-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrDerekas
addikt
Üdv!
Bár buzgón olvasom az összefoglalót, meg egyéb fórumokat van pár kérdésem a mini pc-ék területén. Lehet lesznek köztük nagyon láma kérdések is, vagy épp olyan dolgok amikről azt hiszem, hogy tudom és közben mégsem az a dolog, aminek gondolom. A türelmetlenektől előre is elnézést és türelmet kérekMentségem legyen, hogy a kor amiben nekem volt szerencsém felnőni, a Sharp számológépeket ismerte csupán, mint a technológiai fejlődés háztartásokban is elérhető luxusa.
Előzmény: Az évek alatt felhalmozott bontott, kishibás alkatrészek tengeréből sikeresen építgettem egy otthoni NAS meghajtót, illetve közös háttértárat a lakásban üzemelő számítógépeknek.
Az összetevői: Midi ház, Intel alaplap, 3.2 GHz-es intel celeron proci, 1,5 DDR2 ram, néhány vinyó (80-160 Gib-ig), valamint egy Thermaltake táp. Sokadik nekiugrásra végül a FreeNAS oprendeszert tudtam felszenvedni rá. Jogok, felhasználók, csoportok kiosztva, filmes könyvtárak létrehozva, azonban a megosztott mappák hol láthatóak a windowsokban, hol nem. PlexMedia Server szoftver fut, így a filmjeim, a sorozatok elérhetőek. A legnagyobb dolog az egészben az, hogy eddig nulla forint befektetésével sikerült egy elfogadható minimumot nyújtó központi rendszert összehozni. A hátránya, hogy hogy hangos kissé, kevésnek érzem a cerka procit, a ram-ra is ráférne egy nagy bővítés. Ebbe a konfigba viszont úgy érzem nem szabad pénzt invesztálni.(?) Legalábbis van egy ilyen sejtésem...
Ezért jött egy új gép építésének az ötlete. Sokat válogattam alkatrészeket és végül a mini itx alapoknál kötöttem ki. Azaz integrált cpu a lapon és minden mütyürke rajta. A micro ATX-et kicsit nagynak találom, valamint mivel egy monitor és köcölék nélkül működő gép lenne, így a fejlesztése sincs tervben néhány alap dolgon kívül. Első körben egy használható minimumot szeretnék összehozni és ehhez kellene a segítségetek, javaslataitok! HDD, noti ram-ok vannak még a dobozokban, illetve egy darab extra csendes 90mm-es hűtő venti is akad a készleten, bár remélem a passzív módba is belefér az elképzelésem.
Amire kell a gép:
Oprendszer - FreeNAS 9.10 (ajánlott gépigény: 64bites proci, 8gb ram, 8gb flas drive, wd red merevlemez)
Szoftverek: PlexMedia (DLNA kliens. Egyelőre 720p felbontású streamelés mellé, de ez lehet kinövi magát fúhádéra), iSCSI (ez nem tudom mi, de ezzel tudom megalkotni a hálózati meghajtót. Azaz ne kelljen a gépeim között pendrive-al cipelni az adatokat, meg elveszni a megosztások tengerében.)
Ami alkatrészeket kiválasztottam szerény ismereteim alapján:
Alaplapok: Asrock D1800B-ITX ; ASRock QC5000M-ITX/PH ; Asrock Q1900B
Én az intel felé hajlok. A kérdéseim, pedig, hogy melyik a "jó" vétel ezek közül az általam használni kívánt programok alapján? Tehát érdemes-e az alacsonyabb órajelű, de négy maggal ellátott deszkát venni a gyorsabb, de kétmegos társával szemben? Mennyi lehet a fogyasztásuk? (Erről nem leltem infót sehol) Van-e előnyük, hátrányuk? (Jól látom, hogy ezek mind mini-itx-ek?)
Van készleten még pár so-dimm modulom, ezekből a két slotba 3 giga ramot tudok összevarázsolni. Jelenleg 1.5 giga rammal ketyeg a rendszer és elfogadható a tempója (3.2 GHz proci mellett két magon). Tehát a 8giga minimum ajánlás nekem picit túlzásnak tűnik, viszont gondolom a 3 gigára váltás is előrelépés lehet? Később persze beszerezném a kétszer 4 gigás modult, főleg hogy szinte semmi különbség nincs árban a noti és az asztali ramok között ddr3 esetében.
Videokártya nem kell, mert csak telepítéskor lesz rajta egy monitor, utána csak a sarokban áll majd a ház, tehát az integrált gpu nem szempont nekem. (Már hogy melyik prociban van jobb. Nekem a proci a lényeg.)
Háttértárnak vagy egy 500-as WD, vagy egy 1 tibes samsung vinyó kerül. Még jó sokáig elég lesz ez nekem.
A rendszernek egy 16 gigás usb3 pendrive-ot tervezek venni. Így a sata portokból sem lövöm el mindkettőt és később még tehetek bele plusz vinyót is akár a régi mellé. (Már ha jól gondolom, értelmezem)
Számomra a táp a legkérdésesebb. Olvasok ilyeneket, hogy panel, belső, normál és kicsit el vagyok veszve. Lövésem sincs nekem melyik volna a legjobb. A legolcsóbb nyilván az lenne ha visszakapnám a kölcsön adott silent normál tápomat. Persze ehhez az kell, hogy a házba is beépíthető legyen. És akkor itt bekapcsolódik a ház választás is ugye. Itt már teljesen tanácstalan vagyok. Mutatom, hogy mi tetszik nekem. (Nagyon!): Sharkoon SharkZone C10
Vagy kicsit olcsóbban: Cooler Master Elite 120 Advanced RC-120A-WWN1
A sharkoo házba belső táp kell a leírás szerint. Na az micsoda? Az lenne a paneltáp, vagy valami sfx...? Nekem ez kínai. A Sharkoon az úgy néz ki, amire azt tudom mondani: akarom. A Cooler szimplán csak tetszik. A kifogásom, hogy picit nagynak érzem ezeket a házakat. Viszont ebben az árkategóriában nem nagyon találok kisebbet. Ami meg jól is néz ki és kicsi, az ilyen huszon-harminctól felfelé kezdődik. Alternatíva, hogy csinálok egyet. Két verzió van erre. Vagy a sok összehordott házikóból, flexel, reszelővel, akármivel, sok-sok órával újraalkotok egy általam elképzelt házat. Vagy egy igazán egyedi fából készült házzal verem el az időt pár hétig. A fa verzió jót mutatna a lakásban is, de mint trófea is megállná a helyét. A fa hővezetési tulajdonságai miatt nem tartom túl jó ötletnek, de egy ötletes szellőzés rendszerrel ez is orvosolható valamelyest.
A cél tehát, egy lehetőleg néma konfiguráció, kis költségvetéssel. A tápos-házas páros amihez teljesen hülye vagyok, így ezekre konkrét linkeket, okolásokat (pro és kontra) is szívesen fogadok!
Köszönöm!Ahh be megszaladtam... Jár egy UP mindenkinek aki azt végigolvassa!
Ezt teszi az esős vasárnap. Mindenre van idő
Új hozzászólás Aktív témák
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest