Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz CharlieDrop #80400 üzenetére

    Értem.

    Akkor nézzük csak meg a kompakt házimozi-rendszerek problematikáját:

    1. Kezdjük a hangsugárzók oldaláról. Ugye a kompakt rendszerek lényege pontosan a kis méretük. A kis méretű, szatelit hangsugárzók esetében erőteljesen korlátozó tényező a fizika, vagyis a mélyközép hangszórók membránfelülete, a membránok átmérője. A mélyhangok előállítását természetesen mélynyomóra bízzuk, de nagyon nem mindegy, hogy honnantól kezd el dolgozni a láda és meddig megy le a kis dobozka. Kis hangszóró átmérő esetén nagyot kell előre-hátra mozognia a membránnak, hogy nagyjából lineárisan le tudja sugározni akár a 80-100Hz-es hangokat. Olcsó szatelit sugárzók esetében a hangszórók mágnesei egyszerűen túl gyengék ehhez, sugároz ugyan a hangszórójuk 80-100Hz környékén, de már csak jó pár dB eséssel. Ha kis hangsugárzóból jót akarunk csinálni, akkor erős mágnes kell bele, ami nem olcsó (akár neodímium mágnes)

    2. Méylnyomó: a kis szatelitek miatt olyan mélyláda kell a rendszerbe, ami (mélynyomók esetében) viszonylag magas 100-120Hz-es tartomáynban is már korrektül tud szólni, és ehhez képest elég mélyre is tud menni, hogy ne csak az 50-70Hz-es tartományt forszírozza, ami általában az olcsó ládák sajátsága. Emiatt döngő, brummogó hangjuk lesz. Meglesz ugyan a "leszakad a plafon" érzés, de minden mélyhang ugyan olyan lesz rajta, nem tudnak részletes, különböző mély hangokat előállítani. Itt is a megoldás az erősebb mágnes, combosabb erősítő és a doboz hangolása (reflex vagy zárt dobozban egyaránt). Ami persze megint csak több pénzbe kerül.

    3. Az erősítő: kompakt rendszerekben az erősítő be van építve a központi egységbe, ahol általában egy optikai meghajtó is helyet foglal + rengeteg elektronika. A kompakt rendszerekben emiatt a legolcsóbb, vagy alacsony minőségű erősítő fokozatokat alkalmaznak, ráadásul nem is túl nagy erősítő teljesítménnyel.

    Egy kompakt hangsugárzó szett is jobban tud szólni egy kicsit komolyabb erősítővel párostíva, ami szintén növeli a költségeket.

    Lehet kompakt méretben jól szólót csinálni, de az bizony nem lesz olcsó.
    Pl. Dali Fazon szett, KEF tojások, Denon Cara erősítő, Cambridge Audio Minx (ez a kisebb...).

    Ha jó kompakt szettet akarsz, akkor ezek az alternatívák szerintem újonnan.

    Használtan lehet még opció egy JBL SCS178-as (pl. nem túl rég volt egy jó vétel), vagy egy Sony Pascal szett (pár db szatelit), de csak a legnagyobb (asszem 835-ös), csak ezeket ki kell várni, hogy legyen használtan.
    + erősítő.

    Ha van időd, akkor kezd el böngészni az apróhírdetéseket és linkeld be ide, aztán véleményezzük. :K

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák