Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kernel #83470 üzenetére

    27"-os 4k monitort kb 50 centiről kellene nézni, míg egy 65" 4k tv-nél ugyanehez a látószöghöz kb 1,5m-re kell ülni.
    UHD lényege hogy valóban nagy betekintési szögeket kapunk, a látómező nagy részét le lehet fedni a tartalommal. Ahogy fejlődik a vizuális technológia, úgy kerülünk egyre beljebb a filmekbe, SD-től a FHD-ig folyamatosan közelítettünk a mozi élményhez, FHD-val már majdnem elértük azt. UHD jelentheti az igazi moziélményt, sőt túl is léphet rajta. Ha pedig a látómeződ jelentős részét lefedi a tartalom már van létjogosultsága a hajlított felületnek.
    FHD-vel a probléma hogy mivel tv-ről van szó, mikor eléred a nagy betekintési szöget már láthatóvá válnak a pixelek. Analóg vetítésésnél régen ezzel ugye nem volt probléma, legfeljebb nem volt éles a kép, habár a mozifilmek feloldása azért meghaladta az 1080 sort.
    UHD-vel jelenleg az a probléma hogy a már kényelmes 2m-es nézési távhoz 85-100"-os képernyőre van szükség, pontosabban ilyen méretben mutatja meg igazán az előnyét. Márpedig ez jelenleg nem épp az elérhető árú kategória. Persze be lehet bolondítani az embereket 50"-os UHD tv-vel, sőt még görbíteni is lehet csak senki nem fog 1,2m-re beleülni.
    Az ívelt képet pedig az agy pillanatok alatt korrigálja, észre sem lehet venni filmnézés közben. Azt persze mindenki eldönti majd hogy marad egyenesnél vagy az ívelt megfelelőbb számára, mindazonáltal jelenleg az LCD betekintési szög fogyatékossága miatt bizony előnyt jelent az ívelt képernyő felület.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

Új hozzászólás Aktív témák