Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dark2

    tag

    Üdv! Ide is betenném a kérdésemet, előre is bocs, de hosszan sikerült leírnom.

    Tanácsot kérnék, mi lehet a gond - mert a 120 gigás maxtorom nem megfelelően működik.

    A nyáron elküldtem egy hulla 120gigás vinyót a maxtor - illetve már seagate hollandiai központjába, mert a gyári garancia érvényes volt még.
    Küldtek egy ugyanolyat (120GB, 2MB cache, 7200RPM) - Refurbished felirattal. Mint kiderítettem, ez azt jelenti, hogy felújított darab. Ezzel nincs is gondom, beszereltem és gond nélkül ment. Egyébként akkor egy formázóprogi segítségével (asszem paragon volt) formáztam, mert a win beépített lemezkezelője lassan haladt. A hasát fújja egy prociventi, így nem melegszik különösebben.

    Nos, a múlt héten szerettem volna rá mozgatni adatokat (mellette a kábelen van egy 80-as maxtorom is, az már 5 éves) - ezért lehúztam egy optikai egységet, helyére a ''forrás vinyót'' és akkor mehet a felmásolás. Egyébként NTFS van rajta, egy partícióval.
    Itt jön a gond:
    Elindul a másolás, 48-50MB/s értekkel (van hogy alacsonyabb, olyan 35MB/s). Ekkor vagy az történik, hogy pár másodperc múlva esik a másolási tempó egészen 8-10MB/s-ig, vagy az, hogy olyan 2-3 percig rendben van, felmegy pár giga jó tempóval, aztán erősödik a vinyó hangja (az a maxtorokra jellemző recsegős), hirtelen esik a tempó 8-10 megára, de volt olyan is, hogy 5 megára ment le, aztán hirtelen mintha egy pillanatra megállna és ''felmegy'' 8-10-re.
    Amit így lassan felmásolok, az nem crc-s, mert volt közte rar és hibátlanul kicsomagolja a másik vinyóra.
    Ezt az írási lassulást akkor is csinálja, ha a másik beépített vinyóról másolok rá, nem egy sebtiben berakottról.
    Olyan jellegű, mint amikor régebbi wineknél ''elment'' a DMA és még a zenelejátszás is szaggatott a vinyóműveleteknél.

    Amivel már próbálkoztam:
    - másik ide kábel (1-2 próba után újra jelentkezett)
    - ide vezérlő eltávolítása, újra települése
    - új windows (ghostból)
    - vinyó gyári programja (maxtor powermax) segítségével tesztelés, előtte nullákkal teleírás (a teljes felületét teleíratni igen soká ment volna, az LBA 240millió volt azt hiszem, de 2 óra alatt úgy a 20%-áig juthatott el - így megállítottam és a gyors teleírás kértem, ez csak egy részt ír át, az lejét és a végét), burn in meg miegymás tesztek - aszerint nem volt hiba
    - a win lemezkezelőjével formáztam újra, kivártam az idejét - elég hosszú volt
    - ha újraindítom a gépet, akkor egy darabig rendesen ír, aztán esik a tempó, újraindítom megint jó egy rövid ideig, aztán elölről kezdi

    Amit még nem csináltam: másik ide csatornára dugni (nem hinném, hogy segít), memóriateszt, másik gépben próbálás.
    Olvasni viszont jó tempóval képes akkor is, ha az írási lassulás jelentkezett, 30-50MB/s értéket tud ilyenkor is felmutatni.

    Tuningot a gépem egyszer látott eddig, olyan 2 órát ment, de a lapon beállítottam fix-re a PCI-expressz és PCI frekvenciát a bios-ban, szóval nem hinném, hogy ez okozta, illetve akkor a másik régebbi vinyónak is kapnia kellett volna, nem?

    Minden ötlete szívesen várok.
    dark2

Új hozzászólás Aktív témák