Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz johniee #87174 üzenetére

    Ni-MH / Ni-Cd akkus gépek töltése általában ilyen egyszerűen van megoldva, de ez a technika nem is nagyon igényel precízebbet.

    C/10 vagy valamivel kisebb áramot adni rá 15 óráig és az sem baj, ha 24 óra múlva veszik le róla, elviseli. Vagy beállítani a töltőáramot úgy, hogy csak kellemesen melegedjen.

    De utána ajánlatos addig használni, míg lemerül, majd ismét tölteni, így aránylag sokáig tud tartani. Viszont érezni kell, hogy amikor egyik cella bemerül, relatív hirtelen leesik a fordulat, akkor meg már nem szabad tovább használni, mert károsan túlmerül.

    Amikor meg már nem tartja a töltést, cserélni kell az akkut, elhasználódott.

    Li-ion celláról járatva gyorsabban pörög, ezeknél 2,5 V az alsó védelmi küszöb, de 3 --> 2,8 V körül már gyengül és gyorsan esik lefelé, míg a védelem lekapcsol.

    Védelem nélkül ezt jól észre is lehet venni és így nem megy tönkre, ha odafigyeléssel használjuk, ennyit még kibírnak. Természetesen fontos a védelem, más esetekben, soros celláknál főleg, de szimpla cellánál lehet néha engedményt tenni.

    Viszont ezek a motorok eléggé pörögnek a Li-ion cella nagyobb feszültségéről, ami nem feltétlen jó. (Nem ugyanaz, mint a csavarbehajtók 12 V-os motorja, ami jól megy 3S vagy 4S konfigurációval is, mások az arányok.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák