Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szala86

    aktív tag

    - Általános
    - Garancia
    - Mi okoz garanciavesztést és mi nem?
    - Előforduló hibák
    - Érdekesség
    - Kiegészítők
    - Vezeték nélküli tárolás
    - Hard reset
    - OTA Fix
    - Telefon gyári rendszerének visszaállítása, újrahúzása
    - Automatikus offline frissítés
    - Ha nem tudjuk behozni a download mód-ot!
    - Root-olás ioroot24-el
    - Root-olás ioroot25-el
    - Root eltüntetése
    - TWRP recovery telepítő 4.4 rendszerhez(AutoRec programmal)
    - Philz és TWRP recovery telepítése
    - TWRP-Recovery telepítése
    - Belépés a TWRP-recovery menübe
    - Ha teljesen letégláznánk a telefont
    - Biztonsági mentés és visszaállítás TWRP-vel
    - Custom Rom-ok telepítése TWRP-vel
    - Szerviz otthon
    - Egy kis apróság

    Mobilaréna teszt: Mobilaréna
    Külföldi tesztek: Phonearena, Gsmarena
    Magyar felhasználói kézikönyv: Kézikönyv

    Legfőbb jellemzők:

    Szín:
    fekete, fehér

    Processzor:
    2.26GHz Quad core Snapdragon 800 (MSM8974)

    Kijelző:
    1920x1080 Full HD IPS kijelző, 5.2"

    Memória (RAM):
    2GB LPDDR3 800MHz

    Belső memória:
    16GB, 32GB

    Hálózat:
    CDMA (1x / EVDO Rev.A),
    2G (GSM / EDGE),
    3G (HSPA+42Mbps / HSPA+21Mbps),
    LTE (SVLTE, CSFB, CA, VoLTE, RCS, MIMO)

    Méretek:
    138.5 (magas) x 70.9 (széles) x 8.9 (vastag)

    Akkumulátor:
    3000 mAh-s nem eltávolítható Li-Polymer

    Hang:
    24bit x 192kHz Hi-Fi Sound, Wolfson WM5110-es DAC

    Kamera:
    13MP OIS (optikai képstabilizátor),
    8x-os digitális zoom,
    Zafír kristály üveg lencse,
    FullHD 60fps felvétel/lejátszás

    Telefonon kívül a doboz tartalmazza még:
    - a töltőfejet;
    - az adatkábelt;
    - a fülest (QuadBeat 2);
    - a felhasználói útmutatót;

    A G2 készülékre, amennyiben szolgáltatónál vásároljuk, 2 év teljeskörű garancia él a készülékre. Viszont ha azt függetlenül vásároljuk, akkor 1 év a garancia. A szervizelést, minden esetben a központi LG márkaszerviz, vagy a Telemax GSM végzi.

    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, stb.).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szolgáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a
    meglévő biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek. Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés előtt, a garancia is megmarad.

    - Recsegő hátlap:
    A hátlapon a gombok környékén, egyes daraboknál recsegő, huppogó hangot adhat ki a telefon, nyomkodásra, tekergetésre. Funkcióját ettől még a telefon teljes mértékben betölti, de egyesek számára zavaró lehet. Mivel a mindennapi használatot nem befolyásolja, így a szolgáltató és az LG szerviz csak javítja, nem cseréli a készüléket.

    - Nem működő ébresztés:
    Egy-két embernél jelentkezett a probléma, hogy nem ébresztett a telefon, vagy éppen beragadt a szundi funkció. Ha a használat során te is észreveszed ezt a problémát, egyszerűen cseréld le az Ébresztő alkalmazást, pl. erre.

    - Nem csatlakozik a mobilinternetre:
    Gyakori a 10a-s szoftverrel ellátott készülékeknél, hogy hosszabb Wifi használat után, nem lehet mobilnet-hez csatlakozni, csak a telefon újraindítása vagy repülőmódba váltása után. A megoldás a 10e-s szoftver, amiben már javították ezt a hibát.

    - Sikertelen a hivatalos szoftverfrissítés:
    Ez abban az esetben fordulhat elő, ha ROOT-olt vagy TWRPvel vagy akár mindkettővel felvértezett rendszert használunk. LG PCsuite, LG Mobile SupportTool vagy OTA-ról érkező frissítést, TILOS ROOT-olt, TWRPvel vagy mindkettővel telepített telefonon elvégezni! Ha ilyen rendszert használunk akkor csak a KDZ-s frissítést válasszuk. Ha mégis megpróbáljuk, és letéglázzuk a telefont, akkor az egyik megoldás az a lejjebb található KDZ-s frissítés, a másik pedig az XDA-n található.

    - 4.4 KitKat-nál sistereg és recseg a füles:
    V20A illetve V20B verziószámú szoftvernél, a fülesen a bal oldali hangszóró 50% feletti hangerőn, sistereg és recseg. Ez a bug minden g2 modellben jelen van. Sajnos szoftveres gond, amit remélünk javítanak majd.

    - 4.4 KitKat-nál Bluetooth hiba:
    V20A illetve V20B szoftveren az akku statisztikában jelzi, hogy megy a Bluetooth, de nem okoz akku draint és wakelock sincs miatta.

    - Ha Firmware vagy Rom telepítés után, nincs KnockON(dupla kopp) funkció:
    Néha előfordul, ha rendszert frissítünk vagy Romot telepítünk, akkor eltűnik a KnockON(dupla kopp) funkció. Ezt egy egyszerű módon vissza lehet hozni, mégpedig úgy, ha megnyitjuk a tárcsázót, Bepötyögjük a 3845#*802# -et, majd "Settings" és nyomjunk az "Update Touch Firmware" opcióra. És már használhatjuk is újra a jól megszokott KnockON funkciót.

    - Nincs Rootolva a telefon, de mégis azt írja a Download mode!
    Aki KitKat(4.4) szoftverrel rendelkezik és soha nem rootolta a telefonját, csak OTA-n frissített teljesen hivatalosan, mindennemű mókolás nélkül, azt download módba lépve ROOTED felirat fogja fogadni. Ezzel nem tudsz mit kezdeni, ezért nem fognak agyon lőni ha viszed garanciába javíttatni a telefont. Az LG is tud róla, ezért nem kötekednek a szervizben.

    - Firmware ellenörző:
    Az hogy hivatalosan milyen verziószámú rendszer telepíthető a telefonunkra, azt úgy a legkönnyebb kideríteni, hogy rákattintunk erre a Firmware ellenőrző linkre és a címsorba az x-ek helyére, beírjuk az Imei számunkat. A legkönnyebben úgy tudjuk megnézni az imei számunk, hogy a telefonba beírjuk *#06#-et.

    - Belső memória:
    Hivatalosan az LG Magyarország egyelőre csak a 16GBos telefonokat árusítja. Ezt a verziót találhatod meg a szolgáltatóknál is. 32GBosat csak GSM boltokból tudsz rendelni/vásárolni, melyeket más régióknak szántak. A 16GB ROMból első indítás után ~10,6GB szabad. Ez tovább növelhető a gyári alkalmazások/bloatware-ek törlésével.
    Az előzőhöz kapcsolódóan, a telefon támogatja az USB OTG szabványt, így egy megfelelő kábel segítségével csatlakoztathatsz pendrive-ot a telefonhoz. [link]

    - Android Runtime(ART):
    Az ART egy új futtatói környezet a szoftverbe. Az alapértelmezetten egyenlőre kikapcsolt Android Runtime (ART) abban különbözik a jelenlegi Dalviktól, hogy az eszközökre frissen telepített hardverfüggetlen Java alkalmazásokat azonnal lefordítja az adott telefon vagy tablet processzora által végrehajtható formába, nem futásidőben történik a művelet. Ennek két elméleti előnye is akadt: egyrészt nőhet az akkus üzemidő, másrészt felgyorsulhatnak a programok.
    Ez még az LG G2 V20A és a V20B 4.4-es szoftverében nem elérhető.

    - Dalvik:
    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérően az "őseitől". Ebből adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a
    vetélytársak. Különböző trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    - Mi is az a Kernel:
    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melyből ebbe a készülékbe a 3.4.0-s verzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintű FW között. Többnyire minden utasítást ő dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészően kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

    - LG Knock Code:
    LG Knock Code (videóval)
    Ez még az LG G2 V20A és a V20B 4.4-es szoftverében nem elérhető.

    - Mi az a ROOT:
    A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást.

    - Meenova memóriakártya-olvasó:
    Kis kártyaolvasó, MicroUSB csatlakozóval. Bele lehet tenni akár 64GB-os MicroSDXC kártyát is (tesztelve, működik). Kényelmesebb, mint egy pendrive csatlakoztatása, mert itt nincsenek mindenfelé lógó kábelek, csak ez a kis négyzetes olvasó áll ki a telefonból. Azért azt még érdemes tudni róla, hogy kék fénnyel világít ha csatlakoztatod a telefonhoz.
    Itt érheted el a hivatalos weboldalát: [link]
    Videó: Meenova

    - PQI Pendrive:
    A Meenova-val ellentétben ez nem kártyaolvasó, hanem pendrive. Egyik felén egy hagyományos USB 2.0 csatlakozó, míg a másik felén egy microUSB csatlakozó kapott helyet. Háromféle tárhelyméretben kapható, mégpedig 8GB, 16GB és 32GB.
    Itt érheted el a hivatalos weboldalát: PQI Connect 201
    Videó: PQI Connect 201

    - Tokok:
    Rengetegféle és fajta védőtokot lehet találni erre a készülékre az ebayen, Amazonon. A Ringke (Rearth) Slim-et nem szabad megvásárolni, mert nem passzol a készülékre. Nem elég mély a tok. Én személy szerin párat ajánlanék, amik viszont passzolnak rá és szerintem elég jók. És jó pár színben kapható mindegyik.
    1 - NillKin Quick Window Leírás Video
    2 - Nillkin Premium Matte Hard Cover Case Video
    3 - Spigen Slim Armor Video
    4 - PureGear Video

    - Az LG G2-el lehetőség van arra, hogy wifivel küldjük és fogadjuk az adatokat a telefon és a számítógép között. Így nem kell állandóan a kábelt dugdosnunk a számítógépbe.
    - Ehhez kapcsoljuk be a wifit;
    - Menjünk a beállítások-->(1)Megosztás és Csatlakozás-->(2)Vezeték nélküli tárolás-hoz és kapcsoljuk be, vagy az értesítősávban lévő (3)vezeték nélküli tárolás ikonnal is bekapcsolhatjuk. Ha ez megvan, akkor a vezeték nélküli oldalon lévő (4)webcímek és az ezekhez tartozó (5)felhasználói névvel és jelszóval az alábbi módon hozhatja létre a kapcsolatot:

    - Nyissuk meg az intézőt vagy a futtatás(windows+R billentyű) ablakot, és a megjelölt mezőbe, írjuk be a fenti webcímek egyikét;
    - Legegyszerűbb a \\G2
    - Arra figyeljünk, hogy ne a sima, hanem a fordított per jelet használjuk(AltGr+Q);


    - Ha beírtuk, nyomjunk egy entert és a felugró ablakban, írjuk be a vezeték nélküli tárolásnál írt felhasználó nevet és jelszót a megfelelő mezőkbe("(1)Felhasználónév", a "(2)jelszó") és pipáljuk be a "(3)jegyezze meg a hitelesítő adatokat", majd nyomjunk egy "OK" gombot;
    - És már meg is nyílik az LG telefonunk ablaka;


    - És mivel nagyon sokan használunk TotalCommander-t, ezért nem kell lemondani a használatáról.
    - Az alsó címsorba írjuk be hogy "cd\\g2" és egy entert nyomva, már meg is nyílik a kiválasztott oldalon az LG telefonunk hálózata.


    - Videó: vezeték nélküli tárolás

    - A hard reset nem más, mint a telefon gyári beállításának visszaállítása, azaz a telefont visszaállítja arra az állapotra, mint amikor a dobozból kivettük és először bekapcsoltuk. Ez azt jelenti, hogy minden amit azután másoltunk, telepítettünk, mentettünk a telefonra, az el fog veszni, úgy hogy ajánlott lementeni mindent, amire szükségünk lenne a telefonról. Ezt a G2-él kétféle képen lehet megtenni.
    - 1: Beállítások-->Általános-->Biztonsági mentés és visszaállítás-->Gyári adatok visszaállítása-->Telefon alapbeállításainak visszaállítása.
    - 2: Kapcsold ki a telefont és húzd ki az USB kábelt a telefonból. Nyomd hosszan a hangerő le és a bekapcsoló gombot és amikor megjelenik az lg logó, akkor engedd el a gombokat, majd gyorsan nyomd őket újra egész addig, amíg megjelenik a "Factory hard reset" képernyő(1-kép). Ha bejött, akkor nyomd meg a bekapcsoló gombot, ekkor megkérdi hogy biztos folytatni szeretnéd-e(2-kép)? Ha igen, akkor nyomd meg még egyszer a bekapcsoló gombot és várd meg míg a telefon újraindul(3-4-kép).

    Az új KnockCode-os romokban, állítólag megváltozott a HardReset. Ezért ha a fenti módszerrel nem működne, akkor próbáljuk meg úgy, hogy kikapcsolt állapotban, nyomjuk a hangerő le és a bekapcs gombot, majd amikor felvillan az LG logó, akkor egy másodpercre elengedjük és újra nyomva tartjuk, de nem a bekapcsot, hanem a hangerő fel és a hangerő le gombokat. És be fog jönni a HardReset menü.

    Ha valaki a sok figyelmeztetés ellenére, miszerint rootolt és twrp-vel telepített rendszert tilos ota-n frissíteni, mégis lefrissíti és persze féltéglát csinál belőle, annak hála egy másik fórumon lévő fórumozónak(Pongi), aki írt egy programot, amivel könnyen visszahozhatjuk a telefont a fél tégla állapotból. Egyenlőre még csak Windows 7 rendszeren lett használva, illetve tesztelve. Windows 8-on, illetve 8.1-en még nem. A program magyarul ír ki mindent, úgyhogy nagyon egyszerű a használata.

    - Első lépésnek töltsük le ezt a FIX OTA.rar fájlt és csomagoljuk ki;

    - Kicsomagolás után pedig indítsuk el a programot rendszergazdaként, mégpedig a FIX OTA mappában található, futtasd.bat fájlal;

    - Csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez és a folytatáshoz nyomjunk meg egy gombot;

    - Itt meg kell jelennie a telefon azonosítójának. Ha nem jelenne meg az azonosító, illetve nem telepítettük még az ADB drivert, akkor először telepítsük. Ehhez nyomjunk egy "A" betűt, majd egy entert és automatikusan megnyílik a driver-t tartalmazó mappa. Ez egy univerzális ADB driver, amit telepítsünk. Ha telepítettük, akkor a program automatikusan visszaugrik az első ablakra, ahol újra ellenőrizhetjük, hogy megjelenik-e az azonosítónk. Viszont ha telepítettük már, illetve az azonosítónk is megjelent, akkor nyomjunk egy "B" betűt és egy entert;

    - Ha rossz gombot nyomnánk, nem kell megijedni, mert a program figyelmeztet, illetve kéri, hogy a megfelelő betűket válasszuk. Ehhez nyomjunk meg egy gombot és válasszuk a megfelelő betűket;

    - Ha a "B" betűt választottuk, akkor lefut a program és a végén az "i" betűt választva, újraindul a telefon.

    - Ha mi magunk szeretnénk manuálisan helyre tenni, annak nem muszáj a fenti programot használnia, hanem ezen a két oldalon: XDA1, XDA2; megtalálja a leírást.
    A fenti program, az ezeknek az automatizált változata, ha valaki nem tudja mit, hova, illetve hogyan írjon.

    Frissítésnél előforduló hibák esetén:
    - Én azt javaslom, hogy a frissítések előtt és utána is nyomjunk egy hard resetet, ezzel elkerülve az egyéb hibajelenségeket;
    - Ha nem sikerül a frissítés és mondjuk megáll X százaléknál, akkor célszerű ellenőrizni a KDZ fájl nevét, mert valamiért nem szereti ha átnevezzük. Ezért a neve legyen például ennek megfelelő: D80210E_00.kdz
    - Az is előfordulhat, ha megáll a frissítés idő előtt, hogy amikor letöltöttük a KDZ fájlt, sérült letöltés közben, ezért Próbáljuk meg újra letölteni és az új KDZ-el, újra próbálni a frissítést;
    - És a legvégén ellenőrizzük hogy minden driver fel lett e telepítve;

    Legfrissebb szoftverek

    LG G2 Firmware lista
    LG G2 Stock rom

    Android 4.2 Jelly Bean

    LG G2 16GB KDZ - D80210E_00
    LG G2 16GB KDZ - D80210F_00
    LG G2 16GB T-Mobile KDZ - D80210A_00
    LG G2 32GB KDZ - D80210E_00
    LG G2 32GB KDZ - D80210F_00

    Android 4.4 KitKat

    LG G2 16GB/32GB KDZ - D80220D_00

    DroiDMester nevű fórumozó készített egy nagyon jó, automatikus offline frissítőt.

    Ami fontos: A program csak Windows7, Windows8 és Windows8.1 operációs rendszeren működik, mert XP-nél máshol található a LGMOBILEAX-mappa.

    Akkor töltsük le a programot:
    LG-G2_FW_OFFLINE_Update_v3.0_By_DroiDMester.zip
    Telepítsük a drivert: Driver.
    Ha nincs a gépre telepítve a gyári FW update program(B2CAppSetup.exe), akkor ezt is telepíteni kell(a zip-ben megtalálható)! Ha már fent van, akkor csak a zip-ben lévő LG_FW_OFFLINE_Update_By_DroiDMester.exe-t, kell telepíteni a gépre! A telepítője elég hülye gyerek biztosra van csinálva, azaz semmit nem lehet benne módosítani, csak azt hogy tegyen-e ikont az asztalra, avagy sem!

    Amit érdemes megnézni még mielőtt telepítjük, hogy korábban nem-e lett módosítva(kézzel vagy a korábbi offline frissítővel) a windowsban lévő hosts(C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts) fájl. Ha igen, akkor töröljük az LG-hez tartozó sorokat. Ehhez a frissítőhöz nincs szükség a hosts módosítására! Miután megnézted és nincs módosítva a hosts(egyébként a program működését nem befolyásolja, és később csak zavaró lehet, hogy miért nem tudunk frissíteni, mert nem enged fel az LG szervereire. Ezért ajánlom a hosts ellenőrzését), akkor lehet telepíteni a korábban említett,
    LG_FW_OFFLINE_Update_By_DroiDMester.exe-t.
    AJÁNLOTT bejelölni, hogy hozzon létre parancsikont az asztalon!

    Ezután pedig kapcsoljuk ki a telefont. Nyomjuk a hangerő fel gombot és csatlakoztassuk a számítógéphez. Ekkor be kell jönnie a Download mode-nak.

    Maga a telepítő annyit csinál, hogy feltelepíti az UpTestEX.exe-t(és a működéséhez szükséges dolgokat), amit már ismerünk korábbról, és lecserél pár dolgot a C:\ProgramData\LGMOBILEAX\-mappában! Szóval ha feltettük és bejelöltük, hogy tegyen indító ikont az asztalra(ha nem kértünk ikont, akkor magát a programot a C:\Program Files(x86)\LG FirmWare Update-mappában találjuk), akkor kell találnunk egy LG FirmWare Update-nevezetű ikont az asztalon. Ezt elindítjuk, és a már jól ismert ablak fog fogadni minket!

    A megnyílt programban, baloldalon, a "Select type" ablakhoz állítsuk be a "3GQCT"-t(1), a "Work Directory"-hoz, állítsuk be a KDZ-t tartalmazó mappát(2), majd jobb oldalon, a "PhoneMode"-hoz állítsuk be a "DIAG"-ot(3), tegyük be a KDZ fájlt(4). Ezután nyomjunk a "normal web upgrade test" gombra(5). A megnyílt ablakban nyomjunk az "upgrade start"-ra.

    Ezután megjelenik az ország és nyelvválasztó ablak. Először nyomjunk a "Clear phone software update registry" gombra, a "Country" ablakot állítsuk át "different countryra", a "Language" ablakban pedig állítsuk be a "Hungarian"-t és nyomjunk az "ok" gombra.

    És most, már csak meg kell várnunk, amíg frissül a telefonunk, de miután frissült, nyomjunk egy HardReset-et.

    És Lenne még egy új frissítő program, amit az XDA-s quangnhut123 nevű fórumozó készített.

    Lássuk, hogy is működik:

    Töltsük le a programot: Program.
    töltsük le és telepítsük a drivert: Driver.

    A letöltött programot csomagoljuk ki és indítsuk el, az LG Flash Tool 2014 mappában található, LGFlashTool2014.exe-vel. Persze ha nem működne akkor rendszergazdaként futtassuk. Ezután pedig kapcsoljuk ki a telefont. Nyomjuk a hangerő fel gombot és csatlakoztassuk a számítógéphez. Ekkor be kell jönnie a Download mode-nak. A megnyílt programban a "Select type"-hoz állítsuk be a "CDMA"-t, a "PhoneMode"-hoz állítsuk be a "DIAG"-ot, tegyük be a KDZ fájlt, majd nyomjunk a normal, vagy a cse flash gombra. A normal flash-nél minden telepített programunk megmarad, a cse flash-nél viszont minden törlődik a telefonról olyan lesz mint mikor megvettük, azaz nem kell utána HardReset-et nyomnunk.

    Nyomjunk a start gombra.

    Ezután megjelenik az ország és nyelvválasztó ablak. Először nyomjunk a "Clear phone software update registry" gombra, a "Country" ablakot állítsuk át "different countryra", a "Language" ablakban pedig állítsuk be a "Hungarian"-t és nyomjunk az "ok" gombra.

    És megvárjuk, amíg települ az új szoftverünk. Ha a Normal Flash-t választottuk, akkor ajánlott egy HardReset-et nyomnunk.

    Laca0 nevű fórumozó készített egy leírást, hogy hogyan lehet kitrükközni a download módot akkor, ha az nem jön be a szokásos módon.

    Teljesen kikapcsolt telefon állapota mellett:

    1. - Hang le + power gombot hosszan lenyomjuk és az LG logó megjelenésénél elengedjük, majd gyorsan lenyomjuk a hang le + hang fel gombokat
    (ezzel belépünk a hard reset menübe).
    2. - Az USB kábelt most kell csatlakoztatnunk a telefonhoz.
    3. - Elindítjuk a frissítő programot. Berakjuk a KDZ fájlt és elvégezzük a szükséges beállításokat. Elindítjuk a frissítést, majd ekkor a program megpróbál kapcsolódni a készülékhez.

    A következőket a lehető leggyorsabban kell elvégezni:

    4. - Hang fel folyamatos nyomása mellett, folyamatosan nyomjuk a power-t, amíg újra nem indul a telefon.
    5. - Az LG logó megjelenésekor felengedjük a power-t, de a hangerő fel gombot még mindig nyomva tartjuk. Mindaddig nyomva kell tartani a hangerő fel gombot, amíg a program el nem kezd kapcsolódni.
    6. - Ekkor a program kiírja, hogy csatlakozás és kb. 1 perc alatt behozza a készülék típusát.

    - Ezzel a módszerrel a KitKat(4.4) nem rootolható!!!
    - Ennek a folyamatnak az elvégzése garanciavesztéssel járhat!!!
    - Először is töltsük le ezt a fájlt és csomagoljuk ki.
    - Ha ez megvan, akkor a root.bat fájlal indítsuk el a programot.
    - A telefon legyen feloldva, mármint kapcsoljuk be a kijelzőt, és oldjuk fel a képernyő zárat is. Kapcsoljuk be a hibakeresést és a repülő módot. Csatlakoztassuk a telefont a számítógépre, majd nyomjunk egy entert.

    - Most húzzuk ki az USB kábelt a telefonból, majd dugjuk vissza. Az USB kapcsolati módot, töltésről állítsuk média szinkronizálásra(MTP), majd vissza töltés módra és enter.

    - A folytatáshoz nyomj meg egy billentyűt, vagy még meggondolhatod magad és a ctrl+c-el kiléphetsz, illetve megszakíthatod a rootolást.

    - Ha folytattuk, akkor megkezdi a rootolási folyamatot. A befejezéshez nyomjunk megint egy entert. A telefon pedig újra fog indulni.

    - Majd ha végzett, akkor nyomjunk egy billentyűt és bezárja a programot. A mi programjaink között, pedig ott fog már figyelni a SuperSU program. És lám, rootolva is van a telefonunk.

    Vagy telepítünk egy TWRP-t, majd a TWRP-n belül a reboot menübe lépve, mielőtt újra indítanánk a telefont, felajánlja, hogy rootolja-e. Ha igent nyomunk, akkor már rootolja is a telefont és fel is telepíti az SU programot;

    HA VALAMIÉRT NEM FUTNA LE A ROOT FOLYAMAT AKKOR ELLENŐRIZZÉTEK A VÍRUSÍRTÓT ÉS KAPCSOLJÁTOK KI A DEFENSE-T MERT EZEK BLOKKOLHATJÁK A FOLYAMATOT!

    - Ezzel a módszerrel a KitKat(4.4) rootolható!!!
    - Ennek a folyamatnak az elvégzése garanciavesztéssel járhat!!!
    - Ha netán valamiért nem sikerülne a rootolás, illetve nem a leírásnak megfelelően működik a program, akkor próbáljuk meg egy másik usb portra dugni a készüléket.

    1 - Először töltsük le ezt a programot. Ha nem lenne telepítve az LgMobileDriver, akkor telepítsük azt is.
    2 - Most kapcsoljuk be a telefonon az USB hibaelhárítást.
    3 - Tömörítsük ki a feljebb letöltött fájlt.
    4 - Indítsuk el a root.bat fájlt rendszergazdaként, ami az ioroot25 mappában található.
    5 - Csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez, majd nyomjunk egy entert.
    6 - Elkezdődik a root folyamata, majd a telefon belép a stock recoverybe. Ha nem lépne be, akkor vessünk egy pillantást a telefonra, és nyomjunk egy igent a felugró ablakba.
    7 - Menjünk az "apply update from adb"-re a hangerő gombok segítségével és a bekapcsoló gombbal válasszuk ki.

    8 - Most nyomjunk egy entert a gépen és folytatódik a rootolás.
    9 - Ha végzett és a telefonon visszajön a recovery menü, akkor válasszuk a "Reboot system now" menüt.

    10 - A telefon újraindul, de már rootolva és telepítve a SuperSU programot.
    11 - A program bezárásához, pedig nyomjunk egy entert.

    - Videó: ROOT

    - Természetesen visszaállítható a rootolás. Ehhez nem kell mást tenni, mint újra flashelni a telefont a fent leírt módon.
    - Majd egy hard resetet nyomni.
    - Ellenőrzéshez, pedig tegyük a telefont download módba és bal alul egy "UNROOTED" feliratnak kell megjelennie.
    - Download módból való kilépéshez pedig a power gombot addig nyomjuk, amíg kikapcsol a telefon, majd normál módon bekapcsoljuk.

    - Video: UNROOT

    Ha KitKat Stock rommal rendelkezünk, akkor már van egy egyszerű módszer ahhoz, hogy telepítsünk egy TWRP recovery-t a telefonunkra. Ehhez persze előfeltétel a root. Csak rootolt telefonon használható! Ez a program a 4.4-es bootloadert lecseréli egy 4.2-es bootloaderre és már telepíti is rá a TWRP 2.7.0-át. Illetve, nem csak a bootloadert, hanem a teljes kernelt is lecseréli. Ha olyan telefonon használjuk az autorec-et, amin már a Knock Code-al ellátott kernel fut, akkor az autorec telepítés után, nem lesz dupla kopp, illetve Knock Code felélesztés, mert az autorec egy régebbi, Knock Code nélküli kernelt tartalmaz. De nem kell meg ijedni, hanem az autorec telepítés után belépni a recoverybe, és telepíteni ezt a G2 Stock KnockCode Kernel-t, és lám minden újra a régi lesz. Lesz Knock Code és dupla kopp is.

    1 - Tehát ha rootoltuk már a telefonunkat, akkor töltsük le az D802_AutoRec.apk-t, majd a telefonra másolás után telepítsük. Ha feltelepítettük, akkor indítsuk el az AutoRec programot.
    2 - Ha elindult a program, akkor itt válasszuk a "YES"(1) gombot a folytatáshoz, majd nyomjunk a "Flash recovery"(2) gombra.

    3 - Ha végzett akkor pedig nyomjunk az "EXIT"(3) gombra. És már újra is indíthatjuk a telefont recoverybe.

    Ezek nem telepíthetők a gyári 4.4 KitKat rendszerre!

    A legújabb Philz és TWRP 2.7.0.0 telepítése egyszerűen megoldható. Jelenleg ezek a legfrissebbek, és stabilabbak is mint a lejjebb írt Recovery-k.

    DroiDMester készített külön telepíthető verziókat is, amiket nagyon egyszerű feltenni. Ezeket Windos alól lehet telepíteni! ÉS NEM FONTOS HOGY ROOTOLVA LEGYEN A TELEFON!

    LG-D802_PhilZ_Touch_Recovery_DroiDMester.7z
    LG-D802_TWRP_2.7.0.0_DroiDMester.7z

    - Mielőtt bele fogtok: A telefonon a fejlesztő opcióknál, legyen bekapcsolva az USB hibakeresés, valamint az "USB kapcsolati mód kijelölésénél" az MTP mód legyen kijelölve és a "kérdés csatlakozás-nál", a pipát vegyétek ki(Rendszerbeállítások->Általános->PC csatlakozás)! Ezután vissza kell menni a főképernyőre a telefonon.

    - Letöltitek, kitömörítitek, és ha beléptek a kitömörített mappába, ott van egy START.CMD. Azzal lehet elindítani a programot! Ha még nem volt ADB kapcsolódás a számítógép és a telefon között, akkor felfog ugrani egy "USB hibakeresés engedélyezése" figyelmeztető ablak. Itt pipáljuk ki, hogy "mindig engedélyezze erről a számítógépről", majd nyomjunk az "OK" gombra és ezután elindul a recovery felírása a telefonra!

    Illetve van egy másik program is. Ehhez a módszerhez feltétlen rootolni kell először a telefont. Anélkül nem működik. Illetve nem baj ha van recovery a telefonon, nyugodtan lehet telepíteni, mert felül fogja írni a már telepítettet.

    1 - Töltsük le és csomagoljuk ki ezt a fájlt. Ez az összes modell típushoz jó!

    2 - Indítsuk el a mappában található RunMe.bat fájlt.

    3 - Ha nincs driverünk telepítve, akkor nyomjunk egy a gombot, ha pedig van, akkor b gombot és egy entert.

    4 - Következő ablakon leírja, hogy rootolni kell először a telefont! Ha nincs rootolva, akkor nyomj egy g betűt majd entert és az XDA root leírás oldala fog megnyílni. másodszor pedig kapcsoljuk be az USB hibakeresést, ami a fejlesztői mód menüben érhető el(Az Android rendszeren alaphelyzetben rejtve van a fejlesztői mód). Ahhoz hogy ezt elérjük, az alábbi lépések szükségesek: lépjünk a Beállítások-->általános-->a telefonról-->Szoftver adatok-->cikkszám-hoz. Érintsük meg pontosan hétszer ezt a sort, ami azonnal jelezni fogja, hogy mostantól fejlesztők vagyunk. Egy szinttel visszalépve már látható az új menü, ahol bekapcsolhatjuk. Ha pedig megvan a ROOT és Bekapcsoltuk az USB hibakeresést is, akkor csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez és a folytatáshoz nyomjuk meg az egyes gombot és egy entert.

    5 - Most válasszuk ki, hogy mit szeretnénk. Mentés/visszaállítást, recovery telepítést vagy kilépést. Recovery telepítéshez nyomjunk egy kettest, majd entert.

    6 - Itt ki kell választanunk a telefonunk modelljét. Nekünk az International azaz a D802 kell. Nyomjunk egy hármast és entert.

    7 - Most válasszuk ki a telepíteni kívánt recovery számát és nyomjunk egy entert.

    8 - Ha végzett a telepítéssel, akkor választhatunk hogy nyomunk egy egyest és entert. Ekkor belép a telefonunk a telepített recoverybe, vagy nyomunk egy x-et és entert, ezzel bezárva a programot.

    Ez nem telepíthető a gyári 4.4 KitKat rendszerre!

    - Töltsük le ezt a két fájlt: TWRP, Driver;
    - Telepítsük a drivert, ha még nincs fent;
    - Kapcsoljuk be az USB hibakeresést, és csatlakoztassuk a számítógépre a telefont;
    - A telefonon válasszuk a telefon töltése funkciót;
    - Csomagoljuk ki a recovery_twrp.rar fájlt, majd a recovery_twrp mappában lévő recovery.bat fájlt indítsuk el;

    - A megjelenő ablakban ellenőrzi, hogy a hibakeresés be van e kapcsolva és a telefon csatlakoztatva van e a pc-hez. Ha igen, akkor nyomjunk egy gombot a folytatáshoz;

    - Következő oldalon válasszuk ki a telefon verzióját. A hazánkban kapható telefonokhoz az international-t(2) kell választani, majd nyomni egy entert;

    - Elkezdődik a recovery telepítése és ha végzett megkérdezi, hogy újraindítsa e a telefont a már feltelepített recoverybe;

    - Videó: TWRP

    - Nyomd hosszan a hangerő le és a bekapcsoló gombot és amikor megjelenik az lg logó, akkor engedd el a gombokat, majd gyorsan nyomd őket újra egész addig, amíg megjelenik a "Factory hard reset" képernyő;
    - Nem kell megijedni hogy a hard reset képernyő jelent meg, ha kétszer megnyomod a bekapcsoló gombot, akkor nem csinál hard resetet, hanem belép a TWRP-be;
    - Ha ezt a programot letöltöd, akkor rendszeren belül újra tudod indítani a telefont Recovery módban;

    adamzflash nevű fórumozó készített egy leírást, ha netán annyira sikerülne letéglázni a telefonunkat, hogy se recovery, se download mód, se LG logó nem jönne be, akkor ezzel a módszerrel életet lehelhetünk a telefonunkba.

    Szóval a lényeg:

    Az egész, így kezdődött:
    Bekapcsolásnál:
    - Nincs LG logó
    - Nincs bootloadader
    - Nincsen se recovery, se semmi, csak fekete kép

    1. Először is szükségünk lesz egy linux rendszerre, legyen ez most Ubuntu.
    Én ezt tettem fel: 13.10 Ubuntu desktop
    2. Csináljunk Bootolható Usb-t ezzel a programmal: Universal USB installer
    Értelemszerűen válaszd ki a pendrivod, és a formázást is pipáld be, aztán create (kb 10 perc)

    3. Bootolj be ubuntuba( ne telepítsd) és töltsd le a következőket :

    10a verzió d802 intl: [link]
    illetve itt van 10b: [link] (ez nem tudom milyenre van)

    Ezek kellenek nekünk:
    1 - sbl1.img
    2 - aboot.img
    3 - rpm.img
    4 - tz.img
    5 - openrecovery-twrp-2.6.3.2-g2d802.img
    Rakd ki ezeket az asztalra és nevezd át úgy, hogy kiveszed a fájlok nevei elöl a számot, amit berakott.

    4.Minden usb-t húzz ki, csak az egér, a billentyűzet, a telefon, meg értelemszerűen a pendrive, amiről fut az ubuntu, az maradjon.
    A telefonod ki-be fog kapcsolni, és az ubuntu kifogja dobálni, hogy unable to mount.
    Erre van megoldás (de nekem nem sikerült)
    - nyitsz egy terminált
    - beírod dconf-editor [enter]
    - elmész ide: org.gnome.desktop.media-handling
    - automount-nál kiveszed a pipát

    5. Nyiss egy cmd-t (terminal)

    írd be ezt: ls /dev/sd*

    Valami ilyesmit kell, hogy kidobjon:

    /dev/sda /dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda5
    /dev/sdb1 /dev/sdb2 /dev/sdb3 /dev/sdb4
    /dev/sdb5 .......... /dev/sdb36

    (Nekem sdc volt)

    Ha kidobta mind a 36-ot akkor jók vagyunk.
    Ezután írd be Terminálba:

    sudo -i ( ez a root)

    gdisk -l /dev/sdb (vagy sdc vagy sda , egyénüggő)

    Ki fog egy ilyet dobni

    Pirossal van kijelölve ami fontos!!!

    Írd be ezeket:

    dd if=/home/Ubuntu/Desktop/sbl1.img of=/dev/sdb2

    dd if=/home/Ubuntu/Desktop/aboot.img of=/dev/sdb5

    dd if=/home/Ubuntu/Desktop/rpm.img of=/dev/sdb6

    dd if=/home/Ubuntu/Desktop/tz.img of=/dev/sdb8

    dd if=/home/Ubuntu/Desktop/openrecovery-twrp-2.6.3.2-g2d802.img of=/dev/sdb15

    ITT IS ÜGYELJ ARRA,HOGY sdc, sdb vagy sda !

    Ha mindegyiknél kiírta hogy kész, akkor mehet a reboot és van recovery, van lg logó, meg download mód.
    Kdz-t újra húzod és kész is.

    FORRÁS: XDA

    Mentés:
    - Lépjünk be a recoverybe;
    - Ha már sikerült belépi a recoverybe akkor válasszuk a Backup menüt;
    - pipáljuk ki az összes partíciót: Boot;Chace;Data;Recovery;System és EFS ha esetleg elmászna az IMEI számunk, akkor ezzel lehet esélyünk visszaállítani;
    - Swipe to Back Up, majd megvárjuk míg végez. Ne ijedjünk meg, ha közben a kijelző elsötétedik, mert kikapcsolhat, de bármelyik gombbal felébreszthető közben a telefon;
    - Reboot System;
    - Telefont csatlakoztassuk a PC-ez, majd másoljuk ki a telefon belső tárhelyéről a TWRP mappát, akár több helyre is, csak meglegyen a biztonság kedvéért.

    Visszaállítás:
    - Ha gond lenne és letégláznánk a telefont, akkor vissza rakjuk a gyári romot(Fenti flash-el);
    - Újra feltesszük a TWRP-t;
    - visszamásoljuk a TWRP mappát a belső tárhelyre;
    - belépünk a recoverybe;
    - Restore menüben kiválasszuk a mentést és visszaállítjuk;

    Az EFS partícióhoz csak akkor nyúljunk visszaállításnál, ha tényleg baj van IMEI számmal, de igen ritkán mászik el az IMEI!

    FONTOS:
    Mielőtt teljesen letörlöd a már belakott rendszeredet, készíts róla egy backup-ot Recovery-bõl(menetét lásd feljebb). Ez a belső memória kivételével mindent lement.

    ROM telepítés:
    - Másold fel a letöltött „*.zip” kiterjesztésű ROM-ot, a telefon gyökérkönyvtárába;
    - Indítsd el a telefont Recovery módban (lásd feljebb);
    - Wipe menü;
    - Wipe Advanced, majd azon belül válasszuk ki a cache-t; data-t; Dalvik-ot, és ha kéri a rom készítője akkor a system-et is;
    - alul Swipe-ot elhúzzuk;
    - Ha kész akkor vissza a főmenübe;
    - Install menü, majd a letöltött ROM kiválasztása és telepítése;
    - Türelmes várakozás a telepítés végéig, telepítés után a „Gapps” telepítése, vagy a telefon újraindítása, ahogy azt a rom készítői meghatározták.

    LG G2 képernyő, digitalizáló, keret, LCD csere, teljes szétszerelés:

    Szétszerelés

    LG G2 képernyő, digitalizáló, keret, LCD csere, teljes összeszerelés:

    Összeszerelés

    - LG gyári launcher témák:
    Akinek esetleg nem tetszik a gyári LG launcher kinézete, és csak más téma miatt cserélné le, az kipróbálhatja ezeket a témákat, amiket csak telepíteni kell, és a témaválasztó oldalon már ki is választhatjuk.

    - TWRP témák:
    Ezek a témák nem jók a 2.7.0.0-ás verzióra, csak a kisebbekre. A 2.7.0.0-ás TWRP-hez NE RAKJÁTOK FEL!

    A TWRP-t is lehet témázni, mégpedig úgy, hogy amikor telepítjük a TWRP-t, akkor létrehoz egy TWRP mappát a telefonon. Ebbe a mappába hozzunk létre egy "theme" mappát és ebbe másoljuk bele az ui.zip nevű fájlt. Én személy szerint hármat szeretek nagyon. Ezek a Black a Play és az XDA.
    Természetesen az XDA-n még sok témát lehet találni, viszont arra nagyon figyeljünk, hogy a neve mindig "ui.zip" legyen. Ha nem az, akkor nevezzük át.

    - Fagyasztható és törölhető programok:
    Itt egy lista, az LG G2-n fagyasztható és eltávolítható programokról. Azért ezt csak saját felelősségre csinálja mindenki!!! Ez a lista más verziójú G2-höz való, de 99%-ban megegyezik a d802-el. Maximum pár programot nem fogsz megtalálni,mert a mienkben nincs. Illetve ha bemegyünk a Beállítások--> Általános--> Alkalmazásokba, akkor itt a letöltve fül alatt lévő összes program eltávolítható.

    - A navigációs bár és az értesítősáv testreszabása:
    Ennek előfeltétele a telefon Rootolása. Ha ez megvan akkor töltsük le ezt a programot, telepítsük és töltsük le ezt a frameworkot és telepítsük ezt is. Indítsuk el az Xposed telepítő programot, menjünk a keretrendszerre és a Telepítés/Frissítés gombra nyomjunk rá. Ha kész akkor indítsuk újra a telefont. Most indítsuk el újra az Xposed telepítő programot, menjünk a modulokra és azon belül tegyünk egy pipát az Xposed LG G2 modul elé és megint indítsuk újra a telefont. Ha újra indult, akkor a playről letöltött G2 Xposed programot elindítva, már úgy alakíthatjuk a navigáció bárt illetve az értesítő sávot, ahogy akarjuk. Ezzel már el is tüntethetjük a navigációs bárt, hogy még nagyobb kijelzőnk legyen, illetve játékoknál se látszódjon és helyette egy rejtett navigációs bárt telepíthetünk.
    Mégpedig: a gmd hide soft keys programot (videó:gmd hide soft keys), vagy én jobban szeretem az LMT Launcher-t, illetve most is ezt használom, mert jobban személyre szabható (videó:LMT Launcher).

    Előfordulhat, hogy az úgynevezett plug & pop nem fog működni és hibával leáll. Ez nem más mint az alsó alkalmazás panel ami akkor jelenik meg, ha az usb kábelt vagy a fülest csatlakoztatjuk. Erre is van megoldás, még pedig telepítsük ezt, majd nyissuk meg az xposed telepítő programot és a modulokba pipáljuk ki. Ha meg van akkor indítsuk újra a telefont és már működik is.

    - Xposed Framework 4.4 KitKat-ra:
    Xposed Framework

    - ROM, kernel és kiegészítők:
    A legtöbb rom, kernel és kiegészítő(mód) a telefonhoz. az XDA Developers oldaláról szerezhető be! Ehhez Jó tudni azt is, hogy milyen a telefonunk modellje, ugyanis többféle is létezik és nem mindegy, hogy pl.: milyen típusú romot, kernelt és egyéb kiegészítőt telepítünk.
    A mi modell számunkat a beállítások--> általános--> A telefonról--> Hardver adatok--> típusszámnál lehet megnézni.
    Egy pár modding, ami hasznos lehet.

    Hangerő 4.2.2-es androidra:
    Akinek kevés a gyári hangerő, az ezzel a kis móddal hangosabbá teheti.
    Hangerő
    A módosításhoz kötelező a rootolás. Enélkül neki se álljunk.
    Telepítése:
    1 - Root explorer (vagy bármi más fájlkezelővel) keresd meg a :system/etc/snd_soc_msm mappát, azon belül pedig a "snd_soc_msm_Taiko" fájlt;
    2 - Csinálj róla egy biztonsági mentést (másold ki akárhová);
    3 - Töltsd le a linken található "snd_soc_msm_Taiko.txt" fájlt. (Értelemszerűen a D802 Worldwide kell nekünk.) Innen;
    4 - A letöltött fájlt nevezzük át "snd_soc_msm_Taiko"-ra;
    5 - Másoljuk be a fent említett mappába és válasszuk a felülírást;
    6 - Ha szeretnénk módosítsuk az engedélyeket a következőre: rw~r~~r~~ ;
    7 - Restart és lehet tesztelni a hangerőt fülesen és külső hangszórón is;

    Kamera 4.2.2-es androidra:
    1 - Természetesen kezdjünk egy biztonsági mentéssel;
    2 - Töltsük le ezt;
    3 - Másoljuk fel a telefonra a zip kiterjesztésű fájlt;
    4 - Indítsuk újra a telefont recovery módba;
    5 - Majd telepítsük a fájlt;
    6 - Ha kész akkor restart;

    Kamera 4.4.2-es KitKat androidra:
    Ezt kétféle képen is lehet telepíteni. A root kötelező hozzá és csak stock alapú romokon működik.

    Első
    Ha nincs recovery a telefonon:
    1 - Akkor töltsük le ezt.
    2 - Másoljuk a telefonra és telepítsük.
    3 - Ha telepítettük akkor indítsuk el a telepített alkalmazást.
    4 - Először nyomjunk a "Backup" gombra.
    5 - Majd az "Install"-ra.
    6 - Ha megvan akkor indítsuk újra a telefont.
    Tudtommal ART alatt nem működik!

    Második
    Ha rendelkezünk recoveryvel, akkor:
    1 - Első lépésnek csináljunk egy biztonsági mentést.
    2 - Töltsük le ezt.
    3 - Másoljuk a telefonra a zip fájlt.
    4 - Lépjünk be a recoverybe.
    5 - Telepítsük a fájlt.
    6 - Indítsuk újra a telefont.
    Ez ART-al is működik.

    A kamera videó hangjának javítása csak 4.4 KitKat rendszeren:
    Ha van recoverynk, akkor:
    1 - Töltsük le ezt a fájlt.
    2 - Ha letöltöttük, akkor másoljuk a telefonra.
    3 - Lépjünk be a recoverybe.
    4 - Telepítsük a zip kiterjesztésű fájlt.
    5 - Majd újraindítás.

    Ha viszont nincs recovery telepítve, akkor:
    1 - Csomagoljuk ki a fenti zip fájlt.
    2 - A system\etc mappában található mixer_paths.xml fájlt, másoljuk a telefonra.
    3 - Egy root explorer, vagy a Root Browser segítségével, keressük meg a felmásolt fájlt és nyomjunk rá hosszan, majd a felugró ablakban válasszuk a Copy-t. Valószínű, valamelyik műveletnél felfog ugrani a SuperUser kérelem ablaka, amit engedélyezzünk neki!

    4 - Elnavigálunk a system/etc mappába és itt megnyomjuk bal alul a paste gombot. Ekkor megfogja kérdezi, hogy felül akarjuk-e írni. Válasszuk a Yes-t és kis idő után, alul megjelenik egy felugró kis üzenet, hogy pasted mixer_paths.xml.

    5 - Ezután a mixer_paths.xml-en tartsuk rajta az ujjunkat, és a felugró menüből kiválasszuk a permissions-t és a felugró ablakban, PONTOSAN így jelöljük be a pipákat! Majd nyomjunk az ok gombra.

    6 - Ezután még ellenőrizzük, hogy valóban át állítódott-e a permission. rw-r--r-- -et kell látnunk!

    7 - Ha ez is rendben van, akkor mehet a telefonnak egy Restart!
    Remélem azt nem kell mondanom, hogy root nélkül természetesen nem fog menni.

    Telefon modellek:

    - Amerikai AT&T-D800;
    - Amerikai Sprint-LS980;
    - Amerikai T-mobile-D801; (Nem a hazai T-mobile)
    - Verizon-VS980;
    - Latin Amerikai-D805;
    - Kanadai-D803;
    - Koreai-F320K;
    - Nemzetközi-D802; (Hazánkban is ez a típus kapható a szolgáltatóknál)

    Az XDA-n számunkra hasznos topikok:

    G2 General - általános témák, tippek, trükkök;
    G2 Q&A, Help & Troubleshooting - súgó és hibaelhárítás;
    G2 Accessories - kiegészítők;
    G2 Android Development - Android fejlesztés többféle készülékre. Itt lehet a mienkre is;
    G2 Android Development (D802) - A nálunk is kapható készülékre készített gyári és főzött ROM-ok helye;
    G2 Original Android Development - Több modellre is készített romok helye. Itt is lehet a mienkre is;
    G2 Themes and Apps - Témák és alkalmazások;

    Leírást készítette:bigdee888; Szala86; toto0569; DroiDMester; head1shot; adamzflash; Laca0;

    2014. augusztus 31.

  • csongi

    veterán

    Alapelv: "Ha rendszáma van, itt a helye" :)

    Topiclakó Vasak!

    Csongi
    http://mobilarena.hu/tema/nagyrobogosok_kismotorosok_barati_topikja/hsz_1-200.html

    [ Szerkesztve ]

  • csongi

    veterán

    Alapelv: "Ha rendszáma van, itt a helye" :)

    Topicos Vasak!

    Csongi
    Aprilia Atlantic 500 Bálna

  • pepe091

    MODERÁTOR

    Vyndree - 2014-09-03
    Gombinyó - 2014-09-03
    opr - 2014.09.03
    perge666 - 2014.09.03
    - tDr1v3r - 2014.09.03 (csere)
    - raven12 - 2014.09.03
    - pachito - 2014.09.03
    - wrox - 2014-09-02
    - laci86 - 2014-09-03
    - Malachi - 2014-09-03 (csere)

  • szunyi777

    őstag

    Samsung Galaxy SIII Mini [olvasd el a Téma összefoglalót!] FÜGGETLENÍTÉS / WAREZ TILOS!

    Felhasználói kézikönyv PDF

    PDF olvasó

    A képre kattintva letöltheted a PDF olvasót.

    A Mobilaréna tesztje.

    Töltő, usb, fülest ,leírás.

    Hálózat Adatátvitel
    GSM 850/900/1800/1900 Négysávos GSM
    HSDPA 900/1900/2100 háromsávos 3G modul
    HSPA maximum 14,4 Mbit/s letöltési és 5,76 Mbit/s feltöltési sebességre képes.
    802.11a/b/g/n, hotspot, DLNA, WiFi Direct Bluetooth: 4.0-s, sztereó
    Kijelző: 4 inch, 480 x 800 pixel, (~ 233 ppi pixel sűrűség) 16 millió színű kapacitív, multitouch Super AMOLED.
    Méretek:121,55 x 63 x 9,9 mm Dimension
    Súly:120 g
    GPU:Mali-400MP.
    CPU: 45 nm ARMv7 ST-Ericsson NovaThor U8500 kétmagos, magonként 1 GHz-es.
    Szoftver: Android OS, v4.1.1 (Jelly Bean)
    Tárhely: 8GB-os és 16 GB-os modellek kerülnek forgalomba 8Gb-osnál a szabadon felhasználható memória 4,5 GB. Mindkettő bővíthető microSDHC kártyával (32 GB-ig)
    Kamera: 5 MPX, 2592x1944 pixel, autófókusz, LED vaku,
    Másodlagos kamera: VGA
    Videó: 720p @ 30fps
    Csatlakozók:.
    MicroUSB 2.0, ami MHL és host funkcióval is bír
    SIM: Mini SIM kártya
    Piactól függően még NFC-t is kaphatunk.
    Akkumulátor:Az alap akkumulátor 1500 mAH-s Lítium-Ion. Készenléti idő 450 óra (2G) / 430 óra (3G)
    Beszélgetési idő 14 óra 10 perc (2G) / 7 óra 10 perc (3G)
    Egyebek:
    - SNS integráció
    - MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 lejátszó
    - MP3/WAV/eAAC + / AC3/FLAC lejátszó
    - Szervező
    - Kép / videó szerkesztő
    - Dokumentumnéző
    - Google Search, Térkép, Gmail, YouTube , Naptár, Google Talk, és Picasa
    - Hangjegyzet / dial / parancsok
    - A prediktív szövegbevitel (Swype)

    Bővebb információt itt/ vagy itt olvashatsz, az akkumulátorokról.

    Az akkumulátort ki kell sütni?
    A Lítium-ion és a Lítium-Polimer akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet, ezt kerüljük el. Tölteni csak 100%-ig tölt a készülék, utána lekapcsol a töltés, amit 1-2% merülés után újra elindít.
    A Lítium-ion és Lítium-polimer akkumulátorok töltését egy és CSAK egy féle módon lehet elvégezni. Az úgynevezett "csodatöltők" és "gyors töltők" a lítium akkumulátorok esetében NEM LÉTEZNEK. A gyártók szigorú előírásokat szabnak meg az Lítium-ion akkumulátorok töltéséhez, ettől eltérni a saját érdekünkben sem tanácsos. Nem szabad tehát lítiumos akkumulátort semmi mással tölteni, CSAK a SAJÁT töltőjével. Akkor sem, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas lenne erre, azaz például megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le és a csatlakozója is illeszkedik a tölteni kívánt eszközhöz.
    A lítium-ionos, Lítium-polimer akkumulátorok NEM igényelnek FORMÁZÁST, az első és az ötvenedik, vagy ötszázadik töltési ciklus semmiben nem különböznek egymástól.
    Amellett, hogy NEM igényelnek formázást, a lítium-ionos akkumulátorok már az első használatkor leadják a maximális teljesítményüket és nem érzékenyek arra sem, hogy az élettartamban meghatározott töltési-ürítési ciklusszámot hány részletben kapják meg.

    Akkumulátor kalibrálás
    Legenda csupán, hogy az Android alatt lehet akkumulátort kalibrálni. A rendszer nem gyűjt adatokat róla. A batterystats.bin fájl csak egy egyszerű kis napló, amiből vissza lehet nézni az utolsó töltés óta történt-e valami, ami esetleg szívja az akkut. A rendszer nem figyeli ezt a fájlt!
    Forrás Keeperv85

    A frissítés vagy a Kiesel történik, ami letölthető innen, vagy az az Odinal.

    FIGYELEM! Semmilyen felelősséget nem vállalok, ha valamilyen oknál fogva a telefont károsodás éri! A felelősség Téged terhel, csak akkor kezdj neki, ha biztos vagy benne mit csinálsz!

    Firmware letöltése:

    Samsung OS Version Itt megnézhető és letölthető

    CSC kód alapján tudod kiválasztani, amit a tárcsázóba beírva * # 1234 # kóddal hívhatsz elő.

    Régió kódok:
    Magyar független: XEH
    Telenor: PAN
    Vodafone: VDH
    Telekom (T-Mobile): TMH
    P.: CSC:I8190TMHAB1 = T-Mobile

    Firmware Update-downgrade (frissítés-visszaminősítés):

    Fontos: Csak Stock recovery-re, és stock firmware-re frissíthető!!!
    Ha cwm recovery-t használsz és custom romot,akkor a visszaállítás menetét lejjebb megtalálod!

    Kapcsoljuk ki a telefont és vegyük ki az akkumulátort.

    Futtassuk az Odin programot és ellenőrizzük a következő beállításokat: Nagyon fontos, hogy csak az AUTO REBOOT és az F. RESET TIME legyen bepipálva, SEMMI MÁS!

    A PDA gombra és válasszuk a: .... tar.md5 fájlt.

    Frissítéshez kapcsoljuk be a telefont „Download” módba a következőképpen: Vegyük ki, majd tegyük vissza az akkumulátort, majd nyomjuk meg Hangerő LE gomb + Home gomb + Bekapcsoló gombokat egyszerre.
    Csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez.
    Ha ez az első alkalom, hogy így csatlakoztattuk a PC-hez, akkor hagyjuk, hogy a Windows telepítse a szükséges illesztőprogramokat, és várjuk, meg még végez!

    Ellenőrizzük, hogy az Odin, felismerte-e a telefon com port, számát, Így kell kinéznie: [COMxx] (Természetesen a xx helyén számoknak kell lenni.)
    Ha a program valami oknál fogva, nem ismeri fel a telefont, próbáljuk meg, hogy kihúzzuk az USB kábelt, majd csatlakoztassuk újra, ha így sem ismernél fel, akkor indítsuk újra a számítógépet illetve a telefon is. Tehát kezdjük újra az egészet...
    Ha a gép felismerte a készüléket, akkor a frissítést el lehet indítani a STARTgombra kattintva.
    A frissítés, során NE kattintgassunk sehová és NE HÚZZUK KI az USB kábeltmert tönkreteheti a telefont. A folyamat befejeztével láthatod a „PASS!” Szót az Odin ablakban, ez azt jelenti, hogy sikeres volt frissítési folyamat.
    Húzzuk ki a telefont, ha végzett és várjunk, amíg az teljes mértékben bekapcsol. Állítsuk alaphelyzetbe ennek a kódnak a megadásával: * # 87976633 #. Mikor a kódot beírtuk a telefon újraindul. Várjuk meg még a rendszer teljesen feláll, ha ez megtörtént, akkor ismét elkezdhetjük használni és élvezi az új frissítést.
    Ha netán bootloopot kapunk,vagy valami nem úgy működik, ahogyan kellene, akkor a recovery-ben (Kikapcsolt állapotban nyomjuk egyszerre a Bekapcsoló gombot + hangerő Fel + home gombot kb.:5 mp-ig) nyomjunk factory resetet! Vagy simán csak roboot.

    Megj.: A "Főzött-custom" Romokat is lehet frissíteni, de nem hivatalos forrásokból!
    Ezeket a frissítéseket általában a rom alkotója, egyes frissítéseket (baseband, recovery, Su, egyéb) Fórumokról, XDA Galaxy s3 mini, lehet beszerezni!
    Fontos:Mindig a saját készülékünk típusához tartozó frissítéseket, romokat használjunk!!
    figyeljünk ha pl.: N vagy L készülékünk van, hogy azt támogatja-e az adott szoftware!
    Általában teljes körű leírást kapunk a frissítés tartalmáról, és telepítéséről!


    Fontos
    A SAMSUNG_USB_Driver legyenek telepítve
    Mindig az alaplapi usb portot használd!
    Kapcsold be a telefonon az USB-hibakeresést.
    Járj el körültekintően
    Legyen a készülék 60-80% feltöltve
    Lehetőleg ne viharba, stb .. csináljuk az áramszünet elkerülése végett
    Ha lehet Notebook-on végezzük a műveletet
    Odin-t mindig Rendszergazdai joggal indítsd el!!!

    Csak saját felelősségre!!!

    Ez az eljárás növeli a flash számlálót, illetve nem originál romot jelez a telefon.
    Garanciavesztéssel jár!!!!

    Download módba belépve ellenőrizhetjük a számlálónk állapotát!

    Hangerő le + Power + Home gomb kb 2mp-igy nyomni kikapcsolt állapotban, majd ha ha megjelenik akkor nyomni egy hangerő fel gombot!

    Az eljárás kettő lépésből áll!

    Installáld a CWM (ClockworkMod) recovery:

    1- Töltsd le a CWM 6.0.2.7 File-t
    2- Töltsd le az Odint
    3- Kapcsod ki a telefont.
    4- Tedd letöltési módba ( Nyomjuk meg a bekapcsológombot + hangerő le + home).
    5- Ha elindult nyomjd meg a hangerő gombot fel
    6- Most csatlakoztasd a telefont, a (PC, laptop ..).
    7- Indítsd az Odin-t.

    8 - A PDA fülbe tallózd be a fentebb letöltött file-t
    9 - Nagyon fontos, hogy csak az AUTO REBOOT és az F. RESET TIME legyen bepipálva, SEMMI MÁS!
    10 - Nyomjd meg a Start gombot (és várd meg, amíg a telefon újraindul, és Odin kiirja "PASS!")

    Gratulálok ! Most már van CWM recovery, lehet rootolni a készüléket!

    Megj.: Egyes készüléken nem biztos, hogy a 3 gombos (Kikapcsolt állapotban nyomjuk egyszerre a Bekapcsológombot + Hangerő Fel + Home gombot kb.:5 mp-ig) kombinációval be tudunk lépni a recovery-be.
    A biztonság kedvéért többször próbáljuk meg, ne az első sikertelen belépés után csináljuk meg a következő műveletet.
    Le kell tölteni akkor az 8190.tar.md5(CSAK! GT-I8190) és Odinnal flashalni ugyan úgy mint a fentebb lévő CWM recovery-t!
    Forrástys0n

    Tölsd le a ROOTfile-t.
    Vagy a mindekori legfrissebb UPDATE-SuperSU-vx.xx .zip file-t.

    1 - Tedd Sd-re a zip fájlt
    2 - Indítsd újra a telefon CWM Recoveryben
    Megj: navigálni a felfelé és lefelé hangerő-szabályozó gombokkal, és használd a bekapcsoló gombot a kiválasztáshoz.Kikapcsolt állapotban nyomni hangerő fel + power + home gomb egyszerre 5 mp ig.
    3 - Válaszd ki az 'install zip from sd card'
    4 - Válasszd ki a 'choose zip from external sd card' és keresd meg a root file-t
    5 - Jelöld ki és válaszd a yes-t
    6 - Ha kész, reboot

    Keresd meg a supersu alkalmazást és indítsd el, ha kell frissítsd!!!
    Üdv. a sötét oldalon, így már rendszergazdája vagy a telefonodnak!

    Megj:
    CWM Recovery helyett lehet használni a TWRP 2.7.1.3 Recovery-t is.

    Hogyan mentsük az Efs (IMEI, stb.) Mappát, ami fontos lépés a rootolás után!

    Ez természetesen csak a Rootolt romon lehetséges!!
    Előfordulhat, hogy rootolás után hajlamosak lehetünk custom romokat kipróbálni, esetleg egyéb egyedi alkalmazást, témát, stb flashelni!
    Előfordulhat, hogy közben sérülhet az EFS partíció / mappa !
    Erről mindenképpen kell egy mentés, és el kell tenni biztonságos helyre, később szükséged lesz rá!

    Hogyan mentsünk:
    1 - USB hibakeresési mód bekapcsolni
    2 - busybox-ot letölteni Play-ről, és telepíteni.
    3 -A fejlesztő oldaláról letölteni a legfrissebb EFS-PRO, ne felejtsd el megköszönni a fejlesztőnek! ;)
    Vagy efs pro 1.12.6
    4 - Inditsuk el az alkalmazást a PC-n
    5 - A "adatmentésnél válasszuk ki a " tömörített tar" vagy a "create partition image"
    Pipáljuk ki hova szeretnénk mentést: "Mentés tárolóeszköz" és "Save to PC tárolás"
    6 - Klikk a backup EFS gombra.

    Mentsd el egy biztonságos helyre, és ne oszd meg senkivel!!!

    Fontos: Mindig azzal az efs pro-val állítsuk vissza amivel lementettük!!!

    Custom, egyedi Romok

    Mi is az a „főzött rom”?
    Egy módosított android rendszer.
    Előnyei: sokkal több témát lehet rátenni, optimalizáltabb romok, és jellemzően gyorsabbak is, mint a gyáriak, rengeteg plusz funkciót tartalmaznak, könnyebb az utólagos módosítás, illetve alapból rootolt. Hátrányai: ha nem szakszerűen tesszük fel, hibát (FC, más néven „Force Close”) okozhat. Persze ezek nem végleges hibák, könnyedén orvosolhatóak.
    Fontos: a hibák nem hardveres hibák, hanem szoftveres, tehát a telefont NEM lehet elrontani ilyen módon, kivéve ha a rom pl.:Emelt órajelű kernelt tartalmaz!

    ★R-Mod-v3★ronin79 Fórumtárs keze munkája!
    ♪★● VIRGINITY V14 ●★♫ S5
    DMod v6:
    KlurosuROM v2
    enox reVenge NX:
    enox reVenge AMD3:
    Benz ROM v6:
    (BenzROM v6 MIUI)
    Stock I8190LUUBAMA1 4.1.2 BenzROM V2L (I8190L):
    JZ054K.I8190.XXAMA1 - 4.1.2-Jelly-bean V5.1:
    BenzROM v6 MIUI - including many MIUI apps:
    Faust v1.3 [Continuing on from infected_'s ROM]:
    Light by somin.n - UPDATE no.3:
    velocity rom series v-2.0 (new)14.8.2013

    Kernel: Módosított Kernelt is tehetünk fel a meglévő helyett, ami tartalmazza az INTERACTIVE governor-t az ONDEMAND helyett!
    i8190N-KERNEL-I8190NZCAMG2.zip
    Visszaigazoltan működik i8190 és i8190L Touchwiz rom-on!
    A Governorokról ITT, Google fordítóval pedig TT kapsz tájékoztatást!

    Jellybean 4.2.2, 4.3, 4.4.x (CyanogenMod, AOKP, Pacman) romok

    A NovaFusion oldaláról letölthetőek.
    A letöltési oldalon a romok mellett megtalálható a Google Apps 4.2.2. romokhoz és a Google Apps (CM10.2) 4.3 romhoz is, ami a Google alkalmazásainak gyűjteménye.

    Megj:
    A június utáni NovaFusion (NF) CM romok az eddig megszokott linux EXT4 fájlrendszer helyett áttértek az F2FS-re.
    Ext4 és F2fs nem összetévesztendő az sd kártyán használt partíciókkal, ez a rendszer partíciókat érinti (system/data/cache).
    F2FS-ről bővebb infó google kereső vagy NF weboldalon is található. Tiszta telepítéskor ill. frissítéskor ezzel nincs is gond, csak ha F2FS-t használó rom után a megszokott EXT4 fájrendszerűt (odinnal gyári ill. gyárin alapuló mod vagy más fejlesztők CM verziója) akarunk feltenni, mert ilyen telepítése előtt az F2FS partíciókat (system/data/cache) vissza kell konvertálni ext4-re különben bootloop vagy data partíció hibaüzit kapunk. Bővebb információ a NF oldalán.
    Köszönjük ronin79

    Ezek a romok NEM tartalmazzák a Samsung romok egyes tulajdonságait, alkalmazásait...!
    Ezek legtöbb esetben, helyettesíthetőek, letölthetők...
    Folyamatos fejlesztés alatt állnak, de működőképesek!!!
    Nem tartalmazzák pl.:a Rádiót sem, de ez tökéletesen helyettesíthető a Spirit Fm nevezetű alkalmazással!!
    Ajánlatos teljes verziót beszerezni a működéséhez!!!

    Nagy általánosságban minden romcsere előtt javasolt biztonsági mentést készíteni a CWM recoveryben az SD-re, és nem árt egy tartalék a PC-n is!
    A romok telepítése egyéni módszerrel történik CWM-ből!
    Erről tájékoztatást kapunk a rom fejlesztői oldaláról!

    Tiszta telepítés:

    -Tölsd le a romot, és a GAPPS (Maclaw romok esetében) is ..
    -Másold az SD-kártya gyökerébe
    -Inditsd újra a telefont recovery módban (Power + Hanagerő fel + Home gomb egyszerre kb.5 mp-ig)
    -Készits nandroid (biztonsági) mentést, lehetőleg az SD-re
    -Wipe data/cache (factory reset)
    -Advanced menü és Wipe Dalvik
    -Mounts and storage menü és válaszd a format /system
    -Go back és válaszd az install zip from SD card, és azon belül a Choose from internal SD card
    -Keresd meg a romot és válaszd ki
    -Flasheld a romot, és a GAPPS
    -Nyomj egy Wipe data/factory reset /Nem minden esetben kell alkalmazni
    -És Advanced/ wipe dalvik /Nem minden esetben kell alkalmazni
    -Reboot

    Ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene, vagy sok romcsere volt, ajánlott a belső tárhelyet és az SD-t is megformázni!

    Ezt nem minden rom esetében kell így alkalmazni, de ezzel az eljárással tiszta alapokra építhetjük a rendszerünket!!
    Vannak úgynevezett AROMA Telepítős romok, amit úgy kell elképzelni, mintha Windows alatt telepítenénk programot!

    Gyári visszaállítás, ROOT jog eltávolítása

    Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki megszabadult a gyári Samsung rendszertől . Ezt viszont azzal jár, hogy a szervizben igen könnyen kiszúrják, és megvonják a garanciát. Ezen leírás alapján vissza tudod hozni a gyári oprendszert, nyomok nélkül.Legelső lépésként mindig legyenek meg a megfelelő biztonsági mentéseket. Titanium Backup, CWM recovery-s Nandroid backup, igény szerint a telefon teljes belső és SD memóriát másoljátok le gépre.

    FIGYELEM! Semmilyen felelősséget nem vállalok, ha valamilyen oknál fogva a telefont károsodás éri! A felelősség Téged terhel, csak akkor kezdj neki, ha biztos vagy benne mit csinálsz!

    Fontos
    1,A készülék Driver-i legyenek telepítve
    2,Mindig az alaplapi usb portot használd!
    3,Kapcsold be a telefonon az USB-hibakeresést.
    4,Járj el körültekintően
    5,Legyen a készülék 60-80% feltöltve
    6,Lehetőleg ne viharba, stb .. csináljuk az áramszünet elkerülése végett
    7,Ha lehet Notebook-on végezzük a műveletet
    8,Odin-t mindig Rendszergazdai joggal indítsd el!!!

    Csak rootolt Samsung rom alól végezzük a műveletet, lehet ez akár egy Dmod v6 rom is.
    Ha (CM10.1 vagy egyéb Tiszta android romot használunk) akkor mindenképpen tegyünk fel teljes értékű Samsung romot!
    Bootanimációt és az inditó hangot kapcsoljuk vissza, ha esetleg tiltottuk volna!!
    Manuálisan, vagy ezzel az eljárással!
    Odin nem minden esetben formázza a system particiót!

    A gyári visszaállítás menete

    Figyelem! Ez igen veszélyes is lehet!! Csak saját felelősségre!!!

    Ez download módba (Hangerő le gomb + Home gomb + Bekapcsoló gombok egyszerre nyomni kb.:2mp-ig) belépve ellenőrizhetjük.

    1, A legfrissebb TriangleAway programmal nullázzuk a számlálót/custom countert.

    Csak nyissuk meg a TriangleAway adjunk neki Root jogot, ha kell frissítsük és válasszuk ki a "reset counter"

    A készülék újraindul letöltési módban.
    Itt ha biztos nullázni szeretnénk akkor a Hangerő fel gombbal nyugtázhatjuk
    ha nem, akkor a hangerő le gombbal még megszakíthatjuk a folyamatot.

    Figyelem!! A Videó Galaxy SIII (I9300) telefon visszaállítását mutatja be, így csak az 5.Percig egyezik a készülékünkkel!!!

    [YT:http://www.youtube.com/watch?v=U_7BHqfTah4][/YT]

    Ha végzett, akkor a biztonság kedvéért factory reset !
    Ezzel az eljárással, csak a számlálót nulláztuk.

    Megj.: A legújabb TriangleAway, már nem indul újra letöltési módban! Elég csak a "reset counter" és egy reboot ellenőrzés céljából!

    A Recovery-t és a Rootot is rendbe kell tennipontból!

    3,Vissza kell állítani a Stock recovery (Nem növeli a custom számlálót´)

    A PDA részbe betallózod a " i8190_Stock_recovery.tar.md5 " fájlt

    Nagyon fontos, hogy csak az AUTO REBOOT és az F. RESET TIME legyen bepipálva, SEMMI MÁS!
    A telefont kapcsold ki, majd indítsd download módba.
    Kapcsold, össze a telefont a géppel az USB kábel segítségével majd nyomd meg a Hangerő fel gombot a továbblépéshez.
    Várd meg, míg az Odin program felismeri a telefont. (ez első alkalommal kicsit több időt vesz igénybe a driverek telepítése miatt)
    Ha megvan, klikk a START gombra.
    Várd meg, míg kiírja, hogy PASS, de ne húzd még le a gépről.
    Újraindul magától, ekkor lehúzható az USB kábelről.
    Csinálj egy factory reset

    4,Most fel kell flashelni a stock firmware (Nem növeli a custom számlálót)

    A PDA részbe betallózod (Előzőleg letöltött) kicsomagolt firmware *****.tar.md5 fájlt
    Nagyon fontos, hogy csak az AUTO REBOOT és az F. RESET TIME legyen bepipálva, SEMMI MÁS!
    A telefont kapcsold ki, majd indítsd download módba.
    Kapcsold, össze a telefont a géppel az USB kábel segítségével majd nyomd meg a Hangerő fel gombot a továbblépéshez.
    Várd meg, míg az Odin program felismeri a telefont.
    Ha megvan, klikk a START gombra. Ekkor kezdődik meg a telefonra a firmware írása mely akár öt percig is tarthat.
    Várd meg, míg kiírja, hogy PASS, de ne húzd még le a gépről.
    Újraindul magától, ekkor lehúzható az USB kábelről.
    Indítsd Recovery módba a telefont és csinálj egy factory/data reset-et
    Ha netán bootloop-ot kapsz akkor még egy factory reset!!

    Kész. A telefon teljesen szűz, mintha most vetted volna ki a dobozból. Érdemes esetleg belenézni download mode-ba, hogy tényleg nullán áll-e a számláló!

    És hogy nem maradt-e meg a root jog!

    Forrás1
    Forrás2

    Visszaigazolva működik: hj.jani95

    Hasznos/ajánlott programok

    Greenify ROOT-jogot igényel!
    Az alkalmazásról ITT tájékozódhatsz!
    A mindenkori legfrissebb verziót a Google play-en elérhető!
    Rendszer alkalmazások jegeléséhez meg kell vásárolni a Donate verziót!

    A futtatásához szükséges a Xposed Keretrendszer.

    A mindenkori legfrissebb verziót lehet letölteni XposedInstaller!

    Használata:
    -Telepiteni az XposedInstaller-t és elinditani (Root jog kell neki!!)
    -Installálni a keretrendszert
    -reboot
    -elinditani az XposedInstaller-t és a modul fül alatt kipipálni a Greenify-t
    -reboot

    Jegelheted az alkalmazásaidat ettől kezdve, a Greenify app-al!
    Az Xposed Keretrendszer nagyon hasznos, és igen sok modul érhető el hozzá !

    XPOSED modulok Gyűjteménye

    Launcher-ek

    Lecserélhetjük a gyári TouchWiz-t egyéb elterjedt launcher-re is, ha kevésnek bizonyulna a testre szabhatósága! (a teljesség igénye nélkül):
    ADW Launcher EX
    Apex Launcher
    Holo Launcher

    ◆ Fájlkezelő:

    Néhány ismertebb fájlkezelő:

    Root Explorer
    ES File Explorer

    Multimédia:

    Lehetőségünk van Szép hangzásmódot elérni a következő flash-tö programmal!
    Root és Cwm recovery szükséges!!!
    Forrás
    AC!D Audio Engine

    Helyezd az sd kártyára a letöltött. zip állományt
    - indítsd el a CWM Recovery
    - Csinálj teljes mentést!!!
    - WIPE CACHE PARTITION
    - ADVANDCED => DALVIK CACHE!!!
    - MOUNTS AND STORAGE => MOUNT SYSTEM
    - A következő sorrendbe flasheld fel AC!D Audio Engine.zip és ClearAudio+TEAM AC! D.zip
    - Reboot

    A beállítások/hang/zenei hatások alatt válasszuk ki az Acid-et, és élvezzük a hanghatást!

    BEATS MUSIC PLAYER (ROOT)

    Ez egy igen tetszetős audió lejátszó + equalizer (Widget is)
    Kettő féle módon telepithetjük!
    1,-ReModBeatsMusicPlayer.apkés BeatsthemedEqualizerwidget.apk simán telepitsük fel!
    Ha valamelyik nem telepszik, helyezzük be az apk-filt a syste/app mappába!!
    2,-ReMoDifiedBEATS+Beats themed equalizer.zip file-t CWM flashelhetjük

    Rendszerprogramok:

    Titanium Backup Pro Nélkülözhetetlen alkalmazás Root joggal rendelkező készüléktulajdonosoknak!

    Lux Auto Brightness

    Az eredeti egyedi automatikus fényerő megoldás!
    Mivel a készülékünk nem tartalmaz fényérzékelőt, így ezzel a kis alkalmazással helyettesíthetjük.
    Beállitása:
    -Inditsuk az alkalmazást, majd a fogaskerék ikonra klikk.
    -Klikk a Kapcsolt minták módositása és a DAY profil
    -Válasszuk a LUMA
    Luma Fényerő
    1= 20%
    200= 100%

    Klikk a Fényerő
    -Automatikus mód>Igazitás csak ébresztéskor
    -Klikk haladó
    -Enable lux>pipálni

    Ennyi lenne, lehet finomítgatni, ez alapbeállítás!
    Csak akkor állit fényerőt, ha feloldjuk a képernyőt, vagy rábökünk a widget-re!

    CrossBreeder nevezetű flashelhető scriptel, szép teljesitmény és akkumulátor időt, reklámblokkolást tudunk elérni!

    - A CrossBreeder_7.2.13.zip és a CrossBreeder_Uninstall_7.2.13.zip et tegyük Sd-re
    - Menjünk a CWM recoverybe
    - Készitsünk teljes mentést a rendszerről
    - flasheljük a CrossBreeder_7.2.13.zip
    - Reboot

    Megj.: Megfogja változtatni a recoveryből való kilépést!
    Mindig a go back-et használjuk!!
    Ha valami gond adódna a rendszerrel, vagy nem tettszik, akkor a CrossBreeder_Uninstall_7.2.13.zip el teljesen eltávolithatjuk!

    Team Kernelizers | Operation Killjoy™

    Hasonló tweak a fentebb emlitett crossbreeder scripthez..
    Legfrissebb aktuális verzió: operation killjoy 102713 stable exit only

    Rövid leirás:
    -Szökséges hozzá root, busybox, initd támogatás
    -Terminal Emulator app

    1. Győződj meg róla,hogy megfelelsz a fenti követelményeknek
    2. Töltsd le a legújabb verzióját az Operation Killjoy ™
    3. Szükséges módositott recovery
    4. Készíts egy nandroid mentés
    5. Flasheld fel CWM recovery-ből
    6. Indítsd újra ...
    7. konfigurálás...

    Telepítés után terminálból futtatható parancsok (ajánlott!!!):

    1. Telepítés ellenőrzésére ( ha "is installed" feliratot látjuk minden rendben zajlott le és a killjoy script hiánytalanul feltelpült)
    su
    killjoy

    2. Entropy generátor engedélyezése
    su
    entro_on

    3. Reklámok letiltása (Ad Blocker)
    su
    dnsmasq_on

    4. Ram tuning
    su
    boost
    majd kiválasztjuk a nekünk megfelő lehetőséget (ajánlott mindkét lehetőségnél az "1")

    5. Cpu frekvencia ill. ütemező választás (CM verziókban ez alapból meg van a beállításokban, gyári verziónál jól jöhet ha nem akarunk külön alkalmazást letölteni)
    su
    cputuner

    Képek

    Forrás

    GL to SD(root)

    Mivel ICS verziótól kezdve a Samsung nem támogatja, hogy az alkalmazásaink adatait áthelyezzük az SD-re, (mondván van elég belső tárhely) ezzel az Ingyenes, de nagyszerű alkalmazással megoldható!
    Kissebb és nagyobb (akár 1-2 GB-os) játékaink adatait (data/obb) tudjuk áthelyezni, és Mount-va használni a készüléken! :K
    Kötelező Gamerek számára!

    Hasonló alkalmazás a FolderMount [ROOT], csak az előzővel ellentétben ezzel adott mappákat lehet mountolni az SD-re!

    Saját csengőhangok
    Saját csengőhang (sms jelzőhang, ébresztő, stb. ) beállításához hozzunk létre egy ilyen könyvtárszerkezetet az SD kártyán:
    media/alarms/
    media/notifications/
    media/ringtones/

    Godlike79 leírása alapján

    Akit esetleg zavar a boot animáció hangja az itt kikapcsolhatja:
    Eszköz/system/media/audio/ui/PowerOn.ogg fájlt kell átevezni Pl.: PowerOn1.ogg
    By szunyi777

    Mi okoz garanciavesztést és mi nem?
    A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Recovery, ROM, partíció kiosztás).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén!
    Természetesen a garanciavesztés kiterjed a garancialevél többi pontjára is: szóval ne szedjétek szét a készüléket "megjavítani", mert abból jó nem származik!
    A készülékre a magentás szolgáltató 2 év teljes körű garanciát, még kiegészítőkre pedig egy év szintén teljes körű garanciát vállal.
    A készülékre érvényes a webshopos vásárlás esetén a 8 napos elállási lehetőség (előfizetésnél természetesen) illetve a 3 napos a személyes vásárlásnál. Erről bővebben [link] a topikban érdemes kérdezősködni. Ott a szolgáltató emberei is, illetve az ilyen ügyekben már tapasztalt felhasználók várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket!
    Forrás: Keeperv85

    Turbo SIM
    Nagyon jól összefoglalta a lényeget Kelzsoca:
    "A 3G-t már jobb ha el is felejted turbosim mellett. És akkor még hol van az, hogy elérhetőnek tűnik a készülék, de igazából nem elérhető, ledobálja utazás közben és még sorolhatnám.
    A chipeken található F300-as microchip már régen elavult, és nem támogatja a 3G szabványt sem rendesen, továbbá a GSM rendszer eléggé összetett és bonyolult rendszer, ahhoz hogy egy turbosim tökéletesen működjön több dolog függvénye:
    - SIM kártya
    - SIM kártya kora-állapota
    - földrajzi helyzeted
    - toronyhoz, tornyokhoz viszonyított távolság
    - az éppen szinkronizált torony fajtája (régi, új stb.)
    - központi szerver
    - telefon
    - telefon szoftvere
    - telefon antenna
    - turbosim fajtája
    Ha ezekből csak 1 is problémás, a kapcsolatodnak annyi. Továbbá a központi szerver is figyeli a beérkező, és a hálózatra csatlakozó készülékeket, és csoportosítja őket:
    - fehér (minden rendben)
    - szürke (megfigyelt állapot, ha továbbra is gyanús a viselkedés, 1 hét után fekete)
    - fekete (tiltott, kitiltott számok)

    Függetlenítés
    A függetlenítés a BTK 300 §/C bekezdése szerint törvénybe ütközik. Természetesen nem a szolgáltatói folyamatról van szó, nekik van jogkörük elvégezni ilyen beavatkozást. A folyamat végérvényes, otthon a készülék többé nem zárható vissza! Amennyiben a beavatkozást nem a hivatalos szerv végezte a garanciától érzékeny búcsút inthetünk és ez még a legjobb eset, ami történhet. A szakszerűtlen beavatkozás következtében a készülék belső szoftverében tárolt személyes adatok sérülhetnek (IMEI szám, MAC címek stb.) Az ilyen készülékek funkcionálisan működőképesnek tűnnek ugyan, így gyakran az értékesítő sem tudja, mikor eladásra kerülnek, hogy tulajdonképpen szoftverhibás-e az adott darab. Később jön a "meglepetés" mikor egy hibás IMEI miatt esetleg a szolgáltató blokkolja a hálózat elérését. Mindezt figyelembe véve arra kérünk mindenkit, hogy ne vásároljon ilyen -otthon elvégzett- beavatkozásnak kitett készüléket!

    Megj.: A szolgáltatód szívesen áll a rendelkezésedre, amennyiben függetleníteni szeretnéd a készüléked!

    Android kezdőknek
    Köszönet érte. aggleány-nak

    Android fejlődéstörténet
    Forrás:


    RootRulez oldala köszönet neki érte

    Android magyar program fordítás kérések

    Android Alkalmazások fordításai -: Elkészült, vagy elkezdett

    Alkalmazások letöltése.

    Google Play

    Appbrain

    Androizoom

    Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik /Nincs warez!

    Szerkesztve:2014.09.02

    Mielőtt írnál a fórumba, ajánlott használni a gyors keresőt jobb oldalt fent, a felesleges körök elkerülése végett!!!

    Észrevételeket az 1hsz-szel kapcsoltban Szunyi777 lehet küldeni Privát üzenetben.

    Segitségeink voltak:
    kengyel
    boken
    akcsy
    Keeperv85
    Valamint bubus66

    Samsung Galaxy S20 Ultra >Rom: Beyond 2.1 Android 11>Kernel: STOCK >Recovery: TWRP (ROOTED)>EdXposed>Viper4Android hangmotor>- https://www.facebook.com/Mobiltelefonszervizszeged/

  • csongi

    veterán

    Kedves Coolpad F1 tulajok!
    A készülék egyre népszerűbb, és az ismétlődő kérdések száma növekszik. Ezért ezt az összefoglalót készítettük el nektek.

    Külön köszönet a tesztírónak, hungobungonak. Illetve janaman01nek, aki fáradhatatlanul próbálja ki a kiadott romokat a készülékén!! :R

    Figyelem!
    Az itt leírtak alkalmazására semmilyen felelőséget nem vállalunk! Mindenki saját belátás szerint dönt!! A leírt lehetőségek többször kipróbáltak, és ha a leírási sorrendet betartod, akkor nagy valószínűség szerint gond nélkül sikerül alkalmazni ezeket!

    Kezdjük az elején!
    Eddigi tapasztalat alapján a készülékek a (Build-szám: 4.2.015…..) verzióval kerülnek az új tulajdonosokhoz. Ez a verzió nem képes magát frissíteni, ezért az alábbi megoldásokat lehet alkalmazni.
    Aktuális romok:
    Gyári romok:
    4.2 -40.es verzió. (Kína-Angol)

    Custom romok.
    MIUI V5 ( Magyar)
    CM11 AOSP (Magyar)

    1.Gyári rom(CPB) frissítése.
    Töltsd le!! DIVER! Coolpad Assissant 1,85!
    Vagy egyben letöltheted az alapcsomagot, amely tartalmaz minden szükséges segéd programot. Hogy ne kelljen mindig másolgatnod, elsőnek másolj minden fájlt az Sd kártyád gyökerébe. Miután mindennel végeztél, törölheted, vagy áthelyezheted mappába, így később is meglesz.
    Első lépés!
    -Driver telepítése.
    Az alábbi beállítások szükségesek Win8; 8.1 operációs rendszerekhez. Aláíratlan driverek telepítésének engedélyezésével újra indítani a pc t.
    Elérési út:
    Gépház - Frissítés helyreállítás – Helyreállítás – Speciális rendszerindítás - Újraindítás Hibaelhárítás – Speciális – lehetőségek - Indítási beállítások - Újraindítás
    A windows újraindulásakor válaszd a hetes menüpontot, vagy nyomd mega 7-es a gombot.
    Most már lehet telepíteni a drivert.
    Ellenőrizd a telepített drivert: Indítsd a telefont fastboot módban (kikapcsolt állapotban: vol+, vol-, és power egyszerre 10 másodpercig) összekötöd a számítógéppel a gyári USB kábellel és megnézed az eszközkezelőben, hogy látja-e a telefont: Android eszközök / Coolpad F1. Ha nem találod az eszközkezelőben, akkor valamit elrontottál a driver telepítésénél.
    - Második lépés.
    Mielőtt telepíted Coolpad Assissant 1,85 programot, iktasd ki a netkapcsolatot, mivel ez a verzió frissíti magát, és frissítés esetén nem lesz sikeres a Flash.
    - Telepítsd a programot, majd indítsd el.
    - Betallózod a rom-ot "4.x.x………...CPB" Majd fastboot módban kikapcsolt állapotban: vol+, vol-, és power egyszerre 10 másodpercig) összekötöd a telefont a pc-vel és elindítod a flesselést.
    - A flesselés végig megy, 98%-nál újraindul a telefon, majd eléri a 100%-ot, és megjelenik egy nagy kék mosolygós fej (smiley), illetve zöld lesz a Download Assistant gombja.
    DE MÉG NE NYOMD MEG ÉS NE HÚZD LE A TELEFONT AZ USB-RŐL!!!!!
    Várd meg, hogy a telefon teljesen elinduljon (kb 5-10 perc).
    Miután elindult a telefon, és felállt az új Androidrendszer, nyomd meg a zöld gombot(PC-n), és megszakíthatod az USB kapcsolatot

    Amennyiben Costom romot szeretnél telepíteni, elsőnek rootolni kell a telefont. Ebben a sorrendben haladunk tovább.

    Root menete gyári romnál:
    Letöltöd a VRoot_1.7.8 programot,(vírusirtó kapcsold ki, nem tetszik neki a program, ha nem megy próbáld más böngészőből) feltelepíted a PC re elindítod , telefont rádugod, és jobb lenti gombra katt, teló újraindul, ha minden igaz rajta is a Kinguser
    (feltétel itt is driverek megléte)

    Illetve gyakorlottabbaknak van egy másik lehetőség is a SuperSU-v1.65.zip SD kártyára felmásolni, TWRP- ből telepíteni és akkor már a kingusert lehet törölni !

    Custom romok telepitése twrp ből:

    Tőltsd le: M.U.T ; TWRP recovery.img
    Másold az SD kártyára és telepítsd a letöltött Mobileuncle tools alkalmazást.

    Twrp felrakása : A már letöltött TWRP fájlt másold az SD kártya gyökerébe. Elindítod a mobileuncle toolsot, majd Recovery Update és ott lesz fölül a tiéd, kiválasztod. Telepítette a TWRP-t, és már indíthatod is.
    (Kikapcsolt állapotból hangerő fel+power gomb együttes nyomvatartása)
    Aki CWM ből szeretne telepíteni, azoknak az alapcsomagban a gyári Angol is benne van.

    Google appok minális csomagjának telepítése:
    Az android verziódnak megfelelő csomagot használd!!!!!!
    Letöltés:
    -4.2 Google apps

    Felmásolod egyben a zipet az sd gyökérbe, majd újraindítod twrp- ben, install, kiválasztod a gapp.zip et és had szóljon , Ha kész reboot, és oálá

    Csokorba szedte:csongi

    [ Szerkesztve ]

  • Hatvan9

    senior tag

    double-referencia

    double-reference

    Double-Referencia™

    [ Szerkesztve ]

  • f(x)=exp(x)

    őstag

    LG G PAD 8.3


    Az LG hosszú idő után tért vissza a tablet piacra a G Pad 8.3 képében, amit 2013-ban mutattak be az IFA kiállításon. Itt megnézhetitek az MA adást is:
    [link]
    Mivel a készülékről teszt is készült itt a Mobilarena-n, ezért nem is szaporítom tovább a szót, itt úgy is le van írva róla minden (a tesztért katt ide).

    Általános jellemzők

    Technológia: Wifi only
    Méret: 216,8 × 126,5 × 8,3
    Tömeg: 338 gramm
    Színvariációk: fekete, fehér
    Kijelző átlója: 8,3 hüvelyk
    Kijelző felbontása: 1200 × 1920 pixel (273 ppi)
    Kijelző típusa/színárnyalatok száma: kapacitív IPS érintőkijelző/16 millió
    SoC típusa: Qualcomm APQ8064
    Processzor típusa: 4 magos, 1,7 GHz-es Krait 300
    Processzor csíkszélessége: 28 nm
    Processzor utasításkészlete: ARMv7
    Grafikus chip: Adreno 320
    RAM mérete: 2 GB
    Belső tárhely mérete: 16GB
    Memória bővíthetősége: microSD
    USB: microUSB slimport
    Bluetooth: 3.0 (A2DP)
    WiFi: 802.11a/b/g/n, DLNA
    GPS vevő: van
    NFC: nincs
    Előlapi és hádtlap kamera: van, 5 és 1,3 megapixel
    Akkumulátor: 4600 mAh lítium-polimer
    FM rádió: nincs
    Egyebek: 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, giroszenzor, fényérzékelő, sztereó hangszórók

    Előforduló hibák

    4.2.2-nél előforduló hibák:
    Doboz hangzás. 4.4.2-nél ezt kijavították, tehát minden bizonnyal szoftveres hiba volt.
    4.4.2-nél előforduló hibák:
    Gyengébb WiFi.
    Vibráló kijelző néhány oldalnál/alkalmazásnál billentyűzet előjötte után.

    A processzor előtt a kijelzőn komolyabb terhelés után egy sárga csík figyelhető meg, de csak teljesen fehér színnél látszódik ez a jelenség (nem szoftver függő).

    Egyebek

    Garancia: az LG Magyarország a készülékre 2 év teljes körű garanciát ad, vállal. Vigyázzunk, ha valami baja esne a készüléknek, a szervízbe mindenféleképpen gyári állapotba vigyük, más esetben (pl.: rootoltan) bukjuk a garanciát!
    Legfrissebb szoftver: 4.4.2 (KitKat, V50020d)
    Hivatalos úton való frissítés:
    1. OTA-n keresztül
    2. PC Suit nevezetű programon keresztül

    Biztonsági mentés

    Ezt a folyamatot hard reset esetén érdemes lehet megcsinálni, mert így lementhetjük adatainkat memóriakártyánkra, majd vissza is állíthatjuk. Pofon egyszerű az egész, csupán az LG Backup app-ra lesz szükségünk.
    Tehát rálépünk a programra, majd Biztonsági mentés (bejön egy lista, ahol kiválaszthatjuk, hogy mikről akarunk biztonsági mentést készíteni.) Ha kiválasztottuk, lépjünk a 'következő' parancsra. (Itt válasszuk ki, hogy hova mentjük, ha Hard Reset miatt csináljuk, akkor mindenféleképp az SD kártyára mentsük). Újból a 'következő' parancsra lépünk. Ezután bedob egy Figyelmeztetést (!), ha elolvastuk, lépjünk a 'kezdés' gombra. Elkezdődik a folyamat. Amikor befejeződik, csak simán kilépünk.

    Hard Reset

    A Hard Reset nem más, mint , mint a telefon gyári állapotának a visszaállítása, tehát legyalul róla (szinte) mindent(a rootot és más utólag rávarázsolt ROM-ot nem fog eltüntetni). De csapjunk is bele eme nehéz feladatba. 2 féle megoldás van, de a billentyűzetkombinációs nálam nem működött (persze lehet csak én voltam láma, utólag talapített app-al működne, de ezzel most nem foglalkozunk). Tehát a folyamat: Beállítások-->Biztonsági mentés és viszaállítás-->gyári adatok viszaállítása opció. Itt kiválaszthatjuk, hogy csak a belső memóriát "töröljük", vagy a memóriakártyát is (ha biztonsági mentés van rajta ezt NE állítsuk be!)! Tablet újraindítása, ezután 2-szer újraindul a tab, miközben megcsinálja a rá bízott feladatot.

    HALADÓKNAK

    Minden feladatot rendszergazdaként csináljunk!

    Rootolt és TWRP-vel telepített rendszer TILOS OTA-n frissíteni (ha nem akarunk féltéglát csinálni a tab-ból)

    ROOT

    A leírást köszönhetjük Avicularia fórumtársnak.

    Ez a módszer csakis kizárólag 4.4.2 (KitKat) esetén alkalmazható!
    A ' jelet nem kell figyelembe venni, csupán tájékoztatás a parancs elejéről és végéről
    .
    * Először töltsük le ezt a programot. Ha nem lenne telepítve az LgMobileDriver, akkor telepítsük azt is!
    *A tabon a fejlesztői opciók-nál (a build számra addig kattintunk ameddig nem leszünk feljesztők) pipáljuk be az USB hibakeresést!
    *Tömörítsük ki a feljebb letöltött fájlt!
    *nyitunk egy terminál ablakot/parancssort, mégpedig:
    a) Windows XP: letöltjük ezt, majd jobb klikk-el rálépünk a kitömörített mappára, és kiválasztjuk az 'open command window' opciót.
    b) Windows 7/8: Shift+jobb klikk üres helyre a mappán belül, majd 'parancsablak nyitása' menüpont.
    *előjön a terminál/parancsablak, kiadjuk a következő parancsokat:
    1. adb devices
    2. adb reboot recovery, ekkor a tablet bebootol recoverybe, ott a hangerő gombok segítségével kiválasztjuk az 'apply update from adb'-t, majd a ki- és bekapcsológombbal leokézzuk)
    3. végül pedig a 'adb sideload kk_root.zip' parancsot .
    *mikor végzett a 'reboot now'-ra lépünk, ekkor újraindul a root-tal és SuperSU programmal ellátott rendszerünk.

    FIGYELEM!!! A ROOT GARANCIAVESZTÉSSEL JÁRHAT!! VISSZAÁLLÍTANI CSAK KDZ ÚJRAHÚZÁSSAL, MAJD HARD RESETTEL LEHET!!!

    TWRP 2.3.6.2 legegyszerűbb telepítése

    (Forrás)

    A leírást köszönhetjük Imisi fórumtársnak!
    *LG gyári drivereknek telepítve kell lennie.
    *A Gpad tabnak root-oltnak kell lenni.
    *Töltsd le a TWRP 2.3.6.2 (link: TWRP 3.6.2)
    *Csomagold ki! pl. “c:\Install\recovery_TWRP 2.6.3.2\”
    *A tableten kapcsold be a fejlesztői opción belül az 'USB debugging', magyarul 'USB hibakeresés' opciót.
    *Csatlakoztasd a G Pad-ot MTP üzemmódban a PC-hez.
    *Adminisztrátorkén/Rendszergazdaként futtasd a “c:\Install\recovery_TWRP 2.6.3.2\recovery.bat” file-t. (Jobb gomb helyi menüben “futtatás rendszergazdaként”)
    kövesd az utasításokat:
    *A connection type -ra üsd “yes” ha el akarod indítani a recovery-t és “no” gépelj ha csak simán ki akarsz lépni.

    Állítólag a fenti módszer fut simán windows 7 32/64 biten. Nekem nem működött windows 7 64 biten. Viszont windows xp 32bit -en simán.
    --> Ha nem lépsz be rögtön recoverybe install után, vagy máskor is be akarsz lépni oda, akkor célszerű egy segédproramot is felrakni a
    G Pad-ra: Reini reboot tökéletes erre. Mivel egyszerűen semmilyen billentyűzetkombinációval nekem nem sikerült belépnem újra a recoverybe reboot során.
    ~ Ez G Pad sajátosság más androidos eszközön nem akkora gond.

    KDZ

    (Forrás)

    A leírást köszönhetjük -FreaK- fórumtársnak a G3 topicból.

    * Töltsd le az LG drivert és telepítsd.
    * Ugyanezt tegyük az LG Flashtool 2014-el is.
    * Másold be a telepíteni kívánt KDZ fájlt a kicsomagolt LG Flashtool mappájába.
    * Rakd a tabot download módba:
    - kikapcsolod
    - vársz még kb. 10mp-et
    - hangerő fel és le gomb nyomva tart
    - közben dugd be a pc-hez kapcsolt USB kábelt
    - a hangerő fel gombot továbbra is tartsd nyomva még egy kicsit, míg bejön a download mód.
    * Indítsd el a Flashtool programot, ha nem indul akkor telepítened kell a Visual C++ Runtime Library-t .
    * A Flashtool a linken található adatokkal legyen kitöltve(CDMA, Diag, 3300), majd tallózd be a program mappájába bemásolt KDZ fájlt az adott mezőbe.

    * Flash gomb megnyomása választás szerint:
    - A: Normal flash (wipeok nélkül, tehát rajta maradnak a cuccaid)
    - B: CSE Flash (full wipe-al, tehát full gyári rendszered lesz, ez az ajánlott)

    * Következő ablakban START gomb megnyomás.

    * A következő ablakban a 'Republic of Korea' helyett 'Select different language', majd az alsó mezőben kiválasztod a kívánt nyelvet, majd OK.

    * Ez után elindul egy LG gyári program, ami elkezd töltögetni. Egy kis idő után feldobja hogy nem tudja letölteni a kívánt fájlt így megszakad. Na itt FONTOS hogy csak hagyd úgy, ne okézd le a hibaüzenetet mert leáll a folyamat. Ha megnézed a PC-n elindul a folyamatjelző és elkezdi feltölteni a romot a tabra.
    * Ha a folyamatjelző végig ért, akkor kétszer újra indul a tab és kész is vagy, lehúzhatod a kábelt.

    [ Szerkesztve ]

  • sgergi

    veterán

    Huawei Ascend Y300 topik összefoglaló

    A telefon hivatalos honlapja: link
    Cikk a Mobilarénán: link

    A topik használata

    Aki életében most vett először androidos telefont, az tegyen meg annyit a fórumozók és a saját lelki nyugodtságáért, hogy végignyomkodja a beállítások menüpontot a telefonban! Sok kérdésre magától is megtalálja az ember a választ. Ha valamilyen problémára itt nem találsz választ, először keress rá a fórumon és csak utána kérdezz! Természetesen, ha nem megy, azért van a fórum, szívesen segítünk.

    A topikban a PH! Alapelvei és a hatályos magyar törvények érvényesek.
    Ezért: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések, hacsak nem a szolgáltató által elvégzett függetlenítésről van szó!

    Hardver

    A készülékben egy 40 nm-es csíkszélességű ARMv7 architektúrával rendelkező MSM8225 Snapdragon chipset kapott helyet, a benne lévő kétmagos processzor Cortex-A5 magjai 1 GHz-es sebességen működnek. A grafikus gyorsító az Adreno 203. Memóriából 512 MB került az eszközbe (393 felhasználható, a többit a rendszer gondozza). A szabad ram mérete 140-150 MB környékén van maximálisan, természetesen ez annál kevesebb, minél több program fut. A belső tárhely mérete 4 GB, ebből a felhasználó 2,2 GB-ot tud szabadon felhasználni, alkalmazások telepítésére 1 GB áll rendelkezésre. 32 GB-os microSD kártya is helyet kaphat a készülékben.

    A külső méretei: 124,5x63,8x11,2 mm. Súlya 130 g. A felhasznált műanyag jó minőségű, puha tapintású. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, a készülék nem ad ki semmiféle hangot a használat során.

    Kijelző

    A kijelző 4 hüvelykes, 480 x 800 pixel a felbontás (233 PPI), a típusa pedig IPS-LCD. Az IPS panel miatt a betekintési szögekre, a színhűségre és a fényerőre sincs komoly panasz. Erős napfényben kicsit kevés a maximális fényerő.

    Szoftver

    Az Y300-on az Android 4.1.1 verziója fut, azaz Jelly Bean. A Huawei saját felhasználói felülettel operál, ami az Emotion UI névre hallgat. A legfőbb tulajdonsága, hogy nincs alkalmazások menü, az összes program a főoldalakon helyezkedik el. Természetesen mappázni tudunk, illetve ha nem tetszik a felület, akkor számtalan más alternatíva közül választhatunk a Play áruházban.
    Az átlagos sebességgel nincsen gond, minden gördülékenyen fut, az 512 MB memória is elég több program egyidejű futtatására. Természetesen csodát nem kell várni ennyi RAM-tól, a régebben használt programokat újra kell tölteni használatkor. Játékokból csak a durvább játékok tudnak megakadni, átlagos játékhoz megfelelő a hardver.

    Kamera

    A hátlapi kamera 5 megapixeles, 2592x1944 felbontású képeket lehet vele maximálisan készíteni, a videók felbontása VGA lehet. A képek nem rosszak a kategóriájában jó fényviszonyok mellett. A sötétben egy LED vaku segíti a fényképezést, ami kb. 2 méterig hatásos.

    Adatkommunikáció

    A WIFI modul a 802.11b/g/n szabványokat ismeri, Wifi hotspotként használható az eszköz. A bluetooth 2.1-es és A2DP-t és EDR-t is tud. Az A-GPS egység gyorsan talál jelet és utána stabilan tartja azt. Mobiladat forgalmat 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel használhatunk.

    Hangszóró

    A beszédhangszóró elég hangos és tiszta. A külső hangszórója lehetne egy kicsit hangosabb, komolyabb alapzaj esetén már nehezen hallható, viszont minőségileg ezzel sincs gond. A jack teljesítményével sincsenek problémák.

    Akkumulátor

    A készülékbe épített akkumulátor 1950 mAh kapacitású. Használattal ez is 1 nap alatt merül le, ha viszont visszafogottan használjuk, akkor a 3 napos üzemidő sem elérhetetlen.

    Iránytű

    Az eszközbe nem került iránytű (compass), így például a navigációs szoftverek nem tudják megmutatni, hogy merrefelé állunk, a nyíl helyett csak egy pötty látható. Ez minden iránytűt használó programra kihat (GPS státusz, g:hu, stb.). Ettől függetlenül a navigáció tökéletesen működik, amikor mozgunk, akkor az alapján az irányt is meg tudja határozni.

    Gyári szoftverfrissítés

    A Telekom és a Telenor is adott ki szoftverfrissítést OTA-n keresztül. Ez a 4.1.1 verziót meghagyja, csak a build változik. A frissítés javítja a Viber hibát, és Google javítások is vannak benne (pontosan nem tudjuk, hogy miket javít, de biztonsági és teljesítménybeli javítások vannak benne). A telefon bármilyen módolása (root, build.prop átírása, BL nyitás) megakadályozhatja a rendszer frissítését. Telenornál B194, Telekomnál B190-es rom a legfrissebb, független készülékekre a B199.

    Mielőtt a rendszerbe mélyen belenyúlnál, gondold végig, hogy szükséged van-e rá. A telefon rootolása, bootloader nyitása, custom romok és recoveryk használata, egyéb haxolása, mind garanciavesztést okoz, ha így viszed vissza garanciáztatni a terméket. Csak akkor kezd el a műveleteket, ha biztos vagy a dolgodban, és biztos, hogy az adott problémát máshogyan nem tudod megoldani.

    Amihez általában kell a root:
    1: 29%-os akkumulátor töltöttség értesítő kikapcsolás (lentebb olvasható a módja)
    2: százalékos gyári akkukijelzés (a következőkben a részletek)
    3: beszélgetés felvétel (lejjebb kifejtve)
    4: bármilyen más, rendszerbe való belenyúlás

    Amihez kell a bootloader nyitás:
    1: romok telepítése
    2: custom recovery felrakása

    Amihez NEM kell root:
    Programok jegelése, vagy más néven letiltása. Ezt az Android 4.1 verziója már gyárilag is tudja. Beállítások/ Alkalmazások kezelése/ Összes. Rányomsz arra a programra, amit jegelni akarsz, majd a jobb felső gomb lesz a Letiltás. Ha helyette az a felirat van, hogy frissítések eltávolítása, akkor először le kell szedni a frissítéseket ezzel a gombbal, és utána lesz a Letiltás gomb. A letiltás = jegelés = nem indul el = nem foglal RAM-ot, maga a program a tárhelyből foglal csak, amiből meg van 1GB. Tehát, ha csak azzal van bajod, hogy valamelyik program miért indul el automatikusan, akkor azt ki tudod iktatni, emiatt nem kell mélyebben belenyúlnod a rendszerbe.

    Ha úgy döntesz, hogy mélyebben nyúlnál a rendszerbe, akkor mindenképpen mentsd el a Product ID-t. A tárcsázóba a következő kódot kell beírni: *#*#1357946#*#* . Ezután megjelenik egy 8 jegyű kód, amit őrizz meg! 3 kód kell ahhoz, hogy a Huaweitől bootloader nyitó kódot tudj kérni: IMEI, S/N és Product ID. Míg az első kettő megtalálható az akkumulátor alatt vagy a telefon dobozán, addig az utóbbi csak szoftveresen érhető el. Éppen ezért ha zárt bootloader-rel téglásítod a telefont, és a product ID hiánya miatt nem tudsz unlock kódot kérni, akkor elég kellemetlen helyzetbe hozhatod magad.
    Mielőtt komolyabban belenyúlnál a rendszerbe vagy custom Rom-ok tömegét próbálnád ki, mindenféleképpen készíts TWPR vagy CWM teljes backupot, hogy a rendszert vissza tudd állítani, ha gond adódna.

    Ennek a leírásnak az alapján visszaállítható a gyári rendszer. Ez akkor jöhet jól, ha nyitottunk BL-t, feltettünk custom recoveryt és főzött romokat, viszont a készüléket szervizbe vinnénk vagy eladnánk.
    Amit a visszaállítással elérhetünk: Root jog törlődik, recoveryből visszakapjuk a gyárit, egy B194-es romot telepít fel. A Bootloader visszazárásra kerül, de a nyitásnak nyoma marad, az állapot kiolvasásakor Relocked-et kapunk, azaz szervizben, ha nagyon akarják, akkor kideríthetik, hogy kinyitottuk a BL-t.

    Kapcsolódó cikk: Android - mire jó a rootolás?

    ROOT Bootloader-nyitás nélkül:
    Az adataid megmaradnak a rootolás során.
    1. Töltsd le EZT a fájlt és csomagold ki egy tetszőleges helyre.
    2. A "dload" mappát másold az SD kártya gyökerébe.
    3. Kapcsold ki a telefont, majd indítsd el a (Hangerő +) és (Hangerő -) gombok nyomva tartása mellett.
    Ha a firmware update sikeresen települ, akkor kapsz egy zöld pipát és a telefon újraindul, légy türelmes. (Ha rózsaszín képernyővel kapcsol be, akkor az nem jó. ebben az esetben a dload mappát másold a belső (telefon) SD-re és úgy próbáld újra.)
    4. Telepítsd fel az unlockroot3.exe-t, majd telepítés után nyisd meg.
    5. A telefonon a Beállítások --> Fejlesztői lehetőségek --> USB hibakeresést kapcsolt be és csatlakoztasd a PC-hez.
    6. A CD-ként felismert meghajtóról telepítsd a /drivers/adb_driver/ mappában található Handset WinDriver.exe-t.
    7. Az UnlockRoot programban kattints a nagy, zöld "ROOT" feliratú gombra.
    8. Döntsd el, hogy kéred-e a "Power saver" appot. (nem kötelező)
    9. A művelet végeztével felajánlja az újraindítás lehetőségét. Kattints az "Igen"-re.
    10. Ezután néhány app (pl. kamera, zseblámpa) nem biztos, hogy működni fog vagy "csak" a kijelző lesz olyan fakó, mintha fehérítővel mosták volna ki. Ezek a hibák nem feltétlenül jelennek meg. ezeken kívül más hiba is megjelenhet, pl: csíkos boot logó. Bármilyen hiba esetén a következő lépést kell végrehajtani.
    11. Erre megoldás, hogy lefuttatod a "Y300-boot-B176" mappában található install-windows.bat-ot (a készülék még mindig USB-n lóg)
    12. Ezzel a készülék root-olva lett.

    Ha az UnlockRoot program nálad nem működik, akkor innen leszedhető a legfrissebb verziója, próbáld meg ezzel!

    Köszönet a leírásért milangfx-nek.

    Ha valakinek a fenti megoldás (ajánlott) nem tetszik valamiért, akkor itt egy másik metódus is: link

    ROOT, Bootloader nyitás és recovery flashelése:
    Nyitás előtt a felhasználói adatokról készítsetek mentést, mert a folyamat mindent töröl.

    Az eredeti angol szöveghez: link

    Töltsd le ezt a fájlt (ebben vannak a BL nyitás, TWRP és a roothoz szükséges dolgok, driverek)
    A legújabb TWRP letölthető innen.
    BL kódot innen lehet szerezni a nyitáshoz, eszköznek a HUAWEI Y300-0100-at válaszd ki!
    Product SN: megtalálod a telefon akkumulátora alatt
    IMEI: a készülék dobozán rajtavan, de a Beállítások->A telefonról itt is meglehet találni, ha nincs kéznél a doboz
    Product ID: Tárcsázóba írd be a *#*#1357946#*#* kódot.

    Ha a BL nyitáshoz szükséges kód megvan, akkor kezdhetjük is a BL nyitást:

    1.A telefonodon menj a Beállítások-> Fejlesztői beállításokba és itt kapcsold be az USB-s hibakeresést
    2. Csomagold ki a számítógépeden a Y300-AiO-ROOT-v1.4.zip-et
    3. Telepítsd fel a MobilePhoneDrivers mappában található Huawei_Y300_drivers.exe-t
    4. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza. Tényleg csináld meg ezt a lépést, különben a következő lépések nem fognak működni.
    5. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    6. Csatlakoztasd a telefont a számítógéphez. A gépednek találnia kell egy új eszközt.
    7. Nyisd meg az UnlockTools mappát és nyisd meg a check_bootloader.bat fájlt. Ezzel megtudhatod, hogy jól kapcsolódott a telefon és, hogy a bootloaderét ki kell nyitni.
    8. Ugyanebből a mappából nyisd meg az unlock_bootloader.bat-ot, amikor kéri, add meg a BL nyitó kódot, amit kaptál a Huawei-től
    9. Ha lefutott a telefon újraindul és visszaállítja magát gyári állapotba (ez sokáig tarthat)

    Recovery flashelése

    1. Kapcsold ki a telefont, vedd ki az akkumulátort 5 másodpercre, majd rakd vissza
    2. Tartsd lenyomva a Hangerő LE gombot, kapcsold be a telefont és hagy lenyomva a hangerő gombot még legalább 10 másodpercig
    3. Csatlakoztasd a telefont a számítógépedhez
    4. Az UnlockTools mappából futtasd a flash_recovery.bat-ot, majd kövesd a lépéseket
    5. Amikor sikeres flashelve lett a TWRP, akkor a telefonod újraindul
    A gyors boot-olást ki kell kapcsolni, hogy bejöjjön a recovery.
    Ha valakinél nem megy a TWRP, az próbálja meg feltenni a CWM recovery-t. Leírás és letöltési link itt található.

    Most jön a Root-olás

    1. Másold a SuperSU-ROOT.zip-et az SD-kártyád gyökerébe
    2. Kapcsold ki a telefont. Tartsd lenyomva a Hangerő FEL gombot, kapcsold be a telefont és tartsd lenyomva a hangerő gombot addig, amíg a recovery be nem bootol (kb. 10 másodperc)
    3. A TWRP-ben válaszd az Install gombot és navigálj a SuperSU-ROOT.zip-hez. Válaszd ki. Telepítsd, és ha kész indítsd újra a telefont

    Köszönet a leírásért ErMg -nek és ducsidu -nak.

    A bootloader szükség esetén könnyen visszazárható, de a kinyitásának nyoma marad, szervizben ellenőrizni tudják.

    Recovery frissítése:

    1. Következő zip letöltése: Innen. Bontsd ki a tömörített állományt.
    2. MobilePhoneDrivers- feltelepítése, ha még nincs fent.
    3. A legújabb TWRP link letöltése az UnlockTools-mappába.
    4. A letöltött recovery .img fájt nevezd át "recovery"-re. A kiterjesztését ne bántsd (.img)!
    5. Telefon kikapcs, akku ki, picit vár és akku vissza. Hangerő LE gombot nyomva tartani kb. 10mp, közbe bekapcsolás. Ilyenkor a Huawei logo látszik, mintha megfagyott volna, de ez nekünk most jó.
    6. Teló összedug a géppel.
    7. Indítasz egy parancssort. (CMD)
    8. Belépsz az UnlockTools mappába.
    9. Begépeled: fastboot oem get-bootinfo
    10. Ha kiadja az infókat, akkor van kapcsolat a telóval.
    11. Recovery frissítése: fastboot flash recovery recovery.img
    Az általad átnevezett recovery fájlt fogja feltenni.

    Köszönet a leírásért 060asgabi -nak.

    Másik módszer a recovery frissítésre: Az előzőnél egy egyszerűbb módszer videóval illusztrálva. A TWRP honlapján is ajánlják ezt a módszert. Nem biztos, hogy minden ROM alól működni fog.

    UNROOT
    Rootolt készüléket legegyszerűbb unrootolni ha feltesszük a superuser okosabb, szebb, fiatalabb és nem utolsó sorban jobb utódját a SUPERSU-t. ICS-től felfele már inkább ezt ajánlom a rootjog kezelésére. A free változatban is bent van az állandó root eltávolítása, ami egy gombnyomásra kitakarítja, majd újraindítja a készüléket immáron root nélkül. (Vicces infó no. 1, ha egyszer kirootoltuk készülékünket, akkor az eltüntethetetlen, de mivel elég bonyolult megnézni, ezért a szervizben NEM foglalkoznak vele)
    A másik fajta teljes unroot pedig, hogy olyan romot teszünk fel (általában ez csak a stock rom) ami nincs rootolva. Aki viszont a SuperSU-t használja, annak ki kell vennie az opciókból a Túlélő módot, ha be van kapcsolva.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    Custom ROM:
    Telepítés menete: TWRP legyen fenn, ami az előzőekben olvasható. Utána a ROM-ot felmásolod az SD kártyára, majd belépsz a recoverybe (gyorsboot kikapcsolva, hangerő FEL gomb és bekapcsoló gomb). TWRP-ben Wipe-nál húzd el a csúszkát, utána ajánlott az Advanced wipe-on belül cache-t, Dalvik cache-t, system-et, cust-ot wipe-olni. Ezután Install-nál betallózod az előzőleg az SD-re másolt romot. A rom telepítése után mehet fel a Gapps, illetve az egyéb recoveryből telepíthető dolgok (kernel, appok). A telepítések befejezése után az alul megjelenő wipe dalvik cache –t csináld meg, utána jöhet a reboot.
    Romokat itt vagy itt tudtok vadászni. Ha valaki nem tud választani a romok közül, akkor nézze meg ezt a szavazást, ahol a legjobb romra lehet voksolni.

    Gyári ROM:
    Innen letölthető a Huawei által kiadott gyári rom.
    Egyéb fórumokról letölthetőek ennél frissebb gyári romok is, amelyek más szolgáltatónál megjelentek. Ezek „update.app” formában szedhetőek le, ezek telepítése is megoldható az alábbi módszerekkel.

    Dload mappát (benne az update.app fájllal) felmásolod a frissen formázott (nem kötelező) SD-re, majd a Rendszerfrissítésben a frissítés sd-ről opciót választod. Vagy alkalmazható a force upgrade is: hangerő fel + hangerő le + bekapcsolás gomb egyidejű lenyomásával kell indítani a telefont.

    Ha valaki a gyári romot frissíti egy újabb, nagyobb verziószámú gyári rommal, az készüljön fel rá, hogy a downgrade (a régebbi verzió visszarakása) nem fog menni. Ezt csak TWRP-s mentéssel lehet kikerülni, tehát először mindenki mentse el az aktuális rendszerét.
    Telenornál B194, Telekomnál B190-es rom a legfrissebb, független készülékekre a B199.

    Build.prop fájl szerkesztése:
    Ajánlott program rá a ROM Toolbox, ami a Play áruházból leszedhető. Perfomance/ build.prop szerkesztő menüpont alatt elérhető. Biztonságosabb szerkesztést tesz lehetővé.

    29%-os töltöttségi szintnél az energiatakarékos üzemmód bekapcsolására figyelmeztető üzenet megszüntetése:
    Root szükséges a megoldáshoz. Az ingyenes System Tuner-t kell letölteni a Playről. A program megnyitása után az alábbi lépéseket kell megtenni: System/ Rendszer UI-ra egyszer rányomunk (kijelöljük), majd alsó sávban a Details gomb megnyomása. Lejjebb görgetünk, majd a powersaving.PowerSavingModeAttention, a powersaving.PowerSavingModeBatteryLowAlert és a powersaving.PowerSavingService mögül ki kell venni a pipát. Ezután már nem fog jelezni, és nem fog minket zavarni a felugró ablak.

    Kijelző fényerejének növelése:
    Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod az értéket 99-re vagy 100-ra: ro.lcd.backlight=67. Mentés és újraindítás után fényesebb lesz a kijelző. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    Egyéb puild.prop szerkesztési lehetőségek:
    Wifiről mobilnetre kapcsolódási figyelmeztető üzenet kikapcsolása:
    ro.config.hw_RemindWiriToPdp : true -> false
    Hangerő növelése, ÓVATOSAN, tizesével, lehalkított média hangerővel próbálgatva!!!:
    ro.config.hw.security_volume : 11 -> 20/30/40/50/60
    Kamera hang kikapcsolása:
    ro.camera.sound.forced : 1 -> 0
    DTS bekapcsolása:
    ro.config.hw_sound_switch: false -> true
    ro.config.hw_dts : false -> true
    ro.config.hw_dtsmode : false -> true
    ro.config.hw__music_dts : false -> true
    Százalékos akkukijelzés bekapcsolása:
    ro.config.hw_battery_percent : false -> true

    Hangerő gombokkal való telefon ébresztése:
    Custom romokkal egyszerűen megoldható. A CM romok tudják alapból ezt a funkciót. A FusionX romban gyárilag integrált Xposednek is van rá saját modulja, ami a Xposed Additions névre hallgat. A többi custom romra pedig az Xposedet fel kell rakni, majd az előbb említett modullal megoldható a felébresztés.

    Eltűnt status bar ikonok pótlása:
    Legegyszerűbb, ha külső, play-es alkalmazást használunk rá, pl: ezt Ha a gyári megoldásra van szükség, akkor custom recovery segítségével kell visszatenni ezt a .zip-et. Gyári romon is működik, előtte legyen rendszer mentés, gyári visszaállítást okoz.

    Működő DSP Manager telepítése:
    Innen letölthető egy DSP manager .apk formában. Ezt csak telepíteni kell.
    Ha a fenti nem működik, akkor egy másik módszer:
    Root és nyitott BL szükséges a művelethez.
    1. Először el kell távolítani a MusicFX 1,4-et (Titanium Backup-ot ajánlom)
    2. Letöltöd ezt és ráteszed az SD-re vagy a belső tárhelyre
    3. Behozod a TWRP-t-----> Wipe cache / Dalvik----->telepíted CM9 DSP-Manager-v2.0.zip
    4. Töröld cache / Dalvik és reboot system

    Köszönet a leírásért ErMg -nek.

    Saját bootanimáció készítése:
    Szükséges eszközök:
    -y300 készülék root jogosultság
    -root explorer program a telefonra
    -WinRAR pc-n
    -Notepad/jegyzettömb pc-n

    Az Asztalon helyezzünk el egy új mappát pl.: y300boot. Ebben a mappában pedig két almappát part0 és part1 néven (a végtelenségig folytathatjuk part3 ...stb). Bármilyen képet, ill. képeket választhatunk és boot animációvá alakíthatunk. A lehetőségek tárháza végtelen, viszont a képeket megfelelően át kell alakítani a következők szerint:
    1. 480x800 pixelméret
    2. max. 128 indexelt szín
    3. png kiterjesztés
    4. a képek neveit az animáció sorrendjében adjuk meg (kép001.png ; kép002.png ...)
    Az 1., a 3. és a 4. feltétel egyszerűen teljesíthető. A 2.-hoz egy kis segítség: -Gimp2.8 program --> image(kép) --> mode(mód) --> Indexed...(indexelt...)-->Színek maximális száma: (ez állítsuk 128-ra) --> Átalakítás--> és végül Fájl --> xy.png felülírása. Sajnos ez pepecs munka, de mindenképpen el kell játszani.
    A képeket helyezzük a part1 vagy a part2 vagy stb. mappákba téma vagy tetszés szerint. Nyissuk meg a jegyzettömböt és gépeljük be az általam használ kódot:
    480 800 24
    p 1 0 part0
    p 0 0 part1 5
    Magyarázat a kódhoz: első sor: felbontás és frame rate, második sor: p=play(lejátszás) 1=egyszer part0 mappa tartalmát, a part0 és az 1 közötti 0 azt jelenti, hogy mennyi milliszekudumot várjon a rendszer a következő animáció lejátszása előtt (itt 0). Harmadik sor: a p utáni 0 az újdonság, azt jelenti, hogy "végtelenítve" játssza az animációt, amíg a készülék bebootol (van még újdonság egy 5 -ös a harmadik sor végén, nem tudom mi az nekem így működik frankón).
    A kódunkat mentsük egyszerűen txt fájlba: desc.txt néven a y300boot mappába. WinRAR segítségével készítsünk zip fájlt a y300boot mappában lévő part1 ...stb. és desc.txt állományokból, a tömörítéskor adjuk meg a kívánt kimeneti nevet (bootanimation.zip) és állítsuk a zip method -ját store állásba. Ezzel meg is vagyunk.
    Root explorerünket használva lecseréljük a gyári bootanimation.zip-et a sajátunkra. Ugyanez működik a shudownanimation.zip esetében.

    Köszönet a leírásért xKRIPAPAx -nak.

    A boothang külön mappában található a /cust/..../media/audio/animationsounds elérési úton, bootSound.ogg néven. Ez is cserélhető sajátra. Ha itt nincs ilyen nevű file (letörölted vagy átnevezted), akkor a /system/media/audio/animationsounds/bootSound.ogg filet hasznája a telefon bootoláshoz.

    Készülék szétszedéséről videó:
    Itt.

    ”Milyen gyári programokat törölhetek root segítségével?”
    A programok törlését Titanium Backup Pro-val vagy Systemapp remover-rel lehet megtenni. Törlés előtt érdemes backupot készíteni minden applikációról! Amelyik programot használod, azt nyilván ne törlöd le. Az alábbi programok rendszerösszeomlás nélkül törölhetőek:

    Android élő háttérképek,
    Android Billentyűzet - cserére érdemes én swiftkey-re cseréltem. Cserélés folyamat lejjebb.
    Battery saver ha a BL nyitás nélküli rootot választottad eldöntheted, hogy kéred-e ezt az appot,nem működik megfelelően JB-n.
    Biztonsági mentés (Opcionális, Titanium is készít mentést), Buborékok, Böngésző, E-mail, com.android.wall...holospiral, DLNA, Fázissugár, Google csevegő, Google play (2 zenelejátszót kaptunk egyik törölhető), Google+, Használati útmutató, Huawei beviteli módszer (cserére érdemes), Időjárás, MCM, Me widget, Picasa uploader, Quickoffice, Saját email, Szótárszolgáltató, Súgó-központ, Tippek a főoldalhoz, Térkép, Utcakép, Varázslatos füst háttérképek, Zenét megjelenítő háttérképek

    Természetesen más programok is törölhetőek, ha neked nincs rá szükséged.
    HwIME Language Pack-ek közül nyilván azt tartod meg, amelyiket használod, ha cseréled a billentyűzetet, mehet az összes. Én azért a magyart megtartottam és a következőket töröltem:
    cangije, croatian, french, german, italian, pinyin, portuguase, romanian, russian, slovak, spanish, zhuyin

    A telefonhoz szükséges alkalmazások cseréje úgy történik (Titaniummal),hogy amire cserélni akarod alkalmazást feltelepíted a telefonra nem az sd-re,ráböksz a Titaniumban, elhúzod jobbra a kidobott listát, majd ráböksz a Konvertálás rendszeralkalmazássá ikonra és a progi systempartícióra helyezi a kívánt billentyűzetet vagy launchert. Utána a gyári huawei app mentés után szabadon törölhető.

    Köszönet a leírásért colonell-nek.

    ”Miket lehet még törölni?”
    Nem minden telepítő a /system/app könyvtárba van hanem pl a /cust/telenor/hu/app elérési útvonalon található. Ajánlott az apk-t lementeni, majd valamely rootböngésző segítségével kitörölni.
    Kis kitérő a hangokra: /system/media/audio elérési útvonalon található, amelyiket nem használod, vagy nem tetszik törölhető, cserélhető (/ui-ban van a kamera hang, AF hang kikapcsolására build.prop fájl szerkesztés szükséges, részletek a Modding pontban). A hangok .ogg kiterjesztéssel vannak a rendszerben, ha valamelyiket nem találod, keress rá a kiterjesztésre.
    Ha már a root böngészőben vagyunk a /system/app könyvtárban található pár "rendszerapp” ami nem is települ. Mentésük után azok is törölhetőek. pl. Books, Compass, Hispace, Magazines.

    ”Mivel lehet a felhasználói adatokat menteni?”
    Léteznek a Play áruházban erre programok, az egyik legismertebb a Titanium Backup, ami viszont root jogokat kér. A mentés egyszerűen, root nélkül elvégezhető ennek a leírásnak az alapján.

    ”Hogyan tudok SD-re programokat menteni?”
    Beállítások/ Tárhely/ Alapértelmezett tárolási helynél állítsd be az SD kártyát, utána már ki tudsz mindent pakolni, nem kell rá külön program.

    ”Hogyan lehet a telefonbeszélgetés felvételét beüzemelni?”
    Root szükséges a rögzítéshez. Ez azért fontos, mert a "call recorder" programnak root hozzáférés kell, hogy a telefon kerneljén keresztül fel tudja venni a hangot. Elvileg mindegyik romon működnie kell. Innen letölthető.
    - Feltelepíted a telefonra a call recorder progit.
    - Elindítod majd a beállítások menüben -> felvétel -> felvételi mód -ot át kell állítani "KERNEL" opcióra! Alatta a hangformátumot "AMR"-re állítani. A többi opciót, szűrők ,stb....mindenki állítsa kedve szerint.
    A callrecorder program saját lejátszója képtelen visszajátszani a kernelen keresztül felvett hívást. Tehát a felvevő program saját beépített lejátszója csak tömörített (vinnyogó, ufoszerű) hangot ad ki! Az ES FILE EXPLORER beépített lejátszója illetve az utólag felrakott VLC tökéletesen vissza tudja játszani a felvett beszélgetést.
    Köszönet a leírásért mckangi -nak.
    Még egy kis kiegészítés: Telepítés után alapból tényleg csak wav-ot lehet választani hangformátumnak, amr-t MÉG nem. A megoldás az, ha bekapcsolt CallRecorder-rel (kernel->wav beállítással) indítasz egy hívást. Utána már a beállításokban megjelenik az amr lehetőség is. Állítsd át arra és kész! Az 1.4.5 full verzió működik, de az 1.5 full nem. Az el sem indul, csak a telepítés után egyszer. De az első "éles" használatkor rögtön kilép és többé nem elérhető.

    ”Mit tegyünk, ha telefonunkon nem érjük el a „Gyári adatok visszaállítása” opciót?”
    Kellemetlen, de megeshet ez a lehetőség. Ebben az esetben vegyük, ki az akkut 5 másodpercre, helyezzük vissza, majd hangerő fel (+) gomb nyomva tartása mellett kapcsoljuk be a készüléket. Így juthatunk recovery módba, ami telefonunk utolsó mentsvára. Hangerő le, fel gombokkal navigálunk és a power gombal választunk ki. Kiválasztjuk a factory reset opciót, leokézzuk, megvárjuk míg lefut, majd reboot system now-ra megyünk. A telefon újraindul ismét gyári beállításokkal és a felhasználói adatok törlésével.

    ”Milyen tokot vegyek rá?”
    Ez egyéni ízlés kérdése. Amire érdemes figyelni, hogy, ha eBay-ról vásárolsz tokot, akkor a vakunak ki legyen vágva a nyílás, ugyanis a kínai modellen nincsen vaku.

    ”Akkumulátor százalékos kijelzése hogyan oldható meg?”
    Legegyszerűbb, ha a Play-ről szedsz le hozzá alkalmazást, pl: BatteryBot Battery Indicator. Ha rootolva van a készülék, akkor a build.prop fájl szerkesztésével is megoldható a dolog: system mappában megkeresed a build.prop fájlt. Megnyitod és a következő sorban megváltoztatod a false-t -->true-ra: ro.config.hw_battery_percent=false. Mentés és újraindítás után %-os lesz a kijelzés. Csak tapasztalt felhasználók csinálják ezt meg, a build.prop fájl jogosultsága maradjon rw-r--r--, különben téglásodhat a teló. TWRP mentés legyen.

    ”Van-e olyan alkalmazás, amivel javul a kamera minősége?”
    Érdemes kipróbálni az ingyenes lgCamera appot, a fotók minősége kicsit javul, illetve a fókuszhang sem hallatszik. A videók felbontása pedig 864*480-ig növelhető, illetve beállítható a 1280*720 felbontás is, de így 10-12 fps várható.

    ”Ha a telefon kijelző kikapcsol, a Wifi is mindig kikapcsol vele együtt, hogy tudom ezt megszüntetni?”
    A "Beállítások/Vezeték nélküli és egyéb hálózatok/Wifi"-hez kell menni, majd "Opciók" (jobb szélső érintőgomb) és a felbukkanó menüben a "Speciális"-ra kell kattintani. Itt állíthatod, hogy ne kapcsolja ki a Wifi-t a kijelzővel együtt, ha a készülék töltőn van, vagy soha. Ha MINDIG-re állítod, akkor nem fogja soha eldobni a Wifit (kicsit rossz a fordítás).

    ”Hol lehet kapni a készüléket?”
    Jelenleg (2014. 09. 20.) már egyik szolgáltató árlistájában sem szerepel, függetlenül és használtan lehet beszerezni.

    ”Milyen Task killert használjak?”
    Androidon kerülendő a Task Killerek használata! Bővebben: Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

    Utolsó módosítás: 2014. 09. 20.
    Az összefoglalóval kapcsolatos észrevételeket a szerkesztőknek privát üzenetben írd meg!

    Készítette:
    sgergi

    Köszönöm a kiegészítést:
    milangfx, colonell, lecsobacsi,
    ErMg , mckangi , xKRIPAPAx , 060asgabi

  • Bjørgersson

    félisten

    VGA megnevezése: GeForce GTX 970
    Kódnév: GM204
    Gyártástechnológia: 28 nm (TSMC)
    Mikroarchitektúra: Maxwell
    Tranzisztorok száma: 5,2 milliárd
    GPU lapka mérete: 398 mm2
    GPU/Shader v. Turbo órajele: 1050 / T: 1178 MHz
    GPU/shader órajele üresjáratban: 324 MHz
    Shader processzorok típusa: stream
    Számolóegységek száma: 1664
    Textúrázók száma: 104 textúracímző és -szűrő
    ROP egységek száma: 4 blokk (64)
    Memória mérete: 2048 / 4096 MB
    Memóriavezérlő: 256 bites crossbar
    Memória órajele terhelve: 1750 MHz (GDDR5)
    Üresjáratban: 162 MHz
    Max. memória-sávszélesség: 224.000 MB/s
    Támogatott DirectX: 11.2
    Dedikált HD transzkódoló: NVENC
    HD képi anyagok lejátszásának hardveres támogatása: Purevideo HD (VP4)
    Hivatalos TDP: ~145 watt

    PROHARDVER! teszt: Hamarosan?

    VGA megnevezése: GeForce GTX 980
    Kódnév: GM204
    Gyártástechnológia: 28 nm (TSMC)
    Mikroarchitektúra: Maxwell
    Tranzisztorok száma: 5,2 milliárd
    GPU lapka mérete: 398 mm2
    GPU/Shader v. Turbo órajele: 1126 / T: 1216 MHz
    GPU/shader órajele üresjáratban: 324 MHz
    Shader processzorok típusa: stream
    Számolóegységek száma: 2048
    Textúrázók száma: 128 textúracímző és -szűrő
    ROP egységek száma: 4 blokk (64)
    Memória mérete: 2048 / 4096 MB
    Memóriavezérlő: 256 bites crossbar
    Memória órajele terhelve: 1750 MHz (GDDR5)
    Üresjáratban: 162 MHz
    Max. memória-sávszélesség: 224.000 MB/s
    Támogatott DirectX: 11.2
    Dedikált HD transzkódoló: NVENC
    HD képi anyagok lejátszásának hardveres támogatása: Purevideo HD (VP4)
    Hivatalos TDP: ~165 watt

    PROHARDVER! teszt: NVIDIA GeForce GTX 980: Maxwell második felvonás

    As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

  • Noddy

    senior tag

    .

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Noddy #8931 üzenetére

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Vasinger!

    nagyúr

    Kiváló állapotú Logitech K750 napelemes billentyűzet eladó!

    14490

    [B]- Leírás:[/B]

    Eladóvá vált egy hibátlan állapotban lévő Logitech K750 vezeték nélküli napelemes billentyűzet.

    Miért jó ez a billentyűzet? Amióta megvan nem kellett töltenem egyszer sem, pedig elég sokat használom.
    A napelemnek köszönhetően soha sem merül le, még akkor sem, ha csak lámpafénynél használjuk a billentyűzetet.

    [B]- Garancia:[/B]

    Személyes átvétel esetén próbagaranciát tudok vállalni a billentyűzetre, egyébként nincs rá. (Kb. 1 hónapja járt le a bolti garanciája) De még gyártói blabla

    Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan! :R


    http://www.logitech.com/en-us/product/k750-keyboard


    Logitech Anywhere Mouse MX /profi WiFi-s egér, olcsón/

    8990

    [B]- Leírás:[/B]

    Eladó lenne egy Logitech Anywhere Mouse MX vezeték nélküli egér. Az egér esztétikai állapota kifogástalan. A görgője már nem gördül olyan simán "szabadfutás" állásban, mint újonnan, lehet egy tisztítás megoldaná a problémát. Továbbá a bal egér gombját picit erősebben kell nyomva tartani, mint régebben.
    Ezektől függetlenül egyébként tökéletesen lehet használni, mindennapi használatban közel sem annyira zavarók, mint leírva látszik.

    [B]- Garancia:[/B]

    Személyes átvétel esetén próbagaranciát tudok vállalni az egérre, egyébként nincsen rá.

    Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan! :R

    http://www.logitech.com/hu-hu/product/anywhere-mouse-mx

  • Malibutomi

    nagyúr

    A játékot az a Chris Roberts készíti, akinek a Wing Commandereket, Privateereket, Freespacet, és Freelancert köszönhetjük. Gondolom ezek után senkit nem ér meglepetésként, hogy egy űrszimulátorról van szó (természetesen a szimulátor szót tessék fenntartásokkal kezelni).

    Jelen állás szerint az eddigi legnagyobb crowdfunding project, pillanatnyilag a számláló 55.000.000 (ötvenötmillió) dolláron áll amit a rajongók adtak össze, és pár hetente/havonta gyarapodik egy-egy millióval!! Mivel a fejlesztés nagy kiadó nélkül folyik, nincs ami megkösse az alkotókat.

    A Star Citizen talapvetően két nagy részből fog állni, egy Wing Commander stílusú single player részből, amely önálló játékként jelenik meg “Squadron 42” név alatt, saját történetszállal, ahol gyakorlatilag katonai szolgálatunkat töltjük le, hogy megkapjuk a a “Csillagpolgárságot”és teljes jogú tagjai lehessünk a Star Citizen univerzum emberi birodalmának mely az UEE (United Earth Empire) névre hallgat (az UEE történetébe most nem mennék bele, csak röviden, nagyjából a hanyatló Római Birodalomhoz hasonlítják a készítők, egy hatalmas, de lassan széthulló birodalom adja a játék történetének alapját).
    A Squadron 42 így amolyan tutorial lesz a multiplayer/mmo részhez, amely egy online állandó univerzum lesz. A kettő szervesen kapcsolódik, mert a Squadron 42-ben kreált karaktereinket vihetjük át a Star Citizen univerzumába, az ott elért eredményeink befolyásolják a Star Citizenben a reputációnkat.
    Maga a Star Citizen univerzum egy belsőnézetes (FPS) sandbox stílusú űrszimulátor lesz, ahol lehetünk kalózok, kereskedők, fejvadászok, zsoldosok. Mivel a játék alapvetően szimulátor (de az arcade vonulatot erősíti), így természetes hogy a hajókon van a legnagyobb hangsúly. Repülhetünk egy és többszemélyes hajókat, melyek közül az utóbbiakra segítségül hívhatjuk barátainkat pl. a lövegek kezeléséhez, vagy felvehetünk NPC-ket, sőt akár játékosokat is. Ez utóbbihoz egy ingame contract rendszer áll majd rendelkezésünkre, mely biztosítja, hogy az alkalmazott se maradjon fizetés nélkül, és amelyen belül a szerződés lejártakor a két fél értékelheti egymást, s később a kapott feedback alapján már könyebb megkülönböztetni a megbízható segítőt illetve munkaadót a megbízhatatlantól.
    A játékban megszerezhető legnagyobb hajókat igazán csak a guildek (corporationok) engedhetik meg maguknak, a hatalmas fenntartási költségek, és a 10-20 akár 50 fős legénység miatt.
    A hajókon való szabad mozgástól el is jutottunk oda, hogy amikor nem hajónkat vezetjük, akkor FPS nézetben mozoghatunk a világban, de ennek legizgalmasabb kihasználása például egy nagyobb hajó elfoglalásakor lesz, melyet FPS nézetben kell társainkkal végrehajtanunk, ha magát a hajót sikerült megbénítanunk, és dokkolnunk rá. Mindehez különböző páncélok (könnyűtől a tankszerűig), és sok kézifegyver lesz segítségünkre.
    A készítőknek ezt a módot nem lesz nehéz beépíteni a játékba, hisz az a Cryengine motorját használja, amely alapvetően FPS játékmódra termett.
    A játék során később, akár saját gyárakat is szerezhetünk, melyek menedzselése is érdekes feladatnak ígérkezik, mivel a játék dinamikus gazdasággal rendelkezik, melyben az alapanyagok árát azok mennyisége is befolyásolja. Ha gyárunk hiányt szenved valamiben, magunk is kiírhatunk küldetést az alapanyagok beszerzésére. Más gyárak, vagy az alapanyagokat szállító hajók elpusztításával pedig magunk is befolyásolhatjuk a gazdaság alakulását.

    Grafikus Engine

    A grafikai megjelenítésért a Cryengine 3 motor durván módosított változata felel, így a szépségre nem hiszem hogy panaszunk lehetne. Támogatni fogja az AMD Mantle, és az Nvidia Physx extra szolgáltatásait is.
    A fejlesztők elmondása szerint, mivel az űrben nem kell lengedező fákat, vizet, köveket megjeleníteni, a sokmillió polygont mind felhasználják a modellek minél élethűbb megjelenítésére. Egy-egy hajó átlagosan 3-400.000 poligonból áll majd.

    A hivatalos oldalon lehet pledge-et venni, amivel támogatjuk a játékot, cserébe Alpha és Beta hozzáférés, a kész játék, és különböző hajók, és kiegészítők járnak. Természetesen semit nem kell valós pénzért megvenni a játékhoz, ez nem egy mikrotranzakciósan működő projekt lesz, minden megszerezhető lesz a játékban. Ha már működési forma, a játék pay-to-play lesz, vagyis csak meg kell venni, és kész, nem lesz havidíj.
    A pledge-ek gyakorlatilag csak kedvezmények a támogatásért cserébe.

    Az eddig megjelent kipróbálható modulok
    - hangár modul: Itt még csak a hangárban nézegethettük hajóinkat kívül belül.
    - Dogfight modul (Arena Commander): Ez a modul a hajók, és fegyverek tesztelésére, balanszírozására szolgál, itt már lehet egymás illetve gépi ellenfelek ellen harcolni, valamint kiprobálni a Murray Cup versenyt.

    2014 ősz/télre várható a planetside/FPS modul, ahol a játék fps részét próbálhatjuk majd ki.

    Hasznos videók:
    Star Citizen Pitch
    Star Citizen Announcement video - 58 perc
    Citizen Con 2013 - Első évfordulós összefoglaló
    Planetside review

    Hajó bemutatók:
    300 Series Commercial
    Aurora Commercial
    Anvil Aerospace Hornet Commercial
    Avenger and PBR
    Vanduul Scythe PBR
    MISC Freelancer Commercial
    Constellation Commercial
    Origin M50 Galactic Gear Review

    Érdekes fan videók:
    Star Citizen - A promise
    15 Reasons you'll love Star Citizen

    Hasznos linkek:
    Hivatalos honlap
    Star Citizen Timeline
    Star Citizen Economy
    Star Citizen Ships
    Star Citizen PH lista
    Mi is az a Star Citizen?
    Star Citizen összefoglaló

    Liberum Arbitrium - magyar PH guild

  • -secret-

    Arcképgyáros

    [L:https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t35.0-12/s2048x2048/1480854_944688288891399_1421215645_o.jpg?oh=199e73dedb001b7d3541d5e52ae299cd&oe=542A0282&__gda__=1412049228_07f530b655b20c976e20722e530cd822][IMG:https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t35.0-12/s2048x2048/1480854_944688288891399_1421215645_o.jpg?oh=199e73dedb001b7d3541d5e52ae299cd&oe=542A0282&__gda__=1412049228_07f530b655b20c976e20722e530cd822][/IMG][/L]

    [link]

    [ Szerkesztve ]

  • Noddy

    senior tag

    .

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • bluyoo

    nagyúr

    Annak érdekében, hogy kielégítő és gyors választ kapj, a kérdésedben feltétlenül közöld a következőket:

    1. Mennyit szánsz az alaplapra?
    2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
    3. Milyen méretű lapot szeretnél?
    4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
    5. Milyen a monitorod csatlakozása?
    6. Szeretnél tuningolni vagy nem?

    +1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?

    Az asztali alaplapok belső felépítése. - Oliverda tollából
    Az alaplapok méretszabványai. - Kov1024 tollából

    Audio:

    A mai integrált audio megoldások általában képesek a felhasználók igényeit kielégíteni, mindennapi használatra, alkalmi játékra tökéletesen megfelelőek. Viszont akinek komolyabb hangrendszere van, illetve magasabbak az elvárásai, annak érdemes megfontolni a külön hangkártyát, még ha plusz költséggel is jár.

    Foglalatok:

    AMD:

    Super Socket 7; Slot A; Socket A; Socket 754; Socket 939; Socket AM2;
    Socket AM2+;Socket AM3;

    Socket AM3+; Socket FM1; Socket FM2 ; Socket FM2+

    Intel:

    Slot 1; Socket 370; Socket 423; Socket 478; LGA 775; LGA 1366; LGA 1156;
    LGA 1155; LGA 1150; LGA 2011;

    900-as sorozat:

    Megjegyzés 1.:
    FX processzor alá, amennyiben nem szeretnél CF/SLI rendszert, ár-érték arányban a 970-es chipset a legjobb választás.

    Megjegyzés 2.:
    Az AM3+ foglalatú lapok kompatibilisek az AM3-as processzorokkal.

    AMD 970 chipset CF/SLI nélküli rendszerekhez:

    Tuning nélkül/szűk költségvetésű gépekbe:
    MSI 970A-G43
    ASRock 970 Pro3 R2.0
    Gigabyte GA-970A-DS3P (rev. 1.0)
    Asus M5A97 LE R2.0

    Kisebb tuningra:
    ASRock 970 Extreme3
    Asus M5A97 R2.0

    Komolyabb tuningra:
    Asus M5A97 EVO R2.0
    Gigabyte GA-970A-UD3 (rev. 3.0)
    Gigabyte GA-970A-UD3P (rev. 1.0)
    MSI 970 GAMING

    AMD 990X chipset

    CF/SLI rendszerekhez (8X8X):
    Komolyabb tuningra:
    Gigabyte GA-990FXA-UD3 (rev. 4.0)
    Asus M5A99X EVO R2.0

    AMD 990FX chipset

    CF/SLI rendszerekhez (16X16X / x16/x8/x8):
    Komolyabb tuningra:
    Asus M5A99FX PRO R2.0
    Gigabyte GA-990FXA-UD5 (rev. 3.0)
    MSI 990FXA-GD80
    Asus Sabertooth 990FX R2.0 (5 év garancia)
    ASRock Fatal1ty 990FX Killer
    Asus Crosshair V Formula-Z

    AMD Trinity , AMD Richland APU-k / CPU-k alá.

    A55 chipset SATA2 és USB2 támogatással szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be.

    mATX:
    MSI FM2-A55M-P33
    ASRock FM2A55M-DGS
    Asus F2A55-M LK
    Asus F2A55-M LE

    ATX:
    Asus F2A55 (Megjegyzés: az alaplap nem rendelkezik videokimenettel.)
    Gigabyte GA-F2A55-DS3 (rev. 2.0)

    A75 chipset natív SATA3 és USB3 támogatással általános használatra/HTPC-be.

    mini ITX:
    ASRock FM2A75M-ITX
    MSI FM2-A75IA-E53

    mATX:
    ASRock FM2A75M-DGS
    Gigabyte GA-F2A75M-D3H (rev. 1.2)
    "K"-s APU-hoz is
    ASRock FM2A75 Pro4-M

    ATX:
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    ASRock FM2A75 Pro4

    A85X chipset natív SATA3 és USB3 és CrossFire támogatással.

    mini ITX:
    ASRock FM2A85X-ITX

    mATX:
    MSI FM2-A85XMA-P33
    Asus F2A85-M LE
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    ASRock FM2A85X Extreme4-M
    Asus F2A85-M PRO

    ATX:
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    Asus F2A85-V
    Gigabyte GA-F2A85X-UP4
    ASRock FM2A85X Extreme4
    Asus F2A85-V PRO
    MSI FM2-A85XA-G65
    ASRock FM2A85X Extreme6

    AMD Trinity , AMD Richland , AMD Kaveri APU-k / CPU-k alá.

    A55/A58 chipset szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be.

    mini ITX:

    mATX:
    Asus A55BM-A/USB3
    Asus A58M-A/USB3

    ATX:
    MSI A55-G41 PC Mate

    A75/A78 chipset általános használatra/HTPC-be.

    mini ITX:
    ASRock FM2A78M-ITX+

    mATX:
    ASRock FM2A75M Pro4+
    ASRock FM2A78M Pro4+
    Asus A78M-A
    Gigabyte GA-F2A78M-D3H (rev. 3.0)
    MSI A78M-E45

    ATX:
    ASRock FM2A75 Pro4+
    ASRock FM2A78 Pro4+

    A88X chipset.

    mini ITX:
    Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI (rev. 3.0)

    mATX:
    Asus A88XM-PLUS
    ASRock FM2A88M Extreme4+
    MSI A88XM GAMING

    ATX:
    Asus A88X-PLUS
    Asus A88X-PRO
    ASRock FM2A88X Extreme4+
    Gigabyte GA-F2A88X-D3H
    Gigabyte G1.Sniper A88X (rev. 3.0)
    Biostar Hi-Fi A88W 3D Ver. 5.x
    MSI A88X-G45 GAMING
    Asus CROSSBLADE RANGER

    6-os sorozat

    Intel Sandy Bridge processzorhoz
    (kompatibilis az Intel Ivy Bridge processzorokkal is).

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge Celeron G4XX , Celeron G5XX x , Pentium G6XX x , Pentium G8XX x , I3 21XX x , I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorokhoz,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge Celeron G16XX x , Pentium G20XX x , Pentium G21XX x , I3 32XX x , I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorokhoz.

    H61 chipset
    Q67 chipset
    B65 chipset
    H67 chipset

    Tuningképes lapok:

    Elsősorban:
    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Sandy Bridge processzorokhoz (i5 2500K , I7 2600K , I7 2700K),

    valamint

    szorzózármentes ("K" jelű) Intel Ivy Bridge processzorokhoz (i5 3570K és i7 3770K).

    Másodsorban:
    Szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorok korlátozott tuningjához,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorok korlátozott tuningjához.

    P67 chipset
    Z68 chipset

    7-es sorozat

    Intel Ivy Bridge processzorhoz
    (kompatibilis az Intel Sandy Bridge processzorokkal is).

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge Celeron G16XX x , Pentium G20XX x , Pentium G21XX x , I3 32XX x , I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorokhoz,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge Celeron G4XX , Celeron G5XX x , Pentium G6XX x , Pentium G8XX x , I3 21XX x , I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorokhoz.

    Intel B75 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 támogatással szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be

    mini ITX:
    ASRock B75M-ITX
    MSI B75IA-E33
    Gigabyte GA-B75N (rev. 1.0)

    mATX:
    ASRock B75M-GL R2.0
    Asus B75M-A
    MSI B75MA-P45
    Gigabyte GA-B75M-D3H (rev. 1.2)
    ASRock B75 Pro3-M
    Asus P8B75-M

    ATX:
    ASRock B75 Pro3
    Asus P8B75-V
    MSI B75A-G43
    MSI B75A-G43 Gaming

    Intel H77 chipset általános felhasználásra, HTPC-be natív USB3 és SATA3 RAID 0, 1, 5, 10 támogatással..

    mini ITX:
    ASRock H77M-ITX
    Asus P8H77-I
    Gigabyte GA-H77N-WIFI (rev. 1.0)

    mATX:
    ASRock H77 Pro4-M
    MSI H77MA-G43
    Asus P8H77-M PRO

    ATX:
    Asus P8H77-V
    ASRock H77 Pro4/MVP

    Intel Q75 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 támogattással.

    Intel Q77 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 , RAID 0, 1, 5, 10 és Intel vPro támogattással, kicsit túlárazva.

    mATX :
    ASRock Q77M vPro
    Asus P8Q77-M
    Asus P8Q77-M2
    Gigabyte GA-Q77M-D2H (rev. 1.0)

    Intel C202, C204, C206, C216 chipset
    Mikroszerverek, munkaállomások, grafikus szerverekhez ECC RAM támogatással.

    ATX:
    Asus P8B WS
    Asus P8C WS

    Tuningképes lapok:

    Elsősorban:
    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Ivy Bridge processzorokhoz (i5 3570K és i7 3770K),
    valamint
    szorzózármentes ("K" jelű) Intel Sandy Bridge processzorokhoz (i5 2500K , I7 2600K , I7 2700K.

    Másodsorban:
    Szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorok korlátozott tuningjához,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorok korlátozott tuningjához.

    Intel Z75 chipset
    Nem igazán érdemes vele foglalkozni, mert a Z77-es chipsettel szerelt lapok nem drágábbak és több szolgáltatást nyújtanak.

    Intel Z77 chipset

    A legelterjedtebb tuning chipset a puritántól teljesen a x8/x16/x8/x8 CF/SLI képes lapokig.

    mini ITX:
    ASRock Z77E-ITX
    Asus P8Z77-I DELUXE/WD
    Gigabyte GA-Z77N-WIFI (rev. 1.0)
    EVGA Z77 Stinger

    mATX kisebb tuningra:
    MSI Z77MA-G45
    ASRock Z77 Extreme4-M
    Asus P8Z77-M
    Gigabyte GA-Z77MX-D3H TH (rev. 1.0)

    mATX komolyabb tuningra:
    Asus P8Z77-M PRO
    Gigabyte G1.Sniper M3 (rev. 1.0)
    ASRock Fatal1ty Z77 Professional-M
    Asus Maximus V GENE

    ATX kisebb tuningra:
    Biostar TZ77B Ver. 5.x
    MSI Z77A-G43
    ASRock Z77 Pro4
    Gigabyte GA-Z77-D3H (rev. 1.1)
    Asus Z77-A

    ATX komolyabb tuningra, alacsonyabb ársávban:
    ASRock Z77 Extreme4
    MSI Z77A-GD55
    Gigabyte GA-Z77X-UD3H (rev. 1.1)
    Biostar Hi-Fi Z77X Ver. 5.x
    Asus P8Z77-V LE PLUS

    ATX komolyabb tuningra, magasabb ársávban:
    MSI Z77A-GD65
    Asus P8Z77-V
    Gigabyte GA-Z77X-UD4H (rev. 1.0)
    MSI Z77 MPOWER
    Asus P8Z77-V PRO

    ATX csúcskategória tuningra:
    Asus Sabertooth Z77 (5 év garancia)
    MSI Z77A-GD80
    ASRock Z77 OC Formula
    ASRock Z77 WS
    Asus P8Z77 WS
    Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH (rev. 1.0)

    E-ATX csúcskategória tuningra:
    Asus Maximus V Formula
    Gigabyte G1.Sniper 3 (rev. 1.0)
    Asus Maximus V Extreme
    Gigabyte GA-Z77X-UP7 (rev. 1.0)
    ASRock Z77 Extreme11

    8-as sorozat

    Intel Haswell processzorhoz, UEFI frissítéssel Intel Haswell Refresh processzorhoz is.

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Haswell és UEFI frissítéssel Intel Haswell Refresh processzorokhoz ( Intel Celeron E1XXX x, Intel Pentium G3XXX, I3-4XXX x, i5-44XX x , I5-45XX x , I5 46XX x, I7-47XX x)

    Intel H81 chipset
    Erősen megnyirbált chipset csatornánként csak egy RAM kezelés (max. 2 slot) nincs IRST , SRT Főleg szűk költségvetésű gépekbe ...

    mini ITX:
    Asus H81I-PLUS
    ASRock H81M-ITX

    mATX:
    Asus H81M-A
    ASRock H81M-HDS
    ASRock H81M
    MSI H81M-E33
    Gigabyte GA-H81M-S2PV
    Gigabyte GA-H81M-HD3

    ATX:
    Asus H81-PLUS
    Gigabyte GA-H81-D3

    Intel Q87 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás 6db. SATA3 port.

    mITX:
    Asus Q87T

    mATX:
    Asus Q87M-E
    Asus CS-B (5év garancia)
    ASRock Q87M vPro
    Gigabyte GA-Q87M-D2H

    Intel q85 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás nélkül.

    Intel B85 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás nélkül, nem csak irodai használatra/HTPC-be , 4db SATA3 porttal.

    mini ITX:
    ASRock B85M-ITX

    mATX:
    MSI B85M-P33 (DVI) / E33 (HDMI)
    ASRock B85M Pro4
    Asus B85M-E
    Gigabyte GA-B85M-D3H (rev. 1.0)

    ATX:
    MSI B85-G43
    Gigabyte GA-B85-HD3 (rev. 1.0)
    Asus B85-PLUS

    Komolyabb felszereltségű ill.játékosoknak szánt B85-ös mATX lapok:
    Asus VANGUARD B85 (5év garancia)
    MSI B85M GAMING

    Komolyabb felszereltségű ill.játékosoknak szánt B85-ös ATX lapok:
    Asus B85-PRO GAMER
    ASRock Fatal1ty B85 Killer
    MSI B85-G43 GAMING
    Gigabyte G1.Sniper B5

    Intel H87 chipset
    Általános felhasználásra, HTPC-be , 6db SATA3 porttal RAID 0, 1, 5, 10 támogatással.

    mini ITX:
    Asus H87I-PLUS
    Gigabyte GA-H87N-WIFI (rev. 1.0)
    ASRock H87M-ITX

    mATX:
    ASRock H87M Pro4
    MSI H87M-G43
    Gigabyte GA-H87M-D3H
    Asus H87M-PRO
    Asus H87M-PLUS

    ATX:
    Gigabyte GA-H87-HD3
    Asus H87-PRO
    MSI H87-G43

    Játékosoknak szánt H87-es ATX lapok:
    Asrock Fatal1ty H87 Performance
    MSI H87-G43 GAMING

    Intel C222, C224, and C226 Chipsets
    Mikroszerverek, munkaállomások, grafikus szerverekhez ECC RAM támogatással.

    ATX:
    Asus P9D WS

    Tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Haswell processzorokhoz ( I5-4670K , I7-4770K).

    Intel Z87 chipset
    Az egyetlen tuningképes chipset az Intel Haswell alá CF/SLI támogatással (2x8 vagy 1x8 +2 x4) 6db. SATA3 porttal.
    Megj.: Egyes lapok nem rendelkeznek SLI támogatással!

    mini ITX:
    ASRock Z87E-ITX
    Gigabyte GA-Z87N-WIFI (rev. 1.0)
    Asus Z87I-PRO
    Asus MAXIMUS VI IMPACT

    mATX kisebb tuningra:
    Gigabyte GA-Z87M-D3H (rev. 1.0)
    Asus Z87M-PLUS

    mATX komolyabb tuningra:
    Asus Gryphon Z87
    ASRock Z87M Extreme4
    ASRock Z87M OC Formula
    Gigabyte GA-G1-SNIPER M5

    ATX kisebb tuningra:
    MSI Z87-G43
    Gigabyte GA-Z87-HD3 (rev. 1.0)
    Asus Z87-K
    ASRock Z87 Pro4

    ATX komolyabb tuningra, alacsonyabb ársávban:
    MSI Z87-G45 Gaming
    Asus Z87-A
    ASRock Z87 Extreme4
    Gigabyte GA-Z87X-D3H (rev. 1.0)
    Biostar Hi-Fi Z87X 3D Ver. 5.x

    ATX komolyabb tuningra, magasabb ársávban::
    Gigabyte GA-Z87X-UD3H (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H (rev. 1.0)
    Asus Z87-PLUS
    Asus Z87-PRO
    Asus MAXIMUS VI HERO
    ASRock Z87 Extreme6/ac
    MSI Z87-GD65 Gaming

    ATX csúcskategória tuningra:
    MSI Z87 MPOWER
    Z87 MPOWER MAX
    Asus SABERTOOTH Z87
    Asus Z87-DELUXE
    Asus MAXIMUS VI FORMULA
    ASRock Fatal1ty Z87 Professional

    XL-ATX csúcskategória tuningra:
    MSI Z87 XPOWER

    E-ATX csúcskategória tuningra:
    ASRock Z87 OC Formula
    Gigabyte G1.Sniper 5
    Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH
    ASRock Z87 Extreme11/ac

    9-es sorozat

    Intel Haswell, Intel Haswell Refresh processzorhoz és a később megjelenő Devil's Canyon processzorokhoz (és előreláthatólag az Intel Broadwell processzorokhoz).

    Megjegyzés:
    A 9-es sorozatú Intel lapokkal még kevés a felhasználói tapasztalat, így az esetleges típushibás darabok még benne lehetnek a listában.
    Csak a már itthon kapható modellek kerülnek a listába, vagyis a következő hetekben újabb modellek is várhatók majd.
    Az itthon ritkaságnak számító nehezen beszerezhető gyártók és típusai nem kerültek a listába a terjedelemre tekintettel.

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Haswell és Intel Haswell Refresh processzorokhoz ( Intel Celeron E1XXX x, Intel Pentium G3XXX, I3-4XXX x, i5-44XX x , I5-45XX x , I5 46XX x, I7-47XX x)

    Intel H97 chipset

    mini ITX:
    Asus H97I-PLUS
    ASRock H97M-ITX/ac
    Gigabyte GA-H97N-WIFI
    MSI H97I AC

    mATX:
    Asus H97M-PLUS
    ASRock H97M Pro4
    Gigabyte GA-H97M-D3H

    ATX:
    Asus H97-PRO
    Gigabyte GA-H97-D3H
    ASRock H97 Pro4
    MSI H97 GUARD-PRO

    Játékosoknak szánt H97-es mATX lapok:

    Játékosoknak szánt H97-es ATX lapok:
    Asus H97-PRO GAMER
    ASRock Fatal1ty H97 Killer
    MSI H97 GAMING 3
    Gigabyte GA-H97-Gaming 3

    Tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Haswell és a később megjelenő Devil's Canyon processzorokhoz ( I5-4670K , I7-4770K).

    Intel Z97 chipset

    mini ITX:
    Asus Z97I-PLUS
    Asus MAXIMUS VII IMPACT
    ASRock Z97E-ITX/ac
    Gigabyte GA-Z97N-Gaming 5
    MSI Z97I GAMING AC
    Asus MAXIMUS VII IMPACT

    mATX kisebb tuningra:
    ASRock Z97M Pro4
    Gigabyte GA-Z97M-D3H (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5

    mATX komolyabb tuningra:
    Asus MAXIMUS VII GENE
    Asus GRYPHON Z97
    ASRock Z97M OC Formula
    MSI Z97M GAMING

    ATX kisebb tuningra:
    Asus Z97-C
    ASRock Pro 4
    MSI Z97-G43
    Gigabyte GA-Z97P-D3 (rev. 1.0)

    ATX komolyabb tuningra, alacsonyabb ársávban:
    ASRock Z97 Extreme4
    Asus Z97-A
    Asus Sabertooth Z97 Mark 2
    Gigabyte GA-Z97X-UD3H (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5
    MSI Z97 GAMING 5

    ATX komolyabb tuningra, magasabb ársávban::
    Asus Z97-PRO
    Asus MAXIMUS VII HERO
    ASRock Z97 Extreme6
    Gigabyte GA-Z97X-UD5H (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
    MSI Z97 GAMING 7

    ATX csúcskategória tuningra:
    Asus Sabertooth Z97 Mark 1
    Asus Z97-DELUXE
    Asus Z97-DELUXE (NFC & WLC)
    Gigabyte GA-Z97X-SOC Force (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z97X-Gaming G1
    MSI Z97 MPOWER MAX AC

    Intel X79 chipset

    Megjegyzés:
    A legtöbb esetben játékra nem éri meg a jelentős felárát, kifejezetten komoly munkára ajánlott platform.

    mATX:
    ASRock X79 Extreme4-M
    Asus RAMPAGE IV GENE
    MSI X79MA-GD45

    ATX 60.000,-Ft-ig:
    ASRock X79 Extreme4
    Gigabyte GA-X79-UD3 (rev. 1.0)

    ATX 80.000,-Ft-ig:
    Asus P9X79
    ASRock X79 Extreme6
    Gigabyte GA-X79-UP4 (rev. 1.0)
    MSI X79A-GD65 (8D)

    ATX 80.000,-Ft felett:
    Asus Sabertooth X79 (5 év garancia)
    Asus P9X79 WS
    Intel DX79SR
    Asus Rampage IV Formula

    E-ATX:
    MSI Big Bang-XPower II
    Asus Rampage IV Extreme
    Asus P9X79 WS
    ASRock X79 Extreme11

    Az alábbi lista természetesen nem tartalmazza az összes ajánlható alaplapot, de nem is ez volt a cél, hiszen a ma leggyakrabban használt foglalatokra (AM3+, FM2, FM2+, LGA1155, LGA2011, LGA1150) 600 db-nál is több ma is kapható lap készült.
    Célunk egy kicsit leszűkíteni ezt a számot, viszonylag kiemelkedő ár/érték aránnyal, képességgel, felszereltséggel rendelkező lapokkal.Az itthon ritkaságnak számító nehezen beszerezhető gyártók típusai (ált.) nem kerültek a listába a terjedelemre tekintettel.

    Összeállította:bluyoo és BomiBoogie

    .

    Utolsó frissítés: 2014. Okt. 05.

    Szerkeszti: BomiBoogie

    Minden kiegészítési javaslatot, észrevételt szívesen fogadunk!

    Bazinga!

  • pikszel

    őstag

    ...

    [ Szerkesztve ]

    „Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”

  • pikszel

    őstag

    ...

    [ Szerkesztve ]

    „Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”

  • TazLeacher

    nagyúr

    Mi az az elektromos cigaretta?
    Az elektromos cigaretta nem más, mint egy elektromos árammal működő eszköz, mellyel a dohányzás imitálására nyílik lehetőség.

    Nincs ez nálunk betiltva?
    Nem, az elektromos cigaretta nincs betiltva! 2013. július 1-től hatályos gyógyszertörvény alapján a nikotinos utántöltő folyadékok árusítása és azok előállítása tilos, azonban magát a készüléket használni nem. Ha érdekel az itthoni helyzet, hallgasd meg a hsz. végén található Zentai interjúkat.

    Miből áll az elektromos cigaretta?
    Az elektromos cigaretta legnagyobb része az akkutest (avagy maga a készülék), melyhez közvetlenül csatlakozik egy porlasztó, melynek valamilyen formában része egy tartály, mely az utántöltő folyadékot (e-liquid) tárolja.

    Hogyan működik egy elektromos cigaretta?
    A működése rém egyszerű: az akkumulátor testen elhelyezett kapcsoló lenyomásával (vagy vákuumkapcsoló esetén a pusztán a cigaretta megszívásával) az akku a porlasztóban lévő fűtőszálat működésbe hozza, mely izzani kezd, így a szívással rájuttatott folyadékból gőz, vagyis pára képződik.

    Az utántöltő folyadékban van nikotin?
    Kapható nikotinos és nikotinmentes változat is.

    Ez nem káros az egészségre?
    Minden olyan dolog káros az egészségre, ami nem tiszta levegő, és lejut a tüdőbe, azonban ami fontos, hogy jóval kevésbé káros, mint a normál cigaretta, amely füstje 4000-féle vegyianyagot tartalmaz, és ebből kb. 400 bizonyítottan rákkeltő.

    Lehet tudni, mit tartalmaz az utántöltő folyadék?
    Persze, hogy lehet. A folyadékban az alábbi anyagok találhatóak: propilén-glikol (PG), növényi glicerin (VG), víz, aroma és opcionálisan nikotin.

    Mennyibe kerül egy ilyen?
    Nem olcsó. Vagyis elsőre nem tűnik annak. Sokan vannak abban a tévedésben, hogy egy 5-8.000 Ft-os EGYSZERI beruházással át tudnak szokni, és le tudják váltani a HAVI 20-40.000 Ft-os cigarettára költött összeget. Ugye ezt senki nem gondolja komolyan? Bár 5-8.000 Ft-ért kaphatóak kezdő szettek, azonban ezek mára sokszor idejét múltak, nem adják azt az élményt, amit elvárna tőle az ember. Nagyságrendileg egy értelmes kezdőszett 15-25.000 Ft között indul, amivel már érdemes belekezdni, ha az ember tényleg át akar szokni, és nem a pénzt szeretné kidobálni az ablakon.

    Készülékeknek nevezzük összefoglalva az összes olyan alkalmatosságot, mely képes rábírni egy elektromos cigaretta porlasztót, hogy gőzt préseljen ki magából.

    Cigaretta formájú készülékek
    A legegyszerűbb, legkönnyebb és rendszerint legolcsóbb e-cigaretta akkumulátorok. Minden esetben beépített akkumulátorral rendelkeznek, létezik belőlük nyomógombos és vákuumkapcsolós változat. Akkumulátoruk kapacitása meglehetősen kicsi, tipikusan 90-340 mAh. Méretük és teljesítményük miatt normál ellenállású vatelines integrált, vagy külön erre a méretre gyártott tankpatronok használata javasolt. Ezek a készülékek napjainkra szinte kivétel nélkül kikoptak, mert a középkategóriás eszközök kiszorították őket. Ha valaki mégis ehhez ragaszkodik, a lenti listából választhat magának megfelelőt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Joye 510
    - eRoll (csak saját porlasztóval üzemel)
    - eCab (eGo méretnél kisebb, cserélhető akkumulátoros kezdő készülék, csak saját porlasztóval üzemel)
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - vaterás és aluljárókban kapható olcsó vackok (e-Health és népi zenekara)
    - Green Smoke
    - Super 808 (a csatlakozója „kiment a divatból”)

    eGo méretű akkumulátorok
    A manapság legelterjedtebb e-cigaretta típusok. Általában beépített akkumulátorral rendelkeznek (de létezik belőlük cserélhető akkus is) és a nyomógombos kivitel a gyakoribb (de fellelhető még vákuumkapcsolós változat is). Kapacitásuk általában 650-1300 mAh-ig terjed. A normál, szabályozatlan, vagy 3,7 V-ra stabilizált feszültségű változat mellett egyre népszerűbbek a változtatható feszültségű és/vagy teljesítményű akkumulátorok. Napjaink legnépszerűbb porlasztói mind méretben, mind teljesítményben ezekre az eszközökre lettek kifejlesztve, így ezekhez a készülékekhez szinte bármely kategóriából találunk hozzá passzoló gőzképző eszközt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - eGo-C Twist
    - eGo Spin
    - Vision Spinner
    - Vision Spinner II
    - iTaste VV
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - F1
    - eGo VV
    - szabályozatlan/stabilizált eGo akkumulátor

    Mod készülékek
    Az elektromos cigaretta csúcsát jelentő készülékek, méretük azonban egy kezdő számára riasztó lehet. Általában cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, kizárólag kapcsolóval működtethető változat létezik belőlük. Alapvetően megkülönböztetünk mechanikus (elektronikával nem rendelkező) és VV/VW (elektronikával felszerelt) változatokat.

    Teljesítményüket minden esetben az általunk behelyezett akkumulátor határozza meg, éppen ezért fontos a készülék típusához illeszkedő és megfelelő minőségű akkumulátor beszerzése. A komoly méret mellé természetesen komoly teljesítmény is társul, bizonyos porlasztók kizárólag ezeken a készülékeken teljesítenek jól. Szinte az összes forgalomban lévő porlasztóval kompatibilisek akár teljesítmény akár méret szempontjából.

    A készüléktestek általában rozsdamentes acélból (SS, stainless steel), vagy krómozott bronz anyagból készülnek, ritkábban alumíniumból, vagy fából. Az SS változatok általában valamivel drágábbak, de érdemes ilyen készüléket választani, mert anyagukban és küllemükben is tartósabbak.

    Ebbe a csoportba tartoznak továbbá az elektromos pipák. Legtöbbjük fából készült, általában pipaalakot formáló testtel, szabványos (leggyakrabban 510-es) csatlakozóval ellátott mechanikus modkészülékek. Bármilyen, szabványos csatlakozóval ellátott patron, kazán használható rajtuk.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Vamo v2/v3/v5/V6 ill. 25 és 35 (Etna)
    - Sigelei Zmax v2/v3
    - Itaste SVD
    - eVic (viszonylag alacsony teljesítménykorlátra érdemes odafigyelni!)
    - KangSide 20/30
    - Mechanikus modok legtöbbje
    - Pipák
    Ajánlott közép kategóriás készülékek:
    - Smok Zmax v2 (mini)
    - Smok BEC Pro
    - eVIc Supreme
    - Sigelei 30W
    Ajánlott felső kategóriás készülékek
    - Dicodes Telegonos
    - Dicodes Dani
    - ProVape ProVari 2.5 (mini)
    - ProVape ProVari 3
    - SvoeMesto Nivel (Semovar v3)
    - Taifun the Eye
    - VaporShark DNA 20/30

    Mod készülékek akkumulátorai és töltői
    A cserélhető akkumulátoros modkészülékekben szinte kizárólag szabványos, hengeres alakú, 3,7 V névleges feszültségű Li-ion akkumulátorokat használnak. Ezen akkukból jelenleg hatalmas méret- és kapacitásválaszték van a piacon. Az elektromos cigarettákban a 18650, 18350, 18500, 16340, 14650, 14500, 14250 méretkódú típusok a legelterjedtebbek. A méretkód első két számjegye az akku átmérőjét, a többi a hosszát jelöli. Pl. a 18650 18 mm átmérőt és 65 mm hosszt jelent. A nagyobb méret tipikusan nagyobb kapacitással is párosul. Nem ajánlanánk márkákat, mert szinte mindegyik nagyobb márka kínálatában megtalálhatóak jobban illetve rosszabbul sikerült szériák. Érdemes az e-cigi boltokban kapható akkumulátorok közül, vagy a fórumokban ajánlott típusokból választani, ezek biztosan alkalmasak a készülékek megfelelő működtetésére.

    A védett akkumulátorokon található egy rövidzárlat- és túlmerítés/túltöltés-védelmet biztosító elektronika is. Ez az akku biztonságos használatát nagyban elősegíti, azonban jelentős plusz belső ellenállást is jelent, így elektromos cigarettában való használat során, adott esetben érezhető teljesítményvesztést is okoz.

    A Li-ion akkuk töltéséhez erre alkalmas töltőt kell használni. Általános szabály, hogy a biztonságon nem érdemes spórolni, Inkább vegyünk egy drágább, de megbízhatóbb, védelemmel ellátott szerkezetet megbízható boltból, mint kicióccó hulladékot Vateráról. További információkért mindenképp érdemes elolvasni Blackiex írását: Szabványos Li-ion akkumulátor típusok és jellemzőik.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Xtar
    - Nitecore
    - Trustfire
    - Efest
    - Soshine
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - olcsó, nevenincs, védelem nélküli töltők

    A porlasztók azoknak a termékeknek az összefoglaló nevét takarja, melyek egy megfelelő készülékre csatlakoztatva alkalmasak az e-liquid elpárologtatására és ezzel egyidejűleg gőz, illetve pára képzésére.

    Vatelines integrált patronok, tankok
    A vatelines integrált patronok lényegében e legegyszerűbb porlasztók közé tartoznak mind működési elv, mind felhasználási forma, mind használhatóság szempontjából. A patron lényegében egy vékony fém hüvely, ebben helyezkedik el az üvegszál és az ellenállás huzal, mely a vatelinben tárolt folyadékot párologtatja. Ezeknek a patronoknak a kapacitása viszonylag kicsi, felújításuk, tisztításuk nem lehetséges (legalábbis nagyon körülményes), a kazánrész használattól függően 1-2 héten belül elhasználódik, égett ízt ad, ezek után többé nem használható. Előnyük az alacsony ár, jó ízvisszaadás, megfelelő gőzképzés, könnyű kezelhetőség, hátrányuk az alacsony kapacitás és az egyszer használhatóság.

    A vatelines patronos esetében felhozott egyik hátrány - az alacsony kapacitás - kiküszöbölhető un. tankok használatával. Ebben az esetben a vatelines patron egy tartályba kerül melybe e-liquidet töltenek. Így a külső házán egy lukon (előre így gyártott patronok, avagy általunk lukasztott patronok) keresztül a patron az azt körülvevő folyadékból folyamatosan "öntöltővé" válik, természetesen egészen addig, míg a külső tartályban van e-liquid.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Magnum .44
    - The Ressurector
    - Boge
    - Smoke
    - Kanger Horizontal

    Üvegszálas és egyén tank rendszerű integrált patronok
    Az ilyen típusú patronok legtöbbje szintén egyszerűen használható, akár kezdők számára is könnyen beüzemelhető. A patron tartályában lévő folyadék direkt módon érintkezik az üvegszállal, mely a folyadékot párologtatja. Ezek a patronok nem egyszer használatosak, a kazán rész elhasználódása esetén több ízben tisztítható, végső elhasználódás esetén pedig kizárólag a kazán fej cseréjre, gyakorlottabb felhasználók esetén felújítására, van szükség. Előnyük a könnyű használat, viszonylag alacsony ár, hosszabb távú biztos működés, egyszerű tisztítás és olcsó felújítási költség. Hátrányuk igazából nincs.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Aspire Nautilus (mini)
    - Smoktech Micro GDC
    - iClear 30
    - VapeOnly BCC mini, mega
    - EvoD
    - Protank 2 és 3 (mini) és egyéb Kanger "...tank" patronok
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - Helix v3 (Halmizer Evoltion, Redux, E-Turbo v3)
    - Mini Nova, Vivi Nova
    - iClear 16

    Tank rendszerű porlasztók
    Tank kazánból is elég sok félét készítettek már az idők során, főleg az integrált patronok térhódítása előtt voltak népszerűek. Általában elmondható, hogy három jól elkülönült részre bonthatóak fel: van maga a kazán, egy un. tank patron, ami a folyadékot tárolja (és látja el a szipka szerepét), a kettő között egy levezető rész, amely biztosítja a folyadék áramlását a kazánrész felé. Előnyük az egyszerű beüzemelés, a jó íz és füstképzés. Hátrányuk a – viszonylag – alacsony kapacitás, valamint a legtöbb estben a felújítás lehetőségének teljes hiánya. Amennyiben a kazánrész elhasználódott, ennek cseréjével lehet újra üzembe helyezni a porlasztót, azonban ezek az integrált patronok kazánfejének többszörösébe kerülhetnek, éppen ezért fenntartásuk költségesebb. Talán épp e miatt manapság már kimentek a divatból, ez alól kivételt képeznek a cigaretta formájú szettek, melyek a mai napig használják ezt a rendszert, valószínűleg épp az egyszerű kezelhetőség miatt.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Vision Eternity (hibrid, tank és drip porlasztó is egyben)
    - eRoll/eCab tankpatron
    - Joye 510 tankpatron
    - IMIST II (ha valaki végképp ki szeretné próbálni a tankos rendszert)
    Nem ajánlott termékek a kategóriából:
    - régebbi termékek a megfelelő alkatrész-ellátottság miatt

    Felújítható porlasztók, RBA
    A felújítható porlasztók száma szinte végtelen mind működési elvben, árban, használat egyszerűségében vagy bonyolultságában, ízvisszaadásban. Közös jellemzőjük azonban, hogy alapvetően nincs bennük eldobható alkatrész, rendszerint fémből épülnek fel, maga kazánrész is felújítható, azonban ez, vagy csak maga a beüzemelés kellő gyakorlatot igényel. Előnyük mindenképp a tartósság, általában a többi porlasztóhoz képest jobb íz visszaadás, komolyabb gőzképzés. Hátrányuk az adott esetben jóval magasabb ár, és hogy gyakorlat híján még az első beüzemelés is gondot okozhat.

    RDA-ak, felújítható drip kazánok
    Ezek a legegyszerűbb, és legolcsóbb felújítható kazánok. Beüzemelésükhöz általában csak üvegszálfonatra és ellenálláshuzalra van szükségünk. Folyadéktároló kapacitásuk minimális (általában 5-15 csepp), tartály híján általában a hosszabbra hagyott üvegszál fonat szolgál a rácseppentett liquid átmeneti tárolására.

    Masnis-vatelines
    Ezekben az eszközökben a kazántér felett elhelyezett, vatelinnel tömött tartály szolgál a folyadék tárolására. Tárolókapacitásuk a méretüktől függően 2-4 ml. A vatelinből a nagyobb kapillárishatású üvegszál masni szállítja a levest az ellenállástekercshez, a keletkező pára a vatelintartály közepén, vagy oldalán futó csövön, légjáraton keresztül távozik a kazánból. Az ilyen szerkezet előnye, hogy kevésbé hajlamos folyásra, szivárgásra, mint a tartályos patronok többsége, valamint a keletkező gőz a távozása előtt viszonylag nagy felületen érintkezik a folyadékkal átitatott vatelinnel is, így intenzívebb ízélményben lehet részünk.

    Genesis
    A haladó felhasználók körében népszerű kazántípus. Az alul elhelyezkedő, 2-5 ml kapacitású folyadéktartályból általában egy fémszövetből sodort, gázlánggal eloxidált felületű cső szállítja a levest a kazántérbe. Az ellenállástekercset a fémszövetcső felső végére kell elkészíteni. A kazán gőzképzése, ízvisszaadása, torokhatása széles skálán finomhangolható a tekercs paramétereinek változtatásával, ám ehhez mindenképp sok türelem, és gyakorlat szükséges.

    Egyéb RBA kazánok
    A fenti főbb kategóriákon kívül természetesen léteznek még más elven működő felújítható porlasztók is, azonban ezek működési és felépítési elve annyira eltér egymástól, hogy nem lehet őket főbb kategóriákba sorolni.

    Ajánlott termékek a kategóriából kezdők számára:
    - Drip kazánok legtöbbje (lehetőség szerint single coil-ra tervezve)
    Ajánlott termékek a kategóriából haladók számára:
    - Bulli Smoker A1
    - Bulli Smoker A2
    - Prometey v2
    - Smok RSBT
    - Taifun GS
    - Taifun GT
    - Kayfun Lite Plus
    - Kayfun 3.1
    - eXpromizer v1.2
    - Smok RSST (és egyéb Genesis rendszerű porlasztók)

    Kellékek
    Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az ember felújítható porlasztókat vásárol (vagy tervez vásárolni), eek beüzemeléséhez szüksége lesz bizonyos kellékekre, szerszámokra. Mindenképp szükség van ellenálláshuzalra (különböző típusban és átmérőben kaphatóak), valamilyen liqudid szállító közegre (lehet üvegszál, ekowool, vatta, CelluuCutton, japán vatta), illetve vatelines kazánok esetében vatelinre, valamint bizonyos kazánok esetében fémszövetre is. Nem árt, ha rendelkezünk megfelelő szerszámkészlettel, minimum több féle csavarhúzóval, kis ollóval, de jó szolgálatot tehet egy jó fajta hegyes csipesz, esetenként állvány, melyen az adott porlasztó stabilan állhat. Lehetőség szerint ezeket idejekorán szerezzük be, ne a felújítás közben derüljön ki, hogy valami miatt a kazánunkat nem tudjuk üzemre fogni.

    Klónok
    Az e-cigaretta piacán nem újdonság a másolás, azonban tavaly elindult egy olyan hullám, ami már átlépett egy bizonyos határt. A távol-keleti cégek már nem elégedtek meg azzal, hogy a drágább készülékek, porlasztók technikai újításait felhasználva hasonló terméket készítsenek, hanem nemes egyszerűséggel a korábban már befutott és bizonyított márkás termékeket 1:1-ben lemásolták. Az így megjelent másolatok egy része olyan szinten "tökéletes" replika, hogy a külső jegyekben szinte megtévesztésig hasonlító terméken még az eredeti cég márkajelzése is megtalálható, illetve nem ritka, hogy a klón termék a gyári alkatrészekkel teljesen kompatibilis. Legnépszerűbbek ezen a téren az egyszerűen másolható mechanikus Mod készülékek és a csúcskategória porlasztói. Fontos megjegyezni, hogy annak függvényében, hogy a másolat milyen jól sikerült gyakorta előfordul, hogy működésben, használati értékben megegyezik az eredeti termék értékével, hogy az ára sokszor mindössze 10-20%-a másolt terméknek. Természetesen az árkülönbözet bizonyos hátrányokat is von maga után. Míg a méregdrága készülékek/porlasztók egyedileg készülnek, addig távol-keleti társaik futószalagon gyártódnak, sokszor minőségileg gyengébb anyagokból, melynek folyamán előfordulhatna hibák. Az anyagminőség és megmunkálási minőség csökkenésével járó hibák lehetnek esztétikaiak, de akár annyira súlyosak is, hogy a vásárolt alkatrész nemes egyszerűséggel használhatatlan (pontatlan menetek, illesztések, elrepedő- eltörő részegységek), de természetesen bőven akad kitűnő minőségű másolat is a piacon. A klónok terjedése (terjesztése) bár erkölcsileg erősen kifogásolható, azonban tagadhatatlan, hogy ezzel népszerűsítik a gyári termékeket is.

    E-liquidnek nevezik az e-cigaretta utántöltő folyadékát. Számtalan ízben és márkában léteznek, vannak dohányra hajazók, gyümölcsös és egészen extrém ízű folyadékok a piacon. Azt azonban mindenképp meg kell jegyezni, hogy bár a dohányos folyadékok állnak legközelebb a valódi cigaretta ízéhez, sosem fogunk olyat találni, amely maximálisan „pótolja” az égetett dohányt. A több száz féle ízből mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyek azok, amiket hosszú távon, vagy akár csak alkalmanként fogyasztani szeretne. Összetételét tekintve a három legalapvetőbb alapanyag a Propilén Glikol (PG), növényi Glicerin (VG) és az aroma. Általánosan elmondható, hogy a VG felel a füstért, a PG jobban kihozza az ízeket, azonban magában mindkettő egy színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, ezért van szükség aromák hozzáadására. A fentiekből kiindulva megkülönböztetünk egyensúly (50-50% PG-VG), füstbajnok (VG többletű) és ízbajnok (PG többletű) folyadékokat. Nincs általános szabály, hogy melyik a jobb, kinek ez, kinek az, a kereskedelmi forgalomban kapható e-liqudek többsége füstbajnok vagy egyensúly. A fenti összetevőkön kívül a folyadékot szokták hígítani vízzel, illetve nikotinos utántöltő folyadék esetén természetesen a folyadék tartalmaz nikotint is.

    A nikotinos folyadékok esetében az erősséget mg/ml-ben adják meg a gyártók, a legelterjedtebb skála a 0-6-12-18-as osztás. A 0-ás értelemszerűen a nikotinmentes, a 6 mg-os nagyságrendileg az ultra light cigaretta megfelelője, míg a 12 mg-os a light, a 18 mg-os pedig a normál, vagyis erős változat, de sokban befolyásolja a megfelelő erősség kiválasztását a korábban elfogyasztott napi cigaretta mennyisége is.
    A készen vásárolt folyadékok mellett lehetőség van saját előállításra is. Ebben az esetben az alapanyagok beszerzését követően mi választhatjuk meg az alapfolyadék összetételét, illetve az aromák hozzáadásával az ízét. Ez a verzió szinte minden esetben jóval költségkímélőbb, mint a készen vásárolt termékek, azonban egy jól eltalált folyadék kikísérletezése sok türelmet, időt és sokszor elpocsékolt alapanyagot igényel. Mielőtt valaki saját keverésbe kezd, mindenképp tájékozódjon megfelelően a témában, mert bár nem nagy ördöngősség, nagy odafigyelést igényel, hiszen a nikotin és az egészségünk nem játék!

    Aromagyártók, és rövidítéseik (a teljesség igénye nélkül):
    Atmos Lab
    Baker Flavors (BF)
    Capella
    Decadent Vapours (DV)
    Flavour Art (FA)
    Flavor West (FW)
    Hangsen
    HELM(A) (Laca)
    Inawera (IW)
    Maximum Flavour (MF)
    Tino D'Milano (TDM)
    The Perfumers Apprentice (TPA)
    Seedman
    Wera Garden (WG)

    Ajánlott e-liqudek:
    - Hangsen
    - HELM(A)
    - Maximum Smoke
    - Mystic Juice
    Nem ajánlott e-liquidek:
    - bármely, ismeretlen összetételű folyadék

    Alaplé: az e-liquid fő alapanyaga, aroma nélkül. Propilén-glikol, növényi glicerin és víz változó arányú keveréke. Lehet nikotinos, illetve nikotinmentes is.

    Analóg: hagyományos cigaretta.

    Betérdelés: az akkumulátor, illetve a készüléktest és az elektronika belső ellenállása miatti teljesítményvesztés.

    BCC, bottom coil clearomizer: alsó fűtőszálas patron. Előnye a hagyományos, felső kazános patronokhoz képest, hogy a kazán folyadékellátása normál használat esetén folyamatos, nem kell döntögetni, valamint némileg hűvösebb gőzt ad.

    Bottom feeder: a drippelési élményt, és a nagy folyadékkapacitást egyesítő készülék. A liquidet egy tartályból tudjuk kis adagokban pumpálni a porlasztóba. Hazánkban is népszerű ilyen eszköz pl. a Vapage Vmod.

    Button top: az akkumulátorok azon típusa, melynél a pozitív oldalon kis kidudorodás, gomb található.

    Clearomizer: átlátszó folyadéktartállyal szerelt, általában üvegszálas integrált patron.

    Cartomizer: vatelines integrált patron.

    DC, dual coil: dupla fűtőszálas porlasztó. Az egy fűtőszálashoz képest tetemes a gőzképzésük, de használatukhoz nagy teljesítményű készülék javasolt.

    DIY: do it yourself, csináld magad.

    Drip porlasztók: un. cseppentős, kóstoló kazánok, nem rendelkeznek tartállyal, a folyadékot cseppentve lehet a kazánba juttatni, így pár slukk

    Drip tip: régebben a drip porlasztók széles szipkáját nevezték így (mert a drip tipben elég széles a lyuk, hogy ezen keresztül is lehessen cseppenteni közvetlenül a kazánba), manapság a legtöbb szipkát már így nevezik.

    Ekowool: speciális szövésű, nagyon tartós, és jó folyadékvezető képességű üvegszál fonat.

    Elemi szál: az üvegszál fonat különálló, és roncsolódás nélkül tovább nem osztható legkisebb eleme. Ezekből a szálakból fonják, sodorják össze a kanócot.

    Ellenálláshuzal: általában króm és nikkel ötvözetből készült, nagy elektromos ellenállású huzal. Az egyik nagy gyártó neve alapján a kanthal elnevezés is elterjedt. A porlasztókban az átfolyó áram felmelegíti a huzalból készült fűtőtekercset, ami elpárologtatja a valamilyen módon odajuttatott liquidet.

    Egyensúly leves: 50% PG és 50% VG összetételű liquid.

    Felújítás: a porlasztóban található folyadékszállító komponens (általában üvegszál fonat), és a köré tekert fűtőtekercs cseréje.

    Fémszövet, acélszövet, mesh: vékony acélszálakból font, sűrű szövésű, finom szövet, pl. Genesis rendszerű kazánokban ilyen anyagból összesodort, és gázlánggal oxidált felületű szövetcső szállítja a liquidet a porlasztóba.

    Flat top: az akkumulátorok azon típusa, melynek a pozitív fele is teljesen sima.

    Füstbajnok leves: VG többletű (általában 60-80% VG) liquid.

    HR: high resistance, nagy ellenállás.

    HV: high voltage, nagy feszültség. Két (ritkábban akár több) akkuval üzemeltetett készülék, vagy ilyenhez használható kazán, porlasztó.

    Ízbajnok leves: PG többletű (általában 60-80% PG) liquid.

    Kanthal: l. ellenálláshuzal.

    Kazán, porlasztó, atomizer: az elektromos cigaretta gőzképző komponense.

    Klón: egy drága, ismert kazán, vagy modkészülék olcsóbb (legtöbbször kínai) másolata. A klónok az árukhoz képest általában meglepően jól teljesítenek, de minőségben, tartósságban gyakran elmaradnak az eredeti típustól.

    LR: low resistance, alacsony ellenállás.

    Mecha(nikus) mod: elektronika nélküli, cserélhető akkumulátoros készülék.

    Multiméter: alapvetően ellenállás, feszültség és áram mérésére alkalmas műszer, a porlasztófelújításra, RBA használatra vállalkozó felhasználók egyik leghasznosabb segédeszköze. Hobbielektronikai és barkácsboltokban általában 1-2 e Ft-ért beszerezhetőek az egyszerűbb típusok.

    PG, propilén-glikol, propylene glycol: színtelen, majdnem szagtalan, enyhén édeskés ízű, viszkózus, szerves folyadék. Az élelmiszergyártástól a dohányiparon át a gyógyszer- és kozmetikai iparig széles körben használt oldó-, hordozó- és nedvesítőszer. Az e-liquidekben az aromák jobb oldódását és a torokhatás növelését segítő egyik fő összetevő. Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem mérgező vegyület, ám a fogyasztók kis százalékánál jellegzetes allergiás reakciókat válthat ki. Ilyen esetben a fogyasztása nem javasolt.

    PT, pass-through: akkutöltés közben is használható készülék.

    RBA (rebuildable atomizer): l.: felújítható kazán

    RBA (rebuildable dripping atomizer): l.: drip porlasztók

    Ribbon: lapos ellenállásszalag.

    Segédtű: az üvegszálas porlasztók felújítása során használt segédeszköz, legtöbbször egy egyszerű, vékony gombostű. Az üvegszál fonatnak, masninak tartást tudunk adni a segédtűt hosszában átvezetve, vagy melléfogva, így a tekerés könnyebben elkészíthető az üvegszál körül.

    SS, stainless steel: rozsdamentes acél.

    Tankometer: az akkutest és a kazán/patron közé csavarozható műszer, amivel az izzítás közben a patronra eső feszültséget lehet mérni.

    TH, torokhatás, throat hit: az elektromos cigaretta párájának/gőzének egyik jellemzője, a torok, garat tájékán tapasztalható kaparó, szúró, "ütős" érzés, amit sokan keresnek a cigarettafüstben. Az elektromos cigaretta párájában a nikotin, a meleg gőz, a propilén-glikol és fajtájától függően az aroma biztosíthatja a megfelelő torokhatást.

    Üvegszál, silica wick: szilícium-dioxid alapú rostokból font, kiváló folyadékszállító képességű, hőálló kanóc.

    VV, varivolt, változtatható feszültség, variable voltage: az ilyen készülékekben gomb vagy tekerő segítségével állíthatjuk meg a kívánt üzemeltetési feszültséget.

    VW, variwatt, változtatható teljesítmény, variable wattage. Az ilyen készülékeken nyomógomb segítségével állíthatjuk be a kívánt teljesítményt, így az elektronika ehhez és a porlasztó ellenállásához igazítja a feszültséget.

    Vatelin: vattaszerű tömőanyag, alapvetően textilipari termékekben, vagy szűrőberendezésekben használatos. Bizonyos elektromos cigaretta típusokban folyadéktárolásra szolgál.

    VG, vegetable glycerin: növényi glicerin, az e-liquid egyik fő összetevője, leginkább a pára tömörségét, mennyiségét adja.

    XLR, extra low resistance: extra kis ellenállású porlasztó.

    Magyar webshopok, üzletek (a teljesség igénye nélkül):

    E.C.S
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    eCigi Futár
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: nem
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Ecigimester
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Ecigi Online
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Favorit
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: kicsi
    E-liquid kapható-e: nem
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Maximum Smoke
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    e-Vapor
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    e-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Oxy gain
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő

    SBcig
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: haladó, profi

    Vape42
    Üzlet jellege: webshop, bolt
    Választék nagysága: nagy
    e-Liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Vaporo
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: közepes
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó

    Külföldi webshopok (a teljesség igénye nélkül):

    Desire ecig
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: nagy
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    FastTech
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: hatalmas
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    focalecig
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: nagy
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: haladó, profi

    Healthcabin
    Üzlet jellege: webshop
    Választék nagysága: nagy
    E-liquid kapható-e: igen
    E-cigaretta szint: kezdő, haladó, profi

    Alaplé és aroma beszerzési helyek (a teljesség igénye nélkül):

    - Ecigi Online
    - Ecigwizard
    - FlavourArt
    - InaweraFlavours
    - InawraShop
    - Cigi-elquid
    - HELMA (Laca)
    - Liberty Flights
    - Maximum Smoke
    - Toscana Mall
    - Vape42

    Hazai termékek, gyártók:

    Stuka (Sanca-féle tuti kazán)
    A magyar fórumokon Sanca72 néven megtalálható felhasználó által, megrendelésre készített, felújítható kazáncsalád. A tankos, masnis-vatelines és dripkazánként is beüzemelhető típusok népszerűek a remek ár/érték arányuk miatt. Fórumon nem mindig aktív, kapcsolatfelvételnél célszerűbb az emailt választani.

    QZI Mods
    Prémium minőségű, rozsdamentes acélból készült mechanikus modokat és RBA-kat készítő hazai gyártó. Termékeik webshopokban is megtalálhatóak, de egyedi megrendelésre is dolgoznak. Honlap: QziMods.

    Nico
    Strapabíró, de mégis esztétikus, kedvező árú, rozsdamentes acél mechanikus modokat készít egyedi megrendelésre, akár egyedi igények alapján. A legnépszerűbb típusa a talpkapcsolós, és FET-es oldalsó kapcsolós változatban is rendelhető N-Storm. A hazai fórumokon nico felhasználónévvel található meg.

    Moon/NGP
    Kis szériában, általában alumíniumból, egyedileg gyártott, komplett készülékek, kedvező áron. Honlap: Moon, NGP.

    Lorr
    Mechanikus, nagy áramterheléseket elviselő minőségi kábelezéssel és erősített 510-es csatlakozóval ellátott pipamodokat készít fából, egyedi megrendelésre. A készítő a hazai fórumokon Lorr felhasználónévvel található meg. Facebook-profi.

    Aláírásgyűjtés az e-cigaretta megmentéséért! Polgári kezdeményezés az Európai Parlament felé! Ha fontosnak tartod, hogy a jövőben is szabadon pöfékelhess, akkor katt! a képre, és írd alá!

    Fórumok
    - Elektromos Cigaretta Fórum
    - Ecigi Online
    - eVapor Fórum
    - Magyar eVaper Fórum

    Blogok
    - Ecigitesztek
    - Blackiex (hondapapi81) videócsatornája
    - Vaper News
    - eVaper Info

    Letöltések:
    e-Liquid Kalkulátor (magyar nyelvű)
    e-Liquid Kalkulátor (angol nyelvű)

    Egyesületek
    Villanypára Egyesület

    Érdekességek
    A Neston Rádió három részes, tanulságos riportsorozata Dr. Zentai Istvánnal az e-cigaretta hazai helyzetéről: [1. rész], [2. rész], [3. rész]; alternatív letöltési lehetőségek, ha a Soundcloud feltöltések már nem működnek: [1. rész], [2. rész], [3. rész]

    Hetente jelentkező [L:http://ecigitesztek.hu/category/podcast/]Podcast az aktuális témákkal.

    Történetem: Az ecigi és én - az analógról elektromosra áttérők történetei első kézből!

    Összeállította: csakb, jer1cho

    Módosítások:
    2013. 08. 24. - jer1cho
    2014. 04. 25. - jer1cho
    2014. 10. 07. - jer1cho

    Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

  • pikszel

    őstag

    ...

    [ Szerkesztve ]

    „Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”

  • Bodor

    veterán

    Ajánlás

    Windows 7 és 8-hoz

    Azok a típusok, melyre nem 3, hanem 5 év garanciát vállal a gyártó, alá vannak húzva!

    Az ajánlott SSD-k közül pár típus már igen nehezen szerezhető be, vagy már nem kapható, mert kifutott termék, a felsorolásban mégis szerepelnek, tájékoztatást adva arról, hogy még használtan is jó vételek.
    Ezek a típusok ***-gal vannak jelölve !

    Adata Premier Pro SP600, SP900, SP920, XPG SX900, SX910(MLC)
    Adata Premier Pro SP310 (MLC mSata!)
    Adata XPG SX300 ( MLC mSATA!)
    Corsair Force 3*** és GT*** Corsair Force GS, Neutron és Neutron GTX (MLC)
    Crucial M4*** (MLC)
    Crucial V4*** (MLC)
    Crucial M4*** (MLC mSata!)
    Crucial M500 és 550 (MLC)
    Crucial M500 és M550 (MLC mSata és M.2 foglalat!)
    Crucial MX100 (MLC mSata!)
    Intel 330***, 335***, 520***, 530, 730, DC S3500, DC S3700 (MLC)
    Intel 525 és 530 (MLC mSata és M.2 foglalat!)
    Kingston HyperX***, HyperX 3K,HyperX Fury, KC300 és a V+200-as*** sorozata (MLC)
    Kingston mS200 és KC380 (MLC mSata!)
    Kingston V300*** (MLC) Csak a Toshiba 19nm Toggle-Mode 2.0 szinkron NAND-okkal , és a 505A firmware-rel rendelkező darabok az ajánlottak!
    OCZ Vector (MLC)
    Plextor M5 Pro (MLC)
    Plextor M5M (MLC mSata!)
    Samsung 470 *** és 830 *** sorozat (MLC)
    Samsung 840 Basic (TLC)
    Samsung 840 EVO (TLC) és 840 EVO (TLC mSata!)
    Samsung 840 Pro (MLC)

    Windows XP-t és Vistát használóknak ajánlott SSD-k

    ADATA S596 *** (MLC)
    ADATA S596 Turbo*** (MLC)
    Kingston V+100 *** (MLC)

  • TommyGun

    őstag

    FIFA 15 ULTIMATE TEAM GY.I.K. (FUT)

    Az online Fifa legjobb és legérdekesebb játékmódjáról próbálok útmutatást adni a lenti sorokban.
    Ha hiányos lenne vagy valami nem stimmel kérlek privátban jelezzétek, megpróbálom időről időre frissíteni a témát.

    Nos, miről is szól. Ez egy online offline játékkal összekötött játékmód, megspékelve egy kis kártyajátékkal, ahol mindenki összerakhatja a saját maga kedvenceit egy csapatba, kártyalapok személyében, amiket lehet vásárolni, eladni, szerződéseket venni, módosítókat, edzőket.

    Minden lejátszott és befejezett meccsért pontoz minket, és úgynevezett Coinokat, zsetonokat ad jutalmul.
    Tornákért, szezonokért plussz zseton jutalom, vagy ajándék kártyapakk. Ebből tudunk vásárolni, fejleszteni a klubbunkon. Ha most kezded akkor a játék ad egy teljes keretre való alap kártyát, sajnos teljesen random, nem a legjobbak és sokszor hiányposztok is vannak benne, de hát vhol el kell kezdeni.

    A Kezelőfelületen keresztül mutatnám be, mennék bele a részletekbe.

    FUT CENTRAL

    Itt, ami érdemleges, hogy lehet playereket kölcsönözni. Ez egy új funkció. A játékost csak a kék cetlin jelzett időre kapjuk meg, természetesen meccszámot jelöl. Remélhetőleg néha néha frissíti az EA.

    PLAY

    Itt alapjában véve 4+2 játékmód közül választhatunk.

    Single Player Season >>
    Offline liga a gép ellen. 10 szint van, alapból a 10es divizióban kezdesz, innen kell feltornászni magad. Teljesen véletlenszerű csapatokat sorsol össze, minden szezonban 10 csapat lesz 10 meccset kell játszani, (kivéve ha elöbb meg nem nyered vagy matematikailag már nem tudsz bent maradni vagy feljebb jutni) de meghatározott erejű csapatok ellen, tehát kevert liga, mindenféle országból, de nagyjából egyforma erősségűek. A trükk az benne, hogy minden divízió elején felajánl pár kártyát, nehézségi szintet az adott divíziót milyen szinten szeretnéd lejátszani >>

    Választatsz, hogy gyengébb vagy erősebb divíziót indítasz e több jutalomért. Csillagok jelképezik a liga várható erősségét, és ha belelépsz az egyikbe részletesen láthatod az ellenfeleket is, meg tudod nézni csapatonként milyen erősségű csapatokat sorsolt, nyílván minél erősebb a liga annál több coin annál nagyobb erősségi fokozat, és nevesebb csapatok. Ha sikerült választani és van aktív szezonod láthatod hány pontod van. Minél jobban haladsz felfelé a Divíziókban annál több pont kell, hogy elkerüld a kiesést vagy, hogy bajnokságot nyerj. Itt még lehet nézni statot meg a szezon előzményeit illetve az ellenfelek listáját tudod megnézni a lejátszott meccsek eredményeivel és a várható csapatokkal.

    Single Player Tournament >>
    Nos ez ugyanaz mint az előző, offline, csak kupa, annak is a kieséses része. Itt rengeteg kupa közül választhatunk szintén kártyák képében dobja fel, szintén a csillagok utalnak a csapatok erősségére itt viszont nem tudsz belenézni milyen csapatok lesznek, de adott nehézségi fokozata van amit ki is ír. Értelemszerűen minél nehezebb annál több coin. Ha megnyersz egy kupát az feloldhat egy vagy több újat. Vannak olyan kupák, amikhez csak bizonyos feltételekkel lehet csatlakozni, ezt írja is oldalt. (pl csak egy nemzetiségűek lehetnek, vagy csak ligából, vagy meghatároz pár csapatot és csak annak játékosai vehetnek részt a meccseken)
    Extra jutalmat szoktak adni, csomag szerződés pakkok etcetc…
    Szokott frissülni, mármint folyamatosan ad hozzá az EA mindenféle új ligát IRL események alapján, van amelyik csak pár hétig elérhető, érdemes csekkolni.

    Online Season + Online Tournemant >>
    Ugyanaz mint a single player season és tournemant, csak online, hús vér emberekkel. Szintén 10 divízió 10 meccs lehetőség, a kupában pedig szintén a kieséses szakasz. Jóval több coint ad mint az offline rész. Nem hiszem, hogy túl sok magyarázatra szorul, nem sok állítási lehetőség van. Gyakorlatilag a pont táblázaton kívül vagy a kieséses táblázaton kívül a lefutott meccsek eredményeit lehet megnézni.

    De van egy fontos dolog, ha kilépsz egy meccsből, vagy ragequit akkor van egy DNF módosító, Ez a módosító a be nem fejezett meccseket szimbolizálja, tehát ha kilépsz büntetésből néhány meccsig kevesebb pontot fogsz kapni egy meccsért, ha sokszor lépsz ki egymást követően akkor nagyon lerontja ezt a szorzót és jópár meccs kell mire visszatornázod magad.

    A plussz két játékmód >> a haverokkal játék, vagy kihívod a hét csapatát egy meccsre, ütős csapat durva playerekkel, választhatsz nehézséget, értelemszerűen nehéz=sok coin HA megvered őket.
    Minden héten kiad az EA egy új csapatot, érdemes ezt is csekkolni néha.

    SQUADS

    My Squad >>
    Mivel több csapatot is össze lehet rakni itt lehet újat létrehozni, illetve váltatni közöttük.

    Concept Squad >>
    Itt lehet összerakni egy képzeletbeli csapatot, megnézni hogy passzolnak egymáshoz a játékosok, milyen posztra kik érhetőek el stb stb
    Játszani nem tudsz velük, ez csak arra jó hogy elmentsd magadnak milyen csapat a cél amit össze akarsz rakni, és innen könnyen az adott játékosra azonnal rá is tudunk keresni a kereskedős piacon.

    Active Squad >>
    ***Itt kapásból felhívnám a figyelmet egy hasznos játékon belüli HELP menüről, a csapat menübe belépve Jobb gombra (RB) kidob egy infó panelt ahol sok hasznos infót képekkel elmagyaráz a játékos kártyákról és sokminden másról is ***

    Nos kiválasztod a neked megfelelő felállást (bal felső sarok) és szépen a megfelelő posztba berakod a kártyákat, hogy hogyan? írja alul melyik gomb micsoda, ha üres kártyahelyen vagy "add player" és feljön egy ablak, különböző szűrőkkel lehet operálni finomítani a keresést, és aztán berakni játékost, vagy kapásból a Trasnfer Marketból. Ha a klubbot választod alulra kiköpi a playereket, szűrővel nem 2434 sor lesz ha ügyes vagy, majd rájössz :) Érdemes minden posztra odavaló játékost rakni és a cserepadot se felejtsd el, minden posztra két játékosod legyen tehát a kezdő 11en kívül szintén 11 csere ajánlott.

    Másik nagyon fontos dolog a Kémia (chemistry) ami egy 100 pontos mutatószám ha csapatszinten nézzük oldalt jelenik meg az edzőnél. Ha játékosonként nézzük 10-et lehet elérni, a játékoslapon mutatja adott poszton adott társakkal mennyi a kémia. Ezt minél jobban feltornászva egyre ügyesebbek lesznek a játékosaid a meccsek alatt. Igen 11 játékossal 110 pontot lehet elérni, így van egy pici mozgásterünk ha úgy jön ki, 1-2 játékossal nem kell minden feltételnek megfelelni akkor is lehet 100 a kémia.
    Hogy tudjuk ezt növelni?
    +adott posztra odavaló játékost teszünk
    +egy ligában játszanak
    +egy nemzetiségűek
    +a manager (1pont) is egy ligából való velük (játékoslapon nyakkendő ikon zöld lesz)
    +10 meccs után kap 1 pontot automatikusan (játékoslapon pajzs ikon zöld lesz)

    A játékosokat összekötő nyilacskák mutatják két játékos között milyen a kémia, értelemszerű, de azért bemásolom Nazara írását >>
    *********************************
    Halott: (piros)
    Különböző nemzetiség, különböző klub és liga pl. Ronaldo és Hulk
    Gyenge: (narancs)
    Vagy ugyanolyan nemzetiségű labdarúgók különböző ligákból (Agüero és Garay) vagy ugyanabból a ligából más csapatból (Vidics és Terry)
    Erős: (zöld)
    Egy ligán belül ugyanolyan nemzetiségű, de más klubbú, (Piqué és Ramos) vagy csapattársak (Thiago Silva és Sirigu)
    Ultra: (zöld)
    Egyazon nemzetiségű klubtársak (Mata és Torres)
    *******************************

    Egy player kártyán 4db infórmációs lapot lehet váltogatni, jobb analóggal lehet tekerni az infókat rajta.
    Első oldalon a játékosok tulajdonságai között 6 csoportot tüntet fel EA a kártyákon balról lefele +PAC-mozgékonyság, futás, gyorsulás
    +SHO-mindenféle kapura lövés
    +PAS-mindenféle passzolás
    +DRI- labdavezetés
    +DEF-védekezés szerelés
    +PHY-fizikai erő fejelés

    Kövi oldalon a kémia bonust látjuk, (4 felfelé mutató nyilacska) nemcsak ügyesebb a csapat a 100 pontos kémiától hanem egyénenként is bonust kapnak minden tulajdonságra alapból 1-et ez a BASIC stílus (stílus lappal ezt is lehet váltogatni de erről majd késöbb) itt láthatók a nyilacskák minden tulajdonságnál, ha zöld akkor aktív a bonus pont.

    Kövi oldal Fitness és contract. A játékosok meghatározott meccsre szerződnek veled, ha lejár nem játszhatnak. Szerintem egyértelmű, vegyél szerződés kártyát meg pihentesd a játékosodat akkor nem lesz baj. (X gombbal tudsz egy játékoson használni módosító lapot, szerződést adni hozzá, stílus lapot, vagy posztot váltani, igen ilyet is lehet korlátozottan, csatárból nem lehet védőt csinálni de támadó középpályást igen)

    Az uccsó fül pedig mutatja hol milyen ligában játszik, melyik csapatban, és mi a nemzetisége.
    Illetve van két ikon is, a pajzs amit már említettem, ha zöld akkor 10 meccse megvolt a playernek a csapatodban kapsz egy plussz kémia pontot, illetve a manager plussz pontja amit akkor kapsz ha egy ligából van a manager és a player, vagy egy nemzetiségűek.
    X gombot nyomva sokminden lehet csinálni a játékossal, klubba rakni, egyből eladni, transfer marketba küldeni etc etc. mindent ír alul melyik gomb mi, tanulmányozzuk.

    Játékosokon használható lap rengeteg féle van.
    Lehet posztot váltani, stílus lapot választani, alapból a BASIC stílust kapják ami minden tulajdonságra rak 1 pontot, de lehet venni különböző stílus kártyákat amik módosítják hova kerüljön és mennyi bonus pont. Sokféle van kifejezetten védőknek középpályásoknak és csatároknak kapusoknak, értelemszerűen a posztnak megfelelő bonusokra próbálnak több pontot adni úgy hogy máshonnan elvesz, válaszd ki ami neked megfelelő.
    Lehet venni még stat módosító lapokat, amik a következő meccsre X pontot adnak 1-1 stathoz.

    Külön említést tennék a Managerekről és a segédedzőkről (staff) a fentieken kívül van egy nagyon fontos tulajdonságuk, méghozza X%-al növelik a szerződés lapok pontjait.
    Tehát egy rare gold edző 3%-ot ad a szerződésekre, de ha van 10 edződ az már 30%, egy tizes szerződés már 13-at fog adni, és ehhez elég ha csak a klubban rostokolnak. 50%ig lehet feltornászni ami a rare szerződéseknél komoly plusszt ad. Sokkal ritkábban kell szerződést venni. Azt is figyelembe kell venni hogy egy manager csak 1x lehet meg, tehát klinsmann vagy murinnyód is csak 1 lehet, ne vegyél 2 egyforma edzőt, a ligák hogy hol edző itt teljesen mellékes az csak akkor számít ha hozzá van rendelve egy kerethez, akkor ad bonust, de ezt fentebb már taglaltam.

    Bronz 0% rare 1%
    Ezüst 0% rare 2%
    Arany 1% rare 3%

    A staff tagok vagy segédedzők pedig a tréning módosító lapokra adnak X%al bonust, tehát ha elhasználsz egy lövést adó módosító lapot egy játékoson és van erre segédedződ akkor X%al több pontot ad a tulajdonságra.

    STORE

    Paklikat lehet vásárolni, minden színből 2 féle van, egy gyengébb kvalitású és egy erősebb, az erősebben garantált a 3 csillogós ritka (rare) lapok száma. Ezt itt tisztáznám is mi a különbség a sima és a rare játékos lapok között. SEMMI, tehát mondjuk egy Messiből nincs sima arany és csillogós rare arany lap. Messiből csak rare van, így emel ki az EA néhány játékost, KB 80 overall felett alig alig van már nem rare lap.

    TRASNFERS

    Gondolom egyértelmű hogy itt lehet vásárolni mindent ami szem szájnak ingere, van egy szuper kis szűrő is. Itt tudod megnézni a saját lapjaid eladását is (transfer list) illetve itt lehet megnézni azokat a cuccokat amikre licitáltál. Ha egy lapot megnyertél akkor be lehet dobni a klubba vagy egyből aktív keretbe rakni, vagy újra eladni. Lehet olyan lapokat is ide rakni amikre nem licitálsz csak szeretnéd követni hogy megy az ára, ha esetleg később becsatlakoznál. Természetesen jelzi a program melyiket licitálták túl, melyik járt le mit nyertél meg, triviális.
    A stadionoknak és a mezeknek/lasztiknak tudtommal semmi plussz értéke nincs, szimplán optikai.

    MY CLUB

    Itt lehet megnézni milyen lapok vannak a klubbodban, mindent, vannak szűrők (Y) hogy ne 50 oldalt keljen áttekerni, de lehet a „kártyalapokkal” is lépkedni, itt lehet stadiont mezt és lasztit cserélni, itt lehet megnézni azon playereket akik egyik csapatban sincsenek benne.

    Ha kihagytam valami NEM totál triviálist szóljatok PLS, berakatom majd vmikor elő hozzászólásba és próbálom folyamatosan javítgatni, helyesírási hibákért sorry, majd javítva lesz,

    "Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

  • frame>24

    addikt

    .

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • Looserke

    őstag

    Technikai specifikáció:
    Kijelző: 8", IPS, 5 pontos kapacitív multi-touch
    Felbontás: 1280 x 800 pixel
    Processzor:
    MTK 8127 Cortex-A7 Quad-Core 1.3 GHz
    Mali-450 MP4 @ 600 MHz
    Operációs rendszer: Android 4.4 KitKat, Google Play támogatás
    Külső memória támogatás:
    MicroSD kártya támogatás max. 32 GB
    RAM: 1GB
    Tárhely: 8GB
    GPS: Beépített
    Bluetooth: v4.0
    WiFi: 802.11 b/g/n, Miracast képernyő megosztás
    Előlapi kamera: 0.3 Megapixel
    Hátlapi kamera: 2 Megapixel
    Szenzorok: Gyorsulásérzékelő
    Rádió: Van
    HDMI: Van
    Fülhallgató: 3.5mm jack, beépített hangszóró, beépített mikrofon
    USB csatlakozás: microUSB 2.0
    Akkumulátor: Lithium-Ion 4.500 mAh, 3,7V
    Üzemidő:
    kb. 30 óra zenelejátszás*
    kb. 4,5 óra videó nézés*
    kb. 5 óra internet böngészés*
    Méret: 215 x 123 x 9,2 mm
    Tömeg: 360 g
    Extrák
    USB OTG funkció, Miracast támogatás, időzített ki-, és bekapcsolás, FM rádió
    HEVC/H.265 támogatás, WayteQ Táblamagazin, MinDigTV és fuso® Prémium alkalmazás

    [WayteQ offical page]

    32K körül mozog az ára és +5K teljes Európa Sygic-el.

Új hozzászólás Aktív témák