Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    válasz zsoika #37938 üzenetére

    Ez ebben a formában nem igaz, pontosabban nem tudod eldönteni, hogy a Denon vagy a Yamaha mért jól.

    A következő kép úgy készült, hogy minden AVR-en lefuttatták a automatikus kalibrációt, a mikrofont pedig nem mozdították el. Majd minden AVR-t -12-es hangerőre állítottak és megmérték a frekvenciaválaszukat REW-el. A mikrofon itt is maradt a helyén. Az eredmény nem pontosan az, amire számítottak:

    Tehát AVR-től függ, hogy a referencia hangerő pontosan hány dB is lesz a valóságban.

    A házimozi rajongó 3 dolgot tehet:

    1. Elhiszi amit mért a készülék és nem változtat rajta

    2. Telefonos hangnyomásmérővel méri az AVR teszt hangját (a legtöbb modern AVR tud ilyet) és úgy igazítja szinteket, hogy a hangfalak megegyezzenek. SOk esetben a hangerő állítás használható a teszt hang hangosítására is, ki lehet tehát emelni azt a háttérzajból. ű
    Ez nem biztosítja, hogy a hangfalak tényleg 105dB-fognak megszólalni csúcsban, de arra jó lehet, hogy egymáshoz képest ne legyen elmászva a csatornák hangereje. Mélynyomót viszont nem mérnék így, a telefonos mikrofonok nem arra lettek tervezve.

    3. Vesz egy kalibrált mérőmikrofont 20-40k Huf körül, ráköt egy számítógépet és REW-el generál mérőjelet meg méri a hangnyomást. Ha például 0-ra van állítva a hangerő szabályzó, és a REW -30dB jelet küld ki, akkor a hallgatási pozícióban 75dB-t kellene mérni. A képen látható a REW felülete, hogy éppen mérnek vele valamit, illetve ott vannak a presetek mélynyomó illetve normál hangfal méréséhez is:

    Még egy kiegészítés, hogy az AVR belső mérő hangja kihagyja a szoba korrekciót, kvázi pure directben működik használata közben az eszköz. A REW viszont tud wav file-ba írni mérő hangot, célszerű ezt kihasználva mérni a szinteket, így már a szoba korrekció is működni fog és a valósághoz közelebb álló eredmény kapunk.

Új hozzászólás Aktív témák