Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • parandroid

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Bátorkodom én is megjelenni a topikban, a héten megvolt a premier-futásom, első alkalommal merészkedtem ki az edzőterem meghitt biztonságából. Korábban csak szalagon futottam, szóval ez egy teljesen új műfaj volt. Viszont eleve akkora mókának ígérkezett, hogy nem tudtam kihagyni. Igaz, hogy a tavalyi 76k körüli résztvevő helyett idén csak valamivel 68k fölött álltak rajthoz (egész nap szar idő volt, esett, fújt, de estére kisütött a nap, mire elindult a program), de így is annyian voltak, hogy gyakorlatilag akadályfutásnak is lehetne minősíteni. A cél előtti utolsó száz-százötven méteren pl. annyira feltorlódott a tömeg a célkamera és a szelfizgetések miatt, hogy már csak sétálni lehetett, szóval az időeredményen lehetne még javítani egy szellősebb mezőnnyel is akár. Elfáradni csak amúgy kellemesen sikerült, köszönhetően annak, hogy az utóbbi időben ennél jóval nagyobb távokat futottam hasonló tempóban edzés gyanánt.

    Pillanatnyilag hetente kétszer futok szalagon, általában olyan 13-16 km-t 70-90 perc alatt, attól függően, hogy mennyi időm van, vagy hogy hogyan bírom. Emellett heti további két napon van súlyzós/gépes erőedzés, amihez általában 15 perc elliptikussal szoktam bemelegíteni, és lehetőség szerint 2-3 alkalommal jógázom is.

    Hogy hogyan tovább, azt egyelőre nem tudom még, az biztos, hogy leállni nem fogok. A legjobb egy egészséges, 1:50 körüli félmaraton lenne, de hogy idén be merjem-e vállalni, vagy próbáljak csak javulni még (ami ehhez is mindenképpen kelleni fog), azt nem tudom. Azt mindenképpen látom, hogy az erőedzés marad (már csak a hát-, has-, és core-erősítés miatt is), de a futás kap priót, egyszerűen jobban élvezem. A kérdés az, hogy hogyan tudok még gyorsulni, meg hogy hogyan lenne célszerű edzeni. Eddig nem variáltam túl, a régi beidegződések szerint stabil, de hónapról hónapra gyorsuló tempóban futok egyenletesen egy órát (most 11,5-11,7 km körül tudok egyenletes tempóban egy óra alatt), majd csinálok egy kis pihenőt, amikor tudok inni, meg hagyom leesni kicsit a pulzusom (az is stabil 175 körül szokott végig lenni, 180 fölé még szerencsére sosem mentem), aztán visszagyorsítok fokozatosan 11 kmph körülre, és úgy elfutok 1,5 óráig. Kicsivel 16 km fölött szoktam egy ilyen komplett körrel zárni, meg egy legalább két napos regenerációs igénnyel. :U

    Az egészet kb egy éve kezdtem, de eleinte annyira rútul ment, hogy nem erőltettem túl, emlékszem, az első teljes egy órás futópados tartózkodásom, amikor már többet kocogtam, mint sétáltam, az 8,16 km volt, és nagyon örültem magamnak. Valahol ott kezdtem el élvezni a dolgot, amikor már stabilan 10 km fölött tudtam futni az egy órát, ekkoriban 2-3 db 2-3 perces lassú kocogással/gyors sétával még mindig meg kellett szakítanom a futást, aztán a következő lendület akkor jött, amikor rendszeresen egyben le tudtam futni az egy órákat. Azóta szolidan emelgetem a tempót, kb hetente egy-másfél tized km-rel, igyekszem magam nem túlterhelni, lassan 40 leszek, szóval azért vigyázni kell magamra, nem regenerálódok úgy, mint egy húszéves.

    Igazából csak annyi, hogy a passzív olvasgatás után egyrészt beköszönnék, másrészt szívesen veszek ötleteket, amiket esetleg sikerülhet beilleszteni az amúgy az utóbbi időben sajnos elég zsúfolt napjaimba - egy kevés extra energiám még van azért munka és suli után (illetve tipikusan a kettő között), de sajnos ezt, és az időt is nagyon be kell osztani... :(

    Az egészet úgy kezdtem, hogy 40 előtt még le kéne futni legalább egy félmaratont, egyelőre ott tartok, hogy 2:00 körüli idővel képesnek is érzem magam rá, ha neki mernék állni, de mivel van még addig másfél évem, lehet, hogy egy teljes maratonnak is bele kellene férnie a megadott időkeretig.

    p

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Új hozzászólás Aktív témák