Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • yle_greg

    tag

    válasz aginor #100672 üzenetére

    " ... ezzel szemben viszont a 9mm inkább egy céleszköz"

    Ezzel nagyon egyet tudok érteni. A közepes látószögű objektívek (20-40 mm) több célra is használhatóak, de nagyon széles, és a nagyon keskeny obik szinte csak arra jók, amire.
    Még ha zoom is, egy 10-25, vagy 8-25 nem jó általános obinak, pont úgy, ahogy egy 100-300 sem.

    Ami ennyire széles, és ilyen fényes obi, az csak egy dologra jó, de ebbe szerintem a barlang fotózás pont nem tartozik bele, bár most, hogy belegondolok, lehet egy trükk...

    Fotóztam barlangban, nem keveset, volt saját (DIY) készlet, meg voltam csapatban is.
    Tapasztalatom szerint, kis barlangban, (pl. Pálvölgyi, Szemlő) mivel pár méterre van a formáció, nem probléma bevilágítani.
    Ez csak nagy barlangban problémás, vagy legalábbis nagyobb teremben. Oda nincs az az isten, hogy elég fényt tudj vinni. Az általam 10+ éve gyártott brutál fej lámpa max fokozaton nem volt üzemeltethető szabad levegőn, mert túlmelegedett. Kellett neki a hideg és párás barlangi levegő, és hálás volt ha néha belemártottam a patakba... :-)

    Mondjuk igaz, hogy akkor mág csak egy kiskompakktal fotóztam, de azért a Baradlában a Viasz utca az van vagy 20-30 méteres, és a falak fényelnyelő barna borításúak, helyenként kiülepedett barlangi sötétséggel:

    Mennyezeti oldásformákat valamivel könnyebb, mert az közelebb van, de azért ide is fel kell csavarni a fényemet:

    Ezen a Béke barlangból való képen jól látszik, hogy az alagútban elvész a fény:

    Ennek kivédésére szokás másokat megkérni, hogy adott pontról fényezzék tovább a képet:

    Hasonlóan "kis" barlang:

    Barlangban gyakori a hosszú záridő, ezért a simán "vakuval megnyomom" általában nem működik. Baradlában csináltuk úgy, hogy a gép állványon 30 másodperces záridővel vette a semmit, mi meg elbújva vakuztunk amennyit csak tudtunk, hogy legyen elég foton amit összegyűjthet.

    Amiért a 9/1.7 nem barlangi, az az, hogy az 1.7 hátránya a vékony DoF, ami nem igazán működik, ha nagyobb teret akar valaki lefényképezni. De eszembe jutott egy trükk, ami régen még nem létezett, hogy szűk DoF -esetén, értelmesen hosszú záridővel, brutál lámpával, és állványról, egy fókusz sorozatot lehetne lőni, és összefűzve már lenne belőle egy olyan kép, aminek minden pontja éles. De ezt még nem próbáltam. Viszont hogy ez kézből nem fog menni, azt hétszentség. :-)

    A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

Új hozzászólás Aktív témák