Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fokukac

    nagyúr

    A Matolcsy-féle unortodox pénzügyi fejlődési folyamatokról egy kis észrevétel:

    Van számlám egy brókercégnél, most gondolkodtam, hogy megint kéne rá rakni egy kis pénzt. Dollár alapú, tehát dollárt kéne valahogy juttatni a brókercéghez, aminek a számlája a Rafiban van.

    Namost. Hogy juttassuk el oda a pénzt? Több verzió létezhet.

    - Van dollárom, devizaszámlán. Onnan utalhatok a kérdéses számlára. Ennek költsége minimum 20 dollár, mert simplicity.

    - Van forintom, forintot is utalhatok, és akkor a fogadó bank konvertálja a saját deviza eladási árfolyamán. Ez ma a dollár esetében 231 Ft, holott a bankközin éppen 227 körül mérik, azaz 1,7% arfolyamveszteség; plusz 10 euró konvertálási költség. Baráti ez is.

    - Vagy van egy olyan opció, hogy lemegyek az ATM-hez, kiveszem a pénzt (részben ingyen, részben 300 Ft-ért), majd elmegyek a pénzváltóhoz, ahol adnak nekem 228-ért dollárt, (igaz, valami váltási díjat újabban itt is felszámolnak, hála a tranzakciós adónak), majd a kezemben a kis dollárommal besétálok egy Raiffeisen fiókba, ahol befizetem az adott számlára az összeget.

    Akárhogy számolom, ez utóbbi készpénzes, váltogatós, sétálós verzió a legolcsóbb, köszönjük meg szépen kormányunknak, Györgynek, Antalnak, meg az ingyen készpénzfelvételnek.

    Mindezt a XXI. században, egy olyan országban, ami állítólag a fejlett országok színvonalát szeretné előbb-utóbb elérni.

    Csakhogy ott minden elektronikusan megy, és az állam (és a szolgáltatók is) ezt ösznönzik, sőt, versenyeznek, és ezért egyre olcsóbb. Nálunk meg pont az ellenkezője...

    Kontraszelekció és visszafejlődés mindenhol, ez az elmúlt X év eredménye.

    Ennyi.

    Pleased to meet you - hope you guess my name

Új hozzászólás Aktív témák