- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Nyárbúcsúztató hardvermix
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
totron
addikt
L570-nél random leállások, utána mindenkor villog a Power zöld ledje, a Windows mégis javítani akar következő induláskor. Hosszú tárolás után az elején csinálta párszor, majd folyamatos üzem, de most több órás használat után is jön kifele rajta a down ragya. Terhelésfüggőnek is tűnik, máskor nem. Többedszeri próbálkozásra van, hogy bekapcs után pár másodpercig jut csak. Pihentetés után hosszabb üzemek is előfordulnak. Lehet újra stabil?
-
totron
addikt
válasz
donjohnson #126928 üzenetére
570-et kerekkel töltök, minden oké.
-
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #126929 üzenetére
nem csak a valós fogyasztás számít, hanem valsz az is, hogy mekkorának hiszi a töltőt és ha kevés, akkorprocit belassít és vagy a töltést is letilthatja. Azért, hogy biztosan elég legyen mindenre az állítólagos bejövő.
Dc töltővel talán nem írja ki a win, type-c töltősöknél már a win is sír konkrétan a gyenge töltőnél. Esetleg bootolás közben a bios lehet figyelmeztet, ha nem jó a töltő. (legalábbis dellnél így volt múltkor, ahogy egy kollegina összecserélte a töltőket)Anno t430-nál úgy emlékszem, hogy a 4 magos procinál konkrétan letiltotta a töltést, ha 65w-ost dugtunk rá. Persze ez újabb gép. De 2 akku töltésének is kell watt.
-
TaaT
nagyúr
-
totron
addikt
válasz
Tikakukac #126925 üzenetére
470-et simán adnak 60Wattos töltikével.
Más. Az megvan, mikor van egy NOS, csak időnként elővett TP, aminek kijelzőjébe a Nagy Megvigyázás keretében sikerül whitepointot rakni...?
Saját kezűleg. Nehéz elkülöníteni, hogy user error vagy hímestojás korszak, de vállalom a saját részt is.
-
TaaT
nagyúr
válasz
FoxiestFox #126920 üzenetére
Innen nekem is úgy tűnik.
Tikakukac: Az lesz, be is viszem a melóhelyre és merítem lefele.
Reggie0: Igen, elkezdem használni és meglátjuk mit bír. Az volt a fura először hogy feldugtam töltőre (saját, nem kaptam hozzá), és jó meleg lett a töltő tégla. Gondoltam hogy ez nem csak maga gép lesz hanem az akkumulátor is vesz fel valamennyit. Aztán persze néztem az akkumulátor töltöttségét a windowsban, és ott is emelkedtek a számok.
-
-
TaaT
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy használt Thinkpad T470S notebookot, amire azt mondta az eladó hogy rossz az akkumulátor benne. Vagyis ezt írta: "Az AIDA 81%-osnak látja az akkut de nem veszi fel a töltést."
Ehhez képest úgy néz ki mintha venné a töltést, és nálam ezt írja az Aida:
E szerint jónak tűnnek az akkumulátorok benne?
-
BTom1970
aktív tag
Lenovo P50-hez hol lehet szerezni keycap-okat?
- világítós magyar ENTER kellene (sima és numpad-os is) -
szalai019
csendes tag
válasz
donjohnson #126914 üzenetére
Szia!
A felhasználóneved megvan és a korábbi kérdésem is. Igen, akkor a merülés volt a gond, fekete képernyő nem volt, most van.Köszönöm, megkeresem és kikapcsolom.
-
donjohnson
addikt
válasz
szalai019 #126913 üzenetére
ha a kikapcsolt merülést nem is minden esetben, de a fekete képernyőt fixen a gyorsindítás okozza. egyszer már beszéltük.
nem hagyja kikapcsolódni rendesen a gépet a gyorsindítás funkció, hogy legközelebb gyorsabban induljon (félig alvó mód) és néha hibára fut.
főleg régebbi gépeknél gyakori ez a hiba. -
szalai019
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni - remélem jó helyen. Lenovo ThinkPad L560 időnként (20-ból 2-3 alkalommal) fekete képernyővel indul. Kb. 2 hónapja telepítettem fel tiszta telepítéssel (Win11), driverek, illesztőprogramok fent vannak, frissek. Anyukámé a gép, beleköltözve, nem szeretném újrahúzni megint ha nem muszáj. Köszönöm nektek. -
oreg0503
tag
válasz
donjohnson #126911 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
-
donjohnson
addikt
válasz
oreg0503 #126910 üzenetére
1 darab ssd slot van benne: x390 disassembly videó
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Vettem egy ilyen használt laptopot. Kérdésem az hogy 1 vagy 2 SSD-t lehet bele rakni? Tehát esetleg bővíthető adat lemezzel is? A benne lévő 512GB-os a rendszernek van, bár a LinuxMint töredékét foglalja. Nem találtam erről infót.
Köszi ha valaki segít.
Lenovo ThinkPad X390 i5-8365U/16GB DDR4/512SSD/FHD/13,2 -
teptep
senior tag
Elmész a ThinkPad A485 széria gyári [adatlapjára].
(Itt természetesen nem látsz gyáriszámokat, mert az minden laptopnál egyedi.)
A 10 karakteres modelszámokat látod pirossal.
Bepipázod a "Highlight the differences" feliratot és elkezded szűkíteni a találatokat:
Country/Region=Hungary, Filter
Processzor=2500U, Filter
Touchscreen=10-point Multi touch, Filter
Keyboard=Hungarian, Filter
És akkor már csak egyetlen modelszámod maradt: [20MV0001HV] -
carr
őstag
sziasztok! A485 ryzen 2500u modellnél létezik touchscreen 1080p verzió? Ha igen, meg tudja mondani a gyári számot valaki, aki profi ebben?
köszi
-
azbest
félisten
válasz
SteveAd #126899 üzenetére
Jó kérdés. Nem tudom thinkpadeknél ez hogy van. De a cmos elem könnyen pótolható.
Egyébként ha a gépben van elég hely, akkor lehet kapni kis cmos emel tartót is, csak sok gépnék az már túl nagy méretű. Minipécé mellé már olyat vettem, hogy ne kelljen forrasztgatni Bár lehet a csatlakozó dugót egyszer arra is rá kell krimpelni, mert különböző lehet más gépeknél.
A gyári sárga csomag gondolom egy nagyobb méretű hőzsugorcső rámelegítve a forrasztott elemre.Új (nem thinkpad) gépnél találkoztam már olyannanl, hogy nincs cmos elem, aztán persze hogy meríti a gépet. Ha meg teljesen lemerül állásában, még az időt is elfelejti.
-
Tubi2
senior tag
válasz
SteveAd #126899 üzenetére
Nem tudom, de inkább a CMOS elem használódjon, mint a pótolhatatlan gyári akku.
Én venni szoktam CR2032-őt és simán ráforrasztom a kábelt. Nem ajánlott módszer, mert a cella elvileg nem szereti, illetve az olcsóbbak szét szoktak folyni, robbanni miközben melegítem. A Vartát ajánlom. -
-
SteveAd
tag
válasz
Tikakukac #126892 üzenetére
Hm, mi lehet a jo megoldas? Utangyartott elem? Vagy sima CR2032 (talan az van benne, vagy 2016) elemet belebujtatni a gyari sarga csomagba? Vagy valamelyik ujabb Thinkpad CMOS eleme kompatibilis a Tx20 es X230 generaciokkal? Gondolom azoknak persze mas a FRU szama, de a lenyeg, hogy a csatlakozo ugyanaz legyen
Es akkor a CMOS elem elvileg csak az orabeallitashoz kell, vagy ezeknel a regi Thinkpadeknel meg a non-volatile BIOS is errol megy? Ha igen, utobbi szempontjabol is mindegy, hogy az akku benne van-e vagy sem?
-
Tikakukac
titán
válasz
SteveAd #126891 üzenetére
Van T43-am is eredetivel ami még jó, de jellemzően 10 év felett már bőven hullanak.
Amúgy a csere beszerzéssel a gond, ami legutóbb mobilos topikban is megesett: emberem akart 4-5 év után akksit cserélni, megkapta a gyári új akkut, ami még öregebb is volt, mint ami a telóból kijött. Nyilván az nem használt, tehát tuti jobb, mint az eddigi ettől még a kor az kor.
Szóval minden ami akkus témakör az ilyen vasaknál rémálom.
-
SteveAd
tag
válasz
Tikakukac #126890 üzenetére
Tehat akkor mindegy, hogy az akku benne van-e vagy sem, ugyis a 3V-os gombelemrol taplalkozik az alapbeallitas? Ez az amire tegnap ota keresek valaszt, de hiaba irtam be angolul keresobe, sehol nem talalok online forumokban egyertelmu valaszt
Szerencsere (en is csodalkozom) meg mindig az eredeti elemek vannak mindegyikben (2-3 eve mar direkt beszereztem hozza a FRU 02k7078-as cseredarabot is, de meg nem kellett cserelni). Anno a T60-asomban joval hamarabb kellett cserelni
-
Tikakukac
titán
-
SteveAd
tag
válasz
Tikakukac #126888 üzenetére
Ja, en a random szellemek alatt arra celoztam, hogy minimalis szinten (ora/datum alapbeallitasok) miatt kell egy minimalis energia a gepnek kikapcsolt allapotban is. Ameddig az akksi benne van a gepben, a CMOS elem helyett is biztositja ezt az energiat? Vagy az a kis gombelem van erre a celra mindenkeppen, es ezert teljesen mindegy, hogy az akksi a gepben van vagy sem kikapcsolt allapotban.
Ezek a Thinkpadek meg a jo oreg Windows 7-essel vannak mind es teljesen ki vannak kapcsolva (szoval nincs Win10-es fast boothoz hasonlo riziko pl.)
-
totron
addikt
válasz
FoxiestFox #126882 üzenetére
Itt egy indoklás elmaradt, miért rosszabb kívüle? A 40% meg nem 55% inkább? Legkiegyenlítettebb állapotban elvileg 50%-on van, a +5% meg az állásában merülés belekalkulációja.
-
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #126883 üzenetére
ha valamiért bekapcsol és lemeríti, akkor idővel a túlmerítés kinyírja, az biztos. Ezért vannak inkább elektromos hálózaton a nem nagyon használt gépeim is. Bár a t61 utángyárott akkut pont úgy sikerült kinyírnom, hogy elfelejtettem bedugni a dokkolót a konnektorába...
-
válasz
FoxiestFox #126880 üzenetére
nekem van egy döglött w520-asom, a régi gépem, hogy imádtam!
narancsleves lett, felraktam az apróra tegnap, az árát illetően rugalmas vagyok. -
Tikakukac
titán
-
-
SteveAd
tag
válasz
FoxiestFox #126880 üzenetére
Egy szép állapotú FHD T520 (esetleg T530 vagy T430s) csere mehet a W520-ra
Ami az akksit illeti, az ok hogy nem kell kivenni, de a kérdés az hogy mi a negatív mellékhatása? Gondolom így jobban merül a CMOS elem, vagy nem?
-
-
SteveAd
tag
Van 3 db 12-13 eves Thinkpadem (X230, illetve T520 es W520), amelyeket igazabol csak tartaleknak tartok, de nincsenek hasznalva rendszeresen. Par havonta bekapcsolom, es ha sokat merult az akku, visszatoltom 60-70%-ra.
Ket kerdesem lenne a tarolassal kapcsolatban:
1. Ha kiszedem az akkut es ugy tarolom, le fogja szivni a CMOS gombelemet (igy az hamar csereerett lesz)?
2. Mi a legjobb az akkunak, ha laptopban van tarolva (50-70% kozott) hosszabb tavon, vagy ha kulon, a laptopbol kiveve tarolom? Kicsit para, de megvallom, amiatt is aggodom, nehogy tuzveszelyes legyen egy ilyen regi akku, ezert tarolnam kulon acel dobozban elkulonitve. Eredeti gyari Lenovo akku mindegyik amugy, relative jo allapotban. -
McJoker
tag
válasz
Donki Hóte #126876 üzenetére
Nekem egy régebbi Dell G5 15-re kötött monitor szokta ezt csinálni, jellemzően Windows frissítés után... Mostanában egy sima újraindítás megoldja, de volt, hogy a videókártya driverrel kellett mókolnom.
Néha én is valami featurnek gondoltam, de volt, hogy CAD-ben rajzolás közben is elment a kép pár másodpercre random időközönként. -
donjohnson
addikt
válasz
Donki Hóte #126876 üzenetére
tegyél fel régi video driver-t a lenovo oldaláról: [link]
amúgy nem akkor csinálja, amikor nem nézed a kijelzőt?
mert akkor ez valami feature. itt is volt róla szó korábban. -
Olyan gondom van egy X1 Carbon 4th gen géppel, hogy néha villogni kezd a kijelző
A villogást úgy értem, hogy akkuról használva 1-5 másodpercre el-el sötétül a kijelző. Tudom, hogy nem mai gyerek már a kicsike, de eddig ilyet nem csinált.
Első nekifutásra nem kijelző/vezeték hibának látszik, mert ha bedugom a tápkábelt, akkor rögtön megjavul.
Második nekifutásra akkuhibának se látszik, mert az akku 2-3 óráig bírja a munkát, ez a villogás nem köthető az akku valamilyen töltöttségéhez, néha nem csinálja 20-30%-os töltöttség mellett sem, néha meg 75%-nál is csinálja
Persze valószínűbb valami akku/tápellátás hiba, mi lehet a gond és mi a megoldás
-
Surfym@n
senior tag
válasz
FoxiestFox #126874 üzenetére
még anno vettem egy univerzális 120W-os notebook töltőt, aminek egyik vége autós szivargyujtó csati másik vége pedig cserélhető fejes, azzal tökéletesen működik az E, L, R, T, X - sorozat. W sorozat csak kikapcsolt állapotban töltődik vele (135 W kéne neki bekapcsolt állapotban)
-
Kallódik valakinél régi centerpines autós töltő?
-
-
Na, ezzel a drágálatos 40B0 típuskódú Lenovo ThinkPad Thunderbolt 4.0 Workstation Dock-kal továbbra is szívok.
Bár most nem bug, csak kiderült, hogy lehetetlen szeretnék. Legalábbis a jelenlegi technikai feltételek nem elendőek még ehhez.
Szerintem hasznos lehet ez másoknak is.
Szóval, hivatalosan HDMI 2.1 van rajta, és 8K 30Hz a max. Na, de ez utóbbi biztosan nem 4:4:4-ben, hanem 4:2:0-ban lehet. Legalábbis a 4K 120Hz kizárólag 4:2:0-ban működik, azaz "tömörítve" (chroma subsampling). És csak az SDR, a HDR már 4:2:0-ban sem. Viszont 4K 60 Hz-en már működik a 4:4:4, még HDR-nél is, amihez HDMI 2.0 szabvány már kevés lenne. Így végülis megvan a HDMI 2.1, csak a 42 Gbps helyett valahol 15-20 Gbps körül lehet a felső limit.
De ennek a butított HDMI 2.1-nek oka van: a dokkoló Thunderbolt / USB 4.0 csatlakozása ugye 40 Gbps, és ezen osztozik minden, tehát a HDMI 2.1 porton felül van még 2 db DisplayPort 1.4, 1 db Thunderbolt 4 port, 5 db USB 3.2 és egy LAN.
Innentől kezdve nem meglepő, hogy nálam a dokkoló USB-jén lévő billentyűzet vagy egér néha röccen, ha épp sokminden van melédugva egyszerre, pl külső SSD esetén üresjáratban is rendszeresen röcög, és ha másolok akkor pedig használhatatlanra lassul az egér. Kevés ez a 40 gigabit per sec.
Tehát, aki esetleg bármilyen 1440p / 4K 120+ Hz kijelzőt (TV, monitor) szeretne kötni bármilyen dokkolóra, annál a Thunderbolt 40 Gbps valamilyen formában limitálni fog. De ha kiegyezik 60 Hz-cel, akkor minden tökéletes, megy 4:4:4-ben, a HDR is. Ha pedig mindenképp kell a 120 Hz, kompromisszumok nélkül, akkor a dokkoló helyett a gépen lévő HDMI 2.1-re kell direktben csatlakoztatni a kijelzőt. Így van 4K 120 Hz 10 bit, továbbá a bill/egér se röcög.
-
teptep
senior tag
válasz
Wolfskin #126867 üzenetére
Tetszés szerint beállíthatod: Vezérlőpult, Energiagazdálkodás, Alvó állapotba lépés..., Speciális energiaellátási beállítások módosítása, Aktív profil, Akkumulátor...
Nekem például így van beállítva:
Alacsony töltöttségi szint: 10/10% Értesítés: Be/Be Művelet: Nincs/Nincs
Kritikus töltöttségi szint: 5/5% Értesítés: Be/Be Művelet: Leállítás/Nincs
Természetesen a Leállítás helyett hibernálást is beállíthatsz.
A gépház, rendszer, akkumulátor beállítás 20%-nál takarékos módba vált.
Ekkor csökken a fényerő és megjelenik egy falevél az akku ikonon.
10%-nál pedig kapom a figyit, hogy rá kellene tenni töltésre. -
Wolfskin
őstag
Sziasztok, érdekelne, hogy egy t480s gépen futó win 10 pro esetén az fícsör, hogy ha kicsúszik a mágnese töltőkábel, akkor nem zavar figyelmeztetéssel, csak némán kikapcsol, ha kifogy a szufla? Régen ilyen maradi módon csipogott egy beállított értéknél, majd hibernált ilyenkor, de ez már fejletteb, és főleg gyorsabb, mert hopp, és minden munkafolyamatot töröl. Volt, nincs. Ez az én kényelmem és pláne biztonságom érdekében történt fejlesztés? Nem mondom, tetszik, újszerű.
Érdemes és lehetséges egyáltalán belekezdeni a megváltoztatásába, vagy az elítélendő? -
metal01
őstag
válasz
Surfym@n #126842 üzenetére
Úgy néz ki, hogy egyelőre ezzel a driverrel megoldódott a probléma.
#126843 azbest: Amíg Windows 10 volt a gépen, nem volt semmi gond. Amióta Win11 van, azóta mindig van valami f@szság. Sajnos muszáj a 11 a munkám miatt. Legszívesebben valamelyik Linux disztrót használnám, azokkal sok gond nincs.
-
-
-
válasz
zsolti75 #126859 üzenetére
na de nálad nincs is ott ez a device setup region opció a screenshoton, ott lenne a regional format alatt. maga a beállítás nálam is úgy néz ki, ahogy nálad (baloldali ablak a 3 listával), de ettől még az a q..a lengyel régiós default ott figyel.
úgyhogy lehet, hogy gyári recovery lesz belőle, de most már nem esek neki, és annak is utána kéne olvasnom, semmi ilyet nem csináltam vagy 15 éve
-
müxik, ahogy leírtam
-
-
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #126850 üzenetére
gondolom itt
tippre ha os -en belüli tisztára visszaállítást csinálna, akkor visszaállna úgy lengyelre az egész. Bár van ahol olyasmit is írnak, hogy bekavarhat a store app lista régiónak is. Sőt tán az eu-s régiós külön törvényekhez is ezzel igazodik.
"This “setup region” is a one-time configuration that locks in certain system settings, like regional formats, app availability in the Microsoft Store, and other location-based features. " [link]Hm itt azt mondják OOBE setup -ot triggerelve lehet átállítani
%WINDIR%\system32\sysprep\sysprep.exe
állítólag nem cseszi szét, de újra előjön reboot után az a kezdőképernyő amin állítgatni lehet. -
ahoi! lőttem egy - minden bizonnyal - lengyel piacos p16s gen2 amd gépet. a win11 lokalizációt beállítottam magyarra, de van egy "eszközbeállítás régió" (device setup region) nevű opció, ami = lengyel és nem is férek hozzá -- ez valami low-level hardcode dolog, ami így is fog maradni vagy valahogy módosítható? chatgpt szerint full win reinstall, illetve van vmi sysprep + unattend.xml módszer is.
-
azbest
félisten
válasz
donjohnson #126844 üzenetére
aha, win 11 alatt nekem is hasonlóan van, lehet homenál kell csak registry közvetlenül
Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage updates offered from Windows Update:
Do not include drivers with Windows Update, select Enabled [kép]#126846 zsolti75: jobban szeretem 3rd party win kókányoló nélkül a beépített megoldásokat
-
donjohnson
addikt
válasz
azbest #126843 üzenetére
ha win10 pro vagy win11 pro verziód van akkor nem kell hozzá registry.
group policy-ból is lehet tiltani lokálisan is.Open Start.
Search for gpedit.msc and select the top result to launch the Group Policy Editor.
Navigate to the following path:
Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Update
Double-click the Configure Automatic Updates policy on the right side.
Windows Update group policy settingsCheck the Disabled option to turn off the policy.
Group Policy disable Windows Updateez a 2 kettő kell:
-
azbest
félisten
válasz
metal01 #126841 üzenetére
Igen, múltkor egyik dell gépünknél kellett a command update ottani driver karbantartó utiljukál újrarakatni a dolgokat, mert a dokk usb-it nem érzékelte a gép win update után.
Talán valami registry mókolással még rávehető lenne, hogy a drivereket ne akarja felrakni a win update. -
metal01
őstag
Üdv!
ThinkPad P51 + 40A5 dokkolóval van gondom. A laptop a dokkolón van, minden külső eszköz hozzá van csatlakoztatva, Évek óta így használom, semmi gond nem volt vele. Pár hete azt csinálja, hogy amikor bekapcsolom, akkor se kép, se hang. A laptop kijelzőjét felnyitva az alábbi hibaüzenetet kapom:
"Your device ran into a problem and needs to restart"
"SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED (0X7E)"
"What failed: nvlddmkm.sys"Ha leveszem a dokkról a laptopot, minden OK. A dokkon is csak akkor csinálja, ha a külső monitort csatlakoztatom. A külső monitor nélkül a dokkon is minden OK. Mi okozhatja ezt? Próbáltam rákeresni, de semmi
Az oprendszer Win11 Pro.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
peter.pap
csendes tag
-
Sziasztok!
A következő kérdésben szeretném a véleményetek kérni:
Egy Lenovo ThinkPad L480 notebook-ba bele tudom-e szerelni egy T490-es kijelzőjét?
A két gép ilyen tekintetben kompatibilis-e egymással?Köszönöm előre is!
-
-
totron
addikt
Hogy tapasztaltátok, mennyire bírják a TP billencsek a vizet? Észszerű mennyiséggel, vízzel való áttörlésre kell gondolni, időnként nem árt az ilyen. Halnak a kurzorbillentyűk fokozatosan+PgDn, lehet, hogy túltoltam? Ezen felül néha, ha olyan szögben hajlik a ház, bizonyos betűbillentyűk is sztrájkolnak, igaz, csak átmenetileg. Mindez hordozatlan, benti, sík terepen tartott példánynál.
-
donjohnson
addikt
válasz
Bogyi007 #126828 üzenetére
nem érted.
ő azt írta, hogy "rossz billentyűzete x260-hoz, megvenném".
ezzel az a baj, hogy többféle beszállító gyárt billentyűzetet a lenovo gépekhez.
ha szerzel egy rosszat, akkor kb 33% esély van (kb 3 féle beszállító lehet, vagy talán még több), hogy olyan mechanikájút szerzel, ami passzol a tied meglévő billentyűzetének gombjaival.
ő rosszat akart, bontani, és darabokban, gombonként beszerelni.
te pedig vettél egy másik komplett billentyűzetet és egyben cserélted ki.
nem ugyanaz a szitu a kettő. -
-
Bogyi007
veterán
válasz
FoxiestFox #126824 üzenetére
Nekem Hollandiában vásárolt X260-as van amibe a francia billentyűzet tökéletesen passzolt bele - erre matricáztam magyar kiosztást...
-
-
peter.pap
csendes tag
Sziasztok!
Ha esetleg valakinek lenne magyar gombos rossz billentyűzete x260-hoz, megvenném. Olasz kiosztású billentyűm van, és jó lenne ha tudnék ilyet szerezni a matricázás helyett.Köszönöm!
Péter
-
-
joci2000
senior tag
válasz
donjohnson #126820 üzenetére
OK, de a t14 g2-ből volt jópár fajta. AMD és Intel platformon is. A P szériát nem is nagyon ismerem. Konkrét géppel kapcsolatban meg nem akartam találgatni
-
donjohnson
addikt
válasz
joci2000 #126817 üzenetére
lenovo bios simulator és ott van az összes gépnek a 4 jegyű azonosítója: https://download.lenovo.com/bsco/index.html#/
-
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126816 üzenetére
Ahogy nézegettem 1-2 lenovo biost, az insyde és a phoenix bios-okat használják vegyesen. És nincs egyértelmű logika hozzá. Próbáltam egy amd-s ideapad flex 5-t is, abban is phoenix bios van, de abban pl nincs benne ez a cE! lehetőség. Ott is egy sima varstore érték befolyásolja az advanced bios láthatóságát kicsit más logika alapján.
Ez a t14 g2a phoenix bios, ezért is lepett meg a cE! rész benne. Ezt sehol máshol nem találtam eddig, hogy phoenix bios-on is lenne bárhol is. Igazából nem billentyű kombinációra mentem, hanem a programkódban néztem meg, hogy mit ellenőriz a menü megjelenítésnél. Egész pontosan a cE!.6ACCE65D-DA35-4B39-B64B-5ED927A7DC7E varstore 1. byte-ját(0x00. hexa pozíció) ellenőrzi, hogy 01 van-e benne. Ha igen, akkor él az advanced és amd bios opció, ha nem, vagy nem létezik, akkor kihagyja. Ami viszont felettébb vicces, hogy a grafikus bios esetében elég gyalázatosan néz ki úgy a bios. Összecsúszik a bal alsó sarkoban levő lenovo logóval az egész. A text alapú szépen néz ki.
Régebben volt egy h2o bioshoz egy unlocker progi, ami ezt a varstore-t hozta létre windows-ból. A thinkpaden is megy, így nem kell manuálisan írkálni. Bár én efishell-t használok inkább. Gyorsabb, mintha windózba be kéne lépni és futtatni. Grub-ba feltettem egy opciót és onnan seperc alatt indíthaó.
Viszont sajnos minden bios-ba belépés törli ezt a varstore-t, vagyis csak 1 biosba belépésig lesz meg az advanced opció.(persze újra aktiválva a flag-et újra látható lesz, de aztán megint törlődik)
A P14S-nek ugyanez a biosa, mint a t14 g2a-nak. A p15 g2 és p16g2-t(ez intel, ha jól látom, az kicsit más mint az amd) nem láttam még, de belenézek. Vagy egy 4 jegyű azonosítód hozzá? pl a t14 g2a -->20XL
-
válasz
joci2000 #126815 üzenetére
Régebben próbáltam P15-öt, mert azon bekapcsolták az overclocking lock-ot, és szoftveresen sehogy sem sikerült hozzáférni.
Egyébként korabeli Dell-eken megy simán a varstore szerkesztés.
Most meg a P16g2-n, ennek a bios-a pedig brutálisan bonyolult lett már, nem is részletezem, de kb. 3x annyi opció van benne még a P15-höz képest is.
Íróval nem próbálkozom, 30év számítógépbuzerálásom alatt, annyi felesleges problémát csináltam már magamnak, hogy visszatartom magam az ilyen kalandoktól.
Az a billkombinációs backdoor szerintem már 10évvel ezelőtti gépekre lehetett. A sima Lenovo gépeken isyde bios van és azokat lehet módosítani elég könnyen. Ha T14g2-re találtál ilyet, akkor kérnénk szépen egy leírást róla! -
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126814 üzenetére
Igen, az ic engem is meglepett, hogy akkor mi értelme volt ezt így beletenni, de nem bánom... Viszont az új generációsokon, simán lehet, hogy aktív már ez a funkció is.
Sajnos nem mindegyik store írható efishell-ből. Viszont bios dump-ban bármelyik átírható, persze ha nem a hash-elt store-ban van...
Milyen géppel próbáltad a feloldást? Nem ugyanúgy működik az advanced bios feloldás a különböző típusoknál. Én végigtúrtam az efi programokat a noti bios imageében IDA-val, amik a konkrét keresett GUID-os listát használják és ott találtam meg az egyikben a cE!-t. Erről meg korábban már olvastam H2O biosoknál, hogy régebben backdoor volt az advanced menükhöz. Kiderült, ennél a konkrét amd-s thinkpadnál is.
-
válasz
joci2000 #126812 üzenetére
Szuper, ügyi vagy!
Amin csodálkozom, hogy nem volt védve.
A sztorid után gondoltam feloldom én is, dmpstore szépen lefut, menti file-ba, visszaírás esetén "write protected". Úgyhogy én itt befejeztem, nekem nem éri meg vele küzdeni, és főleg kockáztatni.
Azon viszont kamilláztam, hogy mennyi és milyen beállítások vannak a varstore-ba. -
-
joci2000
senior tag
válasz
zsolti75 #126811 üzenetére
Sikerült feltámasztani, de kellett vele szórakozni.
A flash ic szerencsére nem volt védve így simán kiolvasható volt egy CH341A 1,8V átalakítóval, alaplapon hagyva a chipet.
A megoldás az volt, hogy a kiolvasott uefi rom NVRAM szekciójából törölni kellett az utolsó bios módosítás során elmentett varstore-t. Szerencsére historikusan eltárolja az NVRAM-ban az összes változtatást, így volt hova visszaállni. Ami kiderült viszont hogy ez a konkrét gép, az NVRAM-ban nem a standard varstore-ban tárolja, hanem egy külön fenntartott helyen, amit problémásabb csak úgy módosítani, mert HASH-el együtt tárolja el. A hash algoritmusra nem sikerült rájönnöm, 32 byte, nem sha256. Úgyhogy inkább töröltem, mint átírtam volna azt az 1-2 byte-ot. Így a régi beállítást vette alapul.
De mire ide eljutottunk volt jópár próbálkozás.
Ilyen olyan bios verziók kipróbálása, üres aktuális, korábbi, módosított, nvramos mert nem akart elindulni egyáltalán a flash-elés után a gép. Egyedül egy reset hibakódot sikerült kipréselni belőle, ha a flashelés után rajtamaradt a laptopon a flasher és úgy próbáltam elindítani. Ekkor a flasher még fogta a chip-et és nem engedte a gép számára olvasni. Ezt meg szép hangosan jelezte formás dallam keretében.Végül a kitörölt szekciós bios(nem kellett semmi hash-t számolni, csak a hibás bejegyzést törölni és az nvram érintett GUID blokk végét feltölteni a törölt byte-oknak megfelelő mennyiségű FF-el.) nem akart elindulni, de végül csak kiderült. A probléma itt abból adódott, hogy a flasher kábele rá lett forrasztva az alaplapra, hogy ne kelljen tartani kézzel, az meg folyamatosan a 1,8V-s adapteren volt. Amint megszünt az 1,8V-s adapter és a bios kapcsolat indult pöccre.
Tanulságok:
-PSTATE0-át thinkpadon ne állítson senki, mert nem fog menni. Bios Heal nem javítja meg.
-flasher bármilyen alkatrészét próba előtt lekötni, maradékkal rövidzárlatot nem okozni.
-türelem, mert 1 flash kör(32MB-s biosa van) kb 10perc (törlés, írás, verify) Nem is tudom, csináltunk vagy 20 kört, mire kiderült a végén, hogy a 1,8V adapter a ludas.Köszönet Auf kollégának a forrasztás és bios olvasásban nyújtott segítségért
-
válasz
joci2000 #126808 üzenetére
semmire nem mész bios újraírással, te a beállításokat módosítottad és azokat másik chippen tárolja. Maga a bios sértetlen, különben futtatná a healing-et. Erre írtam, hogy lehet megoldás, ha azt a bus-t rövidre zárnod amiről beolvassa az adatokat és ilyenkor "üres" bios-al elindul, alaphelyzetbe állítod, és a következő indulás már akár sikeres lehet, ha épp nem nyírod ki vele a lapot. Ezzel a módszerrel szokták a bios jelszavakat is kikerülni.
Őt keresd meg privátban, szerintem fog tudni segíteni. -
joci2000
senior tag
Próbáltam már a reset gombot is, az se segített rajta.
Gondolom az a baja, hogy benne maradt az amdsetup-os varstore-ban a manual freki és nem kezeli le az uefi os ezt a beállítást. Ezt kéne onnan kiszedni. Annyit olvastam még, hogy ha dump-olom a biost, akkor a varstore-t elvileg tudom szerkeszteni, aztán vissza kell flash-elni a szerkesztett fájlt, de hátha van valami trükk, amivel lehet resetelni az uefi beállításokat.
-A dump fájlban az UEFI Bios Editor nevű alkalmazással tudom szerkeszteni
-uefi szinten pedig az efishell dmpstore parancsával. -
-
joci2000
senior tag
válasz
donjohnson #126801 üzenetére
Sajnos a külső monitor is süket. Nem ad ki jelet magából hdmi-n. POST-ig nem jut el, vagyis nem bootol semmiről.
Igen, a frekit akarom korlátozni, de nem windows szinten, hanem UEFI szinten. UEFI szinten nincs automata frekvencia szabályozás és elég sokat járok arra, ott meg zabálja az akksit.
-
donjohnson
addikt
válasz
joci2000 #126800 üzenetére
dugj rá egy külső monitort, ott nem ír ki valamit, amit a belsőn nem?
vagy egy bios update-et tartalmazó pendrive-ról nem kezd el bootolni, ha adsz neki?
amúgy ha csak az lett volna a cél, hogy a max cpu frekvenciát állítsd, akkor azt a windows-ban is lehet a vezérlőpultban registry tweak után:
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Formula-1
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Battlefield 6
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OLED TV topic
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix G614JZ Intel Core i9 13980HX/RTX 4080/32GB RAM/4TB SSD eladó remek áron
- MSI KATANA 17" Notebook! i7-13630H / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1 Tb SSD / 20 hónap GARANCIA
- Peak Design - Everyday hátizsák 15L Zip v2 - éjkék
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- 139 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3262, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E4310 - i5-520M I 4GB I 160GB I 13,3" I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2227
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest