Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mike1334

    veterán

    válasz norbert1998 #14756 üzenetére

    Mt.

    179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

    (2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

    (3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.

    (4) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

    (5) A kár megtérítésére a 177. §-ban foglalt rendelkezést kell alkalmazni.

    Szándékos károkozásnak minősül, legalábbis a korábbi joggyakorlat szerint az, de mondjuk ez csak a kártérítés mértékét érinti, az meg itt nem számít az összeg miatt. (Szándékos károkozásnak minősül a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása. (Mfv. II. 10.990/1995. sz.)) Mondjuk ha ma "bukott", akkor még nincs tényleges kár (még nem szabták ki a bírságot), szóval nem tudom honnan vette a 30e forintot, meg ugye kártérítés csak kár esetén lehet, az meg még nincs.

    Mondjuk ha tényleg nyugtát nem adott, akkor azért ennél jóval magasabb is lehet majd a bírság, plusz nem akarlak elkeseríteni, de nyugtaadási kötelezettség elmulasztása esetén nem csak a céget bírságolják, hanem külön az alkalmazottat is.

    [ Szerkesztve ]

    ...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

Új hozzászólás Aktív témák