Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Recon666

    Közösségépítő

    Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.

    Mi is a horgászat és mi annak a célja?

    A horgászat célja a hal kifogása egy adott vízterületről. A hal kifogásához legfontosabb eszközök a horog, a damil és a csali. Az ősi időkben elsősorban táplálékszerzés céljából horgásztak, manapság már inkább kikapcsolódási forma, amely jó szórakozást nyújt. A horgászat időközben sportággá is vált, több országos és nemzetközi verseny keretében szerveznek megméretéseket.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A horgászat fajtái, módja:

    Ha a horgászatról beszélünk, akkor feltétlen meg kell említenünk, hogy sok műfajt foglal magában így a leendő horgászok kedvük szerint választhatják azt a halfogási módot, ami leginkább testre szabott számukra, és a legnagyobb élményt nyújtsa.

    Főbb módszerek:

    Feeder/picker:

    A finom horgászat egyik módja, és talán a legismertebb horgászmódszerek egyike. Lényege, hogy egy finom felszeretéssel (horgászbot, zsinór, horog, csali) horogra csaljuk a halakat. Mind a feeder, mind a picker botok spiccei vékony - tömör üvegszálból vagy karbonból készülnek, melyek különösen érzékenyek. Mivel a spiccek különösen „hajlékonyak” ezért ennél a módszernél nincs szükség kapásjelzőre, a kapásunkat a bot végén lévő, cserélhető spicc mutatja.

    Pergetés:

    Ebben a módszerben egy műcsalit vezetünk a víz felszínén vagy a víz alatt, ezt a műcsali típusa határozza meg (felszíni vagy süllyedő)

    Általános fenekezés:

    A horgászat egyik hagyományos módja, nem szükséges hozzá külsős szemlélőként speciálisnak mondható felszerelés. Egy hagyományos 2-3 részes vagy egy teleszkópos bot valamint egy kapásjelző, melyből rengeteg típus van.

    Úszózás - úsztatás/ Match – Bolognai - spicc/:

    Az úszózás az egyik leghagyományosabbnak nevezhető horgászmódszer. Amely több részre oszlik, ezért mindegyik módszerhez külön botokat árulnak. A match botos módszer leginkább a tavakon használják. Ahol a nagyobb távolság eléréséhez egy hosszabb ám annál érzékenyebb pálcára van szükség.

    A spicc – bolognai közül a spiccbotos horgászat az ismertebb. Majdnem minden kezdő horgász talán ezzel a módszerrel kezdi elsajátítani a horgászatot. Nem kell hozzá semmilyen orsó, mindössze pár méter zsinórra és a rajta lévő úszós készségre van szükségünk.

    Talán a legkevésbé ismert módszer a Bolognai botos úszózás. Ezt a módszert leginkább a folyóvízi úsztatások során használatos, ahol a vízben megállítani kívánt úszó hosszabb botot kíván. A bolognai botok hossza 3m - <8m felett is lehet. Talán a legelterjedtebbek az 5 - 6m példányok, ezek még viszonylag jó áron beszerezhetőek és a súlyuk is 300-400gr között mozog, ami ideálisnak nevezhető. A 7-8 m botok 300-400gr súly mellett már elérhetik a 30.000ft vételárat is.

    A rakós botok főként versenycélra kifejlesztett, hosszú általánosságban 13 méteres horgászbotok. Ez egy elég spéci horgászmódszer, a spiccbothoz lehetne a legjobban hasonlítani külsőleg, ám a tagok egyenként szétszedhetőek, ezt alkalmazzák is halfárasztáskor, mikor is széthúzzák a tagokat, ahogy közeleg a halunk a parthoz. A bot hátratolását erre a célra kifejlesztett, külön kapható görgők segítik.

    Egyéb módszerek:

    Mártogatás
    Tapogatás
    Görgetés
    Legyezés
    Drop – shot
    Kuttyogtatás

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Zsinórok típusai:

    Monofil:

    Nyúlékony zsinór, legsűrűbben használt zsinórtípus, sima felületének köszönhetően jól csúszik a botgyűrűk közt így nagyobb dobótávolság érhető el vele, mint az azonos vastagságú fonott zsinórokkal. Viszont szakítószilárdságuk elmarad a fonott társaikhoz képest.

    Fonott:

    A nyúlása szinte 0. Nagy szakítószilárdság jellemzi, mely az akadós helyeken különösen jól jön. Viszont a felülete nem olyan „sima” mint a monofil társaié ezért a bototok gyűrű betéteit hosszabb távon koptatja, kivételt képeznek a SIC gyűrűk. Az újabb szériás fonott zsinórok bevonatot kapnak (teflon), így védekeznek a fonás sérülései ellen, valamint kevesebb vizet szív magába zsinórunk és ez által kevésbé nő az átmérője. Ám fontos megjegyezni, hogy egy idő után a bevonat is megkopik. Ez a zsinórtípus általánosságban drágább a monofilnál.

    Nanofil:

    Ez a legfiatalabb zsinórtípus napjainkban. A fonott és a monofil zsinórok előnyösebb tulajdonságait egyesíti. Külseje monofil hatást kelt, viszont belül fonott dynema szálakkal van megerősítve, emiatt a zsinór nyúlása 0. Szakítószilárdsága is a monofil és a fonott zsinórok közzé tehető. Mondhatni, hogy a nanofil egy hibrid zsinór, mely köztes megoldást kínál a monofil és a fonott zsinórok mellett.

    Etetőkosarak fajtái:

    Method kosár
    Csepp kosár
    Feeder kosár
    Csonti kosár
    Pellet kosár

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Botok típusuk:

    Feeder
    Picker
    Match
    Bolognai
    Bojlis
    Pergető
    Drop – shot
    Surf
    Legyező
    Harcsázó
    Spicc
    Lékhorgász
    Hagyományos tele / 2-3 részes

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Általános információk;

    Dobósúly:

    A maximálisan (biztonságosan) eldobható végszerelék (ólom, kosár, úszó ..stb9 súlya grammban megadva.

    Feeder spicc dobósúlya:
    1oz = 28gr
    2oz = 56gr
    3oz = 84gr
    4oz = 112gr
    5oz = 140gr

    Bot hossz:

    A bothosszt nem centiméterben, hanem szülőhazájának használt mértékegységében „láb”-ban adják meg ( ft, vagyis feet). 1 láb = 30,48cm, vagyis a könnyebb számolás érdekében 30-cal kell megszoroznunk a megadott értéket. 10ft = 3,0m ; 11ft = 3,3m ; 12ft = 3,6m ; 13ft=3,9m… stb.

    Bojlis botoknál mi is az a lbs?

    Karakterisztika „Az angol font („lb, lbs” vagyis libra) érték a botok tesztgörbéjére (Tc- Test Curve) utaló súlyértéket jelöli meg. Sokan helytelenül ezt a botok dobósúlyával azonosítják. Számtalanszor hallani, amikor azon megy a vita, hogy egy 3 librás és egy másik 3 librás bot közt dobósúlyban mekkora különbségek vannak. Hogy melyik botnak valós a feltüntetett értéke? Valószínűleg mindkettőnek!”

    Feeder bot típusok:

    Extra Heavy: A legerősebb botok tartoznak ide, nagy dobósúllyal. (DS >150gr)
    Heavy: Erősebb botok tartoznak ide. (DS <130gr)
    Medium - Heavy: A közepes - kemény botok tartoznak ide. (DS <110gr)
    Medium: A közepes keménységű botok tartoznak ide. (DS <90)
    Medium - Light: Közepesen erős botokból a lágyabbak tartoznak ide. (DS <60gr)
    Light: A lágy, kis dobósúlyú botok tartoznak ide. (DS <40gr)
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Hasznos írások, tesztek, egyéb:

    Haldorádó
    Energofish

Új hozzászólás Aktív témák