Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz MC Pite #34844 üzenetére

    "Így sem ajánlanád az SSD-t? (Mondjuk ki hagyná 256 mega mellett bekapcsolva?)

    szerk: Jellemzően 5-6 aktív torrentet futtatok, az erősebb vason esetleg kétszer ennyit tervezek, többet nem, amúgy meg nem tudom a torrentezés miért pörgetné, tudtommal az nem ír többet mint az adat."

    A torrent, leach (letoltes) modban, egyszerre tobb peer-tol (ugyanazat a torrent fajlt hasznalo klienstol) veszi az adatokat. A torrent fajl altal jelkepezett adathalmaz fel van osztva blokkokra es minden peer kapcsolat, egy-egy ilyen blokk-al foglalkozik.
    Ebbol kovetkezik, hogy a letoltes nem linearisan (folyamatosan) tortenik, mint peldaul az egy szalas FTP atvitelnel, hanem egyidoben tobb kionbozo pozicioban kerulnek irasra a fajlok, tulajdonkeppen veletlenszeruen (random).

    Az SSD-k irasi modja kulonbozik a HDD-ktol.
    HDD-nel ha megvaltozik egy adategyseg (page) tartalma, akkor az a resz egyszeruen felulirasra kerul.

    Ezzel szemben az SSD-knel (NAND) a feluliras nem lehetseges a merevlemezekhez hasonloan, mert a memoria cellak csak az 1 --> 0 atmenetet kepesek elvegezni page szinten.
    Egy cella 0 --> 1 atmenete eseten az adatblokkot (page block) torolni kell, ami tipikusan 1MB meretu, majd ujraprogramozni a gyorsitotarban (cache) atmenetileg tarolt adattal.
    Tehat 4kB-nyi adat megvaltoztatasahoz 1MB adat beolvasasara es 1MB adat irasara van szukseg.

    Innen mar vilagos, hogy random iras eseten oriasi igenybevetel ala kerulnek az SSD-k, hozzateve, hogy tipikusan a manapasg hasznalt MLC (Multi Level Cell, 2 bit tarolodik 1 cellaban) es TLC (Tripple level Cell, 3 bit tarolodik 1 cellaban (Samsung)) flash chipek korulbelul 10 000 (MLC) es nehanyezer (TLC) torles-ujrairasi ciklust kepesek elviselni legfeljebb.

    Ezert mennek gyorsan tonkre a flash alapu tarolok (SSD, pendrive, SDcard, stb), ha torrent letoltesi adattarnak hasznaljuk.

    Solid-state revolution: in-depth on how SSDs really work

    (#34847) MC Pite
    "Leszedsz 100 megát, egyszer írod ki, kész. Ha 5 évig fut, akkor is 100 mega szerintem."

    Ha FTP-vel 1 szalon toltod le az adatot a fash alapu tarolora, akkor igazad van.
    De mivel torrentrol van szo, ami random irast jelent, a valodi iras tobbszorose kerul elvegzesre es ez az ,ami gyilkolja az SSD-t.

Új hozzászólás Aktív témák