Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Mr. V. #83816 üzenetére

    Tüneti kezelésnek semmi értelme, csúszóérintkezőnél nem a tüzet (szikrát) kell oltani, hanem az érintkezést rendbe tenni.

    Az áramkör szakadozása az izzólámpának sem tesz jót, de ilyen szempontból mindegy, hogy szikrával szaggatod vagy szikra nélkül szaggatod. Igaz, hogy a hidegellenállás csúcsárama okozza a bekapcsolással járó anyagfáradásokat, de egy bemelegedett izzónak sem tesz jót.

    Manapság már nem gyártanak olyan jó minőségű izzókat, mint régen, bár ez típusfüggő is lehet, de általánosságban mondva. Többet spórolnak a wolframszál anyagán, amit a védőgázzal próbálnak valahogy kompenzálni. Robban, illetve zárlatot okoz a megszakadás pillanatában ívet húzó izzószál, ami a védőgáz töltetet ionizálja és a lámpát gázkisülő fényforrássá teszi, avagy plazma állapotba gerjeszti, ami értelemszerűen nem erre lett kitalálva, áramkorlátozó előtét is hiányzik, így katasztrofális a végkifejlet.

    Gázkisülő lámpa a higanygőzlámpa is, ami a hozzávaló előtétet igényli. Nem "folytótrafó". Meg nem is izzó, értelemszerűen.

    Szimpla fojtótekekercs nem transzformál semmit. Továbbá ez a lámpatípus nem tűri a gyakori be-ki kapcsolásokat sem. Eleve, van egy bemelegedési idő is. De ha folyamatos tápellátást kap a csúszógyűrűn keresztül, akkor mindegy.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák