Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sanzi89

    addikt

    Volna egy problémám és mivel annyi kétes infót olvastam a kérdésben már nem tudom kinek higgyek. A gond a következő. Van egy Samsung HM320JI merevlemezem amin található Hard Disk Sentinel szerint 299 hibás szektor, melyek tartalma a tartalék területre lett áthelyezve. A SMART adatok között látszik is, szépen virít a sárga felkiáltójel. Kis kutakodás után arra jutottam, hogy a szektor hiba kétféle lehet. Az egyik a fizikailag sérült szektor - hozzáért az olvasófej a lemezhez és megsérti, stb - mellyel nem lehet mit kezdeni, azon a területen rossz a HDD és kész. A másik forrása a hibás szektornak a sokak által logikailag hibásnak vélt szektorok, melyeket a merevlemez használva különféle gyengeség okán - nem tudta visszaolvasni az adatot, szektor írás/olvasás közbeni instabil tápellátás - hibásnak vélte. A vélemények alapján ezen szektorokon, melyek csak logikailag hibásak lehet javítani. Ehhez azonban először a merevlemezzel el kell felejtetni ezeket az áthelyezéseket, mivel jelen állapotban nem fér hozzá semmi. Éppen ezért nem meglepő, hogy akármivel csinálok rajta hibás szektor keresést nem talál semmit, mivel a hibás szektorok át vannak helyezve. Ezt elvileg az úgynevezett Low Level Format-tal lehet elérni, amire ajánlatos a gyártó saját programját használni. Namost Samsung programot nem találtam, főleg olyat nem, amit ehhez a típushoz ajánlanak. De azt mondták, hogy a Hiren's Boot CD-n található Maxtor Low Level Formatter jó ehhez a Samsung HDD-hez is. Miután végigment a Low Level Format jöhet a szektorok átnézése. Erre szintén több tippet kaptam, az első a HDD Regenerator. Ez vagy megjavítja a szektorokat, vagy ha nem tudja hibásnak jelöli, a HDD cseréli a tartalék területen lévőből és ugyanott vagyunk mint az elején, de ha logikai hiba miatt történt a szektor átirányítása azt a program megoldja. A másik pedig a Hard Disk Sentinel Lemez menüjének Felölet teszt funkciója, melyet végig kell futtatni a Lemez Felületének Újrainicializálása (DESTRUKTÍV - ...) verzióval és ugyanazt érjük el, mint a HDD Regeneratorral. Mielőtt belekezdenék ebbe a sok-sok órás - egyes vélemények szerint napos? - műveletbe gondoltam leírom a metódust, hátha valakinek van építő infója valamint ha valami hülyeséget olvastam ezáltal írtam. De kicsit konkrétabban a kérdések:

    1. A Low Level Format vissza tudja állítani a merevlemez által hibásnak vélt szektorok áthelyezését a tartalék területről?
    2. Ismer-e valaki Samsung HDD-hez ilyen Low Level Format programit vagy használhatom a Maxtor verziót?
    3. A HDD Regenerator valamint a Hard Disk Sentinel említett tesztje alkalmas az általam leírt feladatra? Ha nem mivel próbáljam meg az esetleges helyreállítást?

    Nagyon köszönök minden infót!

    "Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Új hozzászólás Aktív témák