Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Sk8erPeter #19287 üzenetére

    SelectPreviouslyActiveTab
    Működik az, én ma egy kissé kipofozott telepítést használtam, a billentyűparancsok jelentős részét a nekem megszokottra dobtam át, így ahogyan írtam korábban is, a Ctrl+Z, Ctrl+Tab/Ctrl+Shift+Tab és az 1/2 is pontosan úgy működik, mint a 12.15-ben.

    enable-stacked-tab-strip
    Ezzel próbálkoztam én is, még nem megy. Eközben találtam egy mókás bugot: nyiss egy ablakot két füllel, állj neki az egyik fület a másik fölé húzni, és közben nyomd le és engedd fel az Alt billentyűt :)

    Pár száz fájlt beazonosítottam, egy részüket tartalom alapján, másik részüket az opera:// protokoll alatti címe alapján. Nekiálltam erre alapozva egy fejlettebb toolnak, aztán gyorsan abbahagytam, várok inkább 2-3 hetet, mennyire képlékeny még a struktúra az Operánál. Túl sok minden van kommentben sok fájlban ahhoz, hogy ebből nagyon gyorsan ne lépjenek előre nagyokat.

    Ami még felmerült bennem, hogy olyan sok a CSS-fájlra hivatkozás, ez mind pusztán "belső használatra" van (pongyolán), vagy lesz vajon testreszabható CSS-fájl a korábbi Operához hasonlóan, amivel valamelyest a felület átszabható?
    Az address bar ikonjait illetően nem találtam semmit eddig, amivel módosítható lenne az ikonok sorrendje/megjelenése. Az összes belső oldalon és az onnan nyíló összes ablakban a UI minden elemét szépen át lehet igazítani az igényeknek megfelelően, a HTML+JS+CSS kombináció ilyen téren verhetetlen :) A címmező az egyetlen hagyományos windowed control, minden más windowless saját kirajzolással, így az opera.pak fájlból az egész UI szénné skinezhető, de ez dokumentáció és egyértelmű fájlnevek nélkül nem kis kihívás.

    hunfatal: Na ezt nem tudtam, eddig csak arról tudtam (Chromenál), hogy ezeket meg lehet adni parancssori kapcsolónak.
    Az enable-smooth-scrolling szöveg nagyon parancssori paraméternek tűnt, így kipróbáltam :D Aztán amiben sok pont volt és a Preferences fájlban volt hasonló node, annál azt gyanítottam, hogy beállítás neve, így találtam meg a cache-re vonatkozó beállításokat.

    Szórakoztam az SQLite fájlokkal is, hátha sikerült a bookmark bart előhozni, de nem jött össze. Eközben azt vettem észre, hogy iszonyatos felhasználói profilozás megy a háttérben, látogatás szintű statisztikázás, mettől meddig voltál ott, mennyi időt töltöttél az oldalon, hányszor látogattad meg a linket a gyorshívóba történő felvétele óta, stb. Kíváncsi vagyok, mit akarnak vele, az EULA-t lehet, hogy érdemes lesz átfutni, és letiltani az analitikai részeket (ha majd lehet). Pár scriptrészletben látszódik az adott feature használatának tényét naplózó kód, szóval ilyen téren is megy a statisztikagyártás.

    A könyvjelzők nagyon hiányzónak tűnnek, szinte csak az importálásnak láttam nyomát az opera.exe és a opera.pak fájlokban(kivétel a nyelvi fájl, az biztató). A notes szintén áldozatnak tűnik, csak importálásnak van nyoma és egyetlen szigorúan megjelenítő felületnek. A levelezőt illetően abszolút semmi, az M2 maximum akkor kerül vissza, ha utolérték magukat, távoli terv lehet, ha nem húzták ki véglegesen.

    Nem találkoztam a menükkel és az egérmozdulatokkal sem, valószínűleg ezek még csak kódba fordítva léteznek (vagy vak vagyok :) ), a billentyűzetkiosztáshoz hasonló felülírható-átdefiniálható formában nem (remélem, hogy így van, és nem ez a végleges állapot).

    Amúgy nagyon gyors és stabil az Opera 15 (stabilitásban a 12.xx vonalat már most felülmúlja, bár azt nem nehéz), csak rém buta és a kényelmi feature-ök hiánya miatt roppant kényelmetlen. Ha választanom kellene egy teljes tudású, Blink alapú, de a 10.5-höz hasonlóan 20 percenként omló Opera 15 és a mostani között, akkor én a crash log gyártására szavaznék.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Sk8erPeter #19287 üzenetére

    Ami még felmerült bennem, hogy olyan sok a CSS-fájlra hivatkozás, ez mind pusztán "belső használatra" van (pongyolán), vagy lesz vajon testreszabható CSS-fájl a korábbi Operához hasonlóan, amivel valamelyest a felület átszabható?
    Ez csak proof-of-concept, összesen 10 percet szántam rá ezzel a hozzászólással együtt. Nincsen kereső és szögletes felül a három navigációs gomb, 1+1 sornyi módosítás volt egy .js és egy .css fájlban.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • zoli62

    addikt

    Csak egy kérdés. Adnék egy esélyt az Opera Nextnek. Telepítés után automatikusan alapértelmezetté teszi magát?

  • fatal`

    titán

    válasz zoli62 #19303 üzenetére

    Nem, rákérdez a telepítő. De még, ha így is lenne, nem értem a kérdést. Meddig tartana visszaállítani a jelenlegi böngésződet alapértelmezettnek? :)

  • Ndruu

    MODERÁTOR

    válasz zoli62 #19303 üzenetére

    Ha az installer elindítása után a Beállítások gombra nyomsz, akkor ki tudod választani a telepítési módot. Alapértelmezésben a gépen lévő minden felhasználónak telepíti, de lehet USB módot is választani (hordozható Opera).
    Nem teszi automatikusan alapértelmezett böngészővé magát.

    Harrrr!!!!

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz fatal` #19304 üzenetére

    szerintem fogalom tévesztés volt a kérdésben.
    Eredetileg ezt szerette volna kérdezni:
    Az Opera Next-t hogy kell feltenni a stabil Opera mellé, ha csak ki szeretném próbálni és nem szeretném, hogy az eredeti Operám sérüljön.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

  • dqdb

    Topikgazda

    Új felfedezés: a profilban található Preferences fájlt ki kell bővíteni az ebben a fájlban található KeyBindings node-dal, és így felül lehet definiálni az alapértelmezett billentyűkombinációkat az opera.pak szerkesztése nélkül (a Ctrl+Alt+valami formátum nem működik sajnos).

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    Topikgazda

    Kézzel lehet gyártani egyedi keresőt is, ami működik szépen. A profilban található Web Data nevű SQLite adatbázisban kell beszúrni egy sort a keywords táblába. Az id helyére egy 100-nál nagyobb számot írtam, nehogy ütközzön valamivel, a short_name fog megjelenni a felületen (ez nálam wiki_hu volt), a keyword nálam wh volt. A favicon_url-t is kitöltöttem (http://bits.wikimedia.org/favicon/wikipedia.ico), de ezt nem használta az Opera, amint látható. Az url-be http://hu.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search={searchTerms} került és a suggest_url-be http://hu.wikipedia.org/w/api.php?action=opensearch&search={searchTerms}&format=json. Íme az eredmény:

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #19301 üzenetére

    "Pár scriptrészletben látszódik az adott feature használatának tényét naplózó kód, szóval ilyen téren is megy a statisztikagyártás."

    Még mindig jobb, mint a korábbi usage statistic, amiben olyan hülyén volt megoldva, hogy be van-e kapcsolva a Fit-to-Width (állandóra, globálisra), vagy Author illetve User Mode-ot használsz-e. Azt viszont már nem nézték, hogy hányszor nyomta meg az ember A Ctrl+F11-et, illetve a Shift+G-t.

    Keresők: Jelenleg nincs aktualitása a buta környezeti menük miatt, de remélem ha csiszolják, akkor nem veszik el az a funkciója sem a réginek, hogy Search Type=12-vel el lehetett rejteni a környezeti menüből a keresőt, viszont keyword-ös keresőként funkcionált továbbra is.

    Egyébként Haavardnak is főhet a feje. Szóval van még remény.

  • zoli62

    addikt

    válasz Ndruu #19305 üzenetére

    Na az USB mód az jó, úgyis csak külső tárolóra akarom telepíteni, hogy kipróbálhassam.

  • #27441408

    törölt tag

    Úgy néz ki jó döntés volt áttenni a blogot az operához, aki csak látta mind dícséri hogy szebb mint a régi letisztultabb stb :) Szóval nyugtassatok meg hogy ez a blogolás lehetőség még jó ideig marad operáéknál :) (akit érdekel írjon , átküldöm a címet)

    Azt meg lehet oldldani, hogy az opera jelezze ha levelem jön? És ha igen hogyan kell beállítani a belső levelezőt? köszi

    [ Szerkesztve ]

  • Lui04

    aktív tag

    válasz #27441408 #19311 üzenetére

    Alapból jelzi egy buborékablak féleséggel. De a beállítások->haladó->értesítések alatt megtudod nézni, hogy aktív-e (értesítés az új levelekről).

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Lui04 #19312 üzenetére

    köszi.

    Nem szoktam olvasni a topikot, szóval ha átváltanak a wsebkittre, maga az opera marad így a megszokott módon vgy azt is átalakítják gyökeresen? Az érdekelne maradnak e a tipikus operás dolgok, a maszkolgatóság , belső levélkliens stb.

    meg jó lenne ha valaki szaki írna a blogos kérdésemre, hogy érdemes e az operánál csinálnom, várható e hogy ez a lehetőség még tartósan megmarad, továbbá pókerkliensbe és egyéb fontos dolgoknak megadhatom e az operás imél, itt szintén az érdekelne, várható e hogy még jódarabig megmarad a levelező bizniszük :) bocsi, ezek nekem fontosak és ugye annó felmerült, hogy anyagi gondokkal küzdenek, megvette volna őket a FB de mégse stb,,, szóval tényleg érdekelne, hogy ilyen téren építthetek e rájuk :), köszi

    [ Szerkesztve ]

  • LonGleY

    veterán

    válasz #27441408 #19313 üzenetére

    Fordítógépet mellékelsz magadhoz?

    Egyébként blogot mi a jó francért akarsz te épp az operáéknál vezetni? Nem is értem, hogy jött ez a gondolatod. Ott vannak az ismertek, de a legjobb megoldás mindenképp egy saját domain-tárhely-CMS kombó lenne, ha van hozzáértő ismerősöd.

    Viszont... ha egyszer egy technikai fórumon nem tudod magad megértetni normálisan, akkor kinek akarsz egyáltalán blogolni?

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz dqdb #19301 üzenetére

    "Ezzel próbálkoztam én is, még nem megy. Eközben találtam egy mókás bugot: nyiss egy ablakot két füllel, állj neki az egyik fület a másik fölé húzni, és közben nyomd le és engedd fel az Alt billentyűt"
    hehe, ez jó, ott marad a fül, ahova húztad, a helye meg ottmarad az eredeti helyén. Ja, bocs, lelőttem másoknak a poént. :DDD No, de amint rákattintasz valamelyik fülre, a fül helyreáll.
    Na most ebből a bugból nem tudom, következtethetünk-e arra, hogy a tab stackinget majd tervezik, vagy nem sok köze van hozzá.

    "az opera.pak fájlból az egész UI szénné skinezhető, de ez dokumentáció és egyértelmű fájlnevek nélkül nem kis kihívás."
    Na ja, igazából olyan megoldásra gondoltam, ami a most még aktuális, Prestós Operában van, hogy opera:confignál megadhatsz saját CSS-fájlokat, amikkel a megjelenítést át tudod szabni. Jobb lenne, mint tákolni az opera.pak fájlokban, főleg, hogy azok verziótól függően gondolom jól felül fognak íródni, szóval az úgy nem fasza, ha minden verzióváltásnál bele kell taknyolni. Főleg, ha tényleg követik a degenerált verziószámozást, ami a Chromiumot/Chrome-ot jellemzi. Utóbbinak meg sem próbálom megérteni és követni a verziózását.

    A könyvjelzők hiánya egyébként tényleg kiakasztó, de látom nektek is, igazából ezt továbbra sem tudom megérteni, milyen logika (?) mentén selejtezték ki, amikor ez annyira alapvető az ÖSSZES böngészőben, és érdekes módon még senki nem gondolta úgy, hogy dobjuk ki a francba, döntsük el a felhasználók helyett, mit és milyen struktúrában akarnak megőrizni emlékeztetőnek az oldalakból. Szóval ez a húzás megdöbbentő, nagyon kíváncsi lennék, milyen degenerált indoklással állnak elő erre vonatkozóan. Ez is a "core browsing experience" része? :U Siralmas.

    Az alapértelmezett billentyűkombinációk kényelmes, JSON-beli felülbírálhatósága viszont a Nextben azért örvendetes.
    Remélhetőleg az egyedi kereső létrehozására nem az lesz a hosszú távú "megoldás", hogy az SQLite-adatbázisban kell kotorásznunk, hanem lesz értelmes kezelőfelület is rá. De nyilván lesz, ha már a Chrome-ot másolják, akik meg eredetileg az Operát másolták. :DD

    Sk8erPeter

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19313 üzenetére

    silver star, ismét bekapcsolt a write-only üzemmód? :)

    (#19314) LonGleY :
    ezt jól összefoglaltad, de főleg az utolsó mondatod tetszett. :D ;]

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    válasz LonGleY #19314 üzenetére

    Mert ez tetszik ennyi, Azt hiszem ezt még te is megérted :DDD tömör és rövid válasz. És nem véletlenül, ingyenes tárhelyet választottam...

    Amúgy ismét , titeket jellemez, a kérdésre válasz nincs, csak kötözködés.

    Ja és a blogomat kimondottan jónak mondják, főleg az operás feelingel.... tehátn kötözködés helyett okosabb lenne a feltett kérdésre válaszolni

    ottoyes

    képesek vagytok normális választ is kipréselni magatokból, vagy csak az ebben a topikban kimondottaN jellemző kötözködés megy?!

    Amúgy nem értem mit nem értesz, jobban tetszik mint blogspot, akinek mutattam mind azt mondta sokkal szebb az operánál lévő blogom, akkor még mit is nem értesz a feltett kérdésemen aminek az volt a lényege érdemes w itt folytatni, vagy várható hogy becsődöl az opera és vége? Az imél szintén.....

    jó lenne ha a kérdésekre válaszolnátok és nem kötözködnétek mertt azt a forumszabályzat is tiltja.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19318 üzenetére

    Szerintem az orcádból picit visszavehetnél, és átkapcsolhatnál a write-only módból az "előbb olvasok, aztán kérdezek, és megpróbálok értelmesen megfogalmazni egy kérdést"-üzemmódba. Mint a korábbi hsz.-ekből leszűrheted, itt a topicban tök jól működik a kommunikáció, ha valaki nem megy át trollba. (Neked mondjuk elég sokszor már sikerült, amikor idejöttél agyba-főbe fikázni az Operát, és az általad használt alternatívákat egekig magasztalni, kontrasztba állítani, ahhoz képest a mai napig az Operát használod.)
    Több oldalon keresztül fejtegettük, mik lesznek az újítások az Opera Nextben, mit butítanak le rajta az előző változatokhoz képest, mennyire hasonlít a Chromiumra, ha már annak egy forkolt változata, milyen régi, megszeretett dolgokat dobáltak ki belőle, és így tovább, erre megkérdezed, mik fognak változni. Pontosan ezt fejtegettük előtted tonnányi hsz.-ben. Akkor ne várd, hogy a kedvedért még egyszer leírjuk, hogy neked megspóroljunk némi időt.
    Blogmotornak meg azt használsz, amit akarsz, kaptál alternatívákat is, a keresőoptimalizáltság nem az Opera topicba tartozik. De nem ez az egyetlen blogmotor. Amúgy meg mivel Google-keresgélésnél a megfelelő kulcsszavakra rákeresve my.opera.com-os blogok is előjönnek, meg ránézve az oldalakra, megvannak a blogmotorban az alapvető szintű keresőoptimalizáltsághoz szükséges dolgok (SEO egy külön szakma, van ezzel kapcsolatos topic), ezért feltételezem, rossz eredményeket biztos nem produkálhat. Puding próbája az evés.
    Az írásaid minőségével pedig nem kell hencegni, mert olyan nagyon szerintem senkit nem érdekel, és nem attól lesznek jók a cikkjeid, hogy Te magad dicsérgeted őket.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Orlin

    addikt

    válasz #27441408 #19318 üzenetére

    Kérhetnék egy linket hozzá! :B

    Amúgy mindenkinek szíve joga zt csinálni azt írni amit akar én úgy vagyok vele!!

    Opera Next!

    Én is még most ismerkedek vele!Amúgy azt nem értem minek voltaképp 3 Google kereső bele? ;)

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #19320 üzenetére

    Én nem is azt kérdeztem megjelenik e a gugliba, ha elolvastad volna, az volt a kérdés lényege MEGMARAD E az opera blogmotorja vagy tervezik e megszüntetését a közösségi oldaluknak, ennyit kérdeztem, hogy mivel nekem is tetszik, meg aki látta annak, is, hogy érdemes e ide berendezkednem vagy esetleg várható hogy az opera beszünteti a közösségi oldalt. boccs de ezen még mit nem értesz? Az érdekwl várható e a blogmotorjuk megszűnése vagy építhetem benne a blogot. (pl nem örülnék ha később jönne a hír, hogy beszüntetik ezen lehetőséget és vihetem az egész blogot máshova, bár a blogspot 3 honapig tartja a régit. )

    Orlin

    Ez igaz, engem annyi bosszant, hogy egy olyan 1szerű kérdésre, minthogy érdemes e a blogot az opera oldalán vezetni, vagy várható hogy eladják az egész opcsit és megszűnik a közösségi oldaluk, vagy nem, senki nem bírt értelmes választ adni, pedig ide komoly operafanok is járnak akik egész biztos képben vannak ilyen téren is, hogy mi várható ::) blogot meg ott indítok ahol tetszik, mint írtam nekem is jobban tetszik és aki látta a régit is mind azt mondta jó lépés volt áttenni az operához.

    Az meg hogy csináltam mellé 1 operás imélt is, szintén hadd legyen a saját dolgom ha így esik jol :)

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19322 üzenetére

    A baj az, hogy nem ezt kérdezted. Elkezdtél össze-vissza hadoválni, aztán még hozzá is fűzted, hogy nem vagy képes értelmesebben megfogalmazni. Na, akkor ki is nem volt képes egy értelmes hsz.-t írni? :)
    Egyébként mielőtt mindenki mást okolsz a kialakult helyzetért, mérlegeld még egyszer a helyzet kialakulását: elképzelhető, hogy nem rajtad kívül az egész világ a hibás, hanem Te csináltál valamit rosszul. Például rossz volt a kérdezési mód, a troll stílus nem volt helyénvaló, így nem indítottál túl jól. No de nem ez a hely az, ahol életvezetési tanácsadást lehet tartani. :DDD

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #19320 üzenetére

    Attol hogy itt senkit nem érdekel az még nem azt jelenti, hogy mást se :DDD hidd el nem az opera topikba pont köztetek akartam rajongókat szerezni. :DDD

    (Neked mondjuk elég sokszor már sikerült, amikor idejöttél agyba-főbe fikázni az Operát, és az általad használt alternatívákat egekig magasztalni, kontrasztba állítani, ahhoz képest a mai napig az Operát használod.)

    Épp ezért ez a nagy ragaszkodás hozzá :DDD mert végső soron mindig ennél lyukadok ki. (ez volt 8 éve az IE utáni első böngim is...)

    [ Szerkesztve ]

  • LonGleY

    veterán

    válasz #27441408 #19322 üzenetére

    Szerintem ennek annyira nem vagyunk megmondhatója, hogy mennyire állja ki a szolgáltatásuk az idő viszontagságait. Ilyen hírről nem tudok, hogy megszűnne, igaz, nem is követem.

    Én úgy gondolom, hogy ha egy maradandó blogot szeretnél gyártani, hosszú távon akkor is a saját tárhely a megoldás. Ha ingyenes megoldásban gondolkozol, akkor legalábbis egy olyat választanék, amiből lehetséges adott esetben az exportálás. A WordPress mint CMS (jelen esetben magyarul leginkább "blogmotor") pl. sok ismert helyről tud importálni. Viszont magát a WP-t (mint motort) már nem tudom jó szívvel ajánlani, mert nem biztonságos. Viszont millió egyéb CMS létezik, ami jó megoldás lehet.

    A megfogalmazás és a helyesírás minősége pedig sokat lendíthet az itteni kommunikációdon (nameg a blogodon), úgy kevesebb akadályba ütköznél. Az "e" kérdőszócskát pl. minden esetben kötőjellel kapcsoljuk a szóhoz, de ez még a kisebbik probléma, amikor teljesen magyartalan mondatokkal Operálsz itt.

    [ Szerkesztve ]

  • #27441408

    törölt tag

    válasz LonGleY #19325 üzenetére

    na mind1 ha beszüntetik megin költöztetem, max vissza a google-hez,addig a visszajelzések alapján marad operáéknál végre 1 értelmes válasz köcce

    Most pedig szépen neki ugrok a Nextnek :P

    Amúgy érdekes hogy már androidon is van .

    a blognál hidd el figyelek, erre de fórumon az ilyen sose izgatott.

    [ Szerkesztve ]

  • LonGleY

    veterán

    válasz #27441408 #19326 üzenetére

    Röviden és tömören: inkább maradj a Google-nél. Az átlagembert nem fogja lázba hozni, hogy opera is megtalálható a címben. SEO szempontból pedig a saját megoldásnál jobbat valószínűleg amúgy sem találsz.

    Nem kell a böngésző iránti érdeklődésedet keverni a bloggerkedéssel. :] Beépített mail kliens pedig nem lesz, hogy erre is válaszoljak.

    [ Szerkesztve ]

  • #27441408

    törölt tag

    válasz LonGleY #19327 üzenetére

    Nem is a lázba hozás a cél..... akik megdicsérték se az opera szóért tették, hanem mert szép és letisztult a forma, ennyi ettől még senki nem írta hogy most azonnal telepítem az opera böngészőt ;)
    Szerintem sokaknak lese esik, hogy olyan is van, volt aki simán közösségi oldalnak nézte a site-ot :)

    Mail kliens hiányába meg nem halok bele évek óta google mélezek, max marad az ;) bár fura , hogy nem lesz, ez volt az 1ik legjobb funkciója állítólag.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19328 üzenetére

    Ha adhatok egy tanácsot, legjobban akkor jársz, ha azt csinálsz, amit akarsz. :DDD
    Készíts rendszeres mentéseket a cikkjeidről, és akkor biztos nem érhet meglepetés. Amúgy is érdemes. Egyébként meg nyilván ha megszűnne az Opera blogja, akkor arról azért előtte értesítenék a júzereket... bár kevéssé valószínű, hogy ez megtörténne mostanság, bár az Operából mindent kinézek. :DDD

    "ez volt az 1ik legjobb funkciója állítólag"
    Aha, ki szerint? Mindegy, hagyjuk is, költői kérdés volt, nem várok választ. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #19329 üzenetére

    Ezért írtam, hogy maradok itt a visszajelzések alapján, gyanítom nem egyiknaprol a másikra tüntetnék el ;)

    4-5 éve még ilyeneket olvastam, hogy ezt szerették sokan a levelezőjét.

    nagyon rég még én is használtam, tetszett, hogy leveleuzhettem az opcsibol, jelezte ha levél jött stb

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19330 üzenetére

    "4-5 éve még ilyeneket olvastam, hogy ezt szerették sokan a levelezőjét."
    Hát én biztosan nem ezért szerettem, mert soha nem használtam, nem volt rá szükségem. :DDD
    Azt szerettem, hogy egy szanaszéjjel konfigurálható, mégis gyors böngésző volt. Az új verzióra egyelőre csak annyi igaz, hogy gyors, meg hogy Chrome-másolat. A testreszabhatóság egyelőre abszolút nem jellemző. De dqdb felvázolt egy-két biztató jelet, remélem, azért nem ugyanaz lesz a tendencia, mint a Chrome-nál, hogy számos alapvetőnek tekinthető igényt extensionökkel kell kielégíteni.

    Ez az "opcsi" ugyanannyira ratyin hangzik, mint a "telcsi", "kajcsi", "szarcsi". :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    Mobilon amúgy már belefutottam a nextbe :DDD 1 kicsit nem nagyon működött rendesen, és a kommentelők is szidják....

    kipróbálom gépen is, törölni kell a stabil operát:vagy mehet mellé?

    [ Szerkesztve ]

  • #27441408

    törölt tag

    válasz fatal` #19333 üzenetére

    nekem kimondottan tetszik :)
    :C

    Azt nem lehet bene megcsinálni mint a stabilba, hogy a füleken csak a weblapok ikonjai legyenek?

    a motorháztető alatti rész erősen emlékeztet, a Chrome-ra, de ezen kívül nagyon baba (tudom lesz akinek ez se tetszik) , ez az opera :R

    [ Szerkesztve ]

  • #27441408

    törölt tag

    válasz #27441408 #19334 üzenetére

    Ahogy nézem ugrott a beépitett reklámblokkoló :/

    És kedvencek részt se nagyon találok, viszont sebességbe agyonveri az összes többi böngészőt nálam, van még kb 4 a gépen.

    Érdemes más fórumok hsz-eit is néhaolvasni. A mobilos operát egyértelműen a nagy többség szidja az asztali se tetszik sokaknak a nextből...... Megéri e ez az operásoknak.... na mindegy állítolag jo okuk volt váltani.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19335 üzenetére

    "Érdemes más fórumok hsz-eit is néhaolvasni. A mobilos operát egyértelműen a nagy többség szidja az asztali se tetszik sokaknak a nextből..."
    (facepalm)
    És szerinted itt ebben a topicban mégis mi történt? :U

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #19336 üzenetére

    Sose tudni :DDD

    Amúgy nekem kimondottan tetszik nem értem miért kell szidni....

    Könyvjelzők valóban nincsenek benne vagy csak én vagyok béna? (azért feltételezem lesznek...) És frissítés menüt sem láttam.. :(

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #27441408 #19337 üzenetére

    "Amúgy nekem kimondottan tetszik nem értem miért kell szidni...."
    Nagyon vicces, amit csinálsz :DDD Először felfedezed, hogy hű, de csillivilli, hát ez tök olyan, mint a Króm, fú de király, meg gyors, meg minden, jé, ebben is lehet több fülön böngészni, nem olvasol vissza, mi változott, milyen módon herélték ki a böngészőt, értetlenkedsz, miért is kell szidni, aztán nem sokkal később felsorolsz pár alapvető dolgot, amit hiányolsz a régi Operából, és sajnálkozol a hiányuk miatt. Akkor igazából van még kérdésed, hogy miért is "kell" szidni? :O

    Sk8erPeter

  • #27441408

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #19338 üzenetére

    Már megint mit kötekedsz? Ez még béta nem? 2014 közepére igérték a stabil új motoost nem??! Akkor meg mit vársz 1 bétátol, gondolom még tesznek be ezt azt, pl van jelszókezelő, de a kuulcs ikon nincs meg. De feltételezem még bekerülhetnek a hiányzó dolgok nem? Ezen kívül stabilsn és gyorsan működik, szép és használható böngészésre, akkor meg tetszhet nem?

  • Orlin

    addikt

    válasz Sk8erPeter #19338 üzenetére

    off:

    Írhatnám ,hogy nagyon vicces, amit csinálsz.De inkább csak meglep milyen stílust engedsz meg magadnak emberekkel szemben akiket nem is ismersz...

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Orlin #19340 üzenetére

    Ha már OFF, akkor tényleg legyen az.
    Ha megfigyeled, itt tök jól folyt a kommunikáció, a többek általi oltogatós stílus csak akkor kezdődött el (jé, nem csak én "engedtem meg magamnak", remélem, azért az is feltűnt), amikor a srác elkezdte áldásos tevékenységét: a furcsa stílusú kérdésfeltevéseket, a mások értetlennek nevezését (meg az olyan dolgokra való szintén furcsa stílusú rákérdezést, amiről egészen idáig szó volt), no meg valószínűleg nem ismered a topicban korábban végzett "munkáját", az Opera leszarozását, és még folytathatnám. A stílusnak volt egy előzménye, és mint látható, másokból is hasonló reakciókat váltott ki, annak pedig nyilván oka van.
    Abban mondjuk igazad lehet, hogy jobb az ilyesmit inkább ignorálni, reakció nélkül hagyni, de van, amikor az embernek kinyílik a bicska a zsebében bizonyos válaszoktól, és az ilyen felesleges vitákat indíthat el.

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Orlin #19340 üzenetére

    Trollokkal szemben mégis milyen stílust kéne megengednie? Szerintem még egész finom volt (ha elküldi a halál faszára, akkor őt vágják ki a moderátorok).

    Én inkább ignorálom. Silver star időről időre visszatér trollkodni az Operás topicba. Szerencsére van jó kis userJS, amivel le lehet tiltani a hozzászólásait. Csak az zavaró, hogy a piros "x új hozzászólás érkezett" megjelenik, meg RSS-ben is lejön, de annyi baj legyen. Hogy egy klasszikust idézzek: Majd megunja és hazamegy. (Ha meg otthon van, akkor lövik neki a pizsit vagy szólnak neki, hogy gyógyszerosztás és pár órára nyugi lesz a topicban).

  • whiskeys

    őstag

    válasz Penge_4 #19342 üzenetére

    vagy jön uj nick-el....

    "Jól jegyezd meg,ha egy krokodil a kezedből eszik, az enni fog a lábadból is."

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    No, próbáljuk meg visszaterelni normális hangnembe a társalgást. :D

    http://my.opera.com/desktopteam/blog/opera-features-and-release-cycle

    "We didn't settle exactly how often we will be releasing new builds in these streams but we can tip that you will see new versions coming at much, much faster pace than it was with the classic, Presto-based line."
    Lehet, hogy akkor tényleg kicsit számíthatunk az őrületes verziószámozásra a Chrome-hoz hasonlóan. :D (Lásd később, "A browser that is not tied to the particular version number but is a continuously work in progress.") Na de ez legyen a legnagyobb probléma, igazából a legkevésbé sem érdekel, ha nem tudom követni a verziószámozást, ha cserébe kapunk jó sok fícsört.

    Na, aztán kifejti, hogy ne parázzunk, hogy valaminek a klónja lesz (amit mi is emlegettünk, ezek szerint rajtunk kívül még jópáran :D), stb., meg hogy látják a nagy visszajelzés-áradatot, és látják az "elkötelezettséget", így későbbiekben is legalább számíthatnak feedbackre, mi meg cserébe számíthatunk még bőven újításokra, hát reméljük, valóban úgy lesz:

    "You don't need to worry about Opera becoming a clone of something, or that you will be forced to stop using 12.x before you think we're ready. Our mission didn't change - we're going to bring you the best Internet experience. We are on the way to build the best browser out there. A browser that is not tied to the particular version number but is a continuously work in progress. Seeing your engagement I think we can count on your help and feedback.

    So if something is not in Opera 15 stable - don't worry, Opera Next 16 will be released roughly same time as Opera 15 stable. And the time span between the two will be shorter than ever.

    So let's talk about features.

    We got a long list from you yesterday. Yes we made a list! As we have mentioned in the comments and we want to say it loud now - more features will come in future versions. Just to mention Link, themes support, geolocation and a feature rich tab bar to start with. Some are already in the making - just disabled since not stable enough just yet. Over the time also our settings/configuration will become richer too. And one more - Dragonfly is not dead though we cannot give you more information yet.

    Stay tuned, and please keep sending in your feedback."

    Na, hát ez már sokkal jobban hangzik, viszont még mindig sehol nem látom a könyvjelzőkről szóló részt. :F

    Személy szerint a legkevésbé a Dragonfly elhalálozását sajnálnám. ;] Már amennyiben továbbra sem futtatható több példányban (meg még hiányoltam fejlesztés közben egy-két dolgot, ami Chrome fejlesztőpanelénél, meg Firebugnál alap, de most pont nem jut eszembe :DDD).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Orlin

    addikt

    Nálam jelenleg a chrome az elsődleges,de fent van a next és a régebbi opera is.
    A next tetszik mint írtam,de felülről nagyon hiányzik nekem is a könyvjelző sáv ahova be lehetne tenni a mappáimat kategóriák szerint...

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • dqdb

    Topikgazda

    Teljesen szubjektív és találgatásszintű információk következnek. Nem vagyok sem az Opera fejlesztője, sem az Operához közeli hírforrás, egyszerűen a fájlok tartalma alapján spekulálok, hogy mi várható és mi nem. Remélem pozitív irányban sokszor megcáfol az Opera ASA, negatív irányban pedig egyszer sem.

    Elöljáróban annyit, hogy az Opera 15 veszettül gyors, nagyon stabil, és sajnos nagyon buta.

    Az elmúlt két napban az Opera 15 állományait vizsgálgatva megpróbáltam kideríteni, milyen feature várható valószínűleg, melyiknek nem találni nyomát, és melyik létezik már, csak még el van rejtve. A nézelődés során pár hülyeséget is sikerült leírnom, ezért most a korábbi hibákat kijavítva összefoglalnám a gondolataimat (tegnap csak az Opera fájljainak estem neki ahelyett, hogy a Chromiumot is párhuzamosan vizsgáltam volna).

    Félig tévesen írtam korábban, hogy az Opera szépen profilozgatja az oldallátogatásokat és felhasználói statisztikát gyűjt a háttérben. Ez igaz is annyi kiegészítéssel, hogy Chromium örökség, nem az ő sajátjuk.

    Az egyik fő információforrást az opera.exe-ben található szövegek képezték (kinyeréshez információ itt). Rengeteg szöveg, rengeteg zaj, de van rengeteg hasznos tartalom is, amiből lehet következtetni: parancssori paraméterek, a billentyűkombinációkhoz tartozó parancsok, C++ osztálynevek, hibaüzenetek, fájlnevek, SQL lekérdezések.

    A másik nagy adathalmazt az opera.pak fájl (és a vele a Chromiumban párhuzamosan vizsgált resources.pak) dekódolt tartalma adta (szétbontási infó itt). 20000 alatt a két böngésző közös részei vannak. 20000-30000 között a Web Inspector, 38000 felett az Opera saját fájljai. Pár érdekesség: 38273 (billentyűkiosztás), 39010 (home), 39000 (about), 39008 (beállítások), 38268 (támogatott extension API-k). Mókás volt látni, hogy a beállításoknál még Chrome OS-t kezelő részek is szerepelnek a fájlban.

    Az angol nyelvi fájlt (en.pak) hasonlóan lehet szétbontani, és az azonosítók terén ugyanez a szabály él.

    Az Opera profiljában található SQLite és JSON fájlok is fontos információforrások voltak. Itt külön kiemelném, hogy azok a fájlok, amelyek neve szóközzel elválasztott nagy kezdőbetűs szavakból áll kiterjesztés nélkül, a Chromiumból jöttek. Azok a fájlok, amelyek neve csupa kisbetű, nincsen space és .db a kiterjesztésük, az Opera saját fejlesztései.

    Akkor jöjjenek a tények (kevés) és találgatások (sok)!

    Billentyűzetkiosztás
    Átdefiniálható már most is akár (opera.pak:38273). Ez a fájl amúgy bőséges információforrás, sok funkcióra tartalmaz utalást. Jó hír, hogy a profilbeli Preferences fájl módosításával már most át lehet alakítani a működését.

    A megoldás butább, mint az Opera 12-ben. Összetett makrókat nem lehet létrehozni, és nem érhető el parancs az összes funkcióhoz. Az valószínűleg csak bug, hogy jelenleg a Ctrl+Alt+valami kombinációk nem működnek.

    Egérmozdulatok
    Testreszabásnak nyoma sincsen, csak a beállításokban is megtalálható ki-bekapcsolást találtam. Abból kiindulva, hogy a billentyűkombinációk módosíthatóak, abban reménykedem, hogy itt is ez lesz.

    Disk Cache
    Módosítható a helye és elvileg a mérete is, de ez utóbbi még valószínűleg hibás.

    Smooth scrolling
    Már van most is, de alapértelmezetten le van tiltva, nálam még enyhén akadozik. Az opera.exe-t (vagy hordozható telepítésnél a launcher.exe-t) --enable-smooth-scrolling paraméterrel kell elindítani.

    Fülek
    Most ugyebár nincsen tab stacking, de van rá utaló jel: --enable-stacked-tab-strip parancssori paraméter az opera.exe-ben (nem működik).

    A legutolsó bezárt fül újranyitható a Ctrl+Shift+T billentyűvel. A kuka gomb nem létezik, de az általa megjelenített menü az Opera menü alatt megtalálható.

    A régi Ctrl+Tab/Ctrl+Shift+Tab működés visszahozható a billentyűzetkiosztás módosításával (ezt a 4 sort kell lecserélni):

    "CycleBackwardInActivationList": [ "Ctrl+Shift+Tab" ],
    "CycleForwardInActivationList": [ "Ctrl+Tab" ],
    "SelectTabToTheLeft": [ "1" ],
    "SelectTabToTheRight": [ "2" ],

    Fit To Witdth
    Most nincsen még, de a Ctrl+F11 már most is létező billentyűkombináció rá, szóval előbb-utóbb várható a megjelenése.

    Spatial Navigation
    Most nincsen még, de két ráutaló jel is van: léteznek a billentyűkombinációk és van --enable-spatial-navigation programparaméter is (kipróbáltam, egyik sem működik).

    Fast Forward
    Most nincsen még, de a Shift+X már most is létező billentyűkombináció rá, szóval előbb-utóbb várható a megjelenése.

    Migrálás Opera 12-ről
    Foglalkoznak vele, sztringek alapján készül hozzá a funkció (fájlnevek, mezőnevek, hibaüzenetek, osztálynevek láthatóak az opera.exe-ben), valószínűleg még nincsen készen, ezért inaktív. A fellelhető információk alapján következőket fogja átemelni teljes pompájában: jelszavak (mesterjelszó is), sütik, history, tanúsítványok, keresők, sessionök, speed dial, local+web storage, könyvjelzők, jegyzetek.

    Egyedi menük
    Sem az importálásnak (ennek mondjuk értelme sem lenne), sem a funkciónak nem találtam nyomát. Valószínűleg kód állítja jelenleg össze a menüket, így még találgatni sem találgatnék, hogy van-e rájuk esély.

    Opera Link
    Lesz, ezt a fejlesztők is megerősítették. A jelenleg három füles kezdőlap (speed dial, stash, discovery) valójában négy füles, a negyedik, jelenleg nem látható fülön a szinkronizálás kap helyet. Ennek tartalmát illetően nem tudok nyilatkozni, nem találtam sem HTML részletet, sem olyan JS kódot, ami ennek a képernyőnek a felépítésével foglalkozna.

    Jelszókezelés
    12.xx-ből importálás valószínűleg lesz, de a mostani megoldás a felületen és a profilban (Login Data fájl) 100%-ig a Chromium megoldása, Wandnak nyoma sincsen. Az egyetlen reménykedésre utaló nyom, hogy a beállításokon belüli PasswordManager osztályhoz egy komment alapján az Opera hozzányúlt, de gyakorlatilag karakterre pontosan megegyezik a Chromium változatával. Szóval esély van, még ha kicsi is, reménykedem, hogy a mostani jelszókezelőt időhiányból kaptuk, és lesz helyette később Wand.

    Keresők
    Erről Opera fejlesztői kijelentették, hogy lesz. Ami most van, az pár országfüggően előredefiniált kereső a default_partner_content.json fájlban (valamiféle hash-sel védett, nem módosítható). Emellett a Chromium megoldásával fel lehet venni már most is akár keresőket (amikor rájöttem, még nem tudtam, hogy ez a Chromium fájlja, csak utólag esett le :) ), de az alapértelmezetteket nem lehet törölni. Beállítási lehetőség nincsen, az ehhez szükséges felületeket a megfelelő fájlban kommentek alapján egy Opera alkalmazott kiszedte. Mivel az alapértelmezett keresőknél a JSON fájlban van post típusú keresési lehetőség, de ezt a Chromium megoldása nem támogatja már a táblaszerkezetben sem (a keywords tábla található a profilbeli Web Data adatbázisban), valamint a tábla tartalmával az alapértelmezett keresők bővültek, és nem lecserélődtek, így én arra tippelek, hogy fejlettebb megoldást kapunk hamarosan.

    Notes
    Importálás van, találtam egy megjelenítőfelületet (opera.pak:39020). Szerkesztésre utaló nyomra nem akadtam.

    Panelek
    Erre utaló nyomot nem találtam.

    Egyfolyamatos működés
    Ez már most is létezik és működik is. Az opera.exe-t (vagy hordozható telepítésnél a launcher.exe-t) --single-process paraméterrel kell elindítani.

    Bookmarkok
    Az importálásnak számos nyoma van (a nyelvi fájl Opera-specifikus részében kizárólag az importálással kapcsolatos szövegek vannak a bookmarkat illetően), az biztosan lesz, említették is. A Chromiumból maradt szövegrészleteken kívül van Opera-specifikus nyoma (billentyűkombinációknál AddToBookmarks és Bookmarks), hogy lesznek könyvjelzők is, de véleményem szerint nem mostanában, ugyanis az importáláson kívül könyvjelzők kezelésére nem igazán találtam felületet.

    Az Opera a profiljában három fájlt használ a könyvjelzőkhöz hasonló tartalmak kezelésére: stash.db, favorites.db (ez a speed dial) és bookmarks.db. Az utóbbi fájlban a common tábla formátuma teljesen megegyezik a mostani könyvjelzők tudásával (azaz rengeteg metainfo, egyedi név), szóval van némi remény (feltéve, ha nem csak migráláskor használják ezt a fájlt). Természetesen megpróbálkoztam a fájlt feltöltve valami könyvjelzőfélét kicsiholni az Operából, de nem jött össze).

    RSS
    Ennek semmi nyoma sincsen. Nem találtam olyan sztringeket, amelyekből következne, hogy RSS 2.0 vagy Atom formátumú hírcsatornát parse-olna az Opera.

    M2
    Semmi nyoma bármiféle beépített levelezőnek. Ha valamikor visszahozzák, akkor az szerintem csak a távoli jövő lesz.

    Autofill
    Na tegnap hülyeség volt azt írni, hogy lesz, mert inkább az az igazság, hogy passz :) Ha gyorsan lesz is, akkor a Chromium megoldását veszik át, de most nem léteznek a hozzá szükséges táblák a profilbeli Web Data fájlban, és a beállítások ablakban is kommentben van a része.

    Tanúsítványok
    Itt még van mit fejleszteniük, rém buta a felület egy HTTPS oldalra tévedve, még tanúsítványt sem lehet megnézni. Érdekes módon, amíg Chromiumban létezik beállítás a szervertanúsítványok ellenőrzésére (ott alapból ki van kapcsolva), addig itt nem (ugyebár a 12.xx vonalon az utóbbi időkben nem kevés OCSP-vel kapcsolatos gondot okozott az Operában egy ilyen beállítás). Remélem visszakerül, mert a sok probléma ellenére én jogosnak éreztem az akkori döntésüket.

    Pozitívum, hogy a Chromium alapokra áttérés jóvoltából az Opera Windows alatt támogatni fogja a CSP alapú megoldásokat (Linuxon PKCS11 alapokra tippelnék), vagyis képes lesz chipkártyán tárolt tanúsítványok használatára (ez az én szememben egy nagyon régi adósságuk volt).

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Penge_4

    veterán

    Nagyon szép összefoglaló. Engedelmeddel átemelném a Magyar Opera blogra (forrásmegjelöléssel).

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #19346 üzenetére

    "Az egyetlen reménykedésre utaló nyom, hogy a beállításokon belüli PasswordManager osztályhoz egy komment alapján az Opera hozzányúlt, de gyakorlatilag karakterre pontosan megegyezik a Chromium változatával."

    És a "PastePassword": ["Enter+Ctrl"], billentyűparanccsal mi a helyzet?

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Penge_4 #19348 üzenetére

    Az, hogy azt már kiment a fejemből, mire odaértem :DDD

    Hosszú volt a szöveg, többször módosítottam, sokat töröltem, kész csoda, hogy ilyen kevés értelmetlen mondat maradt benne :B Sokszor futottam lyukra Chromium hagyaték miatt (korábban a topikban említett pinned_tabs, bookmark_bar ilyen volt), az Opera Linknél és a bookmarkoknál is törölhettem egész bekezdéseket. Bár igyekeztem mindent újból leellenőrizni, mégis maradt a hozzászólásomban garantáltan pontatlan infó, az --enable-stacked-tab-strip szintén a Chromiumból jött, szóval nem biztos, hogy lesz tab stacking.

    Ja, vidd nyugodtan forrásmegjelölés nélkül is, de hangsúlyozd ki, hogy a közölt információforrásokon alapuló találgatás az egész, nehogy valaki készpénznek vegye.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • zoli62

    addikt

    Na most már, miután megnéztem az Opera Nextet közelről, értem, hogy miért van kilométer hosszú komment az Opera Desktop Team blogon.

Új hozzászólás Aktív témák