azoknak a termékeknek az összefoglaló nevét takarja, melyek egy megfelelő készülékre csatlakoztatva alkalmasak az e-liquid elpárologtatására és ezzel egyidejűleg gőz, illetve pára képzésére.

    Vatelines integrált patronok, tankok
    A vatelines integrált patronok lényegében e legegyszerűbb porlasztók közé tartoznak mind működési elv, mind felhasználási forma, mind használhatóság szempontjából. A patron lényegében egy vékony fém hüvely, ebben helyezkedik el az üvegszál és az ellenállás huzal, mely a vatelinben tárolt folyadékot párologtatja. Ezeknek a patronoknak a kapacitása viszonylag kicsi, felújításuk, tisztításuk nem lehetséges (legalábbis nagyon körülményes), a kazánrész használattól függően 1-2 héten belül elhasználódik, égett ízt ad, ezek után többé nem használható. Előnyük az alacsony ár, jó ízvisszaadás, megfelelő gőzképzés, könnyű kezelhetőség, hátrányuk az alacsony kapacitás és az egyszer használhatóság.

    A vatelines patronos esetében felhozott egyik hátrány - az alacsony kapacitás - kiküszöbölhető un. tankok használatával. Ebben az esetben a vatelines patron egy tartályba kerül melybe e-liquidet töltenek. Így a külső házán egy lukon (előre így gyártott patronok, avagy általunk lukasztott patronok) keresztül a patron az azt körülvevő folyadékból folyamatosan "öntöltővé" válik, természetesen egészen addig, míg a külső tartályban van e-liquid.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Magnum .44
    - The Ressurector
    - Boge
    - Smoke
    - Kanger Horizontal

    Üvegszálas integrált patronok
    Az ilyen típusú patronok legtöbbje szintén egyszerűen használható, akár kezdők számára is könnyen beüzemelhető. A patron tartályában lévő folyadék direkt módon érintkezik az üvegszállal, mely a folyadékot párologtatja. Ezek a patronok nem egyszer használatosak, a kazán rész elhasználódása esetén több ízben tisztítható, végső elhasználódás esetén pedig kizárólag a kazán fej cseréjre, gyakorlottabb felhasználók esetén felújítására, van szükség. Előnyük a könnyű használat, viszonylag alacsony ár, hosszabb távú biztos működés, egyszerű tisztítás és olcsó felújítási költség. Hátrányuk igazából nincs.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Helix v3 (Halmizer Evoltion, Redux, E-Turbo v3)
    - Mini Nova, Vivi Nova
    - VapeOnly BCC
    - EvoD-c

    Tank rendszerű porlasztók
    Tank kazánból is elég sok félét készítettek már az idők során, főleg az integrált patronok térhódítása előtt voltak népszerűek. Általában elmondható, hogy három jól elkülönült részre bonthatóak fel: van maga a kazán, egy un. tank patron, ami a folyadékot tárolja (és látja el a szipka szerepét), a kettő között egy levezető rész, amely biztosítja a folyadék áramlását a kazánrész felé. Előnyük az egyszerű beüzemelés, a jó íz és füstképzés. Hátrányuk a – viszonylag – alacsony kapacitás, valamint a legtöbb estben a felújítás lehetőségének teljes hiánya. Amennyiben a kazánrész elhasználódott, ennek cseréjével lehet újra üzembe helyezni a porlasztót, azonban ezek az integrált patronok kazánfejének többszörösébe kerülhetnek, éppen ezért fenntartásuk költségesebb. Talán épp e miatt manapság már kimentek a divatból, ez alól kivételt képeznek a cigaretta formájú szettek, melyek a mai napig használják ezt a rendszert, valószínűleg épp az egyszerű kezelhetőség miatt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Vision Eternity (hibrid, tank és drip porlasztó is egyben)
    - eRoll tankpatron
    - Joye 510 tankpatron
    - IMIST II (ha valaki végképp ki szeretné próbálni a tankos rendszert)
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - régebbi termékek a megfelelő alkatrész-ellátottság miatt

    Felújítható porlasztók, RBA
    A felújítható porlasztók száma szinte végtelen mind működési elvben, árban, használat egyszerűségében vagy bonyolultságában, ízvisszaadásban. Közös jellemzőjük azonban, hogy alapvetően nincs bennük eldobható alkatrész, rendszerint fémből épülnek fel, maga kazánrész is felújítható, azonban ez, vagy csak maga a beüzemelés kellő gyakorlatot igényel. Előnyük mindenképp a tartósság, általában a többi porlasztóhoz képest jobb íz visszaadás, komolyabb gőzképzés. Hátrányuk az adott esetben jóval magasabb ár, és hogy gyakorlat híján még az első beüzemelés is gondot okozhat.

    RBA dripkazánok
    Ezek a legegyszerűbb, és legolcsóbb felújítható kazánok. Beüzemelésükhöz általában csak üvegszálfonatra és ellenálláshuzalra van szükségünk. Folyadéktároló kapacitásuk minimális (általában 5-15 csepp), tartály híján általában a hosszabbra hagyott üvegszál fonat szolgál a rácseppentett liquid átmeneti tárolására.

    Masnis-vatelines
    Ezekben az eszközökben a kazántér felett elhelyezett, vatelinnel tömött tartály szolgál a folyadék tárolására. Tárolókapacitásuk a méretüktől függően 2-4 ml. A vatelinből a nagyobb kapillárishatású üvegszál masni szállítja a levest az ellenállástekercshez, a keletkező pára a vatelintartály közepén, vagy oldalán futó csövön, légjáraton keresztül távozik a kazánból. Az ilyen szerkezet előnye, hogy kevésbé hajlamos folyásra, szivárgásra, mint a tartályos patronok többsége, valamint a keletkező gőz a távozása előtt viszonylag nagy felületen érintkezik a folyadékkal átitatott vatelinnel is, így intenzívebb ízélményben lehet részünk.

    Genesis
    A haladó felhasználók körében népszerű kazántípus. Az alul elhelyezkedő, 2-5 ml kapacitású folyadéktartályból általában egy fémszövetből sodort, gázlánggal eloxidált felületű cső szállítja a levest a kazántérbe. Az ellenállástekercset a fémszövetcső felső végére kell elkészíteni. A kazán gőzképzése, ízvisszaadása, torokhatása széles skálán finomhangolható a tekercs paramétereinek változtatásával, ám ehhez mindenképp sok türelem, és gyakorlat szükséges.

    Egyéb RBA kazánok
    A fenti főbb kategóriákon kívül természetesen léteznek még más elven (kerámiások) működő felújítható porlasztók is, azonban ezek működési és felépítési elve annyira eltér egymástól, hogy nem lehet őket főbb kategóriákba sorolni.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Phoenix klón (üvegszálas dripkazán)
    - Dripper SS RBA (üvegszálas dripkazán)
    - Vision Eternity (hibrid, tank és drip porlasztó is egyben)
    - Stuka FV (masnis-vatelinesként és tankrendszerűként is használható)

    E-liquidnek nevezik az e-cigaretta utántöltő folyadékát. Számtalan ízben és márkában léteznek, vannak dohányra hajazók, gyümölcsös és egészen extrém ízű folyadékok a piacon. Azt azonban mindenképp meg kell jegyezni, hogy bár a dohányos folyadékok állnak legközelebb a valódi cigaretta ízéhez, sosem fogunk olyat találni, amely maximálisan „pótolja” az égetett dohányt. A több száz féle ízből mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyek azok, amiket hosszú távon, vagy akár csak alkalmanként fogyasztani szeretne. Összetételét tekintve a három legalapvetőbb alapanyag a Propilén Glikol (PG), növényi Glicerin (VG) és az aroma. Általánosan elmondható, hogy a VG felel a füstért, a PG jobban kihozza az ízeket, azonban magában mindkettő egy színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, ezért van szükség aromák hozzáadására. A fentiekből kiindulva megkülönböztetünk egyensúly (50-50% PG-VG), füstbajnok (VG többletű) és ízbajnok (PG többletű) folyadékokat. Nincs általános szabály, hogy melyik a jobb, kinek ez, kinek az, a kereskedelmi forgalomban kapható e-liqudek többsége füstbajnok vagy egyensúly. A fenti összetevőkön kívül a folyadékot szokták hígítani vízzel, illetve nikotinos utántöltő folyadék esetén természetesen a folyadék tartalmaz nikotint is.

    A nikotinos folyadékok esetében az erősséget mg/ml-ben adják meg a gyártók, a legelterjedtebb skála a 0-6-12-18-as osztás. A 0-ás értelemszerűen a nikotinmentes, a 6 mg-os nagyságrendileg az ultra light cigaretta megfelelője, míg a 12 mg-os a light, a 18 mg-os pedig a normál, vagyis erős változat, de sokban befolyásolja a megfelelő erősség kiválasztását a korábban elfogyasztott napi cigaretta mennyisége is.
    A készen vásárolt folyadékok mellett lehetőség van saját előállításra is. Ebben az esetben az alapanyagok beszerzését követően mi választhatjuk meg az alapfolyadék összetételét, illetve az aromák hozzáadásával az ízét. Ez a verzió szinte minden esetben jóval költségkímélőbb, mint a készen vásárolt termékek, azonban egy jól eltalált folyadék kikísérletezése sok türelmet, időt és sokszor elpocsékolt alapanyagot igényel. Mielőtt valaki saját keverésbe kezd, mindenképp tájékozódjon megfelelően a témában!

    Aromagyártók, és rövidítéseik (a teljesség igénye nélkül):
    Atmos Lab
    Baker Flavors (BF)
    Capella
    Decadent Vapours (DV)
    Flavour Art (FA)
    Flavor West (FW)
    Hangsen
    HELM(A) (Laca)
    Inawera (IW)
    Maximum Flavour (MF)
    Tino D'Milano (TDM)
    The Perfumers Apprentice (TPA)
    Seedman
    Wera Garden (WG)

    Ajánlott e-liqudek:
    - ECM, Valeo
    - FlavourTec
    - Hangsen
    - Herba Liquid
    - HELM(A)
    - Maximum Smoke
    - Mystic Juice
    - Nosmoke (volt E-C)
    Nem ajánlott e-liquidek:
    - bármely, ismeretlen összetételű folyadék

    Alaplé: az e-liquid fő alapanyaga, aroma nélkül. Propilén-glikol, növényi glicerin és víz változó arányú keveréke. Lehet nikotinos, illetve nikotinmentes is.

    Analóg: hagyományos cigaretta.

    Betérdelés: az akkumulátor, illetve a készüléktest és az elektronika belső ellenállása miatti teljesítményvesztés.

    BCC, bottom coil clearomizer: alsó fűtőszálas patron. Előnye a hagyományos, felső kazános patronokhoz képest, hogy a kazán folyadékellátása normál használat esetén folyamatos, nem kell döntögetni, valamint némileg hűvösebb gőzt ad.

    Bottom feeder: a drippelési élményt, és a nagy folyadékkapacitást egyesítő készülék. A liquidet egy tartályból tudjuk kis adagokban pumpálni a porlasztóba. Hazánkban is népszerű ilyen eszköz pl. a Vapage Vmod.

    Button top: az akkumulátorok azon típusa, melynél a pozitív oldalon kis kidudorodás, gomb található.

    Clearomizer: átlátszó folyadéktartállyal szerelt, általában üvegszálas integrált patron.

    Cartomizer: vatelines integrált patron.

    DC, dual coil: dupla fűtőszálas porlasztó. Az egy fűtőszálashoz képest tetemes a gőzképzésük, de használatukhoz nagy teljesítményű készülék javasolt.

    DIY: do it yourself, csináld magad.

    Drip porlasztók: un. cseppentős, kóstoló kazánok, nem rendelkeznek tartállyal, a folyadékot cseppentve lehet a kazánba juttatni, így pár slukk

    Drip tip: régebben a drip porlasztók széles szipkáját nevezték így (mert a drip tipben elég széles a lyuk, hogy ezen keresztül is lehessen cseppenteni közvetlenül a kazánba), manapság a legtöbb szipkát már így nevezik.

    Ekowool: speciális szövésű, nagyon tartós, és jó folyadékvezető képességű üvegszál fonat.

    Elemi szál: az üvegszál fonat különálló, és roncsolódás nélkül tovább nem osztható legkisebb eleme. Ezekből a szálakból fonják, sodorják össze a kanócot.

    Ellenálláshuzal: általában króm és nikkel ötvözetből készült, nagy elektromos ellenállású huzal. Az egyik nagy gyártó neve alapján a kanthal elnevezés is elterjedt. A porlasztókban az átfolyó áram felmelegíti a huzalból készült fűtőtekercset, ami elpárologtatja a valamilyen módon odajuttatott liquidet.

    Egyensúly leves: 50% PG és 50% VG összetételű liquid.

    Felújítás: a porlasztóban található folyadékszállító komponens (általában üvegszál fonat), és a köré tekert fűtőtekercs cseréje.

    Fémszövet, acélszövet, mesh: vékony acélszálakból font, sűrű szövésű, finom szövet, pl. Genesis rendszerű kazánokban ilyen anyagból összesodort, és gázlánggal oxidált felületű szövetcső szállítja a liquidet a porlasztóba.

    Flat top: az akkumulátorok azon típusa, melynek a pozitív fele is teljesen sima.

    Füstbajnok leves: VG többletű (általában 60-80% VG) liquid.

    HR: high resistance, nagy ellenállás.

    HV: high voltage, nagy feszültség. Két (ritkábban akár több) akkuval üzemeltetett készülék, vagy ilyenhez használható kazán, porlasztó.

    Ízbajnok leves: PG többletű (általában 60-80% PG) liquid.

    Kanthal: l. ellenálláshuzal.

    Kazán, porlasztó, atomizer: az elektromos cigaretta gőzképző komponense.

    Klón: egy drága, ismert kazán, vagy modkészülék olcsóbb (legtöbbször kínai) másolata. A klónok az árukhoz képest általában meglepően jól teljesítenek, de minőségben, tartósságban gyakran elmaradnak az eredeti típustól.

    LR: low resistance, alacsony ellenállás.

    Mecha(nikus) mod: elektronika nélküli, cserélhető akkumulátoros készülék.

    Multiméter: alapvetően ellenállás, feszültség és áram mérésére alkalmas műszer, a porlasztófelújításra, RBA használatra vállalkozó felhasználók egyik leghasznosabb segédeszköze. Hobbielektronikai és barkácsboltokban általában 1-2 e Ft-ért beszerezhetőek az egyszerűbb típusok.

    PG, propilén-glikol, propylene glycol: színtelen, majdnem szagtalan, enyhén édeskés ízű, viszkózus, szerves folyadék. Az élelmiszergyártástól a dohányiparon át a gyógyszer- és kozmetikai iparig széles körben használt oldó-, hordozó- és nedvesítőszer. Az e-liquidekben az aromák jobb oldódását és a torokhatás növelését segítő egyik fő összetevő. Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem mérgező vegyület, ám a fogyasztók kis százalékánál jellegzetes allergiás reakciókat válthat ki. Ilyen esetben a fogyasztása nem javasolt.

    PT, pass-through: akkutöltés közben is használható készülék.

    RBA (rebuildable atomizer): l.: felújítható kazán

    Ribbon: lapos ellenállásszalag.

    Segédtű: az üvegszálas porlasztók felújítása során használt segédeszköz, legtöbbször egy egyszerű, vékony gombostű. Az üvegszál fonatnak, masninak tartást tudunk adni a segédtűt hosszában átvezetve, vagy melléfogva, így a tekerés könnyebben elkészíthető az üvegszál körül.

    SS, stainless steel: rozsdamentes acél.

    Tankometer: az akkutest és a kazán/patron közé csavarozható műszer, amivel az izzítás közben a patronra eső feszültséget lehet mérni.

    TH, torokhatás, throat hit: az elektromos cigaretta párájának/gőzének egyik jellemzője, a torok, garat tájékán tapasztalható kaparó, szúró, "ütős" érzés, amit sokan keresnek a cigarettafüstben. Az elektromos cigaretta párájában a nikotin, a meleg gőz, a propilén-glikol és fajtájától függően az aroma biztosíthatja a megfelelő torokhatást.

    Üvegszál, silica wick: szilícium-dioxid alapú rostokból font, kiváló folyadékszállító képességű, hőálló kanóc.

    VV, varivolt, változtatható feszültség, variable voltage: az ilyen készülékekben gomb vagy tekerő segítségével állíthatjuk meg a kívánt üzemeltetési feszültséget.

    VW, variwatt, változtatható teljesítmény, variable wattage. Az ilyen készülékeken nyomógomb segítségével állíthatjuk be a kívánt teljesítményt, így az elektronika ehhez és a porlasztó ellenállásához igazítja a feszültséget.

    Vatelin: vattaszerű tömőanyag, alapvetően textilipari termékekben, vagy szűrőberendezésekben használatos. Bizonyos elektromos cigaretta típusokban folyadéktárolásra szolgál.

    VG, vegetable glycerin: növényi glicerin, az e-liquid egyik fő összetevője, leginkább a pára tömörségét, mennyiségét adja.

    XLR, extra low resistance: extra kis ellenállású porlasztó.

    Magyar webshopok, üzletek (a teljesség igénye nélkül):

    E.C.S
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    eCigi Futár
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: nem
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Ecigimester
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Ecigi Online
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Favorit
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: kicsi
    E-liquid kapható-e: nem
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Maximum Smoke
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    e-Vapor
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    e-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Oxy gain
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő

    SBcig
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: haladó, profi

    Vape42
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: nagy
    e-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Vaporo
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Külföldi webshopok (a teljesség igénye nélkül):

    FastTech
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: hatalmas
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Healthcabin
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: nagy
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Alaplé és aroma beszerzési helyek (a teljesség igénye nélkül):

    - Ecigi Online
    - Ecigwizard
    - FlavourArt
    - InawraShop
    - HELMA (Laca)
    - InaweraFlavours
    - Liberty Flights
    - Maximum Smoke
    - Toscana Mall
    - Vape42

    Hazai termékek, gyártók:

    Stuka (Sanca-féle tuti kazán)
    A magyar fórumokon Sanca72 néven megtalálható felhasználó által, megrendelésre készített, felújítható kazáncsalád. A tankos, masnis-vatelines és dripkazánként is beüzemelhető típusok népszerűek a remek ár/érték arányuk miatt. Fórumon nem mindig aktív, kapcsolatfelvételnél célszerűbb az emailt választani.

    QZI Mods
    Prémium minőségű, rozsdamentes acélból készült mechanikus modokat és RBA-kat készítő hazai gyártó. Termékeik webshopokban is megtalálhatóak, de egyedi megrendelésre is dolgoznak. Honlap: QziMods.

    Nico
    Strapabíró, de mégis esztétikus, kedvező árú, rozsdamentes acél mechanikus modokat készít egyedi megrendelésre, akár egyedi igények alapján. A legnépszerűbb típusa a talpkapcsolós, és FET-es oldalsó kapcsolós változatban is rendelhető N-Storm. A hazai fórumokon nico felhasználónévvel található meg.

    Moon/NGP
    Kis szériában, általában alumíniumból, egyedileg gyártott, komplett készülékek, kedvező áron. Honlap: Moon, NGP.

    Lorr
    Mechanikus, nagy áramterheléseket elviselő minőségi kábelezéssel és erősített 510-es csatlakozóval ellátott pipamodokat készít fából, egyedi megrendelésre. A készítő a hazai fórumokon Lorr felhasználónévvel található meg. Facebook-profi.

    Fórumok
    - Elektromos Cigaretta Fórum
    - Ecigi Online
    - eVapor Fórum
    - Magyar eVaper Fórum

    Blogok
    - Vaper News
    - eVaper Info
    - Blackiex (hondapapi81) videócsatornája

    Egyesületek
    Villanypára Egyesület: [link]

    Érdekességek
    A Neston Rádió három részes, tanulságos riportsorozata Dr. Zentai Istvánnal az e-cigaretta hazai helyzetéről: [1. rész], [2. rész], [3. rész]; alternatív letöltési lehetőségek, ha a Soundcloud feltöltések már nem működnek: [1. rész], [2. rész], [3. rész]

    Történetem: Az ecigi és én - az analógról elektromosra áttérők történetei első kézből!

    Összeállította: csakb, jer1cho

    Utolsó módosítás dátuma: 2013. 08. 24.

    [ Módosította: BomiBoogie ]

    Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

Új hozzászólás Aktív témák