Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz Speeedfire #13930 üzenetére

    Csövek: az kapcsolás függő, vehetsz díszdobozos 300B csöveket is arany árban, meg vehetsz PCL/ECL86 csöveket is (TV-k hangerősítésére tervezték őket, így sok van belőlük), amik ára mindössze 100-500Ft vaterán, vásárban darabja. Cső esetében az ár és az elérhető hangminőség nincs nagyon összefüggésben egymással.

    "De ha kész kapcsolási rajz után csinálod akkor mi baj lehet?"
    A kapcsolási rajz egy dolog. Ha megveszed megépített kitben, akkor is.

    A problémák akkor jönnek, mikor mindenütt bekötöd a jelföldeket a rajz szerint, aztán kapásból kialakul 3 földhurok, a cucc meg iszonyat gerjed, búg ésatöbbi. Amíg nem épít az ember legalább egy sztereó erősítőt, addig nem nagyon van honnan rájönni ezekre a fortélyokra.
    Ugye pl. összekötöd a hifit a számítógéppel, a hifi az egyik fali aljzatból kapja a tápot, a számítógép meg a szemköztiből, ezek meg ha nem azonos fázison vannak (pl. panel lakás), akkor a föld vezetékek körbejárják a lakást, orbitális átmérőjű föld hurkot alkotnak, ami mindent összeszed. Itt jönnek a kérdések, hogy pl. a hifi burkolatát le kell-e földelni (szokott lenni egy csavar rajtuk ezért), valamint a burkolat az érintkezik-e az RCA csatlakozók külső fém részével, ha igen, akkor bontsuk-e meg a jelvezeték valamelyik végén az árnyékolást és hasonló hülye kérdésekre számíthatsz, mikor pl. hallod a hangszóróból, hogy éppen mennyire rángatja a proci a tápfeszt.

    Ezért mondtam a TDA2030-at, mert 1000-1500Ft körül van egy csak összeforrasztást igénylő KIT komplett leírással, tök jó arra, hogy a földelések és egyebek problémáit megismerd, mielőtt komolyabb cuccot csinálsz.

    Viszont amit építenék a helyedben, az ne AB osztályú legyen. Nagy mágus volt John Leansly Hood, ő tervezte az alábbi A osztályú kapcsolást:

    [link]

    Idézek egy hozzászólásból a HE fórumból:

    "Nos egy ideje elkezdett foglalkoztatni az A osztályú erősítő.
    Eredménye az lett hogy megépítettem az ősrégi JLH erősítőt és szégyenszemre lealázza a legtöbb erősítőmet hangminőségileg és hangzásilag.

    A tda végfokok elbújhatnak de még az stk-mat is lealázta de rendesen .
    Kicsit gazdaságtalan de gyönyörű hangja van a piszoknak.Ha valaki megépítette már és valami tapasztalata van azt várom ide de ha valakinek kérdése van vagy szeretné megépíteni az is jelentkezzen.

    Higgyétek el az öreg elektromos rájának nagyot néztem utána nem győztem fülelni a hangját ezt mindenkinek hallani kell."

    Na itt kezdődik az erősítő. Valamint kapcsolástechnikailag a legegyszerűbb erősítők, minimális alkatrészigénnyel. Az a 10W pedig bőségesen elég lesz a szomszédra ráburítani a falat. (nem vicc)

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák