Új hozzászólás Aktív témák

• MrDerekas

addikt

Üdv!
    Bár buzgón olvasom az összefoglalót, meg egyéb fórumokat van pár kérdésem a mini pc-ék területén. Lehet lesznek köztük nagyon láma kérdések is, vagy épp olyan dolgok amikről azt hiszem, hogy tudom és közben mégsem az a dolog, aminek gondolom. A türelmetlenektől előre is elnézést és türelmet kérek ;) Mentségem legyen, hogy a kor amiben nekem volt szerencsém felnőni, a Sharp számológépeket ismerte csupán, mint a technológiai fejlődés háztartásokban is elérhető luxusa. :)
    Előzmény: Az évek alatt felhalmozott bontott, kishibás alkatrészek tengeréből sikeresen építgettem egy otthoni NAS meghajtót, illetve közös háttértárat a lakásban üzemelő számítógépeknek.
    Az összetevői: Midi ház, Intel alaplap, 3.2 GHz-es intel celeron proci, 1,5 DDR2 ram, néhány vinyó (80-160 Gib-ig), valamint egy Thermaltake táp. Sokadik nekiugrásra végül a FreeNAS oprendeszert tudtam felszenvedni rá. Jogok, felhasználók, csoportok kiosztva, filmes könyvtárak létrehozva, azonban a megosztott mappák hol láthatóak a windowsokban, hol nem. PlexMedia Server szoftver fut, így a filmjeim, a sorozatok elérhetőek. A legnagyobb dolog az egészben az, hogy eddig nulla forint befektetésével sikerült egy elfogadható minimumot nyújtó központi rendszert összehozni. A hátránya, hogy hogy hangos kissé, kevésnek érzem a cerka procit, a ram-ra is ráférne egy nagy bővítés. Ebbe a konfigba viszont úgy érzem nem szabad pénzt invesztálni.(?) Legalábbis van egy ilyen sejtésem...
    Ezért jött egy új gép építésének az ötlete. Sokat válogattam alkatrészeket és végül a mini itx alapoknál kötöttem ki. Azaz integrált cpu a lapon és minden mütyürke rajta. A micro ATX-et kicsit nagynak találom, valamint mivel egy monitor és köcölék nélkül működő gép lenne, így a fejlesztése sincs tervben néhány alap dolgon kívül. Első körben egy használható minimumot szeretnék összehozni és ehhez kellene a segítségetek, javaslataitok! HDD, noti ram-ok vannak még a dobozokban, illetve egy darab extra csendes 90mm-es hűtő venti is akad a készleten, bár remélem a passzív módba is belefér az elképzelésem.
    Amire kell a gép:
    Oprendszer - FreeNAS 9.10 (ajánlott gépigény: 64bites proci, 8gb ram, 8gb flas drive, wd red merevlemez)
    Szoftverek: PlexMedia (DLNA kliens. Egyelőre 720p felbontású streamelés mellé, de ez lehet kinövi magát fúhádéra), iSCSI (ez nem tudom mi, de ezzel tudom megalkotni a hálózati meghajtót. Azaz ne kelljen a gépeim között pendrive-al cipelni az adatokat, meg elveszni a megosztások tengerében.)
    Ami alkatrészeket kiválasztottam szerény ismereteim alapján:
    Alaplapok: Asrock D1800B-ITX ; ASRock QC5000M-ITX/PH ; Asrock Q1900B
    Én az intel felé hajlok. A kérdéseim, pedig, hogy melyik a "jó" vétel ezek közül az általam használni kívánt programok alapján? Tehát érdemes-e az alacsonyabb órajelű, de négy maggal ellátott deszkát venni a gyorsabb, de kétmegos társával szemben? Mennyi lehet a fogyasztásuk? (Erről nem leltem infót sehol) Van-e előnyük, hátrányuk? (Jól látom, hogy ezek mind mini-itx-ek?)
    Van készleten még pár so-dimm modulom, ezekből a két slotba 3 giga ramot tudok összevarázsolni. Jelenleg 1.5 giga rammal ketyeg a rendszer és elfogadható a tempója (3.2 GHz proci mellett két magon). Tehát a 8giga minimum ajánlás nekem picit túlzásnak tűnik, viszont gondolom a 3 gigára váltás is előrelépés lehet? Később persze beszerezném a kétszer 4 gigás modult, főleg hogy szinte semmi különbség nincs árban a noti és az asztali ramok között ddr3 esetében.
    Videokártya nem kell, mert csak telepítéskor lesz rajta egy monitor, utána csak a sarokban áll majd a ház, tehát az integrált gpu nem szempont nekem. (Már hogy melyik prociban van jobb. Nekem a proci a lényeg.)
    Háttértárnak vagy egy 500-as WD, vagy egy 1 tibes samsung vinyó kerül. Még jó sokáig elég lesz ez nekem.
    A rendszernek egy 16 gigás usb3 pendrive-ot tervezek venni. Így a sata portokból sem lövöm el mindkettőt és később még tehetek bele plusz vinyót is akár a régi mellé. (Már ha jól gondolom, értelmezem)
    Számomra a táp a legkérdésesebb. Olvasok ilyeneket, hogy panel, belső, normál és kicsit el vagyok veszve. Lövésem sincs nekem melyik volna a legjobb. A legolcsóbb nyilván az lenne ha visszakapnám a kölcsön adott silent normál tápomat. Persze ehhez az kell, hogy a házba is beépíthető legyen. És akkor itt bekapcsolódik a ház választás is ugye. Itt már teljesen tanácstalan vagyok. Mutatom, hogy mi tetszik nekem. (Nagyon!): Sharkoon SharkZone C10
    Vagy kicsit olcsóbban: Cooler Master Elite 120 Advanced RC-120A-WWN1
    A sharkoo házba belső táp kell a leírás szerint. Na az micsoda? Az lenne a paneltáp, vagy valami sfx...? Nekem ez kínai. A Sharkoon az úgy néz ki, amire azt tudom mondani: akarom. A Cooler szimplán csak tetszik. A kifogásom, hogy picit nagynak érzem ezeket a házakat. Viszont ebben az árkategóriában nem nagyon találok kisebbet. Ami meg jól is néz ki és kicsi, az ilyen huszon-harminctól felfelé kezdődik. Alternatíva, hogy csinálok egyet. Két verzió van erre. Vagy a sok összehordott házikóból, flexel, reszelővel, akármivel, sok-sok órával újraalkotok egy általam elképzelt házat. Vagy egy igazán egyedi fából készült házzal verem el az időt pár hétig. A fa verzió jót mutatna a lakásban is, de mint trófea is megállná a helyét. A fa hővezetési tulajdonságai miatt nem tartom túl jó ötletnek, de egy ötletes szellőzés rendszerrel ez is orvosolható valamelyest.
    A cél tehát, egy lehetőleg néma konfiguráció, kis költségvetéssel. A tápos-házas páros amihez teljesen hülye vagyok, így ezekre konkrét linkeket, okolásokat (pro és kontra) is szívesen fogadok!
    Köszönöm!

Ahh be megszaladtam... Jár egy UP mindenkinek aki azt végigolvassa! ;) Ezt teszi az esős vasárnap. Mindenre van idő :D

Új hozzászólás Aktív témák