Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz panoly #89770 üzenetére

    Focus shift:

    A problémát a szférikus aberráció okozza, ilyenkor a beeső fény a beállított blende nagyságától függően nem ugyanoda fog fókuszálódni. Ez egyébként egy eléggé elterjedt probléma, még akár nagyon drága pro objektíveken is előfordul. Korrigálható aszférikus lencsetagokkal és egyéb objektív tervezési manőverekkel, de mivel az eltolódás egy állandó, ezért megoldható lenne firmware útján is a korrekciója (tehát ha a váz és az objektív ismerik egymást, akkor az AF eleve figyelembe vehetné a focus shift mértékét). De a Panasonic a 25mm 1.7 esetén ezzel nem foglalkozott, inkább majdnem a felére csökkentette az üveg árát (talán a Pana-Leica 25mm 1.4-et akarja így védeni).

    Azért fókuszál a rendszer nyitott blende mellett, hogy könnyebb dolga legyen az AF-nek, amihez fény kell és csak az exponálás idejére ugrik be a blende oda, amit beállítottál. De a beugró blende már a több évtizeddel ezelőtti analóg vasakon is megjelent már, mert könnyebb a keresőben úgy fókuszálni, ha látsz is, nem egy sötét lyukba bámulsz. Csak azokban az időkben senki nem pixelkukkolt, senkit nem érdekelt.

    Megoldás (félig):

    Ha a vázad támogatja kapcsold be a "Constant Preview" módot (Pansonicon van ilyen), ekkor lerekeszelve az objektívet is lerekeszelni (nem csak az exponálás idejére, hanem folyamatosan). De ha kevés a fény az AF-hez, akkor a váz felülbírál és mindenképpen nyitni fogja.

Új hozzászólás Aktív témák