- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
Ez alapvetően nem így működik. A hangszóró T-S paraméterei határozzák meg, hogy hogyan viselkedik mélytartományban egy adott dobozban. Ez természetesen modellezhető is előre, ha megmérted a T-S paramétereket, vagy elég megbízható forrásból tudsz közelítő adatokat.
A szöveges leírás (autós, szobai, stb.) önmagában lényegtelen, ezek nem paraméterek. -
gyulank
addikt
válasz
shalafi66 #494 üzenetére
De én arról beszéltem, hogy kis dobozba van méretezve az autós, nem a szoba méretére gondoltam. És gondolom, hogy annak, hogy kisebb doboz kell neki van valami hátulütője. Legalábbis, ha az autós hangszóró, autós hangszóró. Ha minden hangszórót autós hangszórónak hívnak, minden ok nélkül, akkor nincs felosztás, de akkor hívhatnák hangszórónak is autós nélkül. De ez általános elvi probléma, a gyakorlati a mélynyomóm, ami helyett olyat akarok ami jó. De nem tudom ez miért nem jó, és a jó mitől jó. És nincs pénzem venni hangszórókat, hogy hátha az egyik jó lesz. Szóval értsd úgy az autós hangszórót, ahogy elvileg kitalálták még mielőtt a hangszóró BT hangdobozt jelentett, és az autós hangszóró pedig hangszórót! Legalábbis szerintem itt írta valaki, hogy azt jelenti az autós, hogy kis helyre be lehet tenni mondjuk ajtóba.
-
shalafi66
veterán
Nincs ilyen szigorú felosztás, hogy mire találták ki. Nem ez alapján lehet eldönteni, hogy melyik hangszóró mire jó, hanem a T-S paraméterei határozzák meg, hogyan működik.
Szóval ha így jobban érthető, attól mert rá van írva, hogy autó, attól még a szobában is úgy működik, ahogy a doboz + T-S + helyiség tulajdonságai meghatározzák. Meg kell nézni, modellezni, és kiderül, hogy mire és hogyan jó. -
gyulank
addikt
Az mitől lehet, hogy a mélynyomóm beremeg? SH22SF-W Szeretnék egy olyat, ami nem ad ki olyan hangokat amiket nem kéne. Ha leveszem a hangerőt nem remeg be, de azt szeretném, ha nem kéne levenni. Rég néztem már filmet, de olyanra gondolok, mint mikor pl. az "űr hang" van a sci-fi-kben, akkor pattog, recseg. És ha vennék újat, akár készet, akár hangszórót, ezt szeretném elkerülni, és szeretném tudni, hogy milyen paraméterekkel kerülhetném ezt el. Ezen túl, hol kereshetek hangszórót? A hangszóróra mindenféle találat van, hangfalak, tudom, hangládák, bt hangszórók, a leginkább hangszóróra hasonlító találatok az autós hangszórók, de nem autósakat keresek. És ez még ugye csak az, hogy még hangszórót se tudok semmilyet se keresni, nemhogy még meg legyenek adva, meg helyesen az adatai.
-
shalafi66
veterán
válasz
attiss66 #488 üzenetére
Szerintem fölösleges nagyon belemenni, autóban úgyis olyanok a körülmények, hogy sehogy sem lehet akusztikai szempontból jót tervezni.
Szóval, ha nem zörög a hangszóró, nincs durva hibája középtartományban, T-S paraméterei okésak a feladathoz, esetleg a magas nem a lábad mellől szól 60 fokban, akkor már megtetted, amit lehetett.
Egyszerűen nincs se hely, se felület, se környezet. Szerintem.
Szóval én nem tudok rendszert felvázolni. De azt meg tudom mondani, ha nem annyira jó egy hangszóró. -
attiss66
senior tag
válasz
shalafi66 #487 üzenetére
A mostani 1996-os VW Polo Classic-omba jók ezek a Pio-k, amit most vettem. Viszont, ha vennék később(összegyűjtögetődik rá a mani) egy Honda Accord Sedan-t 8.generációst, abba már egy komoly hangrendszert terveznék.
Lehetne egy ilyen, mint a fotón. Na, de hány ilyen kéne bele, meg még mik. Mélyek is kellenének. Ez tudja a közepet és a magasat? Hova lehet egy ilyet tenni egy Honda Accord Sedan-ba és mennyit, első két ajtó és kalaptartó? Egy komplett rendszert fel tudnál vázolni? És egy hozzá való autórádiót/USB-st/ -
shalafi66
veterán
válasz
attiss66 #486 üzenetére
Ezek a frekvenciatartományok csak számok, semmi valóságalapjuk nincs.
Mindenki azt ír ide, amit még nem szégyell. Kb.Az ilyen "hagyományos" koax autós hangszórók nem azért vannak, hogy nagyon jól szóljanak, eleve a kiképzésük nem is teszi lehetővé ezt, de a Hz jobban kidolgozott vszeg, meg a gumi vagy hab (mindegy melyik) membránszél nem zörög.
Így néz ki egy normális koax hangszóró
-
attiss66
senior tag
válasz
shalafi66 #485 üzenetére
Ezekkel jobban jártam volna hangilag? Hertz X 130 koax hangszóró/60-21000Hz/ [link] Hertz X 690 ovál hangszóró /45-22000Hz/[link] . Nem tudják azokat a mélyeket, mint a Hertz-ek. Mennyire lehet kihallani a különbséget egy kocsiban?!
Mindkettő impregnált papír membrán, de a széleket nem tudtam kihámozni(fotóról se nagyon lehet megállapítani) a leírásból, hogy miből vannak. Lehet az is textil, vagy inkább gumi perem, vagy habosított gumi?
A pioneer-ok oválja /32-32000 Hz/, az ajtóba való /33-24000 Hz/ mindkettő Polypropilén membrán, textil peremmel. -
-
attiss66
senior tag
válasz
shalafi66 #482 üzenetére
Megérkezett a foxpostba a hangszóró. Vagyis a hangszórók, mind a két pár. Előre az ajtóba is és a kalaptartóba valók. Még jó, hogy az 50l-es túrahátizsákomat vittem/ amit detektorozáshoz használok leginkább/, másképp nem tudtam volna elhozni mindent, még vásárolni való is volt.
Ezt cseréltem. Kétutas Pioneer TS-A6958 [link] és persze a hozzá való ajtós hangszórókat is.
Erre. Háromutas Pioneer TS-G6930F [link] és háromutas Pioneer TS-G1330F [link] -re. 2000-ben lettek beszerelve a kocsiba a 6958-ak. A szélek valami vászonszerűből vannak/a mostani újak is/, zörögnek, mint a sárhányó, ha az ember hajlítgatja. Gondolom ez a hanghoz is hozzáadódott.
Ezek az új hangszórók szépen szólnak a rendszerben/de gondolom még javulni is fognak, mert kell egy kis bejáratás minden új hangszórónak ugyebár/ . A mágnesük a régieknek, szemmel láthatóan nagyobb. Úgy odakapja a csavarhúzót, mint a huzat. Akkor ez minőségi visszaesés, hogy jóval kisebbek lettek a mágnesek az újabb hangszórókon?, pedig 400W van ráírva, a régi meg 200W-os.
Most összehasonlítva az oválokat pl, ha mind a kettő új lenne, és össze lenne hasonlítva hangzásban, melyik szólna jobban? Nem tudták volna azokat a mágneseket nagyobbra gyártani a mostaniakban? Spórolás? Vagy egyéb? Vagy nem lényeg?
-
attiss66
senior tag
válasz
shalafi66 #480 üzenetére
Ja, köszi, de akkor nem jól fogalmaztam.
Tehát a papírdoboz mérete érdekelne, amiben szállítják, a gyári papírdoboza. Mivelhogy kerékpárral,hátizsákkal akarok a foxposthoz menni a csomagért, és tudni kéne , hogy milyen a csomagolása mérete/hogy elférjen a hátizsákban. Mert gondolom nem ajánlatos kibontani a csomagot/hogy elférjenek a hangszórók a hátizsákban/, mert sérülhetnek a membránok pl.
-
shalafi66
veterán
válasz
attiss66 #479 üzenetére
Egy hangszórónak nincs dobozmérete. T-S paraméterei vannak, azokból lehet modellezni, hogy milyen dobozban, milyen módon működik. Ezek megmérhetők.
Viszont mivel ez autós freeair, ezért valószínűleg mindegy milyen dobozba kerül, egyik sem igazán jó hozzá, 20-30l körüli zárt dobozban egyenletesebb mélytartománnyal működik, 20-40 literes b-reflexben (fb~40-45Hz) meg lesz egy észrevehető kiemelése 80-100Hz körül (hangosabb lesz ezeken a frekvenciákon).
Minél nagyobb a térfogat, annál kisebb a terhelhetőség, de annál jobb a mélytartomány. -
attiss66
senior tag
Hello! Van valakinek tippje arra, hogy hogyan lehetne ennek az autós hangszórópárnak a dobozméretét megtudni? Pioneer TS-G6930F [link]
-
forum_user
tag
Sziasztok!
Szeretnék találni egy hangszóróval és Bluetooth kapcsolattal rendelkező kis eszközt, (jó akksi idő még jöhet plusz tulajdonságként) ami elfér nadrágzsebben. A célja biztos sokaknak érthetetlen ezért ne is kérdezzétek. Egy mp3 zene kellene szóljon róla folyamatosan a zsebemben mikor nem vagyok otthon. Megoldható ez?
-
theobaldo
csendes tag
válasz
shalafi66 #475 üzenetére
Köszönöm, h nem sajnáltad az "időtöltést", h informálj! XD Igaz, h korábban se a "gyári" állapotban használtam, használtan vásároltam, s az akkori elhelyezés a mostani peremmel nem tetszett, de sikerült számomra tetszö elhelyezést kialakítani, szval most lemezek újra hallgatása van XD Köszi a segítséget!
-
-
theobaldo
csendes tag
Üdv !
Nem tudom mennyire él ez a topic, de sztetek ez elfogadott javítási módszer ??
Köszi ! -
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
Blizzardking #468 üzenetére
Te nekem nem bizonyítottál még semmit, se az ittlévő "nagyokos, nagydumás" emberek.
"Te hozod ezt ki belőlem, nem sértegetni akarunk, de nehéz veled vitatkozni."
Nem jó dolog, ha a saját hibádat és komplexusodat másra fogod és számodra vadidegen embert okolsz a saját problémádért. Megírtam, hogy nem vitatkozni szeretnék... te vagy az aki bizonyítás nélkül vitázik. De ha neked nehézedre esik vitázni, akkor talán ne tedd. Sértegetésre pedig semmi szükség.Inkább bizonyíts például így:
-
Blizzardking
őstag
válasz
YaltonAudio #466 üzenetére
"csak szakirodalmak folyamatos pörgetése"
Ez éppen elég. Vagy kezdjük azzal a bizonyítást, hogy ledobok egy almát? Mely tudósnak mely törvénye az, amit már nem hiszel el? Newton I-II-III oké, Ohm már nem? Az hogy a Föld egy gömb, azt elhiszed, vagy vigyünk el űrutazásra? Te hozod ezt ki belőlem, nem sértegetni akarunk, de nehéz veled vitatkozni.
-
Mikisys
őstag
válasz
YaltonAudio #466 üzenetére
-
YaltonAudio
csendes újonc
De mégis vitázol, mert alapból nem tudod legyártani azt amiről írsz és kivitelezni sem tudod.
Csak a sötét alagútban pattogsz, esetleg próbáld meg kivitelezni amiről írsz aztán válaszolgass. Ajánlgatni meg szükségtelen, mert még nem bizonyítottál.
Azután vitázhatunk ha letettél valamit az asztalra. Addig meg úgy sem derül ki, hogy ki az öregebb.Blizzardking : A tudomány arról szól, hogy bizonyítják is, amit feltalálnak vagy kitalálnak. Itt a fórumon a haverjaid leírtak valamit. Bizonyítás még részükről nem volt látható, csak szakirodalmak folyamatos pörgetése. De érdemben nem történt részetekről semmi más. Ráadásul lealacsonyítjátok itt a hozzászólókat, ami egy undorító, aljas dolog. Ebből csak azt látni, hogy a semmitmondó vitákat generáljátok, mert máshoz nem értetek.
-
Blizzardking
őstag
válasz
YaltonAudio #462 üzenetére
"Szerintem meg csak képtelen vagy bizonyítani azt, amit ide leírtál. Mert vagy nem tudsz venni, vagy készíteni 2500W-os hangszórót, amit rákötsz arra a 2x40 W-os erősítőre."
Képzeld hol tartana a tudomány, ha minden alapvető dolgot nulláról élő bemutatóval kéne bizonyítani.
Ha esetleg egy építésszel állsz le vitatkozni, csak akkor fog tudni meggyőzni ha épít neked egy hidat a lágymányosi mellé, vagy ott elhiszed hogy képletekkel ki lehet számolni dolgokat? -
Mikisys
őstag
válasz
Nincs min vitázni, mert alapból nem érted ezt az egészet.
Sötét aluljáróban bolyongsz, tessék utánanézni a megfelelő, ajánlott szakirodalomban a dolgoknak és ha azt érted és tudod alkalmazni, na azután vitatkozhatunk, hogy melyikőnk az öregebb.Üdv!
-
fericske
addikt
válasz
Pedig a többieknek van igazuk.
Csak az ohm számít, ha arról van szó, hogy egy végerősítő károsodhat-e egy hozzá csatlakoztatott passzív hangsugárzótól. -
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
Blizzardking #460 üzenetére
Szerintem meg csak képtelen vagy bizonyítani azt, amit ide leírtál. Mert vagy nem tudsz venni, vagy készíteni 2500W-os hangszórót, amit rákötsz arra a 2x40 W-os erősítőre.
Ehelyett behozol egy olyan témát ide, ami nem ide illő és kb senki sem kíváncsi rá. Esetleg a hozzád hű csatlósaid akik bólogatnak a szövegeiden azok sajnálkoznak azon, hogy protkód van.De persze részetekről vitázni könnyebb ilyesmin, mint kipróbálni.
-
shalafi66
veterán
válasz
Blizzardking #460 üzenetére
Borzasztó ám látni, hogy mennyire nincs színvonal. Még a kapcsolódó szakmát művelők körében sem. És tisztelet, vagy tanulás-fejlődés, szintén sehol.
Nyugalom, ettől többet nem lehet tenni az ügy érdekében. Mi elmondtuk, hogy működik az elektrodinamikus hangszóró-feszültséggenerátor rendszer illesztése, ezután már nem rajtunk múlik.
-
Blizzardking
őstag
válasz
YaltonAudio #459 üzenetére
Teljesen életszerű, hogy saját időmből és pénzemből demó bemutatót szervezek valakinek aki hülyeségeket állít. Ahogy a dédapám sem hitt a C vitaminban, mert szerinte egy lehúzás az egész, direkt skorbutot kaptam hogy bizonyítsam nekem van igazam. Sajnos mire a 17. fogam kihullott, az öreg felrúgta a vödröt, úgyhogy most protkóm van. Ekkor megfogadtam, hogy a gyakorlati bizonyjtási eljárásokat mellőzni fogom olyanok részére, akik nem rendelkeznek kellő elméleti háttérrel ahhoz, hogy a gyakorlatból szerzett tapasztalatokat rendszerezni tudják.
-
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
Blizzardking #457 üzenetére
De se te, sem pedig a kb öt másik nem bizonyította azt, amit állítasz, vagyis amit leírtál... Mert amit mondasz, azt itt nem hallani.
Majd miután az általad említett aluljáróban bemutatod a 2x2500W-os hangszórót ahogy meghajtod a 2x40W-os erősítővel (természetesen órákon át működtetve), azután bemutathatod a szakkönyvekből szerzett tudásodat is. De csakis az aluljáróban, amit említettél.
-
shalafi66
veterán
válasz
Blizzardking #457 üzenetére
Ezen tényleg nem lehet vitatkozni.
Báááár, hangszórót, önmagában, többnyire nincs értelme végerősítőre kapcsolni.
Sugárzásjavító foglalatba építve, már lehet, hogy van.
-
Blizzardking
őstag
válasz
YaltonAudio #456 üzenetére
Ha szépen szól, miért ne lenne? Az volt a kérdés, hogy kinyírja-e az erősítőt. Nem, nem nyírja ki.
Velük nem kell vitáznom, mert ugyanazt mondjuk kb öten. Azt meg fogadd el, hogy az Ohm törvény a szakkönyvekben van leírva, és nem az aluljáróban bemutatókon oktatják. -
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
Blizzardking #452 üzenetére
Van értelme szerinted rátenni 2x 40W-os erősítőre 2500W hangszórót?
Ha szerinted van, akkor vitázzál erről a "nagytudású" okoskodó emberkékkel. Mert ők úgy is csak a szakkönyveket fújják meg azt próbálják ráerőltetni az emberre. és csak a vitatkozás van ebből. De érdemi bemutató nincs részükről...
-
shalafi66
veterán
válasz
geogabcsi #453 üzenetére
Ehhez viszont nem kell erősítő külön.
Az egyetlen szabály az, hogy a minimum terhelőimpedancia alá ne menj (persze ezt a nagy gyártók sem tartják be), de a korábban mutattott erősítőnél, ez egyébként is nagyon nehéz lenne.
A terhelhetőség-kimenőteljesítmény, egy érdekesebb dolog. Ott a lényeg az, hogy ne vezéreld torzításba az ersítőt, mert a négyszögesedő jel crest faktora erőteljesen csökken, és a hangszóró lengőcsévéjét igazából ez tudja legkönnyebben füstölésre bírni. Ha nem torz a bemenőjel, az elektrodinamikus hangszórók a (szabvány szerint megadott) névleges terhelhetőségük többszörösét is el tudják viselni akár, átlagos zenékkel, a mechanikai kitérés korlátain belül.
-
Mikisys
őstag
válasz
geogabcsi #453 üzenetére
Nem érted Te sem, úgy látom.
-
Az erősítőnek van egy illesztése amit be kell tartani, például a 4Ohm. Ez alá nem lehet menni, mert meghibásodhat.
Az erősítőnek van kimenőteljesítménye, például 40W, amit meghatározott illesztésre, jelen esetben a 4Ohm-ra ad le.
Bármilyen hangsugárzó, hangszóró ráköthető erre az erősítőre, ami kibírja a 40W teljesítményt és legalább 4Ohm az illesztése. A 8Ohm, 16Ohm simán ráköthető, a kimeneti teljesítmény némileg csökken emellett. A hangszóró, vagy hangsugárzó terhelhetősége ugye, legalább 40W legyen, de ettől lehet sokkal nagyobb, akár többezer Wattos is, akkor sem fog hangosabban szólni és nem teszi tönkre az erősítőt, ha az illesztés megfelelő, vagyis a 4Ohm alá nem megyünk.
(Átalános iskola 8.-osztályos fizika, elektronikai tananyag, már ha ezt a tanárok is tudják, Nekünk tanították, meg Kirchoff törvényeit is, az Ohm-törvény mellet, tessék ezeket megtanulni, mert akár a mindennapi életben is szükséges lehet ezeket ismerni, alkalmazni, egyéb szakképesítéstől függetlenül.)
-
Ne vegyél ilyen "Soundbar-t" mert vacak a hangja, pocsékul néznek ki és hamar tönkremennek.
Nem muszáj minden divat-hóbortnak bedőlni.Üdv!
-
geogabcsi
tag
Nem gondoltam volna, hogy ekkora vihar lesz belőle!
A lényegi elvet tudom én is, amit tud max. az erősítő, annyit lehet max. a hangszóróktól elvárni és max. akkorát lehet párosítani hozzá, ugyanígy az Ohm, ami szintén nem mindegy! Lehet egy soundbar lesz belőle, a Taotronics tetszik, nagyon minőségi, nem drágán!
-
Blizzardking
őstag
válasz
YaltonAudio #448 üzenetére
"Ne csak magyarázd a dolgot, hanem lássunk tőled erről egy példát, hogy rákötsz egy 2x40W-os erősítőre 2db "100-2500W-ig terhelhetőségű hangsugárzót". Majd tekerd fel a max hangerőt és teszteld órákon át."
Ha egy 2500W-ig terhelhető hangsugárzót, aminek az impedanciája nem kisebb mint az erősítőnél megadott impedancia, ráköt egy 40W-os erősítőre, miért ne tekerhetné fel maximumra és hallgathatná órákig?
-
Mikisys
őstag
válasz
Három a magyar igazság: tévedsz.
Nézz utána a szakkönyvekben, ismeretterjesztő kiadványokban, például: Matthias Carstens: Zenei elektronika Studióban, Színpadon és Diszkóban.
Jürg Jecklin: Hangszórók című könyve, vagy Klinger: Hangdobozépítés, esetleg Vance Dickason: Lautsprecherbau című könyve és I.A. Aldoshina: Hangszóró-gyártás - is érdemes, tanulságos, nem csak számodra, másnak is hasznosak lehetnek az említett könyvek.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz
Ez nem igaz.
A probléma az volt, és most is az, hogy nem ismered pontosan az elektrodinamikus hangszórók és feszültséggenerátorok működését.
Csacsiság, amit írsz, és nincs szükség semmiféle tesztre, nyilvánvaló dolgoknak mondasz ellent.
De ez még önmagában nem probléma, csak kár ennyire ragaszkodni a téves álláspontokhoz. Szívesen segítünk neked, ha emberibb módon, normálisabban állsz a fórumozókhoz, és hajlandó vagy pótolni a hiányosságokat elekrtoakusztikai témákban.
Az eredeti kérdéssel kapcsolatban a lényeg ez:
"a 24V-os megoldásal, ha megvan a tápegység 4A-es terhelhetősége is, 2*35-40W-ot lehet kivenni az erősítőből. Így szinte bármilyen hangsugárzót vehetsz hozzá, csak az anyagi lehetőségeidtől függ, és attól, hogy mi fér el ott, ahová tervezted az egészet."Sokkal fontosabbak a hangsugárzó egyéb paraméterei, mint a terhelhetősége. Nem a wattok határozzák meg, hogyan szól majd, és az erősítőn van potenciométer, nem kell félni használni.
-
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
shalafi66 #445 üzenetére
Szerintem meg se próbáld mert értelmetlen dolgokat magyarázol úgy is.
Az emlegetett problémával kapcsolatban pedig (#434) geogabcsi-nak írtam, nem neked.
te voltál az aki bele magyarázott olyan dolgokat, aminek semmi értelme nincsen. és most is kb azt teszed.(#446) Mikisys
Nem vagyok tévedésben, ne ismételgessél, mert fölösleges.
Mivel saját magadat hazudtolod meg ezzel:
"Nos erre az erősítőre nyugodtan rá lehet kapcsolni egy 4, vagy 8, vagy 16Ohm-os, akár 100-2500W-ig terhelhetőségű hangsugárzót"
majd utána a végén írsz egy ilyet: "amiben hangszóró van és legalább 4Ohm-os, mert ez a fontos, hogy ne terheld túl az illesztéssel az erősítő kimenetét."Azért van megadva a W érték, mert annyit tud leadni az erősítő teljesítményben. és ha te nagyobbat teszel rá, akkor legfeljebb a 200W-os hangszóród, vagy hangfalad nem fog hangosan szólni és az erősítő túlmelegedhet és tönkremehet a nagy teljesítményű hangszóró miatt, ha esetleg max. hangerőn szeretnéd hallgatni.
De akkor ha ennyire nagyon szeretsz okoskodni, akkor csinálj erről egy tesztet és mutasd be szépen.
Ne csak magyarázd a dolgot, hanem lássunk tőled erről egy példát, hogy rákötsz egy 2x40W-os erősítőre 2db "100-2500W-ig terhelhetőségű hangsugárzót". Majd tekerd fel a max hangerőt és teszteld órákon át.
Lássuk mit hozol ki belőle. -
shalafi66
veterán
Ez így is van. Annyi kikötéssel, hogy van egy max. kimenőáram, azt nem tudod túllépni. Illetve van THD határolt P érték, minden szabványos impedanciára. :-) Viszont mivel az eredetileg szóba került kis erősítő D osztály, kisebb tápfeszről üzemeltetve akár 4 ohm terhelőimp. alá is lehetne menni.
-
Mikisys
őstag
válasz
YaltonAudio #441 üzenetére
Tévedésben vagy, megismétlem.
-
Mit jelentenek szerinted az alábbi adatok egy erősítő esetében?
Stereo Power Amplifier, Type: ST 2x80.
AC-Power ~230V/200VA
Pout: 2x80W/4Ohm, 2x50W/8Ohm, 2x25W/16Ohm.
Z-out: 4-16Ohm.
Z-in: 50kOhm All Inputs
F: 20-20.000Hz +1dB, -1dB/Half-Power.
Ktot: 0,03%, 1kHz, Half-Power, 8 Ohm
K-IMD: 0,1% Half-Power, 8Ohm.
-
Nos erre az erősítőre nyugodtan rá lehet kapcsolni egy 4, vagy 8, vagy 16Ohm-os, akár 100-2500W-ig terhelhetőségű hangsugárzót, vagy hangszórót, vagy hangfalat, tölcséres-ládát, reflex-dobozt, zárt dobozt, bármit, amiben hangszóró van és legalább 4Ohm-os, mert ez a fontos, hogy ne terheld túl az illesztéssel az erősítő kimenetét.
Az illesztés paramétere egyedül az impedancia, ez nem lehet kisebb, mint az erősítő adatlapján szereplő érték.Az az "Out Power 2x40W" önmagában semmit nem mond, Te is az impedanciát emlegeted, akkor nem értem mit hiányolsz tulajdonképpen?
Ne oktass ki, ha megkérhetlek engem se, másokat sem, ez nem működik itt. -
shalafi66
veterán
válasz
YaltonAudio #443 üzenetére
Nem erről van szó. Egyszerűen annyira szemben áll a hozzászólásaid tartalma az elméleti anyaggal, és a vonatkozó törvényszerűségekkel, hogy meg sem próbálom kijavítani a tévedéseket.
(#444) YaltonAudio
Szerintem ez a probléma már megoldódott. -
shalafi66
veterán
válasz
YaltonAudio #441 üzenetére
Teljesen értelmetlen szerintem is. A fogyasztós fórumos idézet is.
-
YaltonAudio
csendes újonc
Bocs, de aki azon rugózik, hogy "Se nem hangszóró, se nem hangfal. Egy erősítőre hangsugárzót lehet/érdemes csatlakoztatni, ami egy, vagy több, dobozba épített hangszórót jelent.", akkor úgy gondolom, hogy nem érdemes vitázni.
Szépen hangzik, hogy hangsugárzó, de ilyen erővel hívhatjuk speaker-nek is. Vagy akár fogyasztónak is.Másik fóromból idézem:
"Ha nem illesztett fogyasztót használsz, hanem nagyobbat, akkor a leadott teljesítmény kisebb lesz, ha az impedancia kisebb, akkor a nagy áram miatt tönkremehet az erősítő és/vagy a fogyasztó."Tehát ezen nem érdemes vitázni és nem én vagyok eltévedve. Hanem az, aki ezeket az alapvető dolgokat megcáfolja. Mert "szinte bármilyen hangsugárzót" nem lehet rákötni adott teljesítményű erősítőre.
Szerintem érdemben folyjon a vita, mert a semmitmondó, ellentmondásos dolgokra fölösleges reagálni. Kösziés csak egy gyors kérdés a végére:
A "Output Power: 40W x 2 " és a "Maximum Power Per Channel: 40W" neked jelent valamit?
Mert ha szerinted "Nem a nagyterhetőségű, vagy nagy teljesítményű hangsugárzótól megy tönkre egy erősítő."
Akkor mégis minek írják oda ezt a két sort az erősítő tulajdonságaihoz? viccből? -
Mikisys
őstag
válasz
YaltonAudio #438 üzenetére
El vagy Te tévedve.
Melyiket és mihez kell méretezni?
Nem a nagyterhetőségű, vagy nagy teljesítményű hangsugárzótól megy tönkre egy erősítő.Üdv!
-
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
shalafi66 #437 üzenetére
De a hangfalban már benne vannak a hangszórók. Totál ellentmondásokat írsz.
Amúgy meg nem lehet rákötni bármilyen hangfalat. Mert ha túl nagy a W érték, akkor lefüstölheti az erősítőt.
A megadott teljesítményhez kell méretezni és érdemes mindig kicsivel nagyobb teljesítményűt venni.Ehhez a kis erősítőhöz meg adnak tápot is.
-
shalafi66
veterán
válasz
geogabcsi #434 üzenetére
Se nem hangszóró, se nem hangfal.
Egy erősítőre hangsugárzót lehet/érdemes csatlakoztatni, ami egy, vagy több, dobozba épített hangszórót jelent.
Milyen tápegységről fogod használni? Mert ez a kis erősítő, a 24V-os megoldásal, ha megvan a tápegység 4A-es terhelhetősége is, 2*35-40W-ot lehet kivenni az erősítőből. Így szinte bármilyen hangsugárzót vehetsz hozzá, csak az anyagi lehetőségeidtől függ, és attól, hogy mi fér el ott, ahová tervezted az egészet.
-
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
geogabcsi #434 üzenetére
Hangszóró vagy hangfal? Mert nem mindegy.
Ráadásul a banán csatlakozónak csak az erősítő oldalon van jelentősége. Lehet ilyet venni forrasztható változatban és hozzá hangszóró vezetéket a hangfalhoz és az adott távolsághoz méretezve.
Esetleg ha van előregyártott vezeték, akkor meg levágod a másik végét, ami a hangfalba megy ha esetleg ott csavaros a rögzítés. -
Nyugis
senior tag
üdv!
a következő dologban szeretném a segítségeteket kérni.
van egy
Sony Bravia KD-49XE8005 tv-nk. ehhez szeretnénk venni olyan hangszórót, amit fel lehet raknia falra és rádiós vagy bármilyen zsinór nélküli kivitel!
miért ?
mert a kölkök egyszerűen kipusztítanak mindent amit elérnek ami zsinóros és téphető húzható.. létezik megoldás egy ilyen kaliberű problémára? -
geogabcsi
tag
Sziasztok!
Banán dugóval rendelkező hangszórókat mit javasoltok? Nem kell nagy méretben, s ehhez a kis erősítőhöz kellene.
-
YaltonAudio
csendes újonc
válasz
hibavissza #432 üzenetére
Szia!
Kicserélem neked ha még aktuális. -
hibavissza
veterán
Üdv!
Tannoy házimozi szettben (SFX) kéne magas sugárzót cserélni. Tudtok erre budapesti iparost? -
Lenne egy noob kérdésem: Ha cserélni akarok hangszórót akkor mit mérjek méretnek? Fém peremtől peremig, lyuk távolság?
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Telefonnak vagy hasonló hordozható mp3 lejátszóhoz szeretnék valami kis hangszórót, ami BT-n vagy 3,5mm audiókábelen keresztül játszana le zenét illetve könnyen cipelhető lenne. Azt, hogy akksis vagy külső tápos legyen illetve hogy legyen-e benne BT támogatás még nem döntöttem el...
Egyelőre egy ilyet találtam:
http://www.microsoft.com/en/mobile/accessory/md-12/Hol találom a termékkategória topikját, illetve hol tudok nézelődni?
-
Hunork
veterán
Üdv Urak!
Véleményeket szeretnék hallani, ha lehet, személyes tapasztalatokat ezekről a készítményekről:
Arctic S161
Genius SW-2.1 355
Sajnos az ár meghatározó, és nem egy hodályba lesz, hanem egy panellakás egyik szobájába, tehát nem hang-kavalkád lesz.
Köszönöm előre is a segítséget! -
Titanone
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem rendeltem egy thonet-vander kugel nevezetű hangfalat. Egy nappal ezelőtt meg is érkezett. Egy órát próbálgattam számítógépről meghajtva. Meglepetésemre azt kell mondjam hihetetlenül szép a hangja( persze most jöhet hát , de ennyiért van jobb stb stb
). Na már most egy óra után egy kis recsegésre lettem figyelmes lehalkítottam. Erre bődületes hangon elkezdett recsegni a hangszóró(csak az egyik hangszóró abból csak az egyik "utas" és az amelyik nem magát az elektronikát tartalmazza). Kihúztam az RCA kábelt még mindig. Csak ha már villany rá van dugva ezenkívül semmi folyamatosan hangosan recseg.
Visszavittem gariba, de furdal a kíváncsiság mitől lehet ilyesmi?Előre is köszönöm válaszotokat
Üdv Z
-
kungzi
veterán
tudnátok nekem olyan hangfaltartó konzolt ajánlani, amit falra lehet szerelni, de nem kell rácsavarni a hangfal dobozára, hanem mondjuk beszorítható, vagy nem is tudom
előre is köszi
-
RootRulez
félisten
válasz
sexymusprime #419 üzenetére
Elektronikai boltban kispénzért lehet kapni szerelhető jack dugókat. Van sztereó és mono.
Ha egy hangfalat kötnél bele, az egyik vezetéket az 1-esbe kötöd a másikat a 3-asba (ebben az esetben elég a mono jack is).
Két hangfal esetén a két piros vezetékét kötöd az 1-esbe, a feketéket pedig az 2/3-asba. Kettőt is köthetsz mono jackbe, de akkor ugyanaz fog szólni a két hangszóróban és nem lesz sztereó.
De azért azt tudni kell, hogy magában a hangszórók nem lesznek erősítő nélkül valami hangosak.
-
netta12
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de nagyon fontos lenne ha tudna nekem valaki segíteni! Páromnak szeretnék venni egy bluetooth hangszórót, találtam is kettőt a mediamarktban tegnap, viszont nem tudom, hogy mi lehet a különbség a kettő között. linkelem alulra mind a kettőtköszi!
-
plaschil
aktív tag
Valaki erre tud valamit mondani?
-
ricsiii01
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen járok. Egy olyan kérdésem lenne, ha van egy hangszóróm (ipig) amit ismeretlenként érzékel a windows 7, akkor mi a teendő? Régebben már csatlakoztattam, de azóta elfelejtettem, hogy kellett. A hangfal jack dugós, ha számít.
Köszönöm a segítséget előre is! -
robcsekwow
tag
sziasztok!
Reménykedem benne, hogy valaki itt ért a hangszóró csatlakozókhoz és szerelésükhöz. Jelen pillanatban egy régi Compaq ipaq desktop pc-t moddingolok és a benne lévő gyári hangszóró csatlakozása az alaplaphop 2pines, az új alaplapé 4pines. A lehető legjobb lehetőség az volna ha tudnék szerezni 4 pines csatlakozó-fejet, de ez az egyik lehetőség. A másik az volna, hogy 3,5-ös Jack-et kötnék rá, aztán hátulról csatlakozna. Valaki tudna segíteni az utóbbi lehetőség véghezvitelében, hogy lehet 2 eres hangszórókábelt valamiképp jackre fabrikálni?
A hangszóró: Compaq 104677 0H61p -
sexymusprime
tag
Üdv!
Próbáltam valami általános kérdezős topikot keresni, de jobb híján remélem, hogy itt sem túlságosan off. Van egy elég régi JVC hifim két gyönyörű hangfallal. Van akármi esélyem arra, hogy ebből a kimenetből (ezt kell becsíptetni a hifi hátuljába) valahogy jack dugót csináljak? :Đ (kollégiumba nincs igazán kedvem felvinni a 3 dobozt, de ha csak egyet kéne, akkor simán vinném)#vakuárnyék
-
L4rs
tag
Megoldódott.
Levettem a porvédő sapkát, ahol azonnal mutatta magát a probléma. A csévetestbe belógó vasmag el volt mozdulva, nem középpen állt. Utána megnézve a hangszóró hátulját is, azonnal látszódott, hogy elmozdult a vasmag a mágnesen. Néhány percnyi tologatás után szépen mozgott a membrán, és most szól is, ahogy kell.
Viszont ezek szerint elég komoly ütés volt az a megdőlés és/vagy elég silány ez a hangszóró. -
L4rs
tag
Sziasztok!
Dual CR1730 erősítőmön lóg két SAL AHX1620 (4ohm, 55-5000Hz, 100/80W) subwoofer, saját tervezésű dobozokban.
(Az egyiket ingyen kaptam, kiégették mellőle a párját, a másikat vettem. Amit vettem, kicsit sötétebb sárga is volt, azonos hangoknál jobban kitért a membránja, más is volt a hangja egy kicsit.)
Néhány napja meghajtottam őket elég szépen, akkor még nem vettem észre semmit. Azóta átestek egy utazáson, ahol az utólag vásárolt 30-40 fokban hirtelen háttal nekidőlt valaminek, és most összeszerelés után ez szinte alig szól, és a membrán is be van ragadva. Előre felé ki tudtam nyomni, de ahol alap állapotban kellene lennie, ott már nagyon szorul.
Mi történhetett vele, vagy mit tudnék vele csinálni?Szerk.: Nem szilveszteri baleset, nem rugott bele senki, nem hágytak rá, és nem ment max hangerőn 300W-os erősítőn. A fenti felállás volt végig egy meghajtással, egy utazással és egy újra összeszerelés utáni kamillázással.
-
PH-User
addikt
válasz
perge666 #412 üzenetére
Szia!
Dupla tekercses a hangszóró, 2x4Ω impedanciával
Kétcsatornás erősítőre be tudod kötni, igen, olyan, mintha 2 hangszórót kötnél rá.
Ha csak egycsatornás erősítőd van (monoblokk), akkor tudod rákötni mindkét tekercset, ha 2Ω-ot tud az erősítőd, tehát két Ω-mal terhelheted. Ebben az esetben párhuzamosan kell kötni a két tekercset. -
perge666
veterán
Sziasztok.Van egy MNC Big Bull x2 autós mélyládám.
Az a kérdésem hogy míért van rajta 2 bekötés?
Azért mert 2 tekercses,ezáltal olyan mintha 2 hangszórót kötnék az erősítőre,így jobban is szól majd?Jelenleg 1-et kötöttem rá,nem mertem mindkettőt,féltem hogy valamit elrontok! -
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Barátnőm nemrég (használtan) vásárolt 2.1-es hangrendszerén iszonyatosan elhalkult az egyik oldal, lehet-e ezzel valamit kezdeni, vagy nincs értelme rákölteni? Logitech Z323 a szóban forgó típus, és az halkult el, amelyik soros csatival csatlakozik a sub-ra, tehát a hangerőszabályozós. RCA bemenettel és több eszközzel is teszteltük, sajnos a hangrendszerben lesz a hiba.
Viszont pl PC-n a balance-ot 98%-osan az említett oldalra húzva, vagy a rendes oldalt 2%-ra lehalkítva kb egyformán szól a 2 oldal, tehát ebből kiderül, hogy a hangjával nincs baj, csak halk.Mi szállhatott el benne, érdemes-e javítani, javíttatni?
-
Leigazoka
tag
Üdv,
Az ügyben kérném a segítségeteket, hogy el magyaráznátok, hogy milyen csatija van a szateliteknek at adott hangfalnál + jó - e a 2 az 1 ben ,,középbe rakott magas" hangszóró alkalmazása ( ilyet csak a Teufelnél láttam: http://www.teufelaudio.com/home-cinema/cubycon-2-5.1-set-p9195.html -> ez besseler Deuschland ban.... ha számít valamit..Ö ö ö bár nem hiszem ).
Ime a kiszemelt hangfal:
http://www.teufelaudio.com/pc/motiv-2-mk2-2.1-set-p9949.htmlHaver szerint aki egy pár hónapja Berlinben él és volt szerencséje a Teufel próba terméhez... azt mondta, hogy k. b. jól szól.... de azért itt is rá akarok jönni 1-2 dologra.
-
dokee78
félisten
-
Meghivott
addikt
Régi terveim között egy Genius SP-HF1255a szerepelt.
Már nem forgalmazzák. Tudtuk ajánlani valamit hasonló minőségben és árkategóriában?
Köszi! -
macera2
aktív tag
Üdvözlet mindenkinek!
Aktív hangfalat szeretnék vásárolni, egy MP3-as lejátszón lévő zene hallgatásához. A nagyáruházakban kapható PC-hez kapcsolható, 5-20000 Ft. közti aktív hangfaalkat eléggé lehúztátok. Én még ilyenen zenét nem halgattam. Végül is milyen típust, márkát tudnátok ajánlani? Jó volna, ha a lejátszón lévő zene szinvonalát vissza tudná adni. Pusztán elhelyezési problémák miatt, a 3 hangszórós (2 szatelit, egy mélynyomó) meoldás volna előnyösebb. Előre is kösz a válaszokat. -
dokee78
félisten
Nem tudom jó topikban járok-e,de lenne egy ki gondom.
Van az autómban 2 darab SAL 6x9-es 3 utas hangszóró.
Az egyik sistereg recseg.
Először azt hittem,hogy a gyenge rádiójel miatt,de mp3 hallgatása esetén is hallható csúnyán. -
soldierboy
tag
Sziasztok!
Segítség kéne. Kicsit meglett hajtva a jó pár éves Logitech G51-es hangrendszer, és a néhány hónapja már amúgy is néha sistergő kettő hangfal elszállt. Mi lehet a probléma, milyen javítást érdemes végeztetni, kinél-hol-mennyiért?
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest