Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ISZOLE

    senior tag

    Az új kamerát keresőknek néhány szempont, szigorúan a saját véleményem és tapasztalataim szerint.
    Mindenféle mozgó mechanikát tartalmazó kamerát nem vennék, a fogyasztás csökkenti az üzemidőt, esetleg sérülékenyebb (zoom kivételével, az nem megspórolható).
    Átlagos felhasználó nem használja ki a DV és az Mpeg2 közötti minőségi különbséget, a végtermék úgyis DVD lesz.
    Sötétben nem lehet se fényképezni se videózni, az elkészült felvétel mindenképpen zajos lesz. Ezen sokat segíthet egy nagyobb érzékelő lapka és/vagy fényerős objektív. Mindhárom esetben sokkal nagyobb az optika fizikai mérete ami erős drágulást eredményez. A felvétel zaját vagy a kamera próbálja zajszűréssel csökkenteni vagy a kedves felhasználó az utómunka során. Előbbi esetben ugyebár nincs beleszólásunk a végtermék kinézetébe, ezért nekem nem hátrány ha a kamera ezt rám bízza.
    A kameravásárlás tervezésekor a költségvetésbe bele kell számítani a szükséges tartozékok árát is. Táskát mindenképpen venni kell, nem mindegy mekkora kell, hogy kényelmesen vinni tudjuk mindazt ami kell: kamerát, adathordozókat, akkumulátorokat, töltőt, kábeleket. Szintén meg kell nézni mennyi felvételi időt biztosít az akkumulátor mert a tartalék akku ára bizony borsos lehet, nem is beszélve arról az időről ami az akkuk feltöltéséhez kell. Amennyiben az adathordozó nem elhanyagolható akkor természetesen annak az árát is be kell kakulálni (pl. memóriakártya). Az archiválás is pénzbe kerül, nem biztos hogy elég a számítógép merevlemezén tárolni felnövekvő gyermekünk vagy egy jól sikerült nyaralás pótolhatatlan felvételeit.
    Nekem fontos, hogy ne csak automata üzemmód legyen. Ez általában persze növeli az árat, meg kell keresni a kompromisszumot.

    Mindezen szempontok alapján nemrég vettem egy Canon FS100-ast. Kicsi (az összes tartozékával is könnyedén vihető akár hosszabb távon is), SD kártyára rögzít, szinte minden állítható kézzel is, az akku több mint 3 órát bír (nem kell pót), az optika zoomtartománya több mint elég, a képminősége teljesen jó (egyméteres LCD tévén nézve sincs gond) és mint kifutó modell nem túl drágán hozzá lehet jutni.

    [ Szerkesztve ]

    Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

Új hozzászólás Aktív témák