- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Fujifilm X
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Dell notebook topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali médialejátszót?
- Steam Deck
- Vezetékes FEJhallgatók
- Computex 2024: várakozásokat felülmúló számok
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
it Az EB felkereste a nagy pornóplatformokat, hogy megtudja, milyen intézkedéseket tettek.
-
Költséghatékony 4K-s monitorokkal adott magáról életjelet az AOC
ph A 68,58 cm-es, pszeudó-10 bites páros megelégszik a 60 Hz-cel, de azt dinamikusan variálhatja, és a fedélzeti I/O-ja sem olyan rossz.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#75501312
törölt tag
válasz Šolaire #4617 üzenetére
A 2 nagymamámnál szinte minden volt.
Lekvárból barack, szilva.
Gyümölcsből barack, meggy, cseresznye elrakva.
Nagypapám savanyúságot csinált, uborkát, töltött paprikát, káposztát.
Anyám is befőzött jó darabig és tényleg elálltak sokáig. Még 2-3 év után is csak a tetejét kellett lekaparni és a többi jó volt.
Én meg fosos vagyok, inkább mint fosós. -
#75501312
törölt tag
válasz Digitalpimp #4620 üzenetére
Nem feltétlen csípőset, de valami szószt, igen.
Most egyre érik bennem a gondolat, hogy csinálok alap befőzést. Minimális fűszerezéssel és hozzávalókkal.
Mert a cél az lenne, hogy a fagyóban ne legyen 5 kg paprika fagyasztva, hanem mondjuk legyen alap lecsó paprikából, paradicsomból meg hagymából.
Ugyanez gyümölcsökkel ha majd beállít a család a ládányi jósággal. Hogy lefőzöm minimális ízesítéssel és elteszem üvegekbe későbbre. Aztán amikor meg kell előveszem és élvezem.
Csak most rákattantam az őszibarackra és a sült hús mellé hiányzott valami új dolog és a befőzéssel is kacérkodom egy ideje.
Igazából ötletet és recepteket gyűjtök, mi az ami itt bevált nektek. -
#75501312
törölt tag
Hát nem bírtam ki, csináltam őszibarack chutneyt. Igaz nekem a paprika nem nagyon tetszett a receptben, így azt kihagytam, de úgy tűnik jól sikerült ízre. Már csak ki kell hűlnie holnapra.
És nem vagyok normális, de most tettem be a sütőbe egy adag müzliszeletet zabból mindenféle dolgokkal benne. Remélem nem csesztem el és ehető lesz majd reggel.
-
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #4624 üzenetére
Csúnya, de finom. Kicsit ropog a szélein, de belül puhább, remélem a 180 fok elég volt neki 35 percig. Az jutott eszembe kóstolás közben, mintha rizskoch-ot ennék, teljesen ugyanaz a feeling volt még ízre is.
Sztem ledarálom a zabot legközelebb és úgy sütöm meg.[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
Kérdés: nemrég kaptam sok paprikát, de mivel hirtelen nem tudtam vele mit kezdeni ezért darabolva lefagyasztottam. Most meg van sok paradicsomom szóval lehetne jó kis lecsót főzni belőle. Viszont nem tudom, hogy el lehetne-e tenni így? Megromlana-e a paprika, hogy már fagyasztva volt?
És hol lehet venni befőttes üveget tetővel? Mert úgy tűnik a tető hiánycikk, együtt meg nem árulják őket. -
#75501312
törölt tag
Köszi, közben megoldottam szintén tescóból.
Az a fura, hogy nincs méret megadva, csak kicsi meg nagy, üvegből meg van többféle. a Lidlben tuti benéztem volna, ha nem próbálom össze őket, mert ott a csomagban árult üveg az valószínűleg csak fél literes.
A normál savanyús üveg a nagy méret (0.7L), de már centiben is lemértem, csak hogy biztosra menjek. -
#75501312
törölt tag
Megtaláltam a régi IKEAs teflonos serpenyőmet, de látok benne pár darab kisebb sérülést, fehér színű anyagot, pedig nem használtam benne fémet.
Dobjam ki, mert mérgező / ereszt az anyag? -
#75501312
törölt tag
válasz Šolaire #4734 üzenetére
Köszi.
(#4735) FerNandor
Lepirítottam a zöldhagymát és a rizst kicsi olajon, felöntöttem dupla vízzel, belekerült a fagyasztott zöldség és a fűszerek. Addig rotyogtattam, míg a víz kicsit elfőtt, éppen hogy ellepte a rizst. Akkor elzártam a lapot alatta, otthagytam de lefedtem fedővel kb. 20 percig.
Eddig lábasban csináltam, de lehet maradok a serpenyős megoldásnál, mert jobban elterül a rizs, hamarabb megfől.(#4736) Mr.Csizmás
Lesz jó nyúlpöri. Akkor ne rontsam el, jó az így simán az alap ízesítéssel? -
#75501312
törölt tag
válasz Šolaire #4742 üzenetére
Hééé, semmi erőleves, csak egy gyengécske tyúkhúsleves ízű, amiben tudjuk, hogy zöldségek vannak, és 0.00001% valami szárnyas cucc. Semmit nem nyom el.
Szeretem a természetes ízeket, amikor csak a hozzávalókat lehet kiérezni, de van amikor ezt egy csipet sóval éred el, van amikor egy csipet cukorral, van amikor egy leveskockával.
Nem értem ez az ízelnyomás honnan jön, de olyasmi lehet, mint a pergős rizs, hogy az biztosan száraz, pedig nem, csak ha rosszul csinálják.
Otthon pont az ellenkezője volt, mindennek ételízesítő íze volt, mert abból raktak három kanállal mindenbe, nem is szerettem. Aztán amikor megkóstolták az én főztömet minimális ízesítéssel, akkor megkérdezték hogy csináltam, mert otthon ők ilyet nem tudnak. Még mindig nem szoktak le a berögződött dolgokról, de valamennyit fejlődtek ők is.
De pont erről szól a főzés, meg kell találni azt az egyensúlyt és összetételt, ami minden ízt hagy érvényesülni. Egy fél leveskockán semmi nem múlik.
Ráadásul a nagy séfek főzőműsorai meg alaplével vannak telítve. Akkor egy leveskocka nem okozhatna problémát, nem?[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz FerNandor #4751 üzenetére
Nem tettem bele leveskockát.
Ebben csak só van meg bors és egy kis szárított metélőhagyma.(#4754) Šolaire
Igen, de nekem olyanom nincs és nem is szoktam gyártani.
1 liter folyadékban 1 leveskockát meg sem érezni, mégis valami minimális ízt ad. Semmi nem nyom el semmit. Ha te éttermi konyhában dolgozol akkor irigykedem, de itthon egy egy személyes konyha teljesen más. -
#75501312
törölt tag
Van egy étterem, amit imádok Budapesten. Mindenféle ételt főznek / sütnek. Az étterem egyszerű, semmi csicsa, az árak nem elszálltak, az étel mindig olyan finom, hogy folyton visszajárunk. Pedig családi étterem, ha még a profit is vezérli őket, a minőség egyszerűen felülmúlhatatlan. És az egyik "legrosszabb" kerületben vannak, az egyik "legrosszabb" környéken, de bárkinek szívesen ajánlom, mert 10/10. A tulaj személyesen jön oda és kérdezi meg, hogy milyen volt az étel, akkor is ha négyen vagytok, akkor is ha tízen vagytok céges rendezvényen. Mert egyszerűen finom, minden ízt érzel a szádban, egyszerűen minőség, amit ott csinálnak. Ha ez lenne általános, egyáltalán nem lenne probléma a fejlődés, a megújulás, egyáltalán az, hogy a magyarok a fejüket húzzák ki a seggükből és nézzenek szét maguk körül, mert erről szól az egész valójában. Az az étterem etalon nekem, többször nyert díjat.
-
#75501312
törölt tag
válasz Tibicsucsu #4849 üzenetére
Woah, hát én nem sütöttem még kovászos kenyeret, de lehet ezek után nem is fogok. Ez a videó nagyon durva.
Sima élesztős kenyérnél van értelme hajtogatásnak vagy valami hasonló bánásmódnak?
Mert én barbár módon csak összekeverem az összetevőket és 2x kelesztés után be a sütőbe. Igaz nem is emelkedik meg annyira, mint szerintem kellene. -
#75501312
törölt tag
Köszi mindkettőtöknek. Akkor egy minimális babusgatással megpróbálkozom majd.
Mert youtube tele van millió videóval, hogy emberek csak összedobálják a hozzávalókat és tök jól megemelkedik nekik a sütőben a kenyér / zsemle, nálam meg nem annyira, pedig már minden praktikát bevetettem. Igaz még gőzben fedővel lefedett edényben nem sütöttem. -
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4875 üzenetére
És sikerüüüüült!
Az eddigi legjobb kenyeremet és zsemlémet csináltam meg. Köszi a sok infót.Élesztős kérdés, mert mindenki más mennyiséget ír én meg össze vagyok zavarodva.
Eddig úgy használtam, hogy 0,5kg liszthez egy 7g-os zacsit szárított élesztőből.
Mennyi a bevált mennyiség friss és szárított élesztőből 0,5 vagy 1 kilóhoz? Abból már vissza tudom számolni kisebb mennyiségre.
Illetve számít az vmit, hogy sima szárított vagy instant / expressz? -
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4942 üzenetére
Ööö, időtől is függ?
Amikor sütök, akkor az első kelesztés kb. 40-50 perc, a második kb. 30 perc.
A csomag szerint a 7g = 2.5dkg friss élesztő és elég 500g liszther. De így nekem eléggé élesztő íze van.
Ha kicsit kevesebb élesztőt használok, akkor tovább kellene kelesztenem? Időt nem nagyon szoktam nézni, csak azt, hogy kb. jó-e a méret.
Kovászolás nekem még nagyon komplex, egyelőre maradnék az élesztős megoldásnál. Lehet ízesítem.(#4943) Digitalpimp
Köszi neked is. Akkor tényleg lehet kevesebbet kellene használnom. -
#75501312
törölt tag
válasz Digitalpimp #4945 üzenetére
-
#75501312
törölt tag
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4952 üzenetére
Lehet ez félig ma sikerült, mert nem figyeltem, és minimális élesztőt tettem hideg vízbe ráadásul. 6 óra alatt kelt meg a duplájára és nagyon erős szaga lett.
Most várom a 1,5 órás második kelést, hátha lesz belőle valami.
Az erős erjedt / alkoholos szag az "normális"? -
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4958 üzenetére
Hát, ez a bátor itt minimum bolond.
Délután kellett volna gyorsan 2 zsemle de a meetingek alatt megzavartak és 2x is elfelejtettem hol tartok a tésztával, így ez lett belőle.
Valószínűleg rántottához meg baconhöz megy majd reggel most már, bár lehet még este megkóstolom érdemes-e megenni.
De legalább gyakorolok, most megint jégkockával gőzölök.
Keleszteni úgy szoktam, hogy sima átlátszó vékony fóliával letakarom a tálat légmentesen szinte. -
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #4959 üzenetére
Az esti adagnak még sütés után is erjedt szaga volt, így azt csak óvatosan kóstoltam meg, bajom nem lett tőle, de nem mertem megenni.
Este még csináltam egy kis adag próba tésztát, de nem fedtem le fóliával légmentesen, csak konyharuhával letakartam. Ez viszont reggelre olyan lett, mintha kiszáradt volna. A második kelesztés annyira nem akart sikerülni, így megsütöttem. Lefedve megemelkedett annyira, mint a kelesztés alatt kellett volna, így ez mos töményebb lett.Úgy tűnik majd kísérleteznem kell még, de pár dolgot már megtanultam. Ha a második kelesztés előtt jól átdolgozom a tésztát 4-5 percig, akkor jó feszes és ruganyos lesz a tészta. Nálam fedő alatt 30 perc kell 2 jégkockával utána 15 perc fedő nélkkül, akkor szépen megemelkedik a kenyér, belül puha és kívül ropogós lesz. Valószínűleg majd ilyen középút lesz, hogy kevesebb élesztőt használok, mint eddig de nem annyira, hogy 10-12 órát kelljen keleszteni, és kell majd a lezárt kelesztés.
Vennem kell egy jénait majd, mert most 2 sütőedényt borítok egymásra, az meg nem zár teljesen. Haladok nagyon lassan, most már kezd hasonlítani állagra, még az ízre kell odafigyelnem.
-
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #4960 üzenetére
Sikerült! Vigyorgok, mint hülyegyerek.
Csináltam egy kis 20 dekás cipót, kevesebb élesztővel, kicsit hosszabb kelesztéssel.Átszámolva (és ha jó a mérlegem) 50 dkg liszthez ment 2.5g száraz élesztő, tettem bele száraz metélőhagymát is.
Az elején kb. 5-7 percig kézzel dagasztottam és kb. 3 óra alatt kelt meg a duplájára fóliával légmentesen lefedve.
Utána még egyszer jól átgyúrtam kb. 5 percig és áthajtogattam a tésztát.
A második kelesztés kb. 50 perc volt, még sztem egy kicsi kellett volna neki, de időhiány miatt kénytelen voltam lerövidíteni.
Kívül most ropog, belül jó puha és nem tömény.Köszi szépen a sok segítséget és infót mindenkinek.
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4962 üzenetére
Hehe, nagyon örülök, ma reggel csináltam szenyát és azt is vigyorogva ettem. Végre sok kísérletezés után eljutottam ide.
De még legyártok párat, mert ha egyszer sikerül, az még lehet véletlen, de többször már nem.(#4963) oszy
Ez volt a recept nálam a cipóra:
1.2dl víz
20dkg liszt
1g száraz élesztőElvileg a kenyérkére meg ez felszorozva:
3dl víz
50dkg liszt
2.5g száraz élesztőSütés a cipóra (és zsemlékre is) 30 perc volt fedővel, 15 perc fedő nélkül, kicsi vízzel lespriccelve és 2 jégkocka. A kenyérre lehet kicsivel több idő kell majd.
-
#75501312
törölt tag
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #4978 üzenetére
Még csak most hűlt ki, az előző képen még éppenhogy kivettem a sütőből. Egy vékonyka szeletet levágtam belőle, az nem volt tömény.
A kép annyiban csalóka, hogy 2x ilyen magas a kenyér, csak a széle ennyire laposabb, igaz az egész nem olyan magas.
Aztán lehet csak hozzászoktam a bolti puffasztotthoz.
De már ez is bőven haladás az előző alul kelesztett és tömény kenyereimhez képest.
Hjaj, el fogok hízni még jobban. -
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4980 üzenetére
De legalább nem lett tömény, mint az előzők, igaz ez kicsit ruganyosabb.
Volt egy pillanat, amikor majdnem betettem a sütőbe, de ráhagytam még vagy 10 percet. Itt a második kelesztéssel nem stimmel valami.
Lehet hülye kérdés, de a második kelesztésnél is a kétszeresére kell dagadnia? Mert ma amikor majdnem azt gondoltam, hogy jó és még feszes volt a tészta, az kb. olyan 1.5x méret volt, de még nem mertem betenni a sütőbe, mert azt gondoltam nem elég nagy.
Amikor meg a kenyér recepteket olvasom, nincs benne olyan infó, hogy mekkorára kellene kelnie másodszorra.
Mondjuk lehet ettől még mást is rosszul csináltam, de ez a rész nem tiszta még. -
#75501312
törölt tag
Majonézt ti hogy csináltok? Sok oldalon olvasom, hogy a fehérje nem kell.
De azzal mit lehet kezdeni, hol lehet még felhasználni?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Sorozatok
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Fujifilm X
- Milyen TV-t vegyek?
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Ukrajnai háború
- Diablo IV
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Rowenta RH6751WO Dual Force Cyclonic akkus Rúdporszívó, 48W, 2 sebesség, 45 perces üzemidő
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!