Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    Kaptam egy nem működő Nilfisk Alto Aero 25-21 száraz-nedves porszívót. "Természetesen" motor hibás, mint kiderült a boncolás során, a forgórész ki van égve egy helyen, megszakadt. Új motor 12 ezer, majd ha szükség lesz egy ilyen gépre, talán veszek bele, addig ezt a részét hanyagolom.

    Viszont találtam benne egy érdekességet, amiről hirtelen azt hittem, a kétfokozatú kapcsolóval összefüggésben, kétféle fordulatra lehet kapcsolni a gépet vele.

    De nem. Ez egy master-slave áramkör. Van ugyanis a gépen egy slave-aljzat, amibe szerszámgépet lehet dugni (porelszívás, fűrészpor stb.). Amikor a szerszámgépet bekapcsolom, a porszívó elindul automatikusan.

    Ehhez a főkapcsolót a II. állásba kell tenni, maga az áramkör pedig ugyanaz, mint ami régebbi hozzászólásban is szerepelt: [link]. Triac típusa: [link]

    Korábban is gondoltam, hogy kellene építeni egy ilyet, de ha már így sikerült, kipróbáltam az áramkört a konyhai TV-vel, amihez van egy DVB-T set top box is. Masterként kötöttem be a TV-t, slave a box. Ha a TV nincs bekapcsolva, vagy csak készenlétben van, a box nem kap áramot. TV-t bekapcsolom, a box is indul.

    Más kérdés, hogy erre eddig is volt megoldásom, de ahhoz a TV-ből ki kellett vezetni a 230 V-ot. Viszont ez a TV időnként cserélődik, olyankor kellemetlen, hogy alakítgatni kell. (Kényelmi szempont, hogy egyszerre lehessen kapcsolni a kettőt.)

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák